Lord of the Rings Online: Mines of Moria

Na iedere keer een kleine online update is Lord of the Rings Online nu toe aan een échte uitbreiding: Mines of Moria. Twee nieuwe klassen, een groter Middle-earth en een hogere levelcap. Kan deze uitbreiding zich onderscheiden van alle andere kerst-launches? Voor het antwoord op deze vraag wordt Diede naar Middle-Earth gestuurd.

Doelgroep

Ten eerste wil ik ontwikkelaar Turbine credit geven voor het uitbrengen van Mines of Moria op dit tijdstip. Het is immers niet lang geleden dat de uitbreiding van World of Warcraft verkrijgbaar werd. Een uitbreiding waarvan in de eerste 24 uur 2,8 miljoen exemplaren zijn verkocht, de best verkopende game tot dusver. Het vergt dus een goede dosis durf en zelfvertrouwen om een uitbreiding voor het kleine broertje uit te brengen op vrijwel hetzelfde moment.

World of Warcraft is de natte droom van iedere MMORPG-speler waardoor ik me afvraag voor welke doelgroep Turbine deze Lord of the Rings Online games heeft gemaakt. Misschien voor de diehards die alles van LOTR verzamelen? Of voor mensen die WoW toch liever links laten liggen? Ik ben één van de mensen die tot de laatste groep behoort en ik moet zeggen dat de game een meer dan prettig alternatief is. In Lord of the Rings Online (LOTRO) is er geen keuze tussen goed of slecht. Jij hoort enkel tot de goede kant van het verhaal, er is geen mogelijkheid de kant van Sauron te kiezen. Dit resulteert in een game waarin zich geen Player vs Player scenario’s voordoen. Hierdoor zul je vaak met twee of drie anderen een aantal quests doen (Fellowships), waardoor het een stuk makkelijker, sneller en vooral leuker is. LOTRO is een game die het moet hebben van een sterke PvE (Player vs Environment) ervaring. Dit houdt in dat jij, de gamer, het enkel opneemt tegen computergestuurde characters. Zonder het risico van een eventueel Player vs Player gevecht is het rustig levelen en quests uitvoeren zonder onderbreking, waardoor je alle tijd hebt om de verhaallijn door te spelen. Deze game leent zich dus uitstekend voor het van de game willen genieten zonder urenlang te grinden, een perfecte mogelijkheid om betoverd te raken door de wereld die door Tolkien in 1954 geschapen werd.

Cirkel

Het eerste wat opvalt tijdens het spelen van de game is de sfeer die de game uitademt. Het is duidelijk dat de Lord of the Rings een ijzersterke setting is, die magie en klasse uitstraalt. De muziek, de Ring die in veel onderdelen terug te zien is en de sterke kleurenschema’s die steeds weer een aparte setting neerzetten. Eén van de weinige dingen die tegenvalt, is het geluid in de game. Het is een beetje naar de achtergrond gefrommeld, af en toe muziek die in de herhaling valt zorgt ervoor dat er iets knaagt aan de game. Wat dat betreft kan er meer gekeken worden naar games als Oblivion en Final Fantasy. Mensen die een beetje op LOTRO uitgekeken zijn doen er goed aan Mines of Moria aan te schaffen. De levelcap is van 50 naar 60 gegaan en dat levert veel nieuw plezier op, waarbij de ondergrondse setting verbazingwekkend goed uitpakt. Steeds in de mijnen aan het levelen zijn leek vooraf een probleem bij de game, aangezien het repetitief zou zijn. Steeds die ondergrondse, donkere graphics… Dat kan toch niet lang leuk blijven? Turbine bewijst het tegendeel: de mijnen van Moria vervelen geen moment, het gaat verder waar LOTRO ophoudt en iedere keer ben je in een andere omgeving. Uiteindelijk vind je het niet erg als je weer in het ‘normale’ Middle-Earth belandt, aangezien je daar weer lekker wolven kan slachten in de beginlevels. Op deze manier blijf je de game spelen, het is een vicieuze cirkel waarin je steeds nieuwe Fellowships vormt en nieuwe dingen blijft ontdekken. Mocht je geen zin meer hebben met een bepaalde klasse dan zijn er nog genoeg andere klasses om mee te spelen.

Evenwicht

Met de komst van Mines of Moria zijn er twee nieuwe klasses speelbaar. Het betreft de Runekeeper en de Warden. De Runekeeper is de eerste echter Magiër in de game, iets dat ontbrak in het originele LOTR. De vier elementen lucht, water, vuur en aarde staan centraal in het gedrag van deze Runekeeper. Bliksem kan worden opgeroepen en vuurballen kunnen verstuurd worden om schade aan te richten, water kan gebruikt worden om te genezen en/of te vergiftigen en nog veel meer. In feite is deze Runekeeper meer een Combat Chemist dan een echte magiër. Hij gebruikt fysische krachten om nieuwe elementen te creëren, waarbij de Elf Galadriel centraal staat. De Runekeeper kan sterk de DPS (damage per second) en healing punten variëren. In combinatie met light armor (de derde klasse met light armor) is deze klasse erg handig om in je Fellowship te hebben.

De andere nieuwe klasse is de Warden. Waar de Runekeeper gebaseerd is op Elf Galadriel, is de Warden gebaseerd op Haldir, de Elf die Lothlorien beschermde. De Warden wordt voorzien van Medium Armor, wat heb een beetje een allrounder maakt. Geen sterke combat-skills, geen sterke healing abilities, enkel een mooie middenweg die overal zich uit de voeten kan maken maar nergens gespecialiseerd in is. Het is handig als support, om je een handje te helpen als je het nét niet redt in een quest. De Warden heeft veel special attacks op ieder gebied, die zeer effectief kunnen zijn mits in de juiste volgorde uitgevoerd. Vijanden langzamer maken door middel van een spreuk zorgt ervoor dat je maatjes kunnen healen waardoor het gevecht een totaal andere twist krijgt. Door deze twee nieuwe klassen is er een beter evenwicht ontstaan en zijn er veel meer mogelijkheden met betrekking tot het samenstellen van een fellowship.

Mines of Moria

De laatste vernieuwing in de Mines of Moria is de introductie van Legendary Items. Deze items krijgen net als jij experience points bij het uitvoeren van quests en verslaan van vijanden. Ga jij een level omhoog, dan gaat dit item dat ook. De items worden krachtiger naarmate jij vorderingen maakt, wat kan resulteren in een fijn wapensetje. Deze wapens vindt je aan het eind van een instance of, met heel veel geluk, bij het kadaver van een verslagen vijand. Neem je gevonden wapen naar een Forge master en hij zal al de krachten onthullen waarna jij het wapen kan ontwikkelen. De wapens zijn class-gebonden, wat het een interessante aangelegenheid maakt. Deze Legendary Items, in combinatie met een levelcap van 50 naar 60 én de nieuwe klassen maken deze uitbreiding een game waar je U tegen zegt. Het is jammer dat er maandelijkse kosten aan verbonden zijn, hoewel het speelplezier een hoop goed maakt. Mocht je geen interesse hebben in World of Warcraft, dan is deze game een erg leuk alternatief.

 1.   
  Bazzl's avatar

  Moet je hiervoor eigenlijk betalen?

 2.   
  Alias's avatar

  Ik geloof dat je voor Lord Of The Rings Online ook elke maand iets moet betalen ja. 😉

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  Bazzl schreef, "Moet je hiervoor eigenlijk betalen?"

  Het staat gewoon in de review 🙄

  Het is jammer dat er maandelijkse kosten aan verbonden zijn, hoewel het speelplezier een hoop goed maakt.

 4.   
  mrxthereal's avatar

  Bazzl schreef, "Moet je hiervoor eigenlijk betalen?"

  Je kunt geloof ik, of kon, ook zo’n speciale hele dure editie kopen van iets van 200 euro ofzo maar dan had je dus een lifetime abbonement.

 5.   
  slceel's avatar

  Zoals in de review al staat: hij is niet beter dan WOW, maar een goede tweede. Misschien wel de beste.

 6.   
  Umbra's avatar

  slceel schreef, "Zoals in de review al staat: hij is niet beter dan WOW, maar een goede tweede. Misschien wel de beste."

  Of hij al dan niet beter is, kun je niet zomaar zeggen, dat hangt af van mens tot mens. Ik vind WoW ook beter, maar andere mensen zullen dan weer voor Lotro kiezen. Ik heb de game ook even gespeeld, maar vond het niet zo leuk als WoW. En daar draait het vooral om in een game…

 7.   
  Vinstaro's avatar

  Komt deze game nou ook nog uit voor de 360?

 8.   
  r_AW's avatar

  Mooi geschreven review!

 9.   
  Dordtlon's avatar

  Ben nu zelf lvl 60 champion (Server: Snowbourn), ik zelf vind het een Super! spel.

 10.   
  Dordtlon's avatar

  Geweldig spel echt het spelen waard

 11.   
  nanathan's avatar

  ziet er een leuk spel uit, helaas wel maandelijkse kosten dus niets voor mij.

 12.   
  JonsoN's avatar

  nanathan schreef, "ziet er een leuk spel uit, helaas wel maandelijkse kosten dus niets voor mij."

  Wtf ? , ” ziet er een leuk spel uit ” zo zeggen wel meer dat hier.. is dit ABN dan?..

 13.   
  Dare Devil's avatar

  Erg verslavend en goede game! 8)

  Even terug komen, op paar opmerkingen..
  Betalen moet je inderdaad, maar dat moet uiteindelijk bij elke online game.
  Als je iets up to date wilt houden, en goed onderhouden servers, etc.

  Lotro of wow.
  De ene is niet beter dan de ander eigenlijk, je moet het van één van de twee hebben.
  Heb beide gespeeld, Lotro is een meer uitdagendere versie, en een meer gefocust op een goed verhaal lijn. waar bij je bij wow voornamelijk bezig bent niet door een mage lv 80 worden gedood. ook ligt de leeftijd per spel verschillend hoog en laag zo heb je in lotro voornamelijk met oudere mensen te maken en in wow juist jonger.

  Beide zijn goed, al blijft in mijn opinie dat het puur persoonlijk is.