Puzzler Collection

Kruiswoordpuzzels zijn inmiddels enigszins oubollig, terwijl de PlayStation Portable juist weer vrij modern is. Levert de combinatie van deze twee een leuk of verslavend spel op, of is dit spel meer iets voor bij de Libelle?

De combinatie PlayStation Portable en puzzels hebben we al vaak genoeg langs zien komen, getuige de reviews van onder andere Luxor, Echochrome en Tubemania. Ook de combinatie kruiswoordpuzzels en handhelds hebben we wel eens langs zien komen op de Nintendo DS, maar de combinatie PlayStation Portable en kruiswoordpuzzels lijkt een wat nieuwere insteek.

Puzzels, in alle soorten en maten

Naast kruiswoordpuzzels bevat Puzzler Collection ook nog enkele andere soorten puzzels zoals woordzoekers, sudoku’s en zogenaamde ‘legletters’. Deze laatste soort puzzel is qua naam waarschijnlijk niet heel erg bekend, maar het komt erop neer dat je een lijstje met woorden krijgt en deze vervolgens als puzzelstukjes op de juiste plek in een diagram moet leggen. Deze puzzelsoort is best vermakelijk, maar doordat het scherm van een PlayStation Portable nou eenmaal vrij klein is, passen enkel vrij kleine puzzels op het scherm. Hierdoor is deze specifieke puzzel, maar vaak ook de andere puzzels, net iets te makkelijk en biedt het niet genoeg uitdaging voor mensen die vaker dit soort puzzels spelen.

Het invoeren van de oplossing is bij de legletter soms wel wat moeilijk. Je hebt namelijk geen cursor tot je beschikking en om een plek te selecteren waar je een ‘puzzelstukje’ neer wilt leggen, moet je handmatig door de beschikbare plekken heen scrollen met de vierpuntstoets. Dit is bij de PlayStation Portable versie van dit spel nogal onhandig, maar met de veel intuïtievere besturing van de Nintendo Wii en de Nintendo DS valt dit minpuntje op deze platforms waarschijnlijk weg.

Van de bekende Japanse puzzel sudoku zijn er in Puzzler Collection twee varianten: met zes cijfers en met negen cijfers. Hoe je deze overbekende puzzel op moet lossen is bij iedereen wel bekend en deze puzzelsoort behoeft dus ook weinig uitleg. Ook de standaard kruiswoordpuzzels zijn bij iedereen wel bekend. Gelukkig heeft men er hierbij voor gekozen om geen gebruik te maken van de standaard tekstinvoer van de PlayStation Portable. In plaats daarvan bevindt zich op het scherm een toetsenbord met alleen de letters van het alfabet. Hierdoor kun je terwijl je het antwoord invoert kijken of wat je invoert wel klopt met andere, reeds ingevoerde, woorden.

Relaxen en haasten

Als Puzzler Collection enkel een zooitje bij elkaar geraapte puzzels zou zijn, dan was de lol er al snel afgeweest. Om die reden bevat Puzzler Collection dus verschillende speelmodi die gericht zijn op zowel korte speelsessies, voor bijvoorbeeld in de bus of trein, als op de langere speelsessies, voor bijvoorbeeld een lange autorit of een regenachtige dag.

In Flitsronde kun je van tevoren aangeven hoeveel tijd je te besteden hebt om te puzzelen en het spel selecteert vervolgens enkele puzzels die deze tijd zo goed mogelijk benutten. Overigens is ook het type puzzel en de moeilijkheidsgraad in te stellen en als je telkens dezelfde instellingen gebruikt voor Flitsronde, dan kun je zien of je over een bepaalde periode wat vooruitgang boekt. Dit is leuk als je een beetje van de Brain Training games houdt, waarbij je ook je dagelijkse vooruitgang kunt analyseren.

Als je liever wat langer achter elkaar puzzelt, dan kun je kiezen voor het Puzzler-toernooi om je rang te verhogen of voor de wat relaxtere Puzzelgemak-mode, waarin je gewoon lekker kunt puzzelen zonder dat je je zorgen hoeft te maken om de tijd of om scores. In Puzzelpret gaat het er echter een stuk minder relaxed aan toe, aangezien je vliegensvlug een serie deels opgeloste puzzels af moet maken zonder ook maar één fout te maken. Deze mode was bij mij favoriet, aangezien het kruiswoordpuzzelen hierdoor een stuk minder suf en oubollig wordt. Bovendien biedt deze mode erg veel uitdaging, omdat je helemaal niets fout mag doen terwijl je wél heel snel moet reageren.

Hoewel het eigenlijk niet had gehoeven, bevat Puzzler Collection toch een multiplayer modus waarin je om de beurt delen van een puzzel op moet lossen. Deze modus is wel aardig, maar naar mijn mening eigenlijk overbodig en de singleplayer geniet dan ook mijn voorkeur.

Voorlopige Conclusie

Puzzler Collection voor de PlayStation Portable is voor mij echt een beetje een twijfelgevalletje. Grafisch ziet het er niet beroerd uit, de achtergrondmuziekjes zijn wel redelijk en de Puzzelpret-mode is uitdagend genoeg om je een tijd lang bezig te houden. Aan de andere kant is er de onnodige multiplayer mode en de onhandige selectiemethode bij het puzzeltype legletters. Overigens vind ik kruiswoordpuzzels meer iets voor in de Libelle, in tegenstelling tot bijvoorbeeld sudoku’s. Maar dat blijft een persoonlijke voorkeur.

Puzzler Collection voor de PlayStation Portable weet helaas niet te overtuigen, maar is voor de liefhebbers van woordpuzzels wel aardig om in de collectie te hebben. Heb je echter de keuze tussen de PlayStation Portable en de Nintendo DS versie, dan zou ik zeker voor die voor de Nintendo DS gaan, aangezien de besturing hiervan zich beter leent voor de puzzels van Puzzler Collection.

Meer Puzzler Collection

26/12/20082009 Fast Forward 28
 1.   
  NL Gangster's avatar

  kopen als je geld over heb 😛 😳

 2.   
  craz's avatar

  Lijkt me maar een dom spel 😳 🙄 🙂 😉
  edit: oeps de conclusie hoorde ook een 5 te zijn 😳 😕