WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger

Het is gedurfd om met een simulator te komen in tijden waarin het woord ‘casual’ populairder is dan zangeres Do in de Playboy. Lighthouse waagt zich er toch aan en komt met WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger op de proppen.

Simulator

WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger is een simulator in de puurste zin van het woord. Natuurlijk heeft elke gamer wel eens een tank bestuurd en of dat nou in Battlefield, Grand Theft Auto, Halo of Call of Duty was, erg veel kwam er niet bij kijken. WWII Battle Tanks is hier precies het tegenovergestelde van.

Ten eerste is het voor één persoon onmogelijk om een tank tegelijkertijd te besturen, de wapens te hanteren en het overzicht te houden. De tanks in WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger zijn dan ook uitgerust met drie bemanningsleden, waaronder de bestuurder, de schutter en de commandant. Het besturen van zo’n groot en log voertuig is vele malen moeilijker dan je op het eerste gezicht zou denken en de eerste minuten in WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger zullen voor menigeen net zo verlopen als de eerste rijles. Je moet achtereenvolgens de tank starten, het toerental laten klimmen en hem in zijn versnelling zetten. Zodoende rijd je vooruit, maar daar is ook alles mee gezegd.

Geen tutorial

De leercurve van deze game is namelijk nog steiler dan de Mont Ventoux en je zult er meermaals keihard tegenaan lopen. Nog erger is dat het spel helemaal geen tutorial bevat, zodat je meteen in het diepe wordt gegooid en een flinke dosis doorzettingsvermogen moet aanspreken om niet af te haken. Het spel verlangt van je dat je zes handen hebt, aangezien je de rol van zowel de bestuurder, schutters als commandant op je moet nemen. Al snel blijkt dat dit gewoon teveel is, het is simpelweg niet te doen zonder in een vijandige hinderlaag te lopen omdat je het overzicht hebt verloren óf constant overal tegenaan te rijden doordat je je niet kunt concentreren op de besturing.

Daarom neemt de computer maximaal twee van deze taken van je over. Hierdoor is het mogelijk om als één van de drie bemanningsleden te spelen en je op jouw taak te concentreren. Dit zorgt ook voor wat afwisseling tijdens de missies, aangezien je kan variëren of jij de hele tank of alleen de wapens bestuurt. Neem je de rol van schutter op je, dan rijdt de artificiële intelligentie je door de missies heen en moet jij de vijandige tanks, manschappen en artillerie onder vuur nemen. Gelukkig is WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger in deze vorm geen on rail-shooter, aangezien je nog wel zelf aan moet geven waar je precies heen gebracht wilt worden.

T-34 vs. Tiger

Tijdens de missies is het zaak om goed naar de commandant te luisteren. Je zult namelijk voortdurend bezig zijn met het instellen van je wapens en de afstand, wind en ballistiek in de gaten moeten houden. De commandant is de waarnemer van het zooitje en moet aangeven wanneer er vijanden zijn gezien. Zo zul je meermaals horen dat er een tank staat opgesteld op drie uur, op een afstand van één kilometer. Vervolgens is het aan de schutter om deze tank in het zicht te krijgen en zorgen dat jouw munitie zijn bepantsering doorboort. Het is vanzelfsprekend dat dit geen makkie is en dat het vaak voor zal komen dat je de andere tank pas ontdekt wanneer hij schiet en je de flits ziet. Op zo’n moment is het natuurlijk hopen dat het niet te laat is…

WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger kent verschillende tanks van zowel het Duitse als het Soviet leger en kent aan elke kant zes missies. Hierin zul je vijandige gebieden uit moeten kammen en niet alleen tanks bestrijden, maar ook hele infanteriedivisies. Gelukkig ben je hiervoor niet alleen op je kanon aangewezen, maar is er ook een machinegeweer op je tank gemonteerd. Het is echter jammer dat deze soldaten te voet niks toevoegen aan het spel, aangezien ze niet over anti-tank wapens beschikken en dus niet voor noemenswaardige dreiging zorgen.

Conclusie

Als simulator is WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger behoorlijk geslaagd. Het spel kent een hoop authentieke tanks en wapens die op een realistische manier in het spel verwerkt zijn. Daarnaast zijn ook de missies gebaseerd op waargebeurde veldslagen en de besturing van de tanks en alle componenten daarvan is gecompliceerd genoeg om menig oorlogsfreak lang bezig te houden.

Als game schiet het spel echter op verschillende punten tekort. Zo is het jammer dat het spel geen tutorial bevat. Hierdoor zullen veel mensen al snel afhaken en verliest Lighthouse een hoop potentiële klanten. Sowieso is het haast onmogelijk om tegelijk de tank te besturen, de wapens af te vuren en de boel te leiden, waardoor je aangewezen bent op de A.I., die niet altijd even subliem is. Wel ziet het spel er, zeker voor een low-budget game, erg goed uit en is er een solide multiplayermode aanwezig.

Je moet je dus afvragen wat voor een gamer jij bent. Houd je meer van hapklare actie en spectaculaire beelden, dan ben je beter af met Call of Duty: World at War, Resistance 2 of Gears of War 2. Ben je echter bereid om een hoop tijd en moeite te steken in een realistische tanksimulator? Dan is WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger een goede keuze.

WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger kan alleen besteld worden via de webwinkel van Lighthouse Interactive.

Meer WWII Battle Tanks: T-34 vs. Tiger

  1.   
    nickykolkie's avatar

    lijkt me leuk voor 4 a 5 uren

  2.   
    /DareDevil's avatar

    Zal vast wel diepgang in zitten maar lijkt me echt ongelooflijk saai 😕

  3.   
    mrxthereal's avatar

    Nog nooit van deze game gehoord :P.

  4.   
    !!GaNgStEr!!'s avatar

    leuke game!! 🙂

  5.   
    Mmore's avatar

    Ziet eruit als een game die doet wat het moet doen. 🙂 Geen mening helaas, wel orgineel, zeker in ‘deze tijden’, zoals de reviewer al aangeeft.

  6.   
    Flexican's avatar

    Ben je echter bereid om een hoop tijd en moeite te steken in een realistische tanksimulator?

    Nee helaas.. ben ik niet:D

  7.   
    Overload14's avatar

    niks voor mij

  8.   
    Sarge's avatar

    de tanks zien er wel vet uit 😛

  9.   
    Vincent.'s avatar

    Ook niet iets voor mij.
    Misschien voor een paar uurtjes, maar dan heb ik het wel gezien.

  10.   
    ReinsNL's avatar

    IK heb de game. Leuk maar het is zo echt dat het soms moeilijk wordt echt moeilijk!

  11.   
    Hidde's avatar

    Flexican schreef, "

    Ben je echter bereid om een hoop tijd en moeite te steken in een realistische tanksimulator?"

    Nee helaas.. ben ik niet:D

    Ik ook niet 😛

  12.   
    thematter's avatar

    Geef mij maar de Vlieg simulators 😛

  13.   
    Ranzaap's avatar

    Ik hou van Tanks <3 ik ga deze zeker proberen!

  14.   
    Jadaaaagggg's avatar

    Bommeltje schreef, "Zal vast wel diepgang in zitten maar lijkt me echt ongelooflijk saai 😕 "

    hoe weet je hoe goed het geluid is??? 😛

  15.   
    fcrudy's avatar

    30 euro is mij te duur, vooral als er geen demo is :S

  16.   
    GraveDevil's avatar

    Torrent is voor mij altijd een synoniem voor demo 😛

  17.   
    Alfa Warrior's avatar

    Ziet er leuk uit, misschien als ik weer thuis ben ff downloaden.

  18.   
    Keitel's avatar

    Al goed en wel maar waar kan ik de game nu kopen? 🙁