Scene It? Box Office Smash!

De Buzz-kloon van Microsoft, Scene It?, krijgt zoals verwacht een vervolg. Deel twee gaat verder waar het eerste eindigde, maar zijn onze wensen die we hadden na het spelen van Lights, Camera, Action! wel ingelost?

Wensen

Laat ik deze review eens heel negatief beginnen met op te merken dat ik het eerlijk gezegd onbegrijpelijk vind dat Microsoft een tweede deel van Scene It? uitbrengt. Natuurlijk, deel een was helemaal niet zonder succes, maar het grootste punt van kritiek was uiteraard dat het alleen maar om films ging en niet a la Buzz meer algemene thema’s bevatte, waaronder de nodige filmvragen. En natuurlijk: Scene It? gaat over films, dus wat verwacht je van een tweede game in deze serie… juist, meer filmvragen. De vraag rijst echter wat Microsoft bezielt om zich te beperken tot deze filmliefhebbers, zeker als je commercieel ingesteld bent of denkt. Ik weet zeker dat de gemiddelde gamer die een quizgame koopt, eerder zit te wachten op een afwisselend vragenpakket en niet op een filmquiz.

Maar dit ter zijde. We hebben dus te maken met een tweede filmquiz-game en kennelijk heeft Microsoft het niet nodig gevonden om zich te verdiepen in de wensen van gamers. Aan de andere kant mag de game-industie de filmindustrie dan wel links en rechts voorbij zijn gehold (wat zeg ik?!…gewoon gepoort noemen we dat), er zijn uiteraard nog legio mensen waarvoor films ‘je van het’ zijn. Het is te hopen voor Microsoft en de Xbox 360 dat die filmliefhebbers ook in zijn voor een spelletje, al acht ik de kans daarop procentueel gezien niet heel erg hoog.

Vragen

Een groot nadeel van Scene It? Box Office Smash!, maar ook van haar voorganger Scene It? Lights, Camera, Action!, is dat er gewerkt wordt met lijvige filmpjes en geluidsfragmenten. Dit zorgt ervoor dat we geen duizenden vragen voorgeschoteld kunnen krijgen en dat komt natuurlijk door de beperkte opslagcapaciteit van de Xbox 360-schijfjes. Overigens, voor degenen die echt niet weten waar ik het over heb, wil ik best nog wel even uitleggen waar Scene It? Box Office Smash! om draait. De game is het tweede deel in een serie quizgames die draait om films. Bij de game worden, net als bij het eerste deel, vier draadloze buzzers geleverd (ja, Microsoft, was hier net iets eerder mee dan Sony, net als bij de zing-game Lips) waarmee je het liefst in gezelschap van andere gamers antwoord moet geven op allerlei vragen die betrekking hebben op films en film- en geluidsfragmenten. Het grote verschil met Buzz is de presentatie die bij Scene It? Box Office Smash! veel gelikter is en veel meer tot de verbeelding spreekt.

Een groot nadeel van het eerste deel van Scene It? was dat het in de Engelse taal was en dat maakte de game nou niet bepaald toegankelijk, zeker niet als je het al beperkte thema in gedachten hield. Een bijkomend vervelend nadeel was dat sommige vragen of afbeeldingen wel erg vaak herhaald werden zodat de game sneller dan je zou willen al saai en voorspelbaar werd. Het vervelende daarbij was dat je eigenlijk verplicht moest quizzen met alleen maar filmkenners, en niet met de eerste de beste gamer die het wel leuk lijkt om een knopje in te drukken en een gokje wil wagen. De filmkenner gaat dus gegarandeerd met de overwinning aan de haal en dat haalde de spanning onmiddellijk uit de game. Helaas is het met het tweede deel, Scene It? Bos Office Smash!, niet veel anders.

Spelvormen

De praktijk is dat je veel fragmenten voorgeschoteld krijgt van films waar je nog nooit van gehoord hebt, tenzij je een die-hard filmkenner bent. En in dat geval staat de uitslag van de quiz bij voorbaat al vast. Of je krijgt een vraag voor je kiezen waarvan je over het onderwerp ooit wel iets gehoord of gezien hebt, maar het antwoord op de vraag blijft een pure gok. En dat is in combinatie met de plaatjes en fragmenten die wel erg snel in de vragen herhaald worden of terug komen, funest voor een vraag- en antwoordspel. Aan de spelvormen die de game kent ligt het in ieder geval niet. De presentatie van de vragen is namelijk erg origineel. Vragen met simpelweg vier antwoorden zijn er dan ook niet veel. Vaak moet je raden welke foto bij welke film hoort of een film raden aan de hand van een rebus, een tekening of een vervormd plaatje.

Conclusie

Het eerste deel van Scene It? kreeg van mij nog een dikke voldoende, in de hoop dat Microsoft in de toekomst een Nederlandse versie er uit wist te persen, de game toegankelijker ging maken of, en dat zou het mooiste zijn, een wat algemener vragenbestand beschikbaar zou stellen. Helaas is niets van dit alles waarheid geworden en dat is jammer. Buzzen op de Xbox 360 kan namelijk heel erg leuk zijn en de buzzers zijn ook nog eens van een goede, solide kwaliteit. Eeuwig zonde dat we dus bij wijze van spreken niet met de gemiddelde gamer een potje Scene It? op kunnen starten, maar dat we bij de keuze van vrienden, vriend of vriendin, rekening moeten houden met hun parate filmkennis. Uiteraard gaan we niet zo ver, dus dit zal betekenen dat deze game niet al te vaak opgestart zal worden. Dit betekent echter niet dat Scene It? een slechte game is. Het idee mag dan afgekeken zijn van Buzz, maar de presentatie is erg origineel te noemen. Het is daarom des te jammer dat er met de kritieken na deel een vrijwel niets is gedaan. Ben je dus een filmkenner of gewoon gek van films in het algemeen en beschik je over filmfreaks in je kennissen- of familiekring, dan is Scene It? Box Office Smash! zeer aan te raden en zal je ook absoluut geen miskoop doen.

  1.   
    Lashrom's avatar

    De Buzzers zijn wel leuk gemaakt, maar ik houd het bij de normale Buzz ! Scene It is totaal maar 1x leuk om te spelen. Maar daarna heb je het wel geScene it ! Review is goed en wel geschreven. 😉

  2.   
    Dy-88's avatar

    Scene It? is voor maar één keer leuk, Buzz ben ik nog wel even zoek mee.
    en als je niet genoeg licht in huis hebt, dan zie je geen reet. ik heb spijt dat ik hem heb gekocht…

    🙄

  3.   
    Overload14's avatar

    zelf boeit me niet wat beter is buzz of scene it ik hou toch niet van zon games xD

  4.   
    Tom's avatar

    ”Overload14″ schreef, "zelf boeit me niet wat beter is buzz of scene it ik hou toch niet van zon games xD"

    Het antwoord op screen 3 is Juno, die wist ik. 8)