Naruto: Ultimate Ninja Storm

We hebben ondertussen al vele Naruto-games langs zien komen, overigens met wisselend succes. Deze wereld vol anime is inmiddels ook bij de PlayStation 3 aanbeland en Naruto: Ultimate Ninja Storm moet diverse fans weer erg blij gaan maken. Of dit lukt, lees je in de review…

Als kort woord vooraf moet ik toch even kwijt dat ik het wel heb gehad met de verplichte installatie bij diverse PlayStation 3-spellen. Uiteraard is het een eenmalige bezigheid, maar het is toch wel een irritant fenomeen dat je nota bene bij een consolegame nog eens ruim tien minuten moet wachten voordat je het spel voor de eerste keer kunt spelen. Er zal vast een goede reden voor zijn, al zijn zaken als laadtijden nog altijd niet wereldschokkend beter door de installatie. Net als een gemiddelde intercity tussen Amsterdam en Utrecht, begon ik met een vertraging van ongeveer tien minuten aan Naruto: Ultimate Ninja Storm.

Missies en vrijheid

Ultimate Ninja Storm schotelt je twee mogelijkheden voor, namelijk de Free Battle Mode om direct te gaan vechten en de Ultimate Mission Mode. Deze laatste modus vormt toch wel het hart van de game. Als de blonde, soms wat onhandige Naruto bevinden we ons in de stad Konoha. Deze stad werkt als een hub-wereld, van waaruit je ontzettend veel missies kunt starten. Je hebt echter ook gewoon lekker de vrijheid om naar hartelust door Konoha te rennen, springen en geheime documenten te vinden. Deze secret scrolls kan je vervolgens inleveren bij Iruka, een van de weinige personen die in Naruto gelooft, en als dank kan je er vaardigheden of andere characters mee vrijspelen. Echt moeilijk te vinden zijn deze documenten niet en dat is best jammer, want voor de rest is er maar weinig te beleven in Konoha.

Hierin schuilt ook wel een klein nadeel van de game, want om over de volledige lijst met personages te beschikken, dien je eerst de Ultimate Mission Mode te doorlopen. En aangezien deze modus meer dan 130 episodes van Naruto beslaat, is het nogal een langdurige bezigheid. Geen enkel probleem voor liefhebbers van de verschillende missies, maar het is wel jammer als je direct voor de losse gevechten wilt gaan. Daarnaast bevat Ultimate Ninja Storm maar een beperkt aantal van 25 characters dat de revue zal passeren, terwijl we in het verleden op de PlayStation 2 al Naruto-games zagen met een veel uitgebreider aanbod.

Epische anime

De missies die je vanuit Konoha start, zijn onderverdeeld in twee soorten. Allereerst zijn er de flashback missies, waarbij je de verhaallijn volgt en dus ook echte progressie kunt boeken. Daarnaast zijn er vrije missies, verdeeld over een aantal niveauโ€™s, en deze missies zijn vooral bedoeld om Naruto aan meer ervaringspunten te helpen. Deze punten heb je nodig om uiteindelijk toegang te krijgen tot nieuwe missies, dus je wordt zeker wel bezig gehouden.

Je gaat echter niet alleen maar aan het vechten, want er zijn ook minigames om te volbrengen, waarbij je verstoppertje speelt, langs bomen klimt of objecten dient te verzamelen. Voor een keertje zijn ze wel leuk, maar al snel slaat de verveling toe en begin je te wachten op de combat. Het echte werk begint namelijk pas zodra je aan een gevecht met een van de eindbazen mag beginnen. Het gevoel van epische anime-momenten bekruipen je tijdens dergelijke grote gevechten en dat is een absoluut pluspunt van Ultimate Ninja Storm.

Toegankelijk

De combat is, zoals we dat eigenlijk mogen verwachten van een Naruto-game, erg toegankelijk. Je hebt een knop voor melee-aanvallen, die je goed kunt gebruiken als je tegenstander dichtbij is. Daarnaast kan je ook ninja-sterren gooien, maar al snel blijkt dat flink wat rammen op het rondje van je controller regelmatig voldoende is om flink huis te houden. Blokkeren is ook mogelijk, maar je kunt niet oneindig aanvallen blijven blocken. Je blok zal wegvallen na enige tijd, dus een aanvallende instelling is wel zo handig. Toch kan je met een goede timing een vijandige aanval ontwijken en ineens recht achter je tegenstander opduiken, om vervolgens zelf een verwoestende combo in te zetten.

Een mooi onderdeel van de combat vormt de toepassing van Chakra, door op het driehoekje te drukken. Door Chakra op te bouwen kan je extra sterke en speciale aanvallen uitvoeren, maar je bent wel kwetsbaar tijdens het opbouwen van deze ninja-doping. Maar als het lukt en Naruto of een ander personage voert een vernietigende aanval uit, dan is het werkelijk genieten geblazen. Dit wordt nog eens ondersteund door de audiovisuele invulling van de game, want de cell-shaded graphics zijn werkelijk prachtig en vertegenwoordigen de anime met succes. Daarnaast is het geluid ook prima verzorgd, want voor de echte fans is het ook mogelijk om de originele Japanse audio te kiezen. Zeker een pluspunt als je van Naruto houdt.

Voordat we doorgaan met een conclusie moet ik toch nog even aanhalen dat het erg zonde is dat Ultimate Ninja Storm geen online modus kent. Van een huidige game mogen we dat toch zeker wel verwachten en het zou ook perfect bij een toegankelijke vechtgame als deze passen. Daarnaast blijft het vervelend, en vooral ook onoverzichtelijk, dat deze game alleen voor de PlayStation 3 verschijnt, terwijl de Xbox 360 spoedig van een eigen Naruto-game voorzien wordt (Naruto: The Broken Bond).

Conclusie

Naruto: Ultimate Ninja Storm is een lekkere moderne versie geworden van een serie die al lange tijd mee gaat. De combat is snel maar tevens erg toegankelijk, zodat de besturing ook voor nieuwkomers snel op te pakken is. Het blokkeren en opbouwen van Chakra is goed uitgewerkt en het is een waar spektakel om naar te kijken als je een krachtige speciale aanval uitvoert.

Grafisch is het geweldig dankzij een prachtige, cell-shaded stijl en ook de aanwezigheid van Japanse audio valt te prijzen. Helaas is de hub-wereld van Konoha weinig interessant en moet de game het ook zonder een online modus doen, maar met de Ultimate Mission Mode en de losse gevechten in de Free Battle Mode ben je wel een tijdje zoet.

Voor de enkeling met zowel een PlayStation 3 als een Xbox 360 kan het verstandig zijn om heel even af te wachten hoe Naruto: The Broken Bond zal presteren. Heb je alleen een PS3 en ben je fan van Naruto of gewoon visueel mooie ninja-actie, dan heb je aan Ultimate Ninja Storm een prima game.

 1.   
  Overload14's avatar

  deze werd toch al es gepost?

 2.   
  Dy-88's avatar

  ”Overload14″ schreef, "deze werd toch al es gepost?"

  ja! ehh, gamersnet, dit is een foutje dit is al een keer gepost ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜• ๐Ÿ˜•

 3.   
  ChielB's avatar

  Zeker niet. In september was er wel al een preview van Ultimate Ninja Storm. En vorige maand was er al de review van Ninja Council 2 voor de Nintendo DS. Logisch dat het nogal verwarrend werkt met al die Naruto-games die blijven verschijnen.

  Maar deze is dus nog altijd helemaal vers. ๐Ÿ˜‰

 4.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  ”Overload14″ schreef, "deze werd toch al es gepost?"

  De Preview ja. Ik vind het een topie game ze hebben alle karakters in de game gestopt al sla je me dood waarom niet Zabuza Haku en The Sound 4 die ook een groot deel hadden in de series ๐Ÿ™ Het vechten is lekker maar helaas geen online mode. En het kan ook snel saai worden dat je de hele tijd door de stad konoha loopt om de nodige Xp punten te krijgen om nieuw missies te unlocken en andere quest zoals, 1000 stapen, sla 500 voorwerpen kapot, enzo enzo een aanrader voor elke anime/Naruto fan! 8)

 5.   
  NightHawk's avatar

  Goede review.

 6.   
  Darkknight's avatar

  zo zonde dat game niet uit is voor de 360 want deze wou ik erg graag hebben

 7.   
  toexzz's avatar

  mooie game, echt mooie graphics.
  als ik dit zie zou ik soms echt een ps3 willen ^^ maja ik ga geen 400 euro dokken voor een console
  ๐Ÿ‘ฟ