Call of Duty: World at War

Van de hedendaagse oorlogsvoering ut Modern Warfare hoppen we naar de Tweede Wereldoorlog in de Pacific van World at War. De één vindt dit misschien een stap terug, de ander is benieuwd naar dit ‘nieuwe’ deel van WOII. Wat wel zeker is, is dat Call of Duty: World at War een dijk van een game is.

Hypothetische verklaring

Zoals waarschijnlijk wel bekend is, wordt de Call of Duty-serie niet door één ontwikkelaar gemaakt. Dit in tegenstelling tot games als Halo en Grand Theft Auto, aangezien zowel Infinity Ward als Treyarch nieuwe games van deze serie afleveren. Een topgame maak je niet binnen twaalf maanden en dat weet Activision ook. Daarom werken beide developers twee jaar aan een nieuw Call of Duty-deel en worden deze om beurten gereleased, zodat we toch elk najaar nieuw schietvoer voorgeschoteld krijgen.

Ik denk dan ook dat dat de reden is dat Call of Duty: World at War, het vijfde deel in de serie, zich nog tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Het spel is immers al in ontwikkeling sinds begin 2007, toen het vierde deel nog lang niet in de winkels lag en nog niet was gebleken dat een Call of Duty in een hedendaagse setting heerlijk werkt. Toen dat eenmaal aan het licht kwam, was de ontwikkeling van World at War al in een dermate vergevorderd stadium dat het roer omgooien niet meer mogelijk was.

Tot zover deze hypothetische verklaring over het hoe en waarom van de setting. Er zijn nog genoeg gamers die met regelmaat Tweede Wereldoorlog-shooters spelen en als minpunt mag het in dit geval zeker niet genoemd worden. Het is niet helemaal waar dat de oorlog tegen de Japanners compleet nieuw is en daarnaast zijn er ook missies die zich gewoon weer op ‘traditionele’ Call of Duty-locaties afspelen, zoals Moskou en Berlijn. Daarnaast wordt wederom de vertrouwde Call of Duty-manier toegepast om het verhaal te vertellen, dus vanuit meerdere oogpunten van verschillende soldaten. Dit zorgt weer voor een hoop variatie in missies, aangezien je met steeds andere soldaten met andere specialismen speelt. Vergelijk het met het vierde deel, waarin je achtereenvolgens speelde in open bossen, stoffige straatjes, achter het kanon van een helikopter en volledig gecamoufleerd in je Ghillie Suit. Veel van deze momenten herleven in World at War, waarbij je met een lijf vol adrenaline de infanteriemissies speelt en met het zweet op je ruggengraat de sniperlevels afwerkt.

Lafhartige doorzetters

Het is wel zo dat schieten tegen Japanners daadwerkelijk andere gameplay met zich meebrengt. Wij, als Westerlingen, zijn maar een stel slappe watjes die de handdoek al in de ring gooien wanneer het heel even tegen zit. Nee, dan die lui uit het Land van de Rijzende Zon. ‘Opgeven’ komt niet in hun woordenboek voor en dat uit zich in talloze kamikaze-acties waardoor je hart twee tellen overslaat.

Laf zijn ze dan weer wel, gezien de vele hinderlagen. “Ambush! Ambush!” klinkt het meermaals tijdens het spelen van Call of Duty: World at War. Japanners in de bomen, Japanners in het water, Japanners in het gras en Japanners in de bosjes. Zie op zo’n moment maar eens het hoofd koel te houden, maar gelukkig heeft Treyarch je voorzien van een bajonet. Deze zul je dan ook stevig aan je geweer vastpinnen om snel een doodssteek uit te kunnen delen tijdens hectische momenten.

Natuurlijk komt dit in beeld met de nodige blood and gore en World at War is dan ook de eerste Call of Duty-game die een 18+ rating opgeplakt heeft gekregen. Sowieso zijn een aantal stukken behoorlijk confronterend, met een scène waarin jij dood ligt te bloeden als het summum. Gieren vreten van de lijken van je medesoldaten en degenen die nog leven krijgen zonder pardon een vuurpeloton over zich heen. Misschien niet geschikt voor iedereen, maar het levert zeker zijn bijdrage aan de levendige manier waarop dit lugubere, minder bekende, deel van de oorlog zich afspeelde.

Coöperatief

Mocht je te bang zijn om dit alles in je eentje te kunnen doorstaan, dan komt World at War je tegemoet middels een coöperatieve modus. Deze is nieuw en werkt heerlijk. De beste mogelijkheid is om deze te spelen via internet, zodat je kunt genieten van je volledige beeldschermgrootte. Deel je het scherm, dan zie je vrij weinig, omdat men aan een 4:3-beeldratio vasthoudt, zodat grote stukken van je scherm ongebruikt zijn en je heel erg moet turen.

Het grootste pluspunt van de coöperatieve modus is het competitieve systeem dat Treyarch heeft geïmplementeerd. Per kill krijg je punten, waarbij de wijze waarop je dit doet ook meetelt. In principe werkt het hetzelfde als het vergaren van experience in de multiplayermodus, maar voor headshots of lastige schoten van afstand krijg je significant meer krediet. Aan het einde van de rit wordt getoond wie de meeste punten heeft en zo blijf je tijdens deze co-op potjes je best doen. Je wilt immers niet het kneusje van het team zijn en hierdoor zijn spelers die er maar wat achter aan hobbelen en niet actief meedoen passé. Gelukkig wordt ook samenwerking een beetje gestimuleerd, door spelers te belonen die gewonde medesoldaten healen.

Multiplayer

Het sterkste punt van Modern Warfare was zonder twijfel de multiplayer. Het systeem waarbij je per potje en vermoorde tegenstander ervaringspunten opdeed, die je hielpen om hogere levels en bijbehorende wapens en perks te bereiken, was zeer slim bedacht en ongelooflijk verslavend. World at War bouwt verder op dit principe maar verandert natuurlijk wel het één en ander om het in de setting te laten passen. Verwacht dus een serie nieuwe perks, zoals de mogelijkheid een bajonet op je geweer te zetten of, zoals een echte Jap betaamd, in een boom te klimmen of spelen alsof je dood bent, om vervolgens verrassend toe te slaan.

Zoals gezegd kan het feit dat World at War een Tweede Wereldoorlog-shooter is niet als een minpunt worden opgevat, omdat dit een kwestie van smaak is en smaken verschillen. De enige concrete stap achteruit ten opzichte van Modern Warfare is het feit dat de wapens van zestig jaar geleden simpelweg minder geavanceerd zijn die van dan vandaag de dag. Schieten is dus minder accuraat en met name het herladen gaat een stuk trager. Hierdoor wordt het algehele tempo wat omlaag gehaald en dat is met name in de multiplayer goed merkbaar. Zelf ervoer ik echter dat dit vooral een kwestie van wennen was.

Conclusie

Hoewel ik het niet had verwacht, is Treyarch er in geslaagd om met Call of Duty: World at War de kwaliteit van Modern Warfare dicht te benaderen. De singleplayer is door de geniepige Japanners, confronterende momenten en grote variëteit misschien nog wel iets beter dan die van het vorige deel. De coöperatieve modus kan ook als een heel groot pluspunt gezien worden, zeker door het leuke systeem, wat een onderlinge competitie uitlokt. Minder is wel de manier waarop het scherm gedeeld wordt in split-screen, maar co-op over internet speelt heerlijk. Op het gebied van multiplayer is World at War redelijk conservatief. Het level-systeem is behouden en opgerekt tot vijfenzestig in plaats van vijfenvijftig levels, zodat je nog langer bezig bent om het ultieme wapen, de vlammenwerper, te unlocken.

Call of Duty: World at War kan gezien worden als deel vier in een Tweede Wereldoorlogs-jasje. Kwalitatief gezien doen ze weinig voor elkaar onder en dat is natuurlijk een heel goed punt, aangezien Treyarch niet eerder in staat was een dergelijke topper af te leveren. Of jij World at War beter gaat vinden dan Modern Warfare, dat is een kwestie van smaak. Ben jij nog niet uitgekeken op de Tweede Wereldoorlog of stel jij kwaliteit boven persoonlijke voorkeur, dan kun je hier zeker geen miskoop aan beleven.

 1.   
  Machtaman's avatar

  ik vind het jammer dat het alleen over de jappen word verteld terwijl de duitsers en de russen erook in gepropt zijn Maar tog een mooie revieuw 😛

 2.   
  ikketjuh's avatar

  Zeker geen miskoop nee, maar enigszins is WaW mij toch tegengevallen in vergelijking met modern warfare, het voelt, zoals gemeld, aan als deel 4 in een wo2 jasje. En aangezien ik meer van modern houd, komt deze bij mij niet hoger te staan dan deel 4.

  Maar dat is mijn mening

 3.   
  Overload14's avatar

  Ranzaap schreef, "De russen zijn juist het vetste, dat is echt de mooiste campagne!"

  Russen zijn gewoon cool xD

 4.   
  Lashrom's avatar

  Ik vind het zoals het eerder is gezegd een COD4 in een WOII jasje. Dat is bij de Multiplayer te zien.
  Ze hebben het verbeterd door ook de Zombie mode erin te zetten, en de vlammenwerper.
  Ik heb dit niet verwacht van Treyarch. Two Thumbs Up ! 🙂

 5.   
  nickykolkie's avatar

  lijkt me een heel leuk spel hopen dat ik hem win anders ga ik hem wel kopen 😛

 6.   
  Sacul's avatar

  Gelukkig vind ik de SP erg goed. Ik was na het spelen van de MP beta bang dat ik het niet leuk zou vinden. Ik vind dat dit deel ’t echt van de SP moet hebben. Ben er wel erg snel doorheen gegaan.

  Ook vind ik de campaign van de Russen het leukst. Ook ik werd de banzai vrij snel zat 🙂 Treyarch heeft mij toch blij gemaakt 🙂

 7.   
  )GN(-Erik's avatar

  Overload14″][quote=”Ranzaap schreef, "De russen zijn juist het vetste, dat is echt de mooiste campagne!"

  Russen zijn gewoon cool xD[/quote]

  De Geallieerden waren veel beter tijdens de WW2 😛

 8.   
  OkkieBOOMER's avatar

  De Singeplayer is zoo intens en brutaal hard, het is een geweldig singeplayer en vooral als je het in Co-op speelt, waarom zeggen jullie niks over in de review over de Russische campaign, want die is ook werkelijk perfect. Met de Amerikaanse deel waren je tegenstanders de erg boze agressieve mensen, maar in de Russisch gedeelte ben jij en je kameraden de boos doeners en de wraak nemers van de Duitse Reich, het is zoooo erg wat die Russen met die Duitsers doen als ze willen opgeven! de Russen zijn zooooo vet! maar die Banzai-terroristen zijn ook geweldig! BAANZZAAAAAIIend komen ze naar je toe rennen! gewoon zo vet! en heerlijk dan als je ze in de vik kan steken! 🙂 DE SINGEPLAYER is veeelee malen leuker dan die van Call of Duty 4 terwijl die erg spannend was, maar de multiplayer heb ik nog twijfels of het nou beter is dan Call of Duty 4, maar gelukkig bied het meer zodat je het veel zal kunnen spelen zoals rank 65 inplaats van 55 van CoD4! Gewoon dit spel moet je hebben NIET NORMAAL!!!
  Ik had een schijt gevoel tegenover Treyarch na de release van Call of Duty 3, want ik dacht wat hebben ze gedaan:S Call of Duty UO was zo goed gemaakt en nu met COD3 gatsie darie!
  maar Treyarch liet me denken met deze game:’ Don’t Fuck With Treyarch xD’!

 9.   
  Dy-88's avatar

  ik twijfel of ik hem zo kopen. ik denk aan de ene kant van wel, maar aan de andere kant niet.
  het is zoiezo wel een vet spel vind ik 😛
  echt facking bruuuuutttt 😆

 10.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik vind deze beter dan Call of Duty 4 omdat ik nou eenmaal een WWII fanaat ben dan de moderne oorlog.
  En het is BRUTAL en de wreedheiden die er gebeuren echt waar je kunt ledematen kapot knallen bloed vloeit veel meer in deze game dan in welke shooter dan ook (ik heb gezien) vooral de Banzai aanvallen zijn gruwlijk. Het lijkt ook wel of de game iets moelijker is geworden dan in Cod 4??! Vooral die shit granaten die ze kilometers afstand gooien ik word echt 94% waarvan ik doodga aan granaten, en als laatste is de Zombie mode een leuke aanvuling
  (kun je die nou ook online gebruiekn of niet??)maar goed 9/10. Want 10/10 kan niet want perfectie bestaat niet in een game 8)

  Ranzaap schreef, "De russen zijn juist het vetste, dat is echt de mooiste campagne!"

  Ja het eerste level hebben ze zo uit de film Enemy At The Gates gehaald met Vassili Zaitsev hopelijk hebben ze daar toesteming voor gehad omdat te doen met name de Copieright.

 11.   
  GraveDevil's avatar

  Hierdoor wordt het algehele tempo wat omlaag gehaald en dat is met name in de multiplayer goed merkbaar.

  Dit vind ik helemaal niet erg. Het tempo in 4 lag net iets te hoog, vond ik. Ik was dan ook meestal sniper, kon je het zelf een beetje bepalen 😛

 12.   
  Sarge's avatar

  Call of Duty: World at War kan gezien worden als deel vier in een Tweede Wereldoorlogs-jasje. Kwalitatief gezien doen ze weinig voor elkaar onder en dat is natuurlijk een heel goed punt, aangezien Treyarch niet eerder in staat was een dergelijke topper af te leveren. Of jij World at War beter gaat vinden dan Modern Warfare, dat is een kwestie van smaak. Ben jij nog niet uitgekeken op de Tweede Wereldoorlog of stel jij kwaliteit boven persoonlijke voorkeur, dan kun je hier zeker geen miskoop aan beleven.

  helemaal mee eens, ik kan haast niet kiezen tussen WOII of terroristen afknallen 😀

 13.   
  rickje9's avatar

  [b] dit is wel een vet spel 8)

 14.   
  ReinsNL's avatar

  geweldig spel 😀

 15.   
  ReinsNL's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "

  ”kolkie95″ schreef, "[quote=”)GN(-Erik”].."

  emm nou uhhh weet niet hoor de russen hebben ook veel geholpen anders hadden ze het niet gered de russen gaven ook (haast) nooit op"

  Wat k*t is aan de kant van de Russen dat ze niet op mochten geven anders werden ze zelf kapot geknald door hun kameraden! 👿 net opgezocht After 200 days, after over 600 000 casualties on the Axis side and over a million casualties on the Soviet side. My God 😮 😥 [/quote]

  De russen waren erger dan de Duitsers.

  # De russen verkrachten de vrouwen en vermoorde de mannen na dat ze een dorp binnen waren gekomen.
  # Ze schoten hun eigen mensen neer.
  # schoten mensen dood die zich hadden over gegeven.

 16.   
  GameAC's avatar

  Stelt niet veel voor

 17.   
  zultrax's avatar

  lijkt me een leuke game deze ga ik halen zodra ik me 360 weer heb 😀

 18.   
  Erikgame's avatar

  Ik heb hem al voor de Wii. Echt een Wii-Topper!

  Misschien nog eens halen voor de Nintendo DS.

 19.   
  matthijs 2088's avatar

  mooi spel maar jammer van de woII setting. 🙁

 20.   
  DutchFreeze's avatar

  volgens mij zuigen cod4/5 echt op de DS man, hoe kan je zon goed spel nou op de DS zetten… 😆

 21.   
  gouanoz's avatar

  het is dat ik in geldnood zit anders zou ik hem kopen 😀

 22.   
  Vincent.'s avatar

  Heb hem zelf al uit gespeeld, Echt vet spel! 8)
  Je hebt hem alleen wel weer net als bij Cod 4 snel uit gespeeld, Maar echt top! 😉

 23.   
  hensels's avatar

  ik heb de game !
  zo cool 😛

 24.   
  Dida's avatar

  Het is zeker geen slecht spel, maar ik snap de hype en de hoge cijfers niet zo. Het is natuurlijk lastig om een vervolg op COD4 te maken, want die was gewoon fantastisch, maar ze hadden het echt wel beter kunnen doen dan dit resultaat.

  Om te beginnen, het verhaal: veel te chaotisch, zit geen enkele volgorde in. De eerste missie had net zo goed op de plaats van de 4e kunnen zitten. Jammer, want dat vond ik van COD4 juist een heel sterk punt. Ook is het toch wel voorspelbaar. Ik snap dat ik al weet wie er gaat winnen, maar dat ik ook bij (met name de US Marine Corps) missies zelf het geveol heb dat ik al weet wat er gaat komen, hoort niet.

  Dan het spelen zelf: Er blijven zo verschrikkelijk veel Jappen komen, dat ik blaren op mijn trekker-vingerheb. Gasten blijven maar komen, en als je ze dan neerschiet, blijven ze maar komen. Nu moet ik zeggen dat ik de Sovjet-missies erg leuk vind. Het geluid viel me erg tegen, was veel te clean. De voice-acting is doorspekt met cliché’s, en onrealistich. Het spel ziet er wel weer top uit.

  Dan het feit dat ze terug zijn gegaan naar WOII; Die oorlog is op game-gebied acht uitgemolken… Heel leuk, dat ze als een van de redenen om het in WOII te houden geven dat ze de jeugd meer willen leren, maar persoonlijk denk ik dat de jeugd geen bal geeft om de leerwaarde van een game, en gewoon een leuke tijd achter de console/PC wilt. En dan kunnen ze wel zeggen dat ze vernieuwend zijn omdat ze naar Azië zijn gegaan, maar dat is natuurlijk onzin, MoH: Rising Sun deed dat ook al. Het is gewoon jammer dat veel ontwikkelaars voor de makkelijke en veilige oplossing kiezen door voor WOII te kiezen. Infinity Ward was met deel 4 vernieuwend, bijna uniek. Ze namen de stap naar het heden, en deden dat perfect. De wapens en accessoires waren perfect uitgewerkt, en alles werkte soepel. En dan weer teruggaan naar diit conflict, met de niet fijn te handelen wapens, Duitsers, en loopgraven is dan gewoon teleurstellend.

  Nogmaals, het is een uitstekend spel, maar geen spel waar we het over een half jaar nog over zullen hebben. Ik zit in ieder geval al op COD6 te wachten. Infinity Ward heeft mijn vertrouwen.

 25.   
  NoFearz's avatar

  je kan toch niet in bomen klimmen??:P

 26.   
  Meller's avatar

  Overload14″][quote=”Ranzaap schreef, "De russen zijn juist het vetste, dat is echt de mooiste campagne!"

  Russen zijn gewoon cool xD[/quote]

  Russen zijn lekker hard 😀

 27.   
  Baker502's avatar

  Vind het wel een leuke game geweldig zelfs maar bij multiplayer wat onrealistisch want een soundsupresses op een thompson of wat dan ook, hadden ze in die tijd nog niet (behalve op de sten natuurlijk 😉 ). Maar voor de rest vind ik de multiplayer wel leuk. 8)

 28.   
  Jarek's avatar

  Zeer goede game.

 29.   
  nickykolkie's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "

  ”kolkie95″ schreef, "[quote=”)GN(-Erik”].."

  emm nou uhhh weet niet hoor de russen hebben ook veel geholpen anders hadden ze het niet gered de russen gaven ook (haast) nooit op"

  Wat k*t is aan de kant van de Russen dat ze niet op mochten geven anders werden ze zelf kapot geknald door hun kameraden! 👿 net opgezocht After 200 days, after over 600 000 casualties on the Axis side and over a million casualties on the Soviet side. My God 😮 😥 [/quote]

  zo zijn de Russen ene sterk volk wat nooit zal opgeven en doordat is het ook bij Stalingrad gelukt ze waren met veel minder maar toch hebben ze gewonnen

 30.   
  Sa.'s avatar

  😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

 31.   
  Sa.'s avatar

  ik ben aan het sparen ik heb eg zin om te spelen maar geld tekort en kan iemand ff helpen want ik heb de beta versie gedownload en eerst starten die niet op nu wel maar zegt tie:cannot connect to the service (niet beoeld als surfer) 👿 👿 👿 😥 😥 😥 😡 😡 😡

 32.   
  game_expert's avatar

  Ik hou van de 2de wereld oorlog ! 😀 ik ben blij dat ze dit weer voor 1x gedaan hebben 😛

 33.   
  -050- Critical's avatar

  @ Dida

  ik geef je gelijk, maar het WO2 /MW dilemma is een kwestie van smaak.
  ik ga voor MW

 34.   
  robbie's avatar

  wie kent er een keycode voor de beta van call of duty5 ?????
  stuur ff een mail 🙄 🙄 🙄 🙄

 35.   
  robbie's avatar

  hensels schreef, "ik heb de game !
  zo cool 😛 "

  ha weet jij een echte keycode vooor de beta van call of duty 5 please heb hem nodig

 36.   
  Leon 2.0's avatar

  De beta is afgelopen, dus zelfs al heb je een key, je hebt er niks aan. 😉

 37.   
  Redweed's avatar

  Een van de beste shooters op dit moment, alleen ben ik er niet uit of COD4 nou beter of slechter is dan 5. Hopelijk wordt deze versie net zo populair online als cod4. 8)

 38.   
  °GN° Nyiri_001's avatar

  Goede game,
  maar overtreft cod 4 toch niet hé! 🙁

 39.   
  Donuts's avatar

  Net de Single Player uitgespeeld (PC versie), binnen een paar uurtjes. Zoals bekend niet echt lang speelplezier gehad dus, maar wel genoten van de gedetailleerde graphics, het zeer realistische (dus bloederige en genadeloze) beeld van de oorlog toen en de overige nieuwtjes in het spel…

  Denk aan de missies in Japan (toch ook onderdeel van WOII toendertijd en de moeilijkheidsgraad van deze missies ligt hoger dan de Russische), de vlammenwerper en overige (in deze versie verbeterde) wapens van toen, de Bansai kamikaze aanvallen van de Jappen en zeker het veroveren van de Reichstag. De makers hebben de geschiedenisboeken overduidelijk gelezen: Het gebouw zelf lijkt sprekend, net als toen is ook de SS betrokken bij de verdediging van het pand, het bewijs van overname door de Russen zit erin (zal em nie verklappen voor die enkeling die niet weet wat er gebeurde daar in Berlijn op 30 april 1945) en zowiezo na al die voorgaande (op WOII gebaseerde) delen Call of Duty was het leuk om nu eindelijk eens in Berlijn terecht te komen…

  Toch wel een paar minpunten:

  – AI van de vijand in relatie met de computergestuurde maatjes is nie best. Teveel gezien dat vijanden en maatjes, welke op dat moment ongedekt vlakbij elkaar stonden, toch beide een ander gingen beschieten. Als speler moet je rekenen op ongeveer 75% van de vijanden afmaken, omdat de vijand een hogere prio zet bij het aanvallen van de speler (ook al staat een maatje dichterbij) en je maatjes meer bezig zijn met kogels te verspillen en verder vooral meer in de weg lopen…
  – Ook teveel situaties gehad dat de gameplay teveel werd beperkt door de levels (de bekende onzichtbare muren), objecten in de levels (op bepaalde plekken juist wel of niet in de ‘prone’ stand kunnen schakelen, terwijl er echt niets in de weg staat), of je maatjes (onlogisch in de weg lopen/zitten, niet of verkeerd behulpzaam zijn waar nodig)…
  – Granaten welke door de speler worden gegooid, werken vaak niet. Vijanden lopen vrolijk verder na een voltreffer. Granaten gegooid door de vijand, zijn voor de speler wel even dodelijk als altijd. Ook headshots zijn in deel 5 niet altijd gelijk dodelijk voor de vijand, dat is ook raar en dus wennen…

  Al met al heeft Treyarch me positief verrast met dit nieuwe deel, fat leek iedereen onmogelijk na Call of Duty 3. Ze hadden nu dan ook wel de engine van deel 4 ter beschikking natuurlijk. In afwachting van deel 6 (gelukkig weer van Infinity Ward) is het nou tijd voor de Multiplayer van Call of Duty 5…

 40.   
  Yann's avatar

  Heey,,

  Ik heb een vraag.
  Ik heb namelijk PS3 (Playstation 3 voor de minderbegaafde) maar ik zit eraan te denken om Call of Duty 5 te kopen

  Heb ook Far Cry 2
  Wat is beter? Far cry 2 of cott 4/5 ??

  Alvast bedankt 😀

  Gr 😀

 41.   
  Rickass93's avatar

  Gister gekocht, 1 woord: Geweldig!

 42.   
  Spectorbass's avatar

  Donuts schreef, "Net de Single Player uitgespeeld (PC versie), binnen een paar uurtjes. Zoals bekend niet echt lang speelplezier gehad dus, maar wel genoten van de gedetailleerde graphics, het zeer realistische (dus bloederige en genadeloze) beeld van de oorlog toen en de overige nieuwtjes in het spel…

  Denk aan de missies in Japan (toch ook onderdeel van WOII toendertijd en de moeilijkheidsgraad van deze missies ligt hoger dan de Russische), de vlammenwerper en overige (in deze versie verbeterde) wapens van toen, de Bansai kamikaze aanvallen van de Jappen en zeker het veroveren van de Reichstag. De makers hebben de geschiedenisboeken overduidelijk gelezen: Het gebouw zelf lijkt sprekend, net als toen is ook de SS betrokken bij de verdediging van het pand, het bewijs van overname door de Russen zit erin (zal em nie verklappen voor die enkeling die niet weet wat er gebeurde daar in Berlijn op 30 april 1945) en zowiezo na al die voorgaande (op WOII gebaseerde) delen Call of Duty was het leuk om nu eindelijk eens in Berlijn terecht te komen…

  Toch wel een paar minpunten:

  – AI van de vijand in relatie met de computergestuurde maatjes is nie best. Teveel gezien dat vijanden en maatjes, welke op dat moment ongedekt vlakbij elkaar stonden, toch beide een ander gingen beschieten. Als speler moet je rekenen op ongeveer 75% van de vijanden afmaken, omdat de vijand een hogere prio zet bij het aanvallen van de speler (ook al staat een maatje dichterbij) en je maatjes meer bezig zijn met kogels te verspillen en verder vooral meer in de weg lopen…
  – Ook teveel situaties gehad dat de gameplay teveel werd beperkt door de levels (de bekende onzichtbare muren), objecten in de levels (op bepaalde plekken juist wel of niet in de ‘prone’ stand kunnen schakelen, terwijl er echt niets in de weg staat), of je maatjes (onlogisch in de weg lopen/zitten, niet of verkeerd behulpzaam zijn waar nodig)…
  – Granaten welke door de speler worden gegooid, werken vaak niet. Vijanden lopen vrolijk verder na een voltreffer. Granaten gegooid door de vijand, zijn voor de speler wel even dodelijk als altijd. Ook headshots zijn in deel 5 niet altijd gelijk dodelijk voor de vijand, dat is ook raar en dus wennen…

  Al met al heeft Treyarch me positief verrast met dit nieuwe deel, fat leek iedereen onmogelijk na Call of Duty 3. Ze hadden nu dan ook wel de engine van deel 4 ter beschikking natuurlijk. In afwachting van deel 6 (gelukkig weer van Infinity Ward) is het nou tijd voor de Multiplayer van Call of Duty 5…"

  Uuh, in COD1 had ik de Reichstag ook al eens beklommen hoor..

 43.   
  amine98324's avatar

  chill

 44.   
  Nlamp's avatar

  Spector, dat was heel kort, geloof ik, je liep letterlijk naar boven, hier vecht je naar boven, blaas je duitsers op, Vernietig je de Adelaar, je word bijna neergehaald, het is fantastisch als je ‘m hebt!

 45.   
  Yann's avatar

  In één woord!
  Super!

  Dit is echt een goed spel..

  Ik heb nou Far Cry2, GTA 4, assisans, en call of duty
  Koop GEEN Far Cry2
  Koop WEL Gta 4 En Call of duty!

  Call of duty = super solo is oké
  Call of duty = Online helemaal alles! Solo is niet super maar als je online hebt gespeeld hoeft je geen solo meer te doen.. zo vet en echt!

  Twijfel jij tussen FarCry2 En call of duty – world at war?
  Koop a.u.b call of duty..
  Far cry is heel saai heletijd het zelfde doen er komen telkens zelfde missies. in voor!
  En er zitten veel bugs en fouten in
  Call of duty heeft geen (nauwelijks) fouten en is veel echter!
  Bij call of duty ben je na 1 snip kogel dood.. bij Far cry heb je 3 snip schoten nodig .. niet realistisch!

  Aanrader! 8)

 46.   
  Spetsnaz's avatar

  Rickass93″]

  ”Hamst3r schreef, "[quote=”Rickass93″ schreef, ".."

  Is er dan gevochten in het Midden Oosten, tijdens de WWII?"

  Jammer genoeg niet! 🙄 [/quote]

  er is wel gevochten in het midden oosten tussen de Britten en het moslimbroederschap (een orde met extremistische moslims en de voorloper van al qaida)

 47.   
  Spetsnaz's avatar

  kolkie95″]

  ”Gamer4Ever-NL schreef, "[quote=”kolkie95″ schreef, ".."

  Wat k*t is aan de kant van de Russen dat ze niet op mochten geven anders werden ze zelf kapot geknald door hun kameraden! 👿 net opgezocht After 200 days, after over 600 000 casualties on the Axis side and over a million casualties on the Soviet side. My God 😮 😥 "

  zo zijn de Russen ene sterk volk wat nooit zal opgeven en doordat is het ook bij Stalingrad gelukt ze waren met veel minder maar toch hebben ze gewonnen[/quote]

  even een geschiedenis lesje in Stalingrad hadden de Duitsers 850.000 mannen de russen hadden er 1,7 miljoen + hulp van de burgerbevoking
  De russen gingen ook zo tekeer in Duitsland omdat de Duitsers dat ook hadden gedaan in Rusland waar vaak hele dorpen werden uitgeroeid.

 48.   
  DragonIndo's avatar

  Kan iemand mij vertellen waar de Free Key code staat om te spelen, heb de demo gedownload maar heb geen key code.

 49.   
  /DareDevil's avatar

  Gewoon een goed deel van COD ik had echt niet verwacht dat Treyarch het zou lukken 😆

 50.   
  lucasthebest's avatar

  Banzai!!!!!!!! 😆

 51.   
  patrick123's avatar

  ik vindt het jammer dat het weer opnieuw in die nazi tijd wordt geplaatst

 52.   
  Remyzwa's avatar

  deze game is gewedig. de WWII is veel vetter dan de normale tijd 😀 . (zeker het vuur is grandioos) 😉

 53.   
  Mida's avatar

  Ja valt niks over te zeggen gewoon een mooi spel.

 54.   
  ajaxstadion5's avatar

  Yann schreef, "Heey,,

  Ik heb een vraag.
  Ik heb namelijk PS3 (Playstation 3 voor de minderbegaafde) maar ik zit eraan te denken om Call of Duty 5 te kopen

  Heb ook Far Cry 2
  Wat is beter? Far cry 2 of cott 4/5 ??

  Alvast bedankt 😀

  Gr 😀 "

  nou ik heb ook far cry 2…
  Far cry 2 is zeker cool! de story mode is geweldig! en online met vrienden is ook lol al mijn vrienden die far cry 2 gister zagen (voor het eerst!:O) willen um nu ook
  alleen online om te levelen is echt stom, en kut! ik ben level 11 dus mij boeit het niet zo erg maar is egt vreselijk!
  en cod waw online is egt stoer maar de storymode moet je een of 2 keer spelen en dan nog 1 of 2 keer met co-op maar dan is het kut en far cry 2 blijft leuk met story…
  dus wil je online koop cod waw
  en wil je story moden koop dan far cry 2..

 55.   
  kenny980's avatar

  cool spel soms iritant 😡 door de banzai idioten van de jappen

 56.   
  LouisvanGaal's avatar

  lol die knal ik altijd letterlek kapot…

 57.   
  b00m666's avatar

  geen wonder dat russen cewl zijn hun zijn kei wreed in de 2de wereld oorlog en daar houden gamers van zoals ik xD perfecte shooter

 58.   
  mattergame's avatar

  Alleen jammer dat je op de Wii niet in een vliegtuig kan of online in tanks…
  Voor de rest een super spel!

 59.   
  THE-DUTCH-GUY's avatar

  Donuts schreef, "Net de Single Player uitgespeeld (PC versie), binnen een paar uurtjes. Zoals bekend niet echt lang speelplezier gehad dus, maar wel genoten van de gedetailleerde graphics, het zeer realistische (dus bloederige en genadeloze) beeld van de oorlog toen en de overige nieuwtjes in het spel…

  Denk aan de missies in Japan (toch ook onderdeel van WOII toendertijd en de moeilijkheidsgraad van deze missies ligt hoger dan de Russische), de vlammenwerper en overige (in deze versie verbeterde) wapens van toen, de Bansai kamikaze aanvallen van de Jappen en zeker het veroveren van de Reichstag. De makers hebben de geschiedenisboeken overduidelijk gelezen: Het gebouw zelf lijkt sprekend, net als toen is ook de SS betrokken bij de verdediging van het pand, het bewijs van overname door de Russen zit erin (zal em nie verklappen voor die enkeling die niet weet wat er gebeurde daar in Berlijn op 30 april 1945) en zowiezo na al die voorgaande (op WOII gebaseerde) delen Call of Duty was het leuk om nu eindelijk eens in Berlijn terecht te komen…

  Toch wel een paar minpunten:

  – AI van de vijand in relatie met de computergestuurde maatjes is nie best. Teveel gezien dat vijanden en maatjes, welke op dat moment ongedekt vlakbij elkaar stonden, toch beide een ander gingen beschieten. Als speler moet je rekenen op ongeveer 75% van de vijanden afmaken, omdat de vijand een hogere prio zet bij het aanvallen van de speler (ook al staat een maatje dichterbij) en je maatjes meer bezig zijn met kogels te verspillen en verder vooral meer in de weg lopen…
  – Ook teveel situaties gehad dat de gameplay teveel werd beperkt door de levels (de bekende onzichtbare muren), objecten in de levels (op bepaalde plekken juist wel of niet in de ‘prone’ stand kunnen schakelen, terwijl er echt niets in de weg staat), of je maatjes (onlogisch in de weg lopen/zitten, niet of verkeerd behulpzaam zijn waar nodig)…
  – Granaten welke door de speler worden gegooid, werken vaak niet. Vijanden lopen vrolijk verder na een voltreffer. Granaten gegooid door de vijand, zijn voor de speler wel even dodelijk als altijd. Ook headshots zijn in deel 5 niet altijd gelijk dodelijk voor de vijand, dat is ook raar en dus wennen…

  Al met al heeft Treyarch me positief verrast met dit nieuwe deel, fat leek iedereen onmogelijk na Call of Duty 3. Ze hadden nu dan ook wel de engine van deel 4 ter beschikking natuurlijk. In afwachting van deel 6 (gelukkig weer van Infinity Ward) is het nou tijd voor de Multiplayer van Call of Duty 5…"

  vind ik nou ook denk ik ten minsten denk aan kort en krachtig 😮 😮 😮 😮 😮 😮 😮

 60.   
  Selective93's avatar

  Valt me tegen….

 61.   
  RoHoutje's avatar

  Toen stonden de Communisten aan de goede kant. Maar na ww2 niet meer. Denk maar aan de Koude Oorlog. 🙂

 62.   
  FireBallz's avatar

  GameAC schreef, "Stelt niet veel voor"

  toch nog een 7, dat is lief van je.