Order Up!

Wie denkt dat magnetronmaaltijden nog van deze tijd zijn, moet toch echt een keer uit zijn coma ontwaken. Gordon Ramsay, Jamie Oliver en Herman den Blijker zeggen het toch zelf? Koken is fucking cool!

Chefkok

Order Up! is een kookspel voor de Nintendo Wii, wat je op het eerste gezicht het predikant ‘casual’ zou geven. Wanneer je echter het wat beter kijkt en wat langer bezig bent in de virtuele keuken, valt op dat alles, zeker voor een low-budget-titel als deze, behoorlijk goed in elkaar zit.

In Order Up! speel jij chefkok van je eigen restaurant. Je opent een primitieve family diner met eenvoudige gerechten, zoals hamburgers, macaroni met kaas en pannenkoeken. Het is een smeerboel en je keuken is overbevolkt met ongedierte, maar de eerste gasten laten gelukkig niet lang op zich wachten. Ze gaan aan een tafeltje zitten maar willen natuurlijk niet te lang wachten totdat ze geholpen worden, zodat het zaak is om je serveerster zo snel mogelijk op ze af te sturen en klanten te behandelen in de volgorde waarin ze binnenkomen.

Multitasking

Vervolgens geven ze uiteraard hun bestelling op, welke aan jou gepresenteerd wordt. Moet je bijvoorbeeld vissticks bakken, dan zal eerst de vis gepaneerd moeten worden, om deze daarna te frituren. Dit gebeurt via een aaneenschakeling van allerlei kleine minigames. De vis rol je door het paneermeel heen door met de Wii-afstandsbediening een rollende beweging te maken en vervolgens pak je hem op en til je hem in de frituur. Het frituurrek laat je vervolgens in het vet zakken door hem vast te pakken en een neergaande beweging te maken, waarbij je er op moet letten dat hij niet aanbrandt.

Alle gerechten werken op deze manier en laten je dus dingen bakken, koken, frituren, snijden en schillen, waarbij je vaak wel moet blijven omkeren en roeren. Één of twee gerechten tegelijk maken is geen probleem, maar bij meer bestellingen zul je toch je multitasking-talent aan moeten wenden. Het is namelijk niet de bedoeling om de gerechten allemaal na elkaar te maken, want dan is de eerste koud voordat de laatste uit de pan komt.

Tot slot is het mogelijk om aan speciale wensen van de klanten te voldoen. Zeggen ze namelijk dat ze van pittig, zout of juist eten met veel knoflook houden, dan dien je deze kruiden door middel van een, eveneens, kleine minigame aan het eten toe te voegen.

Managen

Dingen als de serveertemperatuur en jouw kookkunsten worden allemaal bijgehouden in het spel en beïnvloeden de hoeveelheid fooi die je zal krijgen. Wanneer je een beetje je best doet zullen alle klanten tevreden zijn en stroomt het geld al snel binnen.

Van dit geld zul je je restaurant moeten managen. Je kunt een schoonmaker inhuren om alles er wat netter uit te laten zien, nieuwe apparatuur aanschaffen om het geheel wat sneller te laten verlopen, nieuwe gerechten kopen als aanvulling op je menukaart of nieuw personeel aannemen. Extra hulp in de keuken is nooit weg en dit werkt erg simpel, aangezien je heel gemakkelijk een deel van een gerecht aan ze toe kunt wijzen. Je moet ook wel, omdat het anders behoorlijk moeilijk wordt om al het eten op tijd af te krijgen.

Het uiteindelijke doel is om een rating van vijf sterren te verdienen voor jouw eetzaak. Lukt je dat, dan kun je als het ware promoveren en een luxer restaurant openen, waarbij je weer van voor af aan begint. Dit zorgt voor een beetje variatie, aangezien andere restaurants natuurlijk andere gerechten serveren, maar helaas valt Order Up! al redelijk snel in herhaling, vooral doordat het koken van verschillende gerechten vaak op hetzelfde neerkomt. Het klaarmaken en bakken van een pizza verschilt niet wezenlijk van het maken van pannenkoeken, zodat je er op den duur genoeg van krijgt. Dat hoeft echter geen belemmering te zijn om er toch een lange speelduur uit te trekken, maar je zult jezelf eerder elke dag een halfuurtje achter de Wii aantreffen dan een heel weekend lang.

Conclusie

Order Up! is het schoolvoorbeeld van een casual game voor de Nintendo Wii die wél goed in elkaar zit. Het koken is redelijk simpel gehouden en hangt aan elkaar door middel van een serie minigames, maar de bewegingen die je met de Wii-afstandsbediening maakt worden uitstekend vertaald naar het spel en geven je het gevoel echt in de keuken te staan.

De opdeling van de verschillende gerechten is goed gedaan en biedt ruimte tot nadenken. Bij het klaarmaken van veel gerechten door elkaar moet je ervoor zorgen dat het eten niet koud wordt, zodat je begint met de makkelijke dingen die niet af kunnen koelen, zoals groente snijden of kaas raspen. Maar doe je dit consequent, dan kom je weer in de problemen doordat de kookplaten weer vol zijn wanneer je aan het koken, bakken en frituren begint. Het is dus zaak alles goed uit te kienen.

Natuurlijk is Order Up! ook bedoeld voor de kleinere gamers en daardoor zul je niet meteen uit je vak ontslagen worden wanneer iets aanbrandt, maar het spel heeft een goed beoordelingssysteem meegekregen, waardoor ook de fanatiekere gamers langer kunnen blijven hangen. Het spel zal nimmer een schoonheidsprijs krijgen, daarvoor ziet het er te veel uit als een veredelde flashgame. Ook laat de diepgang te wensen over en is het jammer dat er geen multiplayer in zit. Coöperatief koken zou erg leuk zijn, maar helaas is het niet mogelijk in Order Up!

Onder de streep blijft over dat Order Up! toch een verrassend leuk spelletje is. Er zijn al zoveel slechte casual-games op de Wii van uitgevers die makkelijk willen cashen, maar deze hoort hier gelukkig niet bij. Fanatieke gamers zullen hier wellicht wat snel op uitgekeken zijn door het gebrek aan variatie en diepgang, maar de andere negentig procent met een Nintendo Wii zal hier zeker plezier uit kunnen halen.

 1.   
  craz's avatar

  beeld en geluid een 4 en de conclusie een 7.2???? 😕

 2.   
  ckerigon's avatar

  Hmm het lijkt me in ieder geval leuker als Cooking Mama 😛

 3.   
  DutchFreeze's avatar

  lijkt me wel leuk voor de ietwat meer jeugdige mensen, maar je bent hier volgens mij dan ook al snel overhaangegroeid

 4.   
  Dy-88's avatar

  ik moet dit aan mijn pa geven, hij kan nog wel eens een paar kook lessen gebruiken…. 😆

 5.   
  whiteraven's avatar

  Ziet eruit als een leuk kleuterspel !

 6.   
  DieHitman's avatar

  Opzich een grappige game maar er zijn al zo veel verschillende kook games dinnerdash,cakemania enz
  Dat je wel met iets heel goeds aan moet komen om uitteblinken.

 7.   
  gamertje1's avatar

  WIE speelt zoiets!!!!