Motorstorm: Pacific Rift

Tijdens de lancering van de PlayStation 3 was er een bijzondere racegame onder de launchgames, namelijk Motorstorm. Een techdemo volgens sommigen, anderen waren alleen maar lyrisch. Inmiddels ligt het vervolg in de vorm van Pacific Rift in de schappen en wij namen dit tweede deel mee naar ons testhok.

Een prima balans

De eerste Motorstorm was in mijn ogen een van de lekkerste launchgames van de PlayStation 3. Deze offroad racer kende een heerlijke combinatie van snelheid en actie, terwijl het oefenen met de diverse voertuigen en circuits beloond werd. Goed nieuws voor fans van het eerste uur, want aan de basis is niet zo heel veel veranderd als we Pacific Rift vergelijken met de originele game.

Je gaat nog altijd op volle snelheid racen met diverse voertuigen, variërend van motoren en buggy’s tot rally-auto’s en grote big rigs. Hierbij is het per race verschillend met welke voertuigen je kunt racen. De ene keer ga je alleen met motoren de baan op en de andere keer is het een bonte verzameling van alle mogelijke voertuigen. Dit maakt het dat wedstrijden erg afwisselend blijven en het geeft je tevens de kans om een voorkeur te krijgen voor bepaalde voertuigen.

Maar zoals het een goed vervolg betaamt kan het altijd groter en extremer, en dat heeft Evolution Studios deze keer bereikt door de toevoeging van heuse monster trucks. In zo’n monster truck hoef je uiteraard niet bang te zijn om door anderen van de baan geduwd te worden en daarnaast kan je ook goed gebruik maken van de omgeving en de physics in de game. Een houten hutje, boomstronken en nog veel meer kan je omver rijden om zo obstakels voor je concurrenten te creëren. Je bent echter niet volledig onschendbaar, want de stuurbaarheid van deze logge voertuigen is weer beperkter als we het vergelijken met de snelle, wendbare motoren. Zodoende is er nog altijd een prima balans in de game wat betreft de verschillende voertuigen.

Ideaal

Motorstorm: Pacific Rift speelt zich niet meer af op stoffige bergcircuits, want deze keer worden we meegenomen naar een tropisch eiland met zeer uiteenlopende omgevingen. De circuits zijn dan ook in vier zones opgedeeld met de thema’s aarde, water, lucht en vuur. Circuits in de Earth zone bezorgen je veelal bosrijke omgevingen en een hoop blubber om doorheen te baggeren, terwijl je in de Air zone het soms zo hoog op moet zoeken dat je in de wolken annex mist rijdt.

De omgevingen bieden echter nog wat extra’s, want de boost die je kunt gebruiken wordt nu ook beïnvloed door het gebied waarin je rijdt. Scheur je langs stukken lava, dan zal je motor in een ongekend tempo koken, terwijl plassen met water of regen-installaties er voor kunnen zorgen dat de motor van je voertuig weer flink zal afkoelen. Aangezien elk circuit ook weer meerdere routes heeft om te rijden, moet je soms de afweging maken of je meer boost wilt gebruiken en op zoek wilt gaan naar water, of dat je bij voorkeur de kortste weg probeert te vinden. Daarnaast hangt het van je voertuig af hoe ideaal elke route is, waardoor het wederom loont om te oefenen met de circuits en je voertuigen.

Genieten

Naast het gewone racewerk kent Pacific Rift nog enkele afwisselende spelmodi, zoals Eliminator, Wreck Limit, Speed Race en het racen van een circuit binnen een vastgestelde tijd. Bij Eliminator is het noodzakelijk om zo ver mogelijk vooraan te blijven rijden, want om de zoveel tijd wordt de coureur op de laatste plaats uit de race gehaald met een passende explosie van zijn voertuig. Wreck Limit heeft betrekking op het aantal crashes dat je maximaal kunt verdragen voordat het einde verhaal is en bij Speed Race moet je steeds door check points racen met een beperkte tijd. Het lastige van Speed Race, en misschien wel een klein minpunt, is het feit dat je maar één check point steeds te zien krijgt, waardoor het soms wat lastig rijden is. Eliminator voegt in elk geval een leuk stukje spanning toe, maar eigenlijk blijft het leukste nog steeds de volledige chaos van een ‘gewone’ race.

Een andere grote verbetering ten opzichte van het origineel is de toevoeging van een split-screen multiplayer. Met maximaal vier spelers kan je nu racen en dat is een zeer welkome aanvulling. Uiteraard valt ook online weer genoeg lol te beleven, waarbij de framerate zeer stabiel blijft en ook van lag had ik geen enkele last. Zodoende kon ik ook, op de spaarzame momenten dat er even wat minder hectiek was, genieten van de lekkere soundtrack en de grafische pracht en praal. De omgevingen zien er werkelijk prachtig uit en zijn erg gedetailleerd. Soms is het wat lastig om direct de verschillende routes van een circuit te ontdekken, maar vaak staan er tactische wegwijzers bij en voor de rest geldt nog steeds: oefenen en verkennen loont.

Conclusie

Motorstorm: Pacific Rift brengt een heerlijke racegame naar de PlayStation 3 dit najaar. De races zijn snel, vol actie en crashes en er is heel veel variatie mogelijk dankzij de diverse voertuigen en de grote verschillen qua omgevingen. Ook de tactische overwegingen tussen warme en koude gebieden met betrekking tot je boost zijn een prima vernieuwing. Dit alles wordt ook nog ondersteund door geweldige graphics en een lekkere soundtrack, waardoor elke race een audiovisueel feest is.

Online is veel plezier te beleven, maar deze keer springt vooral de split-screen multiplayer in het oog, waarbij je met maximaal vier spelers los kunt gaan. Een welkome verbetering van het origineel, waarbij je ook nog andere spelmodi als Eliminator en Speed Races hebt om je mee te vermaken. Al met al is Pacific Rift een heerlijke voortzetting van de Motorstorm-serie.

 1.   
  gappower's avatar

  heb het game al wel een tijdje en vind het echt geweldig ! elke keer als je een parcour rijd kom je wel weer een nieuwe weg tegen waardoor je je vijand kan verassen ! Het is ook geweldig realistis ben overlaats gewoon misselijk geworden tijdens het racen… de MP is ook sterk met ranks en als je mooi cracht komt het in vertraade versie waar je dan een foto van kan nemen die je dan als achtergrond op je ps3 kan zetten ! 8)

 2.   
  Rickass93's avatar

  Splitscreen lijkt me echt fantastisch! Lekker met je vrienden een avondje racen!

 3.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  gappower schreef, "heb het game al wel een tijdje en vind het echt geweldig ! elke keer als je een parcour rijd kom je wel weer een nieuwe weg tegen waardoor je je vijand kan verassen ! Het is ook geweldig realistis ben overlaats gewoon misselijk geworden tijdens het racen… de MP is ook sterk met ranks en als je mooi cracht komt het in vertraade versie waar je dan een foto van kan nemen die je dan als achtergrond op je ps3 kan zetten ! 8) "

  Wat ik van you heb gehoord ga ik heb ook halen. dit is een prima vervolg maar de eerst was echt bagger omdat er zo weinig inhoud/opties had Thx for the Review 😉

 4.   
  -050- Critical's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "

  ”gappower” schreef, "heb het game al wel een tijdje en vind het echt geweldig ! elke keer als je een parcour rijd kom je wel weer een nieuwe weg tegen waardoor je je vijand kan verassen ! Het is ook geweldig realistis ben overlaats gewoon misselijk geworden tijdens het racen… de MP is ook sterk met ranks en als je mooi cracht komt het in vertraade versie waar je dan een foto van kan nemen die je dan als achtergrond op je ps3 kan zetten ! 8) "

  Wat ik van you heb gehoord ga ik heb ook halen. dit is een prima vervolg maar de eerst was echt bagger omdat er zo weinig inhoud/opties had Thx for the Review 😉 "

  ik vind de eerste ook strak xD

 5.   
  ps3 gek's avatar

  Ik ben niet genoeg overtuigd door de demo. 😳 Het is leuk, maar alleen een echte Die-Hard kan het spel (in ieder geval het eerste deel) uitspelen. Leuk dat je split-screen kunt, maar ik ga hem denk ik n iet kopen 😉

 6.   
  NightHawk's avatar

  Echt, super gaaf spel, beter dan de eerste

 7.   
  Yann's avatar

  🙁 wat is verschil tussen de eerste en deze ik ga misschien 1halen geef is info

 8.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  ja de liedjes zijn geweldig echte race muziek.
  orginaliteit, ja racegames vind ik meestal niet zo maar ik kan er wel uren achter zitten.
  beeld mijn eerste indruk van het strand echt geweldig 8)
  speelbaarheid fijne besturing.
  conclusie, Eeeen 10, tien tien tien!!!!!!!!!!!!!!!!! 😆

 9.   
  wabaki's avatar

  heel mooi racen normaal hou ik er ook niet va maar dit is totaal nieuw en heel vet 😀

 10.   
  cool ice's avatar

  had hem samen bij mijn ps3; best een goed spel. 8)