LittleBigPlanet

Play, Create, Share. Drie simpele woorden, maar diep van binnen misschien wel de drie mooiste woorden van dit jaar. LittleBigPlanet heeft het, LittleBigPlanet maakt het waar en LittleBigPlanet is een game van zeldzame klasse.

Je moet onder de spreekwoordelijke steen hebben geleefd de afgelopen maanden om hem niet gezien te hebben: sackboy, het hoofdpersonage van LittleBigPlanet in de vorm van een stoffen poppetje. Hoewel de woorden Play, create en share als de drie sleutelwoorden van deze game worden gezien, valt de grote klasse van deze titel eigenlijk nog sneller samen te vatten: creativiteit. Als gamer kan je zoveel uit dit spel halen dat je hier nog jaren mee vooruit zult kunnen. Maar over de multiplayer en andere online content straks meer, laten we eerst eens in de singleplayer duiken.

Slingeren en prijsbubbels

Vanuit een centrale hub kunnen we de ‘little big planet’ overzien en zijn de diverse werelden te selecteren, voor zover je ze natuurlijk al hebt vrijgespeeld. De verhaalmodus van LittleBigPlanet draait om acht werelden met een eigen thema. Zo begin je in een tuingebied en later kom je ook nog in onder andere Afrikaanse, Mexicaanse en Japanse omgevingen. Het doel van elk level is over het algemeen simpel maar doeltreffend: bereik het eindpunt door te platformen, wat in het geval van LittleBigPlanet betekent dat je lekker aan het puzzelen mag.

De gameplay is hierbij toegankelijk gehouden, want in feite zal je naast de analoge stick om te bewegen vooral met twee knoppen bezig zijn. Eentje om te springen en eentje om objecten vast te pakken, zodat je ergens aan kunt slingeren of een bepaald object kunt verslepen. Daarnaast kan je in de levels ook diverse prijsbubbels verzamelen. Kleine bubbels leveren je punten op, terwijl de grote bubbels attributen bevatten. Denk hierbij aan nieuwe kledingstukken voor je sackboy of nieuwe objecten die je kunt gebruiken tijdens het ontwerpen van een nieuw level. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je hele stukken overnieuw moet doen als je sackboy onverhoopt dood gaat, want er zijn om de haverklap check points die je activeert door er simpelweg langs te lopen, zodat je constant op een lekker vlot tempo kunt blijven spelen.

Er zijn ook nog extraatjes te vinden in de levels, want in elk level is een sleutel verborgen die je toegang geeft tot mini-levels of score-uitdagingen. Denk hierbij aan races of iets vrolijks als ‘dasje springen’. In deze mini-game sta je voor de koning en zijn das draait rondjes, waarbij je telkens moet springen om niet door het blok onderaan de das in het water gegooid te worden. Al springende dien je vervolgens zoveel mogelijk prijsbubbels met punten te verzamelen, terwijl de das steeds sneller gaat draaien. Een erg kindvriendelijke bezigheid, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik mij hier ook kostelijk mee heb vermaakt.

Het spelen in LittleBigPlanet vergt wel iets gewenning, want je kunt niet alleen van links naar rechts en omhoog en omlaag, maar er is ook een kleine vorm van diepte in de levels. Spelenderwijs word je bekend gemaakt met dit fenomeen, maar je dient af en toe wel even goed te kijken. Soms lijk je vast te zitten, maar dan blijkt dat je gewoon verder kunt door je sackboy iets naar je toe te halen en voor een muur of object langs te laten lopen. Zeker geen minpunt, maar wel even iets om rekening mee te houden. Wat ik echter wel jammer vind, is de beperkte speelduur van de verhaalmodus. Een gemiddelde gamer kan al in een uurtje of 6 à 7 alles hebben gezien, waarbij je de speelduur alleen nog echt kunt verlengen door in elk level op zoek te gaan naar alle vrij te spelen objecten.

Vruchten plukken

De grote meerwaarde van LittleBigPlanet is echter te vinden in de vorm van een eindeloze multiplayer, ondersteund door het heerlijke concept van user-created content. Zoals eerder al besproken kan je in de levels diverse objecten vrijspelen, die vervolgens te gebruiken zijn bij het bouwen van levels. Je kunt kiezen om een sjabloon te gebruiken, maar ook een volledig kaal level kan je helemaal naar eigen smaak gaan opbouwen. Door op het vierkantje te klikken open je de popit, een klein menu van waaruit je allerlei functies en objecten kunt kiezen om je eigen level te ontwerpen. Ook hiervoor is een prima tutorial beschikbaar, dus je wordt zeker niet meteen in het diepe gegooid. Verwacht overigens niet dat je zomaar dezelfde kwaliteit uit je mouw schudt als de singleplayer levels van de mensen van ontwikkelaar Media Molecule, maar ik heb er vertrouwen in dat we spoedig de vruchten kunnen plukken van een actieve community. Ben je zelf niet zo goed in ontwerpen, dan kan je immers nog altijd profijt hebben van goede levels die door andere gamers gedeeld worden.

Wat betreft de multiplayer is LittleBigPlanet dan ook ongekend vermakelijk. Je kunt je uitleven op de levels die al in de game zitten, waarbij je tijdens het spelen van de verhaalmodus al merkt dat er soms puzzels zijn die uitsluitend met twee (of meer) spelers opgelost kunnen worden, maar ook de nieuw te ontwerpen levels van de community gaan de levensduur van deze game voor een nog onbepaalde tijd verlengen. Een kleine kanttekening is wel dat de camera soms wat onhandige kan reageren als je met meerdere mensen tegelijk speelt, maar heel vervelend werd dit gelukkig nooit.

Conclusie

Eerder dit jaar gaf ik Grand Theft Auto IV een 9,8 zonder enige moeite. Weet je wat nou zo leuk is? Dat doe ik deze keer met het grootste genoegen weer! Een 10 kan ook altijd uitgedeeld worden, want dat hoeft zeker niet te betekenen dat een game voor altijd perfect is. Als we echter heel kritisch zijn, dan zien we ook dat LittleBigPlanet een paar hele kleine steekjes laat vallen. De verhaalmodus is wat aan de korte kant, het ontwerpen van nieuwe levels is redelijk pittig en tijdrovend en de camera werkt in de multiplayer soms iets tegen.

Toch blijft er een game over die staat als een huis en een ware revolutie teweeg kan brengen. De besturing is eenvoudig, de gameplay is voor werkelijk iedereen interessant en het hele concept van iets bouwen en daarna delen met de wereld is bijna tot in perfectie uitgewerkt. De manier van spelen en puzzels oplossen werkt aanstekelijk en de mogelijkheden zijn eindeloos, zowel om zelf puzzels op te lossen als op een coöperatieve manier.

Daarnaast is de game speels, maar toch ook uitdagend genoeg om gamers in alle soorten en maten aan te spreken. Voorzien van een prima audiovisuele ondersteuning wordt er een heerlijk totaalplaatje op je scherm getoverd. Kortom, LittleBigPlanet biedt vermaak zoals we dat niet al te vaak zien en deze game gaat er zonder problemen met een absoluut topcijfer vandoor.

 1.   
  gappower's avatar

  vind het pure tijdverspilling, maar is wel origineel !

 2.   
  Firef0x's avatar

  Ik heb m vandaag gekocht. Het spel is echt enorm verslavend. morgen ff controller erbij kopen en dan coop doen 🙂

 3.   
  zombieater's avatar

  Kheb de game zelf niet gespeeld…
  maar ksnap gwoon niet wat hier zo goed aan is…

 4.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  gappower schreef, "vind het pure tijdverspilling, maar is wel origineel !"

  Ik snap de game ook niet echt het schijnt toch 1# van de best exc voor de PS3 te zijn 😉

 5.   
  mrxthereal's avatar

  Lijkt me echt een hele vette game, de enige reden dat ik baal dat ik geen PS3 heb. En in tegenstelling tot het in mijn ogen verschrikkeljik overgehypte GTAIV wel een terecht cijfer.

 6.   
  Dy-88's avatar

  jemig wat een hoge cijfers maar het vediend het dik! dit is ongetwijveld een van de beste toppers dit najaar, misschien wel de beste! ik heb hem laatst nog bij een vriend gespeelt, en zeker de moeite waard, het enige spel van dit jaar wat zo’n hoog cijfer had was GTA IV…. 8)

 7.   
  Machtaman's avatar

  super spel op de screens ziet ie er dom uit maar ´This game lets the magic makes happens´OFzowiets maar is tof leuk heb hem nog niet gespeeld maar het spelen waard

 8.   
  rickje9's avatar

  omg, dit is echt wel een verslavend spel

 9.   
  GameAC's avatar

  Geniaal spel, heb mijn exemplaar vandaag gekregen en ik kon niet ophouden met spelen.

 10.   
  ps3 gek's avatar

  Is de singleplayer werkelijk zo kort? Ik ga hem overmorgen bij een vriend spelen. Als hij leuk is ga ik hem zeker kopen! 8)

 11.   
  delta62's avatar

  zozo, weer eens een goede PS3 exclusive in tijden!

 12.   
  templer's avatar

  GN-Surinamer schreef, "MUST HAVE!

  "

  zeker weten!

 13.   
  Rhemme's avatar

  Matthijsjuh schreef, "Ow mijn hemel hoe en waar hebben jullie hem nu al gekregen, ik kan hem pas de 6e krijgen?!!?!? Vertel alsjeblieft!"

  Sterker nog, we hebben hem al ruim een maand.

 14.   
  calkie's avatar

  ik weet niet waarom maar ik twijfel bij deze game heb hem al 2x in de hand gehad en toch steeds weer terug gelegt 😕

 15.   
  Overload14's avatar

  Lijkt me wel leuk maar zon puzzelgame is niks voor mij

 16.   
  Gold_Thunder's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "

  ”gappower” schreef, "vind het pure tijdverspilling, maar is wel origineel !"

  Ik snap de game ook niet echt het schijnt toch 1# van de best exc voor de PS3 te zijn 😉 "

  Als je dat niet weet stel ik voor de review te lezen en niet alleen de screens te checken. Wants als je de screens checkt kan je als enige concluderen dat het kiddy game is. Maar dat is het totaal niet.

 17.   
  /DareDevil's avatar

  1 van de redenen waarom ik het jammer vindt dat ik geen PS3 heb want deze game is gewoon zonder twijfel een enorme geniale PS3 exclusive

 18.   
  Bazzl's avatar

  Masterstef schreef, "super spel op de screens ziet ie er dom uit maar ´This game lets the magic makes happens´OFzowiets maar is tof leuk heb hem nog niet gespeeld maar het spelen waard"

  hoe kom jij op conclusie 10 met die andere cijfers?
  😛

 19.   
  Overload14's avatar

  Heel origineel spel 🙂

 20.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Orgineel,ziet er goed uit en klink ook heel lekker in je oren! Dit is best wel een game voor een echte hardcore PS3 gamer!

 21.   
  zombieater's avatar

  Nog niet gespeeld, maar kgeef alvast mijn cijfers die ik nu denk, als ik hem heb gespeeld kom ik hierop trug 😕

 22.   
  forzaa's avatar

  leuk spel

  alleen te veel foutjes in het spel
  bv dat je karretje in de mijn ineens vast komt te zitten
  of dat zo 1lava blokje er niet af wou vallen waardoor je het ganse level opnieuw moet spelen

 23.   
  Mwehmweh's avatar

  Ik zit erover te denken om dit spel te gaan kopen, ik vind het zelf levels bouwen wel lauw gedaan xD

 24.   
  Mwehmweh's avatar

  Lol ik heb hem dus gekocht maar mijn vraag is: Kan je ook meerdere saves maken? Mijn broertje wil namelijk het spel ook spelen maar je kan nergens opnieuw beginnen of iets

 25.   
  Rrricola's avatar

  Mwehmweh schreef, "Lol ik heb hem dus gekocht maar mijn vraag is: Kan je ook meerdere saves maken? Mijn broertje wil namelijk het spel ook spelen maar je kan nergens opnieuw beginnen of iets"

  Je moet dan een nieuw profiel aanmaken bij je PS3. Helemaal links bij de X-Bar kun je dat doen. Dat is zo bij alle games… Vind ik wel soms irritant…

 26.   
  kenny980's avatar

  is hij niet voor pc 😥 😥

 27.   
  ExtremeDotCom's avatar

  nope, alleen voor ps3 😉

 28.   
  Pionide's avatar

  Dit spel is gewoon De Topper voor de ps3

 29.   
  jolan6's avatar

  ik heb het spel ook maar ik heb niet zo veel kleren en zoek naar cheats en zoon zwaard heb ik ook niet

 30.   
  X-doos's avatar

  ”jolan6″ schreef, "ik heb het spel ook maar ik heb niet zo veel kleren en zoek naar cheats en zoon zwaard heb ik ook niet "

  cheaten is lame…