NBA 2K9

Het is weer eind oktober, de NBA gaat weer van start en de Boston Three Party lijken op weg naar hun tweede kampioenschap op rij. Ben jij een Lakers-fan? Steek er dan een stokje voor in NBA 2K9…

Verbeteringen

De 2K-sportserie van, hoe kan het ook anders, 2K Sports, is er eentje die al jaren meedraait. Tot een paar jaar geleden was NFL 2K dé grote concurrent van Madden NFL, maar doordat Electronic Arts de exclusieve rechten voor de licentie heeft opgekocht, moet 2K zich nu beperken tot basketbal- en ijshockeygames.

En die basketbalserie, die is best heel aardig. Het is immens jammer dat er in Nederland niet meer dan een paar honderd exemplaren van worden verkocht, want NBA 2K9 is stukken beter uitgewerkt dan vele andere sportspellen die het hier wél goed doen. Jammer genoeg bulkt de serie dit jaar niet van de vernieuwing. Maar ik zie het als een stap vooruit, zoals dat tussen FIFA 08 en FIFA 09 het geval was. De gameplay van NBA 2K9 is namelijk niet fundamenteel veranderd, de verbeteringen voegen als totaalplaatje toch een hoop toe.

Bryant, hitting from downtown

Op het gebied van aanvallen zit dit vooral in het feit dat je niet meer zo gemakkelijk over de zijlijn heen dribbelt, zodat onnodig balverlies voorkomen wordt. Een basketbalveld is, in vergelijking met een voetbal- of footballveld maar minuscuul en kent geen wanden langs de zijkant, zoals bij ijshockey. De courtside plekken op de tribune zijn ook daadwerkelijk aan het veld, je zit maximaal drie meter van je favoriete basketbalsterren af en het vormt een mooi contrast met de sport zelf, die eigenlijk contact arm is.

Diezelfde sfeer zit op een geweldige manier in de game verwerkt. Het publiek schreeuwt, juicht, joelt en feest tijdens de wedstrijden, compleet met flitsende spandoeken, terwijl cheerleaders langs de kant hun kunstjes opvoeren. De spelers op de bank springen op bij een mooie dunk en wanneer je tijdens een thuiswedstrijd de trukendoos uit de kast trekt, ontploft de zaal.

Dit arsenaal aan moves is in NBA 2K9 behoorlijk uitgebreid. Wanneer je in de controlesectie van het instellingenmenu kijkt, krijg je een lijst van mogelijke bewegingen die langer is dan deze review. In het begin kan dit als overweldigend overkomen, maar wanneer je met een goed team speelt dat op fysieke kracht en samenspel leunt, zoals de Boston Celtics of de Detroit Pistons, heb je al dit moois nog niet echt nodig. Het devies is dus ook om met dit soort teams de basis van het spel aan te leren, om vervolgens alle geweldige bewegingen van Tony Parker, Dwayne Wade of Steve Nash onder de knie te krijgen.

Het leuke is ook dat de karakteristieke bewegingen van alle grote spelers nagemaakt zijn in het spel. Zie je bij FIFA 09 al van meters afstand dat het Ronaldinho is die aan de bal is of juist van Persie met dat handje van hem, in NBA 2K9 is Kobe Bryant ook echt Kobe Bryant. Tim Duncan is de rust zelve en LeBron James maakt zijn explosieve lay-ups met typische spins en crossovers.

Garnett, smashing that outta here!

Andere verbeteringen zijn onder andere doorgevoerd in het passing-systeem en het selectere van jouw speler. Basketbal speel je maar met vijf man wat betekent dat als jij aan de bal bent, je maar naar vier andere mensen kunt overspelen. Om foute passes en dus gemiste kansen te voorkomen, heeft 2K Sports het simpele maar toch logische systeem geïmplementeerd waarbij je eerst op de pass-knop drukt, waarna er boven de hoofden van de spelers verschillende knoppen verschijnen. Krijgt Shaquille O’Neal de rode B-knop, dan druk je daar op en de bal gaat gegarandeerd richting de grote beer van de Phoenix Suns.

Ook is in te stellen dat bepaalde spelers standaard deze icoontjes boven hun hoofd krijgen. Zo voorkom je dat je de bal naar O’Neal passt, terwijl je hem eigenlijk richting de eveneens boomlange Amare Stoudemire uit hetzelfde team had willen gooien. Hierdoor zijn spelers tijdens de game makkelijk uit elkaar te houden en dat is alleen maar positief.

Ditzelfde systeem werkt ook bij het selecteren van spelers tijdens het verdedigen. Als de aanval op komt zetten en je wilt een blok inzetten, dan druk je de knop in om een andere speler te selecteren, en vervolgens de knop die boven het hoofd van de gewenste basketballer verschijnt. Hierdoor kun je makkelijk je center of guard kiezen en hoef je niet door te klikken totdat je bij de bedoelde speler bent aanbelandt.

Overigens is het verdedigen wel lastiger geworden. Spelers kleven niet meer met het grootste gemak aan hun tegenstander vast. Hierdoor is het defensieve gedeelte minder saai en is het tijdens het offensieve spelbeloop gemakkelijker om lay-ups en dunks te maken. Deze verandering heeft er voor gezorgd dat de balans tijdens de wedstrijden qua aanvallen weer terug is. In de vorige games lag de nadruk op het schieten, simpelweg omdat dat het makkelijkst en meest belonend was. Nu worden de verschillende vormen van aanvallen uitgevlakt tot een realistische mix tussen schieten, lay-ups, dunks en makkelijke schoten na een rebound.

Conclusie

NBA 2K9 kent een aantal veranderingen ten opzichte van de versie van vorig jaar, die allemaal in positieve zin uitpakken. Het aanvallen is realistischer doordat het aanlokkelijker is om voor de lay-up te gaan, terwijl dit nog eens wordt gestimuleerd door een uitgebreidere trukendoos. Defensief gezien is de uitdaging omhoog gegaan en moet je echt structureel te werk gaan om tegentreffers te voorkomen.

Qua content heeft het spel een hoop te bieden. Je zult een lange tijd zoet zijn met The Association-mode, waarin jij de manager en coach van jouw team wordt en ze naar de NBA-titel moet zien te leiden. Daarnaast is er een hoop randvermaak, zoals de klassieke nummers van het All-Star Weekend. De dunk contest, three point shooting game en andere minigames zijn van de partij en zorgen voor wat ontspanning tussendoor. Ook de online mode staat als een huis en laat je met vijf tegen vijf spelen.

Is er dan niks aan te merken? Jawel, zo is het soms behelpen met de camera, vooral tijdens multiplayerwedstrijden. Het lijkt niet altijd even goed mogelijk om alles overzichtelijk in beeld te krijgen. Daarnaast wil de framerate wel eens haperen en zien sommige spelers er wat kartelig uit. Wél zijn ze allemaal voorzien van de officiële NBA-licentie, lijken ze heel goed op hun alter ego’s van vlees en bloed en is dat ook te zien aan hun bewegingen. Tot slot is de NBA-sfeer erg sterk neergezet, met name de drukte rondom het speelveld. Ook de typisch Amerikaanse verslaggeving, compleet met authentiek commentaar en menu’s, zijn in orde.

NBA 2K9 is de beste basketbalgame van dit moment en een aanrader voor iedereen die deze sport een warm hart toedraagt. Maar nu ga ik weer verder, verder op mijn kruistocht tegen de Three Basketiers…

 1.   
  Tha Destiny's avatar

  Is deze game een beetje te spelen op de PC?
  qua controls?

 2.   
  Machtaman's avatar

  ja maar ik raad je console aan ik neem alles sport spellen op de console met de trick stick enzo

 3.   
  Dy-88's avatar

  en nu maar vergelijken met EA NBO09…. 😛
  nee maar deze is veel beter! zoiezo

 4.   
  twimboy's avatar

  kwa graphics is het een sikke game 8)

  ik speel um op de pc met een 360 controller , dan heb je ook trik stick