Fable II

Na een vrachtlading prachtige screenshots en trailers en vele beloftes van executive producer Peter “Molynator” Molyneux later ziet Fable II dan toch eindelijk het daglicht. Maar blijken Molyneux’ beloftes deze keer nou waar of niet? And so our story begins…

Clichés

Het principe van Fable II is niet veel anders dan dat van zijn voorganger. De tijdlijn is tussen de twee delen een half millenium opgeschoven en heel Albion is het bestaan van de destijds heersende ‘Heroes’ vergeten. Jij, een dakloos weeskindje, en je zus Rose leven in de metropool van Albion: Bowerstone. Het vooruitzicht ziet er niet goed uit voor jullie, dat is tot dat jullie tweetjes, met bij elkaar gescharreld goud, een muziekdoosje kopen waarmee een wens in vervulling kan worden gebracht. Zusje Rose wenst niets minder dan een onderkomen in een warm kasteel, wat toevallig op een steenworp van je huidige slaapplek is verwijderd. Als nog geen dag later enkele mannen je willen begeleiden naar het kasteel lijkt de wens in vervulling te gaan. Niet dus! De bewoner van het kasteel, ene Lucien, pikte jullie alleen van straat omdat hij op zoek was naar dragers van het bloed der Heroes. Dit blijkt een onderdeel te zijn van Lucien’s plan om de wereld te veroveren (goh, hoe onverwacht) en voor je het weet jaagt hij een kogel door het hoofd van je zus en val jij een grove driehonderd meter naar beneden vanaf de kasteeltoren. Raar genoeg blijk je de val te overleven en word je vervolgens opgevoed door een blinde waarzegster. Vanaf hier komt het verhaal pas echt op gang en ga je uiteraard op zoek naar wraak.

Keuzes! Motherfockin’ keuzes!

In retroperspectieve reviews van Fable wordt nog veel geklaagd over de zwakke keuzes. Deze bestonden namelijk voor het grootste gedeelte uit “Kill or Don’t Kill” vraagstukken en dat frustreerde wel eens. Fable II laat deze keuzes volledig achter zich en komt met andere keuzes, keuzes die je maar al te vaak laten weifelen. Volledig goed zijn is bijvoorbeeld in Fable II lang niet zo makkelijk: waarin Fable de goede keuze één klik van je verwijderd was zul je er in Fable II toch iets meer voor moeten doen. Zo kwam ik bijvoorbeeld aan bij een vraagstuk dat me liet kiezen tussen óf het slechte doen, óf mijn eigen (tevens vrouwelijke) schoonheid af te staan. Men gaf mij slechts 30 kleine seconden om me te laten beslissen en toen pats, boem: keuze gemaakt. Ik word vandaag de dag nog uitgelachen vanwege mijn pottige character, die meer oogt als een dikke, oude trut in een midlife crisis dan een jonge, slanke Hero.

Voor een groot deel hebben de keuzes in of om quests ook naast je eigen uiterlijk, ook bijeffecten op je omgeving. Sommige quests te lang laten liggen kan permanente effecten hebben op de wereld die uiteraard onomkeerbaar zijn. Door de main quests heen rushen resulteert bijvoorbeeld in het afsterven van sommige gebieden omdat je ze geen hulp aanbod in tijden van dreiging. Dit soort effecten geven je echt het gevoel dat je in contact bent met heel Albion: jou keuzes, doen en laten weerspiegelen wat de burgers van je vinden, hoe de wereld op je reageert en hoe je omgeving oogt. Trek jij je wapen midden op het drukke stadsplein van Bowerstone, dan kun je een wegrennende menigte en schuwende gezichten verwachten. Maak je echter veel positief contact met de burgers, dan zullen ze je sneller verwelkomen bij je volgende intocht of misschien zelfs een leuk cadeautje aanbieden. “Be feared, be worshipped, be mocked, be loved… Be a legend!”

Ware liefde?

Net zoals de eerste Fable kent ook Fable II liefde, en wel een heleboel ook. Voor een tweede keer is het mogelijk om te trouwen en ook deze keer mag er gekozen worden tussen alle denkbare seksuele geaardheden. Het zal je echter iets langer duren om een goede liefdespartner te vinden en deze ook nog eens van het hart te beroven. Elke NPC heeft zo zijn eigen voorkeuren, favoriete plekjes en ook zijn eigen geaardheid. Gewoon even binnenwaggelen met een ariooltje boven je hoofd is dus niet meer de sleutel tot succes. In plaats van de gekozen NPC onder een shitload cadeautjes te bedelven is het in Fable II slimmer om ze op een leuke date te nemen of de moves te doen die het desbetreffende persoon aanstaan.

De mogelijkheid om met je (on)gehuwde partner onder de dekens te kruipen is ook weer aanwezig en heeft een handjevol uitbreidingen gekregen. Nee, er is niets te zien, viezerik! Het is opnieuw een puur kindvriendelijk zwart beeld met enkele verheugende en bevredigde kreten, maar de bijkomende effecten zijn minstens zo origineel als bevredigend het voor de NPC’s is. Zo loopt men in Fable II de kans om een zwangerschap te veroorzaken of erger nog, een SOA. Dit gebeurt natuurlijk alleen bij onveilige sex, dus als je deze twee features je niet aanstaan, is het wel zo slim om wat condooms aan te schaffen.

Ook je hond is een vorm van liefde in Fable II. Oké, de hond is niet bepaald de tranentrekker die Molyneux ons beloofd had, maar het is zeker een van de beste features die Fable II te bieden heeft. De hond voelt vertrouwt aan, loopt goed met je mee en heeft dan ook meteen je aandacht zodra hij trots blaft. Vooral bij het opgraven van schatten voelt de hond essentiëel aan. Door middel van de wijde free-roam mogelijkheden is het namelijk onmogelijk om elk stukje grond om te gaan spitten op zoek naar schatten, je hond daarentegen ruikt al snel een waardevol object verstopt onder de grond en attendeert jou daar dan ook uiterst schattig op door de grond te bewerken met zijn pootjes. Met behulp van enkele boeken is het ook mogelijk je hond nog beter te laten zoeken of om hem zelfs aan te leren om met je mee te vechten tegen belagers, op deze manier is het virtuele object al snel je viervoetige vriend.

Multiplayer deceptie

Een ander, stukken minder geslaagde feature afkomstig van ons aller Peter Molyneux is de co-op. Ons werd een goed uitgewerkte drop-in co-op beloofd, maar daarvan blijkt in de uiteindelijke versie van Fable II niet veel meer dan een gimmick overgebleven. Wanneer men als speler de wereld van een ander intrekt verliest hij alles wat uitmaakt in Fable II: zijn hond, looks, abilities, wapens en zelfs de mogelijkheid om ook nog maar iets te doen. Zodra je verhuist naar andermans wereld word je namelijk een zogenaamde ‘Henchman’, ook wel mercenary. Je krijgt de keuze uit slechts zes verschillende personages: een goede, slechte of neutrale man en hetzelfde riedeltje voor de vrouw. Het enige wat mee teruggenomen kan worden naar je eigen wereld is een gedeelte van het goud en experience.

Maar eenmaal verhuisd naar de wereld van je vriend blijkt de teleurstelling zich daar nog verder uit te breiden. Zo probeert de camera beide spelers in beeld te houden en dat leidt meestal tot irritante, schokkerige hick-ups of opstoppingen waarin jij of je partner tegen een muur oplopen. Vooral binnenshuis werkt deze camera al helemaal voor geen meter en om hoekjes lopen blijkt ook maar weer een al te lastige opgave met zulk soort cameraposities. Daarnaast kan een Henchman niet praten met NPC’s, geen quests starten en dikwijls kan hij ook niet meedoen aan de activiteiten waarin de host zich begeeft. Een voorbeeld? Terwijl mijn partner geld aan het verdienen is als barman, moet ik als het ware genageld aan de grond wachten tot hij klaar is voordat ik ook nog maar iets kan doen. Zou het niet leuker zijn als ik ondertussen aan de overkant van de straat zwaarden ga smeden om de tijd te doden en ook zo mijn duit in het zakje te droppen? Dit alles gaat ook nog eens gepaard met minstens drie keer zo lange laadtijden vergeleken met de singleplayer ervaringen en dat maakt de hele co-op een hele hoop bombarie om niks. Dit soort decepties laten mij toch weer twijfelen aan Peter Molyneux, die ons weer eens meer beloofde dan zijn developers konden veroorloven.

Conclusie

Of Peter Molyneux nu daadwerkelijk zijn fouten van Fable recht heeft kunnen zetten met Fable II is al een vraagstuk op zich, maar we kunnen in ieder geval wel twee bijpassende stereotypes wegen: is Molyneux door middel van Fable II een leugenaar of een goeddoener?

enter

Peter Molyneux de Leugenaar
Deels is het waar: Molyneux praatte ook tijdens de productie van Fable II zijn mond voorbij. Hij sprak over een perfecte multiplayer ervaring, waarvan niets meer dan de optie alleen is blijven staan. Ja, we kunnen co-op spelen, maar willen we het ook? Ja, mijn partner kan inderdaad mijn echtgenoot omleggen, een ruit ingooien of een deur permanent kapot maken (nog sorry daarvoor, Sven), maar van een echte co-op ervaring die vergelijkbaar is met die van Gears of War, Halo 3 of Saints Row 2 is totaal geen sprake.

Peter Molyneux de Goeddoener
Vergeet de co-op. Het had Fable II inderdaad een extra duwtje in de goede richting kun geven, maar het hoefde natuurlijk niet. Ook zonder de co-op weet Fable II zich prima staande te houden: de nieuwe features voelen belangrijk en essentiëel aan, terwijl de authentieke Fable stijl behouden blijft. Het gevoel om geschuwd of juist geliefd te worden door burgers van Albion voelt voldoenend aan en voor de eerste keer heb ik mij daadwerkelijk kunnen binden aan een RPG-wereld. De reden hiervoor is natuurlijk doordat Albion gewoonweg een wereld is waar jouw doen en laten duidelijk sporen achterlaat, en dat voelt heerlijk.

De Molynator zet dus wel degelijk zijn fouten, die gemaakt zijn tijdens de productie van Fable, recht met de hulp van Fable II. Uitschietertjes als de co-op kunnen natuurlijk gebeuren en daar vergeeft menig Fable-fan hem dan ook voor, met een beetje geluk worden deze zelfs nog bijgeschaafd met de komst van enkele patches. Fable II bewijst zich in ieder geval Fable met een dikke, vette 2 erachter: alle planken die Fable en Fable: The Lost Chapters mis sloegen zijn dubbel zo hard raak geslagen en alle andere toevoeging snijden hout als geen ander. Op zoek naar de beste RPG voor Xbox 360? Ik verwijs u maar al te graag door naar Fable II.

 1.   
  19Gamer92NL's avatar

  Mooie review! Ik ben het er totaal mee eens! 😉

 2.   
  Kilerden's avatar

  BEST GAME EVER!!!!!!!!

  alleen storyline is een beejte klein 🙁

  voor de rest AWESOME!!!!

 3.   
  Neolite's avatar

  Een review gemaakt door iemand die wegkwijnt bij fable, lekker betrouwbaar :P. Maar het is wel een fantastisch goed spel
  8)

 4.   
  Ika Q's avatar

  Er zijn veel dingen die ik bij fable 2 niet leuk vind. Dat zijn bugs, spel loopt soms ook niet echt soepel, mensen lopen voor je voeten (ik kon zelfs een gebouw niet uit omdat er mensen de ingang blokkeerde) en je hond is nou ook niet echt helemaal betrouwbaar en waar is die handige D-pad menu, die was zeer handig in deel 1. Deze game kan van mij vaak worden gepatched. Fable 2 is leuk, maar perfect is ie niet.

 5.   
  viceroy's avatar

  Super natuurlijk maar ik mis zeker een lange story line.. :)..
  Ik heb het spel samen met xbox 360 gekocht .. Maar ik vind het een vreselijk einde hebben.. zoveel vragen on beantwoord. Ben bang dat ik weer een TBC moet verwachten..

  *Spoiler*
  Vooral het feit hoe Theresa eindigt: Go now, the spire is Mine

 6.   
  Ariose's avatar

  Prachtige review, Tom. Ik ben het helemaal met je eens!

 7.   
  Tom's avatar

  neolite schreef, "Een review gemaakt door iemand die wegkwijnt bij fable, lekker betrouwbaar :P. Maar het is wel een fantastisch goed spel
  8) "

  Ook een redacteur mag zo zijn likes en dislikes hebben die voorafgaan aan het echte spel, maar die vallen natuurlijk weg zodra het schrijfwerk begint, subjectievitieitsneukers die we toch zijn. 😉

 8.   
  NightHawk's avatar

  Goede review, al vind ik de score voor originaliteit te hoog.

 9.   
  Headdy NL's avatar

  Mooie review, duidelijk veel tijd ingestoken! 🙂

  Kijkend naar de game zonder Fable 1 gespeeld te hebben, is dit veruit mijn beste game die ik ooit heb gespeeld. De foutjes die Peter heeft gemaakt zijn niets vergeleken met zij beloften die hij wel heft waargemaakt.

  Topgame!

  Next: Gears 2 😀

 10.   
  craz's avatar

  NightHawk schreef, "Goede review, al vind ik de score voor originaliteit te hoog.

  "

  bij jou is de originaliteit te laag.
  Fable is een spel waarin functies niet veel in andere games voorkomen.

 11.   
  Dy-88's avatar

  goeie review maar wel hoge cijfers zeg! 8)

 12.   
  mrxthereal's avatar

  De graphics zijn niet zo fantastich van dichtbij, het geluid is wel top-notch want die gastjes hebben allemala hun eigen teksten etc. maar ik vond de gameplay niet heel erg vet. Het combatsysteem werkt dan weer wel goed.

 13.   
  Xtremie's avatar

  NightHawk schreef, "

  ”yagamer” schreef, "[quote=”NightHawk”].."

  bij jou is de originaliteit te laag.
  Fable is een spel waarin functies niet veel in andere games voorkomen."

  Ik bedoel niet zo zeer in de gameplay, die wel origineel is met de magic, melee en schieten combo’s, maar in de sfeer etc… die is allemaal wel eens gezien vind ik.[/quote]

  Of je hebt gewoon een Déjá vu……. 😉

 14.   
  Vinstaro's avatar

  Dit spel is het spel van 2008 de graphics de humor de orgineliteit het is gewoon fantastish ik heb Fable the Lost Chapters al gespeeld en dit spel is nog beter dan te Lost Chapters en Lost Chapters vond ik al geweldig, dit spel is een dikke 10!

 15.   
  7lotus94's avatar

  lijkt me echt een leuke game, jammer dat hij (nog) niet voor de pc is!

 16.   
  /DareDevil's avatar

  Een goede game maar ik vindt de beste RPG dit jaar toch Fallout 3 het missen van Gespreksopties en de niet zo enorm diepe combat mis ik echt in deze game dat wil niet zeggen dat het geen goed spel is in tegenstelling de wereld en alle characters zijn mooi vormgegeven en het heeft gewoon een enorm leuke sfeer die de smakeloze japanse RPG’s die de laatste tijd zijn uitgekomen gewoon niet hebben. Ze hebben een leuke game neergezet alleen de CO-OP is niet leuk genoeg naar mijn mening maar daar moet je deze game ook niet voor kopen, hij komt alleen niet in mijn collectie van XBOX 360 games te staan. 🙂

 17.   
  Vello14's avatar

  :O echt een lauwe spel ik ben eerst met een uivel te zijn ik loop ergen mensen worden bang sommige gaan me zomaar aanvallen en nu ben ik bezig met een goed mens 🙂

 18.   
  DutchFreeze's avatar

  lijkt me eigenlijk niet zo veel aan, ik speel ook meestal shooters en racing games 8)

 19.   
  Overload14's avatar

  je herkent veel dingen van de 1ste fable

 20.   
  HeroWulf's avatar

  @ Kilerden HELL Helemaal gelijk

 21.   
  toexzz's avatar

  Goede game, maar heel erg gehyped, je gaat gewoon bijna of niet dood in de game.. .. Grafisch ook niet echt de mooiste game op de markt. zeker wel een verbetering op de 1e fable maar als ik alle revieuw sites zie met een 9 of 9 + tja…vind het net iets te hoog voor fable II

 22.   
  Hangmat's avatar

  Goed spel.. maar inderdaad de co-op is dramatisch

 23.   
  Hidde's avatar

  Fable is een spel waar je van alles kunt, en voor de mensen die een 4 op originaliteit geven, waarom? Is er een ander spel waar je pub games kunt spelen, kleine gehuchten uit kunt laten groeien tot een bruisende metropool? Zo ja, post de naam van het spel hier dan maar even 😛

 24.   
  daromalofu's avatar

  het is de op 1 na beste game van het jaar 😛
  Voor mij dan 😛

 25.   
  michael6266's avatar

  vet spel zeker weten

 26.   
  Timmeh's avatar

  Vetste spel voor 360!!! wel snel uitgespeeld maar je kan wel weer ouderwets veel te veel 😀

 27.   
  Tadao's avatar

  Ja, we kunnen co-op spelen, maar willen we het ook? Ja, mijn partner kan inderdaad mijn echtgenoot omleggen, een ruit ingooien of een deur permanent kapot maken (nog sorry daarvoor, Sven)

  XD lmao,maarja,kweet nu nog niet de game goed of slecht te vinden… ik w8 wel tottie op pc komt,ALS ie daarvoor komt… kbegin twijfels te krijgen >.<

 28.   
  krosan's avatar

  het is het beste spel ooit en ik heb hem ik heb al 90000000 gold en ik gaa er nog meer van maken
  en dat hat je niet ver wachte he dat ik zo veel geld zou hebben 😀 😆 8) 🙂

 29.   
  MauriceV's avatar

  Ik denk dat ik hem morgen ga halen…

 30.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  Zit te twijfelen of ik deze game zal halen. Ben gek op RPG’s en deze lijtk me echt vet maar er zijn zoveel vette RPG’s voor de 360 en er komen er nog veel uit ook. Ben nog bezig met Oblivion, Fallout 3, Infinite Undiscovery, Star Ocean en kijk nu al uit naar Alpha Protocol…….hellup waar haal ik de tijd vandaan 🙁

 31.   
  patrickoo3's avatar

  vragen over fable 2 je kan het me altijd vragen!:lol:
  ik wee veel over fable 2 8)
  groet patrickoo3 😛

 32.   
  Allen's avatar

  Best game ever 😀

 33.   
  ffrraannkk22's avatar

  hele vette review.

 34.   
  Raikachu's avatar

  Fable: TLC is echt vet cool, maar zelfs nog met de extra verhaallengte mij te kort 🙁 Nieuwe RPG’s zijn altijd welkom, die shooters beginnen echt te vervelen… vooral diegenen die zo op de realiteit gebaseerd zijn (UT 3 FTW)
  Fable II MOET echt voor de PC uitkomen, mijn ouders laten me geen goede TV-console kopen (ik heb een Gamecube van m’n maat gekocht zonder dat ze het wisten, en ze zijn er nu nog steeds kwaad over 😆 ) Dus als een van jullie misschien een site weet waar ik de “ik-smeek-jullie-om-Fable II-port” onderwerp kan aanlengen, wist ik hem graag 😀

  ohja, weet iemand misschien waarom ik geen avatar kan uploaden op deze site? ik heb een PNG gemaakt en onder de 250Kb, maar hij staat er nog steeds niet 😥

 35.   
  Raikachu's avatar

  daromalofu schreef, "het is de op 1 na beste game van het jaar 😛
  Voor mij dan :P"

  Wat is dan de beste volgens jouw? 😛

 36.   
  lolcatman's avatar

  Heb de GOTY vandaag gekocht ik ben benieuwd 😳