Pure

Terwijl veel gamers al tijden wachten op de nieuwe Motorstorm of los gaan met Burnout Paradise, kwam Disney onlangs verrassend uit de hoek met de quadracer Pure. Een heerlijke verrassing zelfs…

We hebben eigenlijk weinig te klagen als het aankomt op goede racegames, maar toch heeft elke game zo zijn specifieke kwaliteiten. Een spel dat zich volledig richt op quads zien we echter niet zo vaak en juist daarom kon ik niet wachten om eens dieper in de wereld van Pure te duiken.

Uitdagend en afwisselend

Ontwikkelaar Black Rock Studios heeft in vroeger tijden al ervaring op kunnen doen met de ATV Offroad-serie en daar profiteert Pure zeker van. Een grote troef van het racen in Pure betreft de combinatie van snelheid en het uitvoeren van stunts. Het concept is eenvoudig, maar erg doeltreffend te noemen. Allereerst dien je te pre-loaden door je linker analoge stick naar achteren te halen als je een een bult oprijdt. Door deze stick met de juiste timing weer omhoog te bewegen als je op de top van een bult bent, kan je een zo hoog mogelijke sprong maken. En tijdens een sprong kan het echte werk beginnen…

De stunts die je in de lucht kunt uithalen zijn ongekend. Een waarschuwing als “do not try this at home” is volledig overbodig, want ook al zou je het willen, dan nog zijn de stunts zo onrealistisch en over-the-top dat ze niet eens in het echt na te doen zijn. Dit maakt Pure juist wel weer heerlijk arcade. Als je thrill bar nog leeg is heb je alleen simpele stunts tot je beschikking, die uit te voeren zijn met één knop in combinatie met het aangeven van een richting. Als je een stunt succesvol uitvoert zal de meter vol lopen, waarmee je op den duur nieuwe stunts kunt uitvoeren die nog vetter en leiper zijn. Met als ultieme stunt de ‘special trick’, die voor elk personage uniek is.

Op dit punt komt een klein stukje tactiek kijken, want de thrill bar is tevens een meter om aan te geven hoeveel ‘boost’ je kunt gebruiken. Tijdens het racen zal je dus moeten overwegen of je voor de extra vette stunts wilt gaan, die de meter flink opvullen, of dat je liever even wat meer snelheid wilt door gebruik te maken van de ‘boost’. Een simpel stukje gameplay, maar het houdt het racen in Pure wel uitdagend en afwisselend.

Customizen en omgevingen

De grote spelmodus van Pure is de World Tour, waarbij je begint met een nogal zwakke quad en het aan jou de taak is om races te winnen en steeds betere onderdelen voor je quad te kopen. Het customizen van je quad is ontzettend uitgebreid, want bijna elk los onderdeel kan je naar wens selecteren op basis van enkele eigenschappen. Elk onderdeel bepaalt namelijk hoe snel je quad wordt, hoe vlot je kunt versnellen, hoe stevig je quad is, hoe goed je quad te gebruiken is voor het uitvoeren van stunts, enzovoorts. Een erg veelzijdige functie, die zeker voor liefhebbers van wat sleutelen en tunen interessant is. Mocht je er geen zin in hebben, dan kan je ook altijd nog een quad automatisch laten samenstellen.

De circuits waar je over kunt racen in Pure zijn erg afwisselend en zien er visueel ook nog eens goed uit. In kleurrijke omgevingen met verschillende obstakels moet je je weg zien te vinden, of als het even kan maak je gebruik van de diverse short-cuts. Alle mogelijke routes per circuit kennen zo hun plus- en minpunten en door wat te oefenen leer je goed of je ergens wat meer vlakke en snelle stukken hebt, of welke routes goed zijn voor het uitvoeren van stunts. Een klein nadeel op het gebied van de circuits ligt in het feit dat je niet echt veel kunt afwijken van de vaste paden. Als je ook maar iets naast de baan komt zal je onvermijdelijk crashen, wat af en toe best frustrerend kan zijn.

Soepel en lachwekkend

Naast de World Tour kent Pure ook nog de spelmodi Race, Sprint en Freestyle. Vooral deze laatste zorgt voor een frisse wind en vond ik persoonlijk ook het meest interessante. Offline althans, want Pure laat ook online van zich horen. Met maximaal zestien spelers kan je gaan racen, wat ongekend spannend en vermakelijk is. Daarbij blijft de framerate heerlijk soepel, zodat je zonder problemen je beste race kunt rijden. Je neemt je eigen quad mee naar online races, dus als je offline nog niet al teveel hebt vrijgespeeld kan je dit online best eens tegenwerken. Toch wel iets om even in je achterhoofd te houden voordat je online wilt spelen.

Een klein minpunt van de game als geheel betreft een bekend probleem, namelijk de beroerde Nederlandse audio. Natuurlijk hebben we hier te maken met een game onder de vlag van Disney, en het is voor jongere gamers erg prettig om in je eigen taal begeleid te worden, maar de kreten die je coureurs na een actie uitkramen zijn werkelijk tenenkrommend en ook de voice over is, net als in Motorstorm, lachwekkend. Gelukkig kan je het volume van de voice over en je personage ook gewoon dempen.

Conclusie

Pure heeft mij aangenaam weten te verrassen door een lekkere mix te bieden van snelheid en het uitvoeren van stunts. Het systeem waarbij je steeds vettere stunts kunt uitvoeren werkt perfect en biedt ook nog wat tactische overwegingen doordat je er ook voor kunt kiezen om af en toe een extra ‘boost’ te gebruiken.

Grafisch oogt het geheel prima en naast de World Tour en het spelen van een Race, Sprint en Freestyle is er ook online heel veel vermaak te vinden. Helaas moet Pure het zonder een splitscreen multiplayer doen en is de Nederlandse audio niet iets om trots op te zijn. Desondanks blijft uiteindelijk een hele lekkere racegame over die veel mensen zal aanspreken.

 1.   
  Dy-88's avatar

  vet, ik ga hem denk ik wel kopen…
  ik heb hem vandaag nog bij een vriend gespeelt 😀
  en toen was ie zeker wel vet… 😀

 2.   
  Uchiha linkz's avatar

  Deze game is wel echt goed hoor, speelt heel makkelijk zeker met een controller.Qua beeld is het heel goed verzorgd.Qua originaliteit vindt ik hem wel goed,zeker de tour mode is zeker wel waarde om te doen.En ja qua geluid zit het wat mee het is wat je leuk noemt. 😀

 3.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Cool maar ik koop dan toch liever Motorstorm 2 🙂 of als ie in de budget bak ligt voor 30.00 Euro

 4.   
  Machtaman's avatar

  ik heb deze spel ik zeg motorstorm liever 🙁

 5.   
  Mattmerize's avatar

  Ik zou hem graag kopen, maar met een beperkt budget moet ik het doen, en m’n prioriteiten gaan uit naar een ander spel.

 6.   
  Koen's avatar

  Geweldig spel! Je moet het spel wel in het engels spelen natuurlijk. 🙂

 7.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ja de nederlands audio in de demo was ook echt lachwekkend slecht 😛

 8.   
  Rickass93's avatar

  Bij een vriend de demo gespeeld, Nederlands is het echt kut. Voor de rest wel lache. 🙂