NBA Live 09

Voetbal, ijshockey… het hoort allemaal weer bij de onvermijdelijke reeks nieuwe titels uit diverse bekende series die rond deze tijd van het jaar verschijnen. Ook basketbal komt weer aan bod en wij namen NBA Live 09 eens mee naar het testhok.

Electronic Arts heeft een nogal stroeve start gekend binnen de wereld van basketbalgames. De vorige edities van NBA Live haalden bij lange na niet de kwaliteit van concurrent NBA 2K. Toch lijkt NBA Live 09 gelukkig een grote vooruitgang te zijn en misschien dat EA eindelijk eens behoorlijk tegenstand kan bieden dit seizoen…

Upgraden en trainen

De grote spelmodus van NBA Live 09 is wederom de ijzersterke Dynasty Mode, waarin je voor meerdere virtuele jaren aan een succesvol team mag gaan werken. Hierbij draait het vooral om het behalen van specifieke objectives en het verdienen van dynasty points. Met behaalde punten kun je namelijk je staf upgraden en ervoor zorgen dat je trainingen meer rendement krijgen. Of kies ervoor om je faciliteiten te verbeteren, te investeren in een betere onderhandelaar, enzovoorts. Verschillende opties die er allemaal voor gemaakt zijn om op de lange termijn zo goed mogelijk te kunnen presteren.

Daarnaast zorgt een uitgebreide en goede staf ervoor dat je meer uitdagingen krijgt in de grote leerschool van dit spel, de NBA Academy. In deze Academy kun je vooral ontzettend uitgebreid trainen, inclusief heel veel uitleg over bepaalde acties en tactieken. En als je denkt genoeg training op bepaalde aspecten van de gameplay te hebben gehad, dan kan je op diverse niveaus de uitdaging aangaan en proberen extra punten te verdienen, waarmee je spelers weer kunt upgraden.

De NBA Academy is zoals gezegd ontzettend uitgebreid. Werkelijk elk aspect van het basketbalspel zit erin verwerkt, van verdedigen onder de basket tot het maken van een snelle rebound en het leren samenspelen met een teamgenoot. Dit brengt ons meteen bij een volgend belangrijk punt: de nieuwe elementen van NBA Live 09.

Pick & Roll en Low Post

Als je in het menu van NBA Live 09 even zoekt, vind je al snel een uitgebreide lijst met eigenschappen van de game, waaronder de hele waslijst met vernieuwingen. De twee aspecten van de gameplay die je echt in de praktijk zult benutten zijn Pick & Roll en Low Post-play. Ervan uitgaande dat we niet allemaal over een oneindige kennis van basketbal beschikken, zal ik deze twee aspecten even toelichten.

Pick & Roll gameplay draait vooral om het samenspel tussen jou en een teamgenoot. In de game houdt dit in dat je met L2 een andere speler kunt aanroepen om een bepaalde beweging of actie in te zetten. De beweging van je teamgenoot is hierbij afhankelijk van hoelang je L2 ingedrukt houdt en je teamgenoot heeft gelukkig erg veel mogelijkheden om zichzelf vrij te spelen. Als je Pick & Roll goed uitvoert kan je een teamgenoot perfect vrij voor de basket krijgen of een heerlijke alley-oop uitvoeren. In het begin kan het nog wel wat lastig zijn om deze manier van spelen te gebruiken, maar het valt echt aan te raden om hier wat tijd en moeite in te investeren. Niet alleen krijg je geweldig combinatiespel, maar het is ook nog eens erg effectief.

Low Post-play draait puur om het spel in het gebied dat men low post noemt. Dit gebied valt grofweg te zien als de twee zijkanten van het gebied binnen de driepuntscirkel. Het lijkt maar een klein lullig plekje op een heel basketbalveld, maar net zoals in het echt is dit een zeer strategisch gebied om goed doordacht te spelen. Ook in NBA Live 09 is dit gebied vaak goed gevuld met veel aanvallers en verdedigers, waardoor een snelle actie veel succes kan hebben. Denk hierbij aan het uitvoeren van een goed block als verdediger of het wegdraaien van je tegenstander als je in de aanval bent. Dit alles werkt na enige oefening erg goed en al na enkele wedstrijden zal je prima razendsnelle aanvallen opzetten met een vlotte dunk of heerlijke lay-up als beloning.

Hoewel deze twee aspecten prima werken, wordt de gameplay wel wat tegengewerkt door andere elementen. Zo is het verdedigen nogal onnatuurlijk en voelt de mogelijkheid om aanvallers van de tegenstanders vast te pinnen met een ‘lockdown’ erg overbodig. Daarnaast verloopt de gameplay in een erg wisselend tempo, waardoor je nooit echt een heel prettig ritme in je spel zult hebben. Zo kan je een tegenstander geweldig passeren, maar na enkele stappen haalt diezelfde tegenstander je vrijwel altijd weer in. Erg onrealistisch en ook gewoon heel vervelend. Het lijkt wel alsof de game je extra wil uitdagen door verdedigers de gelegenheid te geven altijd weer snel in positie te kunnen komen. Een zeer vreemde en vooral zeer frustrerende keuze.

Buiten de lijnen

Electronic Arts heeft verder ook nog iets geleend binnen de eigen gelederen, want ook de Be A Pro-modus uit FIFA zit in NBA Live 09, waarbij je als één speler aan het werk mag. Helaas is deze modus nog niet zo uitgebreid als in EA’s voetbalgame op dit moment. Verder beschikt de game over Dynamic DNA, een soortgelijke functie als Adidas Live Season uit FIFA 09. Spelers kunnen hiermee bijgewerkt worden voor hun actuele vorm en overige prestaties. Dit is vooral leuk voor de echte fans van NBA basketbal die ook veel wedstrijden volgen, want waarschijnlijk zal het je anders gestolen kunnen worden hoe authentiek alles in de game is.

Op het technische gebied zijn er ook enkele kanttekeningen te maken. Zo lopen spelers af en toe een erg vreemde kant op, soms zelfs buiten de lijnen van het veld, en zo nu en dan heeft de game last van wat clipping en problemen met de framerate. Grafisch oogt het best aardig, al ligt de lat dankzij de concurrentie toch wel wat hoger inmiddels.

Conclusie

Electronic Arts zet met NBA Live 09 een grote stap in de goede richting. De gameplay is flink verbeterd, vooral dankzij het goed functioneren van Pick & Roll en Low Post-play. Helaas worden deze twee aspecten wel tegengewerkt door de nog altijd aanwezige minpunten, zoals irritant verdedigen en het rare fenomeen dat een gepasseerde speler je bijna altijd weer weet in te halen.

Technisch gezien kent de game ook enkele slordigheden en grafisch is het prima maar niet heel overtuigend. Toch weet het totaalpakket wel een positieve indruk achter te laten, zeker dankzij de sterke Dynasty Mode en de zeer uitgebreide NBA Academy, waar je heel veel tactieken en gameplay kunt oefenen. Er is nog veel werk aan de winkel voor EA, maar ze zijn zeker op de goede weg.

 1.   
  Machtaman's avatar

  Wel leuk maar ik denk dat deze game meer bij de VS hoort maar hier mischien sommige mensen )paar 1000en) 😆

 2.   
  Basketter14's avatar

  Hopelijk is ie beter dan de 08.

  De 08 was echt een flop.

 3.   
  JayRoen O’neal's avatar

  Hier zit er één
  Ben zelf basketballer =) Maar 2k blijft nog steeds beter, ben benieuwd wat dit brengt.
  Is er iets bekend van een Demo?

 4.   
  goldengido's avatar

  het is wel een erg mooine Game en het beeld ziet er erg goed uit 🙄

 5.   
  Trick22's avatar

  Ik vind het nog niet heel mooi enzoo.. Maargoed, beter iets dan niets 😛