FIFA 09

De herfst is weer in het land en dus is het ook tijd voor een nieuwe strijd op de virtuele voetbalvelden. Konami en Electronic Arts zetten hun beste team op het veld en wij gingen aan de slag om te zien hoe de prestaties van FIFA 09 zijn…

Eigenlijk is het volledig ondankbare taak om een voetbalgame te beoordelen. De strijd tussen FIFA en Pro Evolution Soccer lijkt al jaren meer een kwestie te zijn van veel verbaal geweld tussen fanboys dan dat het echt om inhoud gaat. Toch is dat ook meteen een belangrijk punt om in je achterhoofd te houden, want veel gamers die een voetbalgame willen spelen hebben een sterk persoonlijke voorkeur voor één van de twee series. Deze review gaat echter gewoon puur over deze nieuwste FIFA-game en niet of deze beter, leuker of mooier is dan de concurrent. Beide series hebben zo hun sterke punten en tijdens het spelen van FIFA 09 kwam ik al snel tot het inzicht dat EA de serie weer een stuk verbeterd heeft.

Vrije doortocht

FIFA 09 zou volgens de berichten 250 verbeteringen kennen ten opzichte van de vorige editie. Persoonlijk heb ik totaal geen boodschap aan dergelijke marketingtaal, want het gaat toch echt om de prestaties die op het virtuele veld geleverd worden. Er kan wel gesteld worden dat FIFA 09 zich weer een stapje verder verwijdert van de arcade-insteek die de game jaren terug nog sterk had. De delen 07 en 08 brachten al veel meer controle over de bal (gelukkig zonder ‘off-the-ball control’) en in FIFA 09 is de bal nog prettiger in de omgang. De algemene gameplay is er in mijn ogen wel iets trager door geworden, maar eigenlijk is dit gewoon een hele goede vooruitgang. Nog altijd zul je je kansen moeten afwachten, loeren op het ideale moment om een splijtende steekpass te versturen.

Iets minder leuk wordt het als je een verdediger selecteert tijdens het verdedigen van een aanval. Regelmatig zal de gekozen verdediger geheel ongewenst direct een beweging in een compleet verkeerde richting maken. Hierdoor krijgt de aanvaller een bijna vrije doortocht richting je keeper. Gelukkig staan de goalies behoorlijk hun mannetje en heb je ook altijd nog de mogelijkheid om je doelman uit te laten komen. En om even nog een klein puntje van kritiek door te voeren: de scheidsrechter heeft echt een ongekend geheugen. Een overtreding, waarbij besloten wordt om met voordeel door te spelen, kan bijna een halve wedstrijd later alsnog een keer met geel bestraft worden als de bal in de tussentijd nog in het spel is gebleven. Deels zorgt het voor irritante reprimandes op een laat tijdstip, maar online voorkomt het wel weer dat je zomaar sterspelers van de tegenpartij de vernieling in kunt schoppen en er dankzij de voordeelregel zonder kaart mee weg kunt komen. Elk nadeel heb ze voordeel, toch?

Verder zit de game wat betreft gameplay in combinatie met physics ook nog altijd prima in elkaar. Spelers kunnen uit balans raken zonder per sé gevloerd te worden, botsingen tussen spelers kunnen voor plotseling balverlies zorgen, enzovoorts. De trukendoos kan helemaal open met diverse schijnbewegingen en mooie acties met de bal. Toch zal vooral online voor het rendement en betrouwbare spel worden gegaan. De kans is immers groot dat je de bal kwijt raakt als je een sensationele passeerbeweging probeert. Dat er veel mogelijk is, moge in elk geval duidelijk zijn. Het is zelfs een keer voorgekomen dat ik op een ongenadig harde wijze een van m’n eigen verdedigers onderuit wist te schoffelen, puur door een verkeerd ingezette sliding. De fruitmand is inmiddels onderweg…

Een eigen speelstijl

Het spel dat je op de mat legt kan je logischerwijs beïnvloeden door een favoriete opstelling te kiezen. De tactische keuzes in FIFA 09 gaan echter wel wat verder dan het kiezen tussen een 4-3-2-1 of een 3-4-3 formatie. Nog altijd heb je de keuze om je bij je spel te laten ondersteunen door de computer bij het geven van passes en voorzetten. Ideaal om het verschil te kunnen maken tussen een fanatieke FIFA-speler en iemand die liever wat meer voor gemak wil kiezen. De tactische opties zijn daarentegen fors uitgebreid dit jaar met vele schuifbalken om het spel helemaal naar je hand te zetten. Van de druk die je verdediging moet zetten tot de voorkeur voor diepe ballen en de vrijheid van je aanvallers. Een heerlijke featureset die ervoor zorgt dat je nog meer een eigen speelstijl kunt ontwikkelen die bij jouw wensen aansluit.

Naast de diverse bekende modi als toernooien, online wedstrijden en een nog uitgebreidere carrière om te doorstaan, is FIFA 09 natuurlijk ook weer voorzien van de spelmodus Be A Pro. Eerder dan verwacht pakt Electronic Arts groot uit door nu al volledige 10-tegen-10 wedstrijden te introduceren. Dit was helaas nu nog niet in volle glorie te testen, maar zeker voor clans kan dit een leuke mogelijkheid opleveren om met een volledige veldbezetting voor de dag te komen.

Ten slotte heeft men op het gebied van online functionaliteit nog een leuke toevoeging in petto, namelijk Adidas Live Season. Gedurende het voetbalseizoen kan je ervoor kiezen om de statistieken van spelers wekelijks bij te laten werken. Als een spits in het echt minder in vorm is en weinig scoort, of een verdediger stijgt al tijden boven zichzelf uit, dan kan je dit laten bijwerken in de game. Deze optie is niet verplicht, maar helaas ook alleen voor de grote competities weggelegd. Puur een kostenplaatje, maar het idee erachter is zeker leuk.

Conclusie

FIFA 08 was al een grote stap vooruit, en volgens velen de beste voetbalgame op dat moment, maar FIFA 09 doet er gewoon nog een behoorlijke schep bovenop. De gameplay is erg realistisch en je hebt ongekend veel mogelijkheden om een eigen speelstijl te ontwikkelen. Daarnaast weet de game ook grafisch te overtuigen en is er veel aandacht voor detail.

De Be A Pro-modus lijkt straks echt los te gaan met 10-tegen-10 wedstrijden en ook de toevoeging van het Adidas Live Season is een leuk extraatje. Het scoren lijkt opnieuw iets lastiger, mogelijk door de wat tragere gameplay, waarbij je balbezit echt moet koesteren en je aanvallen goed moet opzetten om succesvol te zijn.

Al met al is FIFA 09 een zeer complete game geworden die ook nog eens heerlijk wegspeelt. Er is nog meer diepgang voor fanatieke spelers, maar ook voor de gemiddelde speler is het spel prima op te pakken. We moeten nog afwachten wat de grote concurrent dit jaar uit de hoge hoed weet te toveren, maar FIFA 09 legt de lat alvast zeer hoog.

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Nou even wachten op de Review van PES 2009 even vergelijken en dan EINDE’LIJK eens een keer een goed voetbal spel kopen. 😛

 2.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik schat dat fifa beter word dan PES. FIFA doet de laatste jaar echt goed.
  Ook al was vroeger PES de onverslaanbare kampioen, Times change!

  PS. Die screens zijn echt mooi!

 3.   
  svenrauws's avatar

  gewoon goed

 4.   
  Julius's avatar

  prachtig heb em besteld komt morge al 😛

 5.   
  Maotes's avatar

  Volgens mij word het wel goed. Vergeleken bij de voorgaande Fifa’s van de vroegere jaren (zoals 2005) zal dit een heel stuk beter worden.

 6.   
  Jarek's avatar

  Ik heb hem al een tidje geleden besteld. ( Bol.com)
  Gelukkig komt ie morgen uit
  Mijn cijfers baseer ik op de demo versie.

 7.   
  Joost Nijhof's avatar

  Ronaldinho ziet er goed uit op de screens met zijn Barca shirt aan 8)

 8.   
  Xtremie's avatar

  Joost Nijhof schreef, "Ronaldinho ziet er goed uit op de screens met zijn Barca shirt aan 8) "

  Ja, die screens zijn een beetje over datum lijkt me 😆

 9.   
  Goalie92's avatar

  FIFA 09 is gewoon stukken beter dan PES. PES is gewoon op sommige vlakken wel echt maar toch te nep en FIFA ia gewoon uitgebreider wat het natuurlijk veel leuker maakt. Ik ben altijd al fan van de FIFA-serie geweest en dat gaat echt niet veranderen op deze manier. Zodra ik een PS3 heb, ga ik deze game als eerst kopen 😀

 10.   
  Ruudjee's avatar

  Damn, Dzsudzsak lijkt echt gewoon goed :lol:!

  Ik krijg hem als ’t goed is morgen binnen; kan niet wachten!

 11.   
  Mrn.'s avatar

  Zo’n mooi spel, kan niet wachten totdat die uit is!

 12.   
  NightHawk's avatar

  De rollen zijn eindelijk helemaal omgedraaid, FIFA is nu dé simulatie voetbal game die het dichtst aanleund bij de realiteit terwijl Pro nu de arcade footie is geworden, sniet erg maar wat ik dan wel weer dom vind is dat ze vroeger fifa bashten om zijn arcade stijl maar pes wordt nu nog steeds aangeprezen omdat het nu om de ‘fun’ gaat… ach ja, ze zijn beiden top! 8

 13.   
  Mv-Highway's avatar

  ik weet al wat ik morgen ga doen 😀

 14.   
  -050- Critical's avatar

  NightHawk schreef, "De rollen zijn eindelijk helemaal omgedraaid, FIFA is nu dé simulatie voetbal game die het dichtst aanleund bij de realiteit terwijl Pro nu de arcade footie is geworden, sniet erg maar wat ik dan wel weer dom vind is dat ze vroeger fifa bashten om zijn arcade stijl maar pes wordt nu nog steeds aangeprezen omdat het nu om de ‘fun’ gaat… ach ja, ze zijn beiden top! 8"

  nou is pes wel andere arcade dan fifa was pes is vooral arcade door die hoge snelheid;) fifa was arcade door slechte keeper:oops: maar nu word fifa beter dan pro evo en dat word wel wennen 😳

 15.   
  Erikgame's avatar

  Degelijke voetbal game. Maar het geluid is zeer irritant, en de originaliteit laat te wensen over.

 16.   
  Super Gamer's avatar

  Joost Nijhof schreef, "Ronaldinho ziet er goed uit op de screens met zijn Barca shirt aan 8) "

  Hij speelt nu bij Milan 😉

 17.   
  Gerjann's avatar

  Wanneer komt die uit? 😉

 18.   
  Koen's avatar

  Hoe zit het met het geluid? Is het Nederlandse commentaar verbeterd, want vorig jaar was het behoorlijk slecht. Als het niet is verbeterd koop ik een Engelse versie. En lijken de spelers uit de eredivisie echter in 09? Want in 08 kon je haast niemand herkennen.

 19.   
  Frits's avatar

  Heb laats voor de grap op men PS2 eerst fifa 07 gespeelt en daarna fifa 04, niet normaal hoeveel vooruitgang ze kunnen boeken in een paar jaar ik denk dat ik dezega kopen en hem dan met 07 ga vergelijken 😆

 20.   
  Ranieboy's avatar

  is erg vet

 21.   
  Koen's avatar

  ChielB schreef, "Ik weet niet wat je per se slecht vond aan het Nederlandse commentaar, maar afgezien van diverse nieuw ingesproken teksten is het commentaar gelijk. Persoonlijk zou ik altijd al voor het Engelse commentaar kiezen, maar dat terzijde. 😉

  Verwacht ook lang niet van alle Eredivisie spelers veel gelijkenis. Sommigen zijn qua herkenning te doen, anderen lijken puur @random gemaakt te zijn."

  Wat ik slecht vond aan het commentaar? Evert ten Napel én Youri Mulder, alsjeblieft zeg 😥 Behalve dat ik ze allebei zoiezo al niet echt mag hebben ze vaak irritant slechte uitspraken. Bovendien klopt het (Nederlandse) commentaar niet altijd. ‘Die bal is ruim naast’ wanneer je op de paal schiet en ‘Oei! Dat scheelt niks’ wanneer je tien meter naast schiet. Dit alles dwong mij tot het uitzetten van het commentaar, wat toch wel een gemis is 🙁

 22.   
  PS3Killer's avatar

  En ook op de PS3 heb je last van verkeerd commentaar. Komt bij dat er eigenlijk te weinig uitspraken zijn, met als gevolg dat je iedere keer dezelfde uitspraken hoort. Ik hoop ook dat het buitenspel in 09 ook verbeterd is, in het echt lopen spelers lang niet zoveel buitenspel, bij fifa08 was bijna elke steekpass naar je diepe spits gelijk buitenspel. 👿

 23.   
  WhySoSerious?'s avatar

  Kheb het spel al een paar dagen en ik moet zeggen dat het een hele verbetering qua gameplay is.
  Ze reageren echt heel echt. Alleen ik erger me altijd aan het Nederlandse commentaar. Dat was bij de vorige fifa’s ook al zo. Dat moeten ze echt een keer verbeteren. 🙄 🙄

 24.   
  Zidaneke's avatar

  Heb het juist gekocht op e-Bay voor 43,99 EUR, ziet er kei vet uit. 😀

 25.   
  Swimpie's avatar

  Geweldige game!

 26.   
  Zidaneke's avatar

  Heb het ondertussen op pc, kei vet. 😀

 27.   
  Capp's avatar

  Echt goed spel.. Ik zit te wachten op 2010 – 2012.. Dan zal er wel weer een nieuwe engine komen.. 8)

 28.   
  Machtaman's avatar

  mooi spel maar alleen een bug soms gaat de bal door de lat op de computer dat vind ik jammer en als je een goal maakt haast geen nieuwe animaties maar wel mooie graphics 😛

 29.   
  gamerfreak23's avatar

  goeie game ik koop hem met mijn verjaardag over een paar dagen

 30.   
  ASRoma's avatar

  Gwn top spel

 31.   
  patrick123's avatar

  mooi spel HOUD DE REVOLUTIE OOIT OP 😛 😀

 32.   
  123cheatnowdotnl's avatar

  Magertjes! Dat zeg ik niet omdat ik een PES fan ben, absoluut niet zelfs, maar ik had er meer van verwacht. Het verschil tussen 08 en 09 vind ikzelf daarom ook minimaal en originaliteit verdient daarom dus ook een MAGER zesje.

  Speelbaarheid, net zoals in 08, natuurlijk dikke voldoende!

 33.   
  EszeOi's avatar

  weet iemand hoe je de commentaar in taal kan veranderen ik word nou wel beetje moe van die Yoerie mulder.Weet iemand ook of het moelijk om met het team waar me je in speltype coach speelt te kiezen bij wedstrijd spelen (oefenwedtrijd).

 34.   
  markusmeijer's avatar

  Mooiste spel dat er is 😀 8) Het is sterk verbeterd en wat mooi is dat je op het begin een beetje op doel kan peunen. 😀 🙄 Maar in het Hertha stadion zit bij elke fifa geen publiek :S maar verder echt mooi en het publiek beweegt nu ook bij een doelpunt.
  Je scoort nu ook op veel meer manieren en talentjes hebben nu ook veel een eiigen hoofd 😀

  Alleen mag de eredivisie wel wat meer eigen hoofden hebben ( 1 maar 😕 )

 35.   
  nanathan's avatar

  De “be a pro” modus is goed uitgewerkt, meerdere seizoenen. Alleen spijtig dat je geen be a pro meer kan spelen met meerdere spelers. De IA is beter geworden maar toch nog altijd niet wat je van een echte ploeg verwacht. Soms blijven ze zoals bijna elk voetbalspel wat ronddolen zonder goed passenspel en is de besturing van jou ploeg niet altijd perfect. Ik spreek dan vooral over het wisselen van mannetje tijdens het verdedigen. De commentaar wordt ook saai na een paar dagen voetbal want dan ken je bijna alle zinnetjes uit het hoofd en de commentaar klopt ook niet altijd als je de situatie bekijkt. De multiplayer is gewoon fantastisch, en de grafische weergave is ook zeer goed.
  Een ander pijnpunt is dat het spel wel officiele licenties heeft maar de spelergegevens ook niet allenmaal kloppen. Zo zijn sommige spelers blank terwijl ze dit helemaal niet zijn in het echt en de grootte van spelers is ook niet altijd juist. De russische competitie is er niet bij en dit is zeer spijtig gezien Zenith toch wel de UEFA-CUP heeft gewonnen. Zij mochten op zn minst dan toch bij de groep overig zitten.

  Misschien geef ik nu wel veel commentaar maar ik vind Fifa een geweldig spel.
  Persoonlijk vind ik het beter spelen dan PES maar dat is mss omdat ik al vanaf fifa 98 het gamma fifa spellen volg. Pes is ook een goede game en het is aan jou de keuze welke je kiest, de 1 is niet beter als de andere maar ieder heeft zo zijn voorkeur.

 36.   
  amine98324's avatar

  Dit keer wordt het dus Fifa 😀

 37.   
  STYFZZZ's avatar

  Echt toff, coolste voetbal game die er is op dit moment. vind het beter als pes 09 8) 😀 😀 😛 😛 8) 8)

 38.   
  daromalofu's avatar

  na fifa 08 en 06 de beste voetbalgame.
  Topper zeker wel alleen jammer van de moeilijke gameplay.

 39.   
  ano's avatar

  Aan de buiten kant ziet het er allemaal mooi uit. Maar ga je eenmaal aan het spelen zitten er behoorlijk veel tekortkomingen aan het spel. Technisch en tacties lijkt het wel of dit door iemand gemaakt is die denkt dat voetballen bestaat uit het maken van minimaal 30 goals per helft of je nu op amateur niveau of op wereld klasse niveau speelt. Vededigers die voor de man gaan staan ipv erachter, Verder kunnen verdedigers nooit een aanvaller inhalen als hij deze is gepasseerd. Het is zelfs al zo erg geweest dat ik zelf een elftal heb samengesteld en ik op een bepaald moment maar met 3 spelers in het veld stond.?????
  Middenveld lijkt net echt ware het niet dat elke steekpass uitmond in een doelpunt of minimaal een gevaarlijke actie voor de aanval geldt dit ook de meest onzinnige goals. Ik ben ondertussen uitgespeeld met deze flauwekul. Spel valt gewoon erg tegen dan nog liever kabouter plop. ????
  Je raakt naarmate je meer speelt steeds gefrustreerder over allerlei zaken die volgens mij op wereld of profklasse niveau niet zouden moeten kunnen. Winnen met 30-0 Barcelona vs Man united. liever iets minder goals en meer spanning maar dat lijken ze bij EA niet te willen bij elke nieuwe versie kun je meer goals maken.

 40.   
  Dotz's avatar

  Daar heb ik ook last van, en de controls; 😥 Bij mijn Ps2: vierkantje is een sliding maken en een ongecontroleerde pas. Als je niet aan de bal bent is het dus sliding, als je wel aan de bal bent pas. Dus als je niet aan de bal bent, je drukt op vierkantje (om een sliding te maken) en voordat de sliding gemaakt is krijg je de bal, vervolgens maakt je speler een ongecontroleerde pas.. 👿 ….

 41.   
  lassieman's avatar

  FIFA 09 is echt het beste voetbal spel tot nu toe 🙂 🙂 .

 42.   
  lassieman's avatar

  jexiej schreef, "KNVB weer 😕 Moeten een keer toestemming geven voor NL elftal en jupiler league…

  Lijkt me vét spel :)"

  helemaal mee eens, maar het is wel handig dat je de nationale selecties kan verandere en dus de echte spelers er in zeten 😛

 43.   
  divatosx's avatar

  ik vind het tegen vallen dat je heel heel heelmoeilijk je man kan paseren zonder tricks 👿
  bij fifia 10 kan dat wel