First Look 2008 – een goed begin

Met de fusie tussen de Gameplay en de GamExpo, inmiddels twee jaar geleden, ontstond een heel mooi evenement op eigen bodem. Het nadeel van de Gameplay was echter dat het in eind november viel, wanneer alle belangrijke games al in de winkels lagen en de standhouders niks nieuws meer hadden om te laten zien.

Ook de bezoekers deelden deze mening, wat te zien was aan het feit dat de beurs vorig jaar op vrijdag- en zondagmiddag al bijna helemaal uitgestorven was. Uiteraard kwamen er een hoop gamers op af, maar het was toch niet het succes waar de uitgevers en organisatoren op gehoopt hadden.

Daarom werd besloten om de Gameplay op te doeken en het op een andere manier te proberen. De dure Jaarbeurshallen werden vaarwel gezegd en in Amsterdam werd een oude fabriek gevonden als nieuwe locatie. Tevens veranderde het geheel van naam, waardoor we het vanaf nu over First Look hebben. Het nieuwe tijdstip past bij deze titel, aangezien in september de meeste vette games nog niet in de winkels liggen. In dat opzicht is First Look dus inderdaad voor veel mensen een mogelijkheid om die games die hun zo goed lijken eens even uit te testen, lang voordat hij in de winkels ligt.

En eerlijk is eerlijk, de line-up was behoorlijk indrukwekkend. FIFA, Mirror’s Edge, Fable 2, Gears of War 2, LittleBigPlanet, Saints Row 2, Midnight Club: Los Angeles, Resident Evil 5, Guitar Hero: World Tour, Dead Space, BioShock, Wii Music en Call of Duty: World at War liggen nog lang niet in de winkels, maar waren wel aanwezig.

Toch ontbrak er nog één ding, en dat waren meer demopods. Alle 3000 kaarten voor First Look waren uitverkocht, maar veel meer dan honderd consoles waren er niet opgesteld. Uiteraard heeft de organisatie een groot deel van het publiek bezig weten te houden met bijvoorbeeld de TMF Game Awards en de Nederlandse World Cyber Games-finales in bijvoorbeeld Call of Duty, Guitar Hero, FIFA, Halo, Need for Speed, Warcraft, Project Gotham Racing en Virtua Fighter, maar lange rijen en wachttijden kwamen niet zelden voor.

Daarnaast waren er ook een hoop games die wél beloofd, maar níét aanwezig waren. De manager van de Capcom-stand vertelde ons dat ze er heel erg druk mee zijn geweest, maar dat ze Street Fighter IV simpelweg niet aan de praat konden krijgen. Hier is natuurlijk niks aan te doen, maar waar was bijvoorbeeld Prince of Persia? Resistance 2? Tom Clancy’s EndWar? H.A.W.X.? Ook Call of Duty: World at War was niet speelbaar, maar in plaats daarvan konden gamers het hele eerste level zien. Ook leuk natuurlijk, maar niet the real thing.

Toch moeten we een gegeven paard niet in de bek kijken. First Look 2008 heeft iedereen die niet naar Leipzig is afgereisd de kans te geven om games te spelen die pas over een paar maanden verkrijgbaar zijn. Dat er dan een afzeggingen waren nemen we maar voor lief, want je hebt natuurlijk wel met bèta’s en vroege codes te doen, en niet met retail games zoals op de Gameplay.

Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat het de eerste keer is voor de organisatie (de mannen van Blammo, onder andere bekend van GameKings om een evenement in deze vorm te houden. Als hier volgend jaar van geleerd wordt en als de andere grote uitgevers (bijvoorbeeld Atari, SEGA, Konami en Eidos waren er niet) het succes van deze formule inzien, dan kan het volgend jaar alleen maar beter worden, en blijft First Look hopelijk wat langer bestaan dan de Gameplay. Daarom zie ik editie 2008 dus als een prima begin.

  1.   
    Dy-88's avatar

    en ik dus ook! ik heb echt zin in al die vette games die allemaal verschillende gameplays hebben!

  2.   
    Tom's avatar

    PielePalle schreef, "Het was echt vet 8) Ik wist hier trouwens van door een nieuwtje hier op GN, later is het naturlijk ook nog uitgebreid besproken in GameKings. Ik heb me in ieder geval vermaakt, en volgend jaar kom ik jullie ff opzoeken!"

    Voor face-to-face ontmoetingen met members staan we altijd open. Interactie met de site moet er zijn, nietwaar?
    😉

  3.   
    Sacul's avatar

    Al vind ik jou wel een beetje eng Tom 😛

    http://sacul.info/misc/tom.gif

  4.   
    Tom's avatar

    Sacul schreef, "Al vind ik jou wel een beetje eng Tom 😛

    http://sacul.info/misc/tom.gif"

    In real life kom ik heus niet zo snel op je af hoor. 😛