FlatOut Ultimate Carnage

Staande op de schouders van Destruction Derby is de FlatOut serie inmiddels gegroeid tot een franchise met een unieke stijl. Als groot fan van FlatOut 2 was ik razend benieuwd naar dit nieuwe deel. Jump in and ride along!

FlatOut: Ultimate Carnage is qua gameplay te scheiden in twee modes: de career mode en de Carnage mode. De career is nagenoeg onveranderd gebleven ten opzichte van deel 2. Het doel is steeds om alle kampioenschappen die je unlocked hebt te winnen, om vervolgens nieuwe kampioenschappen en auto’s te unlocken. Tevens unlocked ieder kampioenschap ook nog een special event, zoals een Destruction Derby of een Stunt, en uiteraard verdien je er geld mee.

eft

Algemeen

De races zijn net als de auto’s ingedeeld in 3 klassen, te weten Derby, Race en Street. In elke klasse zijn totaal 9 kampioenschappen te verrijden die ieder uit 3 tot 6 tracks bestaan. Wanneer je een klasse uitgespeeld hebt, komt er tevens nog een finale van dat onderdeel vrij. Naast al dat rechttoe rechtaan racen is er ook nog de Carnage mode. Hierin staan 4 modes centraal, namelijk Carnage Race, Beat the Bomb, de gloednieuwe Deathmatch Derby en Stunts. De stunts zijn hetzelfde als in FlatOut 2, waaronder Ski Jump, Ring of Fire, curling en bowlen.

In Carnage Race gaat het erom zoveel mogelijk punten te halen door middel van het aan gort rijden van je tegenstanders of de omgeving. In Beat the Bomb dien je zolang mogelijk van checkpoint naar checkpoint te blijven rijden om te voorkomen dat je auto ontploft en in Deathmatch Derby speel je een destruction derby waarbij je respawnd na een crash. Wederom is het zaak zoveel mogelijk punten te halen door destructie toe te passen. In deze mode zitten ook power-ups, zoals oneindig veel nitro, een pantser, een reparatie en een power ram, waarmee je extra veel schade doet aan anderen. Bij de stunts is het zaak om je bestuurder middels de nitroknop uit je auto te lanceren om vervolgens bijvoorbeeld zo ver mogelijk te springen. Ze vormen een goede afwisseling naast het racen. Voor ieder uitgespeeld evenement krijg je punten waarbij een vooraf gegeven maat bepaald met welke punten je brons, zilver of goud haalt. Al die punten bij elkaar heb je nodig om nieuwe events te unlocken in de Carnage mode. Tevens unlocken sommige events een auto die vanaf dan te gebruiken is.

Déjà vu

Wat opvalt aan de tracks is dat deze vrijwel onveranderd zijn ten opzichte van FlatOut 2. In eerste instantie is dat nogal problematisch; met een nieuwe game verwacht ik nieuwe content. Maar het voordeel is dat fans van het vorige deel naadloos door kunnen spelen met deze nieuwe editie, zonder dat dit enige invloed heeft op spelers die nieuw zijn met de game. Daar komt ook nog bij dat de tracks hier een daar verbeterd zijn. Deze verbeteringen maken de races in het algemeen gebalanceerder, wat de gameplay ten goede komt. Denk bijvoorbeeld aan een extra vangrail, meer banden langs de weg in bochten of iets minder objecten waar je snel tegenaan rijdt.

ight

Gameplay

In Ultimate Carnage heb je de keuze om op twee verschillende manieren te spelen. De eerste is door het winnen van de race door superieure stuurmanskunst, de tweede is door je tegenstanders keihard van de baan te rijden om zo de race te winnen. Deze keuze is mede afhankelijk van je auto. Zo zijn er snelle wagens waarmee je makkelijk voorop ligt en er zijn de iets langzamere, maar sterkere auto’s zoals pick-up trucks en jeeps, die uitblinken in uithoudingsvermogen wanneer het aankomt op botsingen en agressief rijden. Er is onderscheid in onder andere aandrijving (voor, achter of alle vier de wielen), acceleratie, maximale snelheid, stevigheid en nitro. De wagens hebben allemaal een eigen rijstijl en vereisen enige oefening om volledig onder te knie te krijgen. En dat is meer dan ooit nodig om de game succesvol te spelen. De moeilijkheidsgraad ligt namelijk redelijk hoog en is bovendien nergens in te stellen. De moeilijkheid uit zich in een combinatievan het rijgedrag van je auto en de A.I., die vooral iets sneller lijkt te rijden dan jij.

De A.I. die je voor je kiezen krijgt steekt aardig in elkaar. In totaal zijn er elf computergestuurde spelers tegelijk op de baan die ieder een eigen rijstijl hebben. Vaak is het ook zo dat de verschillende personages over het algemeen hetzelfde presteren, dus je weet op een gegeven moment voor wie je op moet passen en voor wie niet (overigens verschilt dit tussen de Derby, Race en Street klassen). Het feit dat je de races nu met z’n twaalven rijdt, maakt het ook dat de gameplay intenser is, zeker in de destruction derby arena’s.

Verder is de gameplay lekker ongecompliceerd. Pure fun, heftige crashes en hier en daar ook flinke sprongen door de lucht, die de nodige nitro opleveren. Het ram- en beukwerk is goed uitgewerkt, aangezien elke auto circa 40 onderdelen heeft die onafhankelijk van elkaar te vernietigen zijn, en dat is te zien. De actie spat dan ook van het scherm af als je aan het spelen bent.

Mooi gepolijst

Grafisch is Ultimate Carnage zeer goed. De wagens blinken als nooit tevoren en ook de omgevingen zien er goed uit. Een van de dingen die heel erg vet is in deze game, is de hoeveelheid actie die om je oren suist. Intense crashes op hoge snelheid zijn een genot voor het oog. Ook vliegt er veel in het rond, zoals onderdelen van auto’s, banden, stukken hout, vaten etc. Die visuele actie op het scherpst van de snede tovert al gauw een glimlach op je gezicht. Als je auto door een berg troep heen raast zul je zien dat een deel van die troep voor je uit vliegt, maar ook zie je een deel naast je. Een erg goed uitgewerkt aspect van de game.

Scherpe randjes

Toch storen enkele dingen me. Ten eerste is daar de interface, die niet volledig compatibel is met een gamepad. Ten tweede lijkt de game een rechtstreekse port te zijn van zijn Xbox 360 broertje, waardoor er bijvoorbeeld nog steeds een Xbox logo en interface in het menu staan om bijvoorbeeld je Achievements te bekijken. Ook het gebruik van de tracks en auto’s uit FlatOut 2 lijkt daarmee samen te hangen, omdat de focus van Ultimate Carnage op de Xbox 360 ligt, waar FlatOut 2 nooit voor verschenen is. Als laatste komt het tijdens een race wel eens voor dat objecten, zoals boomstammen, billboards of lantaarnpalen in je auto vast blijven zitten. Dit heeft verder weinig invloed op de gameplay, maar het zijn kleine details in de afwerking die simpelweg slordig zijn.

Conclusie

FlatOut: Ultimate Carnage is over het algemeen een degelijke game. Helaas is veel van de content overgehaald uit FlatOut 2, waardoor de game niet bepaald origineel is. Ook het gebrek aan LAN-mogelijkheden is erg jammer, zeker aangezien het vorige deel dit wel ondersteunde. Toch kent de game een aantal vernieuwingen, zoals de Carnage mode, die een flinke duit in het zakje doet waar het aankomt op replay waarde, en de verbeterde tracks. Al met al is de game een ietwat slordige port, die dankzij zijn sterke gameplay toch overeind weet te blijven.

  1.   
    j0rntjuh's avatar

    jammer dat er geen foto’s bij zijn

  2.   
    ChielB's avatar

    Gefixed. 😉

  3.   
    Deadstriker's avatar

    Ultimate carnage is gewoon Flatout 2 met een nieuw jasje, overigens ontbreek er een LAN mogelijkheid in de PC versie.. 🙄

  4.   
    Fawaka-W's avatar

    ik las fallout :p

  5.   
    -050- Critical's avatar

    GN-Surinamer schreef, "ik las fallout :p"

    ook al is deze vet voel je je toch een beetje verneukt ofniet?

  6.   
    Jarek's avatar

    haha ik las ook al fallout.
    Die logo’s lijken ook op elkaar dacht ik 😛

  7.   
    DutchFreeze's avatar

    hij is echt zo vet heh, ik heb ook de 1e gespeeld deze vind ik echt een stuk beter 😛
    een vette 8

  8.   
    Infector's avatar

    Mooi spel gewoon

  9.   
    Ranieboy's avatar

    was erg droog om te spelen

  10.   
    XTR17's avatar

    3 weken gekocht bij de mediamarkt voor 3 euro. Ik me er geweldig mee geamuseerd, maar helaas is er geen mens op het online gedeelte. Ik heb vroeger ook Flatout 2 gespeeld en er zit inderdaad weinig verschil tussen, maar Carnage en 12 racers in plaats van 8 zijn toch weer leuke toevoegingen.

    Helaas is het ook wat grafisch minder goed afgewerkt, zoals het gras waar je doorheen rijdt en het gewoon door je auto te zien is (ook wat sommige andere dingen). Maar voor een spel van 3 euro is dit een enorm vet spel voor een enorm laag bedrag. Hiervoor hoef je niet op alle min puntjes te letten waar je geen last van zult hebben tijdens het spelen van het spel.

    Ik heb me enorm vermaakt met het spel 😀