Star Wars: The Force Unleashed

The Force is idioot en geniaal tegelijk: het is een onzichtbare kracht die oppermachtig is. Hoe stop je iets wat je niet kan zien, ruiken of horen op een leuke manier in een videogame? Honderden mannen en vrouwen hebben zich een paar jaar bezig gehouden met deze superkracht en het resultaat mag er wezen. Tie Fighters smijten en Wookie’s lanceren gaf nog nooit zoveel voldoening. Het gebruiken van The Force is in The Force Unleashed is wat het in elke Star Wars game hiervoor had moeten zijn: ontiegelijk vet.

De Kracht

Als leerling van Darth Vader, en dus een duistere Jedi, ben je als de Apprentice zeer handig met superkracht The Force. Al meteen nodigt Star Wars: The Force Unleashed je uit om dat kinderachtige lichtzwaardje in zijn schede te laten en gebruik te maken van het unieke en meest geslaagde element van TFU: The Force zelf. Het spel speelt, als je de controls eenmaal onder de knie hebt, geweldig. Op zijn best voel jij je in Star Wars: TFU de ultieme duistere Jedi. Met één druk op de knop gooi je vijanden ruw naar achteren, pak je ze op of elektrocuteer je ze. Er zijn talloze manier om je vijand af te slachten, en er komen er steeds meer bij door een geslaagd puntensysteem waarmee je nieuwe skills kan ontgrendelen. De voldoening die je van al dit geweld krijgt hebben we deels te danken aan nieuwe technologieën die in het spel verwerkt zitten. Deze zorgen ervoor dat animaties realistischer aanvoelen en soepeler lopen. Vijanden zijn zich nu ook bewust van hun omgeving, waardoor ze alles om hen heen vast zullen grijpen als je ze weg probeert te blazen. De materialen in de omgeving hebben nu ook unieke proporties, zodat hout anders reageert dan glas. “Ooh” en “aah” gegarandeerd.


De geweldige implementatie van The Force levert LucasArts heel wat veren in hun achterwerk op, maar er zijn ook mindere kanten. Een wat minder begaafde designer heeft bijvoorbeeld besloten dat sommige, sterkere vijanden immuun zijn voor The Force. Het spel heet verdomme The Force Unleashed en dan nog is er iemand stom genoeg om The Force op sommige momenten overbodig te maken! Dunne richels waar je als machtige Jedi zomaar van afgeduwd wordt en ongelofelijk frustrerende einbazen zijn het soort dingen waar je je soms doorheen moet slaan. Je wordt regelmatig gedwongen je Light Saber te trekken en te beginnen met saai hakwerk waar niemand op zit te wachten. Dan zakt de game die net nog zo geweldig was weg en blijft er niet veel meer over dan een slechte God of War-kloon. Degene die deze dingen heeft bedacht moet van mij terug naar school.

“Luke, I am your father”

Het verhaal van TFU is de naam Star Wars meer waardig dan sommige van de recente films en met de hoofdpersoon bouw je zelfs een band op. Het blijft cliché Star Wars, met voor- en nadelen, en je kan zelf het beste oordelen of je dat aanspreekt. Zelfs mensen die minder enthousiast zijn over Star Wars zullen de bijtijds geweldige graphics, sterke soundtrack en consistente voice-acting kunnen waarderen. Net als in de films zitten er veel special-effects verwerkt in de uitgebreide tussenfilmpjes, die soms goed uitpakken en soms verkeerd. De inhoud van de cutscènes varieert van goed geregisseerde actie tot emotioneel materiaal dat je terug zou kunnen vinden in slechte soaps op YouTube. Misschien hadden de makers zich ervan bewust moeten zijn dat brokken polygonen niet evenveel emoties over kunnen brengen als echte acteurs, maar in ieder geval zit het verhaal goed in elkaar en zal het hart van een Star Wars-fan zeker sneller doen kloppen.

Wat niet onvermeld mag blijven is dat de game vol glitches en bugs zit. Dat kan ik deels vergeven omdat de game nieuwe en ingewikkelde technologie gebruikt, maar dat ik een speer naast een hand zag zweven in een kort tussenfilmpje is wel erg gortig. Niet alleen deze fouten wijzen op tijdgebrek: soms zijn er dingen waarvan je het gevoel hebt dat het tijdelijke oplossingen waren en er nooit meer naar omgekeken is. Dat geldt vooral voor de latere levels, die kwalitatief minder zijn dan de rest van het spel.

Conclusie

Star Wars is een game met bergen en dalen, geweldige elementen en frustrerende designfouten. Gelukkig doet het meer goed dan fout en doet Star Wars: The Force Unleashed vooral goed wat het goed moet doen: The Force. Maar door de glitches, oneffenheden en onafgewerkte stukken is de mooie 8.5 die ik zo graag had willen geven een punt lager uitgevallen.

 1.   
  JokerDonny's avatar

  even vooraf: MOOIE RECENSIE! Ik heb tot nu toe denk ik al 5 reviews gelezen over deze fantastische game, twee in tijdschriften en die andere op internet. Maar qua internet is dit de beste.
  Ik kan zelf ook wel begrijpen dat het even nieuw is voor die mensen wat die nieuwe technieken betreft, en ik kan het ze wel vergeven.
  Want als je alleen maar op de slechte kanten van een game let, dan heb je geen leven meer.
  Ik vind het een 9 waard. 🙂

 2.   
  delta62's avatar

  Deze game MOET je kopen als star wars fan! En dat ben ik zeker!

 3.   
  Overload14's avatar

  ”delta62″ schreef, "Deze game MOET je kopen als star wars fan! En dat ben ik zeker! "

  Dan ga ik deze ZEKER kopen 😆

 4.   
  The Beaver's avatar

  Mijn vader is der helemaal weg van, Maar Ik.., Nee het is een enorme Bagger spel naar Mijn mening, Beeld en Geluid ziet er allemaal super goed uit,!:D, Alleen de Gameplay en hoe je moet bewegen enzo + dat elke ding geladen moet worden is ook irritant,, werkt voor Mij niet, Ik wacht wel op een Goeie RPG van star wars,! 🙂

 5.   
  Ika Q's avatar

  Volledig eens met de review. Er zitten idd wel wat technische foutjes/bugs/glitches erin, alleen ik heb er niet echt last van gehad. The Force in deze spel is zeker sterk en voor mij is The Force Unleashed zeker een geslaagd Star Wars game. Of je een star wars fan bent of niet je zult er mee van genieten. 8)

 6.   
  Hamlap's avatar

  Goeie review, Menno! Het spel leek me echt supertof, nog steeds wel eigenlijk, maar ik wacht nu toch even tot ik het een keer gespeeld heb. 🙂

 7.   
  stormtrooper's avatar

  Ik ga dit spel ckers halen ongeacht de bugs en andere fouten die in het spel voorkomen! 😉

 8.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Beste star wars spel tot nu toe alleen jammer van de sommige bugs en gliches The Force Has Blow Me Away!!

  Edit : Heb net tegen jedi Shaak Ti gevochten en het lijkt dat de muziek niet helemaal niet op zijn plaats is ?? Eerst hoor de the lightning en een paar 2 sec later gebruikt ie het pas en hoor je het niet wtf? hopen dat er een patch komt voor dat probleem.

 9.   
  Dy-88's avatar

  ik heb had het meteen gekocht toen die uitkwam… het is zker de moeite waard om hem te kopen, die fouten daar merk je eigenlijk niets van. (ok, klein beetje dan) maar hoe je die wookies kan doden dat is pas lachen, The Force is echt uber vet… maar als ze het beter hadden uitgewerkt, was het echt een van de beste star wars spellen…
  kopen die handel!

 10.   
  Czone's avatar

  Ik heb hem nog niet eens voor de helft gespeeld maar ik kan nu al zeggen dat dit is wat eerdere stwr wars actie spellen hadden moeten zijn. 😀

 11.   
  SjaakSnel's avatar

  erg korte game, met weinig replay waarde. Meer een tech demo

 12.   
  Mattmerize's avatar

  PaNNa schreef, "Goede review , ik leesde het toevallig tegen de verveling! :)"

  “leesde”? 😡

  Mooie review, alleen moet ik nog steeds de starwars films zien, voordat ik games ervan ga spelen (aan die voorwaarde wil ik mij meestal houden).

 13.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik vind de star-wars triologie stom, maar dit game heeft wel wat kunnen bereiken!

 14.   
  Alias's avatar

  Matthijsjuh schreef, "

  ”PaNNa” schreef, "Goede review , ik leesde het toevallig tegen de verveling! :)"

  “leesde”? 😡

  Mooie review, alleen moet ik nog steeds de starwars films zien, voordat ik games ervan ga spelen (aan die voorwaarde wil ik mij meestal houden)."

  Leesde ja, is gewoon nederdands voor als je iets geleesd hebt (verleden tijd dus, ik heb geleesd, ik leesde)

  Verder is het weer een mooie review. 😉

 15.   
  cpt of war's avatar

  me kameraad heeft hem nu al uitgespeeeld die gek maar i egt onwijs goed game :D:D

 16.   
  -050- Critical's avatar

  mr.black schreef, "

  ”Alias” schreef, "[quote=”Matthijsjuh”].."

  Leesde ja, is gewoon nederdands voor als je iets geleesd hebt (verleden tijd dus, ik heb geleesd, ik leesde)

  Verder is het weer een mooie review. 😉 "

  wat dacht je van “ik las het toevallig tegen de verveling!
  [/quote]

  dat dacht ik ook en nu hopen dat ik hem heb gewonnen 🙄

 17.   
  Kaassouffl3's avatar

  Ik denk dat ik dees toch maar eens ga halenxD

 18.   
  gappower's avatar

  zalig game !

 19.   
  Johnnyboy15nl's avatar

  Zeer mooi spel, echt een aanrader voor de Die-hard Starwars fan! 😛 🙂

  Mooie review!

 20.   
  martyntjee's avatar

  mr.black schreef, "

  ”Alias” schreef, "[quote=”Matthijsjuh”].."

  Leesde ja, is gewoon nederdands voor als je iets geleesd hebt (verleden tijd dus, ik heb geleesd, ik leesde)

  Verder is het weer een mooie review. 😉 "

  wat dacht je van “ik las het toevallig tegen de verveling!
  [/quote]

  hoog niveau nederlands hier 😆 😆
  maar eerst kijken of ik hem misschien win en anders maar even sparen 🙂

 21.   
  Mattmerize's avatar

  Alias schreef, "

  ”Matthijsjuh” schreef, "[quote=”PaNNa”].."

  “leesde”? 😡

  Mooie review, alleen moet ik nog steeds de starwars films zien, voordat ik games ervan ga spelen (aan die voorwaarde wil ik mij meestal houden)."

  Leesde ja, is gewoon nederdands voor als je iets geleesd hebt (verleden tijd dus, ik heb geleesd, ik leesde)

  Verder is het weer een mooie review. 😉 [/quote]

  Ik weet niet wat voor opleiding jij hebt gevolgd, maar als je dat ‘gewone Nederlands’ in een sollicitatiebrief zou gebruiken gaat die zeker weten linea recta (zoek maar even op) in de papierversnipperaar.

 22.   
  game_expert's avatar

  Ik vind dit gewoon een geslaagde game ! 🙂 ondanks de kleine schoonheidsfoutjes en dergelijke. voor een egte starwars fan als ik , is deze game gewoon een super game ! :D:D:D

 23.   
  Czone's avatar

  OkkieBOOMER schreef, "Ik vind de star-wars triologie stom, maar dit game heeft wel wat kunnen bereiken!"

  En dan bedoel je de eerste(4,5 en 6) of de tweede(1,2 en 3)

  PS Ja George Lucas kan inderdaad nie tellen 😛
  PPS Ik lees ik las ik heb gelezen 😆

 24.   
  Mattmerize's avatar

  Czone schreef, "PPS Ik lees ik las ik heb gelezen 😆 "

  Dank je.

 25.   
  zultrax's avatar

  super chille game 😀 verhaal klopt bij mij alleen niet met de films want ik heb Darth Vader gekilled maarja. ik heb hem nu bijna 2x uitgespeeld en ben maar 2 of 3 bugs tegengekomen dus valt hartstikke mee… Ik ben het wel eens dat sommige troopers immuum zijn voor force maar met saber throw kan je ze toch nog raken en anders gewoon een dikke combo met je saber is ook altijd wel leuk 😛

 26.   
  jasonderul0's avatar

  Matthijsjuh schreef, "

  ”Alias” schreef, "[quote=”Matthijsjuh”].."

  Leesde ja, is gewoon nederdands voor als je iets geleesd hebt (verleden tijd dus, ik heb geleesd, ik leesde)

  Verder is het weer een mooie review. 😉 "

  Ik weet niet wat voor opleiding jij hebt gevolgd, maar als je dat ‘gewone Nederlands’ in een sollicitatiebrief zou gebruiken gaat die zeker weten linea recta (zoek maar even op) in de papierversnipperaar.[/quote]

  hmmm…misschien:ik verveelde me en toen zag ik deze review en keek ik ernaar…nee dat is hem ook niet

 27.   
  /DareDevil's avatar

  Enorm underrated Game ik vond hem zelf echt heel goed het heeft zijn deel aan fouten maar die zijn snel vergeven om de enorm strakke gameplay 😆

 28.   
  Dude…'s avatar

  het is vooral de gameplay die het hem doet ( met het verhaal zit het ook wel snor ) en die is echt heel goed, alsof alle knoppen nu op de juiste plek zitten.

 29.   
  superdedupe's avatar

  gister binnengekregen via marktplaats. erg leuke game voor 15 euro… behoorlijk lange speelduur ook en er zit veel extra content bij (boekwerken aan beschrijvingen over alle type’s vijanden in de game enzo)

 30.   
  I Juggy I's avatar

  Deze game is de moeite best waard 😉

 31.   
  toqeer's avatar

  wat was deze game tog eens vet had de psp versie gespeeld 🙂