Mercenaries 2: World in Flames

Al sinds de eerste ontmoeting met Mercenaries 2: World in Flames heb ik ontzettend veel zin om met de game aan de slag te gaan. De preview-versie van enige tijd geleden zorgde voor veel vermaak, maar weet de volledige game dat plezier vast te houden? Lees het in deze review…

Voorliefde

Mercenaries 2: World in Flames zou eigenlijk vorig jaar zomer uitgebracht moeten worden, als alles volgens plan zou zijn verlopen, maar zoals wel vaker het geval is kan een eerste planning vrijwel altijd in de prullenbak. Blijkbaar wilde ontwikkelaar Pandemic zich volledig toewijden aan deze game om alles zo perfect mogelijk af te leveren. Tijdens het spelen van de uiteindelijke versie is het dan ook des te opvallender dat de game een behoorlijk onafgewerkte indruk achterlaat.

Free-roaming is een heerlijk fenomeen, de vrijheid in een open spelwereld om te doen en laten wat je wilt. Het brengt echter op het technische vlak toch behoorlijk wat extra kopzorgen voor ontwikkelaars met zich mee. Vijanden kunnen immers niet in al teveel voorgeprogrammeerde situaties gezet worden en moeten als het even kan goed reageren op jouw aanwezigheid. Andere games hebben hier inmiddels al de lat voor gelegd, maar helaas slaat de intelligentie van computergestuurde huurlingen in Mercenaries 2 de plank volledig mis. Waarschijnlijk heeft Pandemic vijanden geronseld in het tehuis van suïcidale mensen, want als authentiek kanonnenvoer lopen je tegenstanders door de levels. De echte ‘tegenstand’ komt dan vaak ook door middel van kwantiteit in plaats van kwaliteit. Geen tactische ideeën en schuilen voor aanvallen is een vaag begrip voor de AI, waardoor je vaak gewoon veel tegenstand krijgt om toch even bezig te blijven.

Een ander aspect van het genre is dat de wereld vaak ongekend ruim en dus ook behoorlijk gevuld is. Het nadeel hiervan is dat de kans op bugs best groot is. Sterker nog, er bestaat naar mijn weten nog geen enkele bugloze free-roaming game. O pzich geen enkel punt, zolang de bugs niet storend zijn. Dit geldt niet voor Mercenaries 2, waar de collision detection van diverse wapens bijvoorbeeld veel te wensen over laat. Dit heeft als directe consequentie dat je al snel een voorliefde zult ontwikkelen voor melee-aanvallen. Een lekkere stomp legt je vijand immers vlot om, terwijl je best wat lood nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken met schieten.

Dubbel genieten

Voordat we helemaal in een depressie raken, wil ik ook zeker niet om het grootste pluspunt van Mercenaries 2 heen, namelijk het feit dat je ongeremd chaos en vernietiging kunt veroorzaken. Al vroeg in de game start je namelijk je eigen Private Military Company, van waaruit je bezig kunt met het uitvoeren van missies en waar je je voorraden en wapens kunt opslaan. De missies bieden op zich weinig afwisseling en vermaak wat betreft het verhaal en de doelen, maar de weg die je aflegt om je doel te bereiken is des te leuker.

Steel ergens een voertuig, variërend van een helikopter tot een kleine buggy, en ga op volle snelheid op pad. En als je genoeg brandstof en geld in huis hebt, kan je de trukendoos pas echt open trekken. Zo heb je een heerlijk arsenaal aan luchtaanvallen om te bemachtigen. Deze kennen elk een eigen manier van activeren, bijvoorbeeld door het gooien van een rooksignaal, het plakken van een baken of het selecteren van de gewenste locatie via satellietnavigatie. Met de volumeknop goed open en het geheel op een mooi formaat televisie of beeldscherm, is het inschakelen van een gigantische luchtaanval echt een moment van kippenvel. Als je bedenkt dat de game ook in co-op te spelen is, dan is dit alles absoluut dubbel genieten…

Het kwam al even ter sprake, je eigen Private Military Company. Je kunt gedurende de game je eigen groep huurlingen samenstellen en ook de ‘keuzes’ die je hebt om bepaalde groeperingen wel of niet aan te vallen komen aan bod, maar het voelt allemaal erg overbodig aan. Op de eerste plaats vanwege de matige uitwerking en minimale invloed op het spelverloop en ten tweede vanwege de focus van de game. Mercenaries 2 haal je namelijk in huis als je echt een voorliefde hebt voor het verwoesten van gebieden en bombarderen van vijandige locaties en dat had ook gewoon de insteek moeten zijn van de game. Nu lijkt het er meer op alsof men de game noodgedwongen maar wat extra elementen heeft meegegeven, die helaas alleen maar opvallen door hun gebreken.

Conclusie

Mercenaries 2: World in Flames heeft overduidelijk mijn verwachtingen niet waar kunnen maken. De missies zijn nogal eentonig, de computergestuurde tegenstand laat behoorlijk te wensen over en de game kent ook nog diverse bugs die de kritische gamer zeker zullen irriteren.

Wat echter blijft staan als een huis, is het feit dat deze game heerlijk vermaak biedt voor gamers die veel voldoening kunnen halen uit chaos en vernietiging. De explosies kunnen gigantische vormen aannemen en dat kan toch zeker veel plezier opleveren. De vraag is dan ook wat je uit dit spel wenst te halen en wat je voorkeur heeft bij een dergelijke free-roaming game.

Grand Theft Auto IV had de sfeer en het verhaal, Saints Row 2 brengt ons straks ongekende humor en Mercenaries 2 voorziet in de destructieve behoeften van gamers. Helaas heeft al het uitstel niet de gehoopte perfectie opgeleverd, maar de game heeft wel een bepaalde aantrekkingskracht. Met een 7 komt er dan ook een degelijke voldoende onder de eindstreep te staan, maar je bent gewaarschuwd.

  1.   
    Overload14's avatar

    Mooie Revieuw 😉

  2.   
    Ika Q's avatar

    Heb de game al een tijdje in huis. Je kan echt alles kapot maken, lekker veel explosies. Naast wat bugs en de idiote AI is Mercenaries geen slechte game geworden en het is zeker niet slecht als je alles in vlam en vuur wilt zetten. 8)

  3.   
    B–T–B-8's avatar

    ik vind het op zich wel een leuke game, alleen veel bugs ja.

    ik had ook iets raars met achievements. ik had namelijk een keer 2 achievements gehaald en toen ik wou kijken welke het waren kreeg ik in beeld dat ik 9 achievements had gehaald. onder andere dat ik het spel had uitgespespeeld terwijl ik dat nog niet gedaan had en dat ik een biljoen dollar had.
    dat was raar, maarja 😕

  4.   
    nickykolkie's avatar

    ik ga die game echt kopen en kapot spelen 😆

  5.   
    Ranzaap's avatar

    En dan sta je op het punt de bunker te slopen.. EN DAN IS HIJ BUGGED EN GAAT IE NIET STUK!

    (Woo, bumpercars 😆 😆 )

  6.   
    stormtrooper's avatar

    Ik heb net spel op de dag van de release gekocht. Dit spel vind Ik een van de geslaagde sandbox spellen ooit!
    Toch mis ik nog war elementen in de revieuw zoals de factions want de ene keer welk je voor faction A en de volgende keer werk je voor faction B en moet je tegen A en C. Deze informatie mis ik in de revieuw. Veder ben ik het met jullie mening over AI, oke in het begin zijn de vijanden een beetje cheekie maar later in het spel worden ze veel sterker dit had er wel bij moeten staan. Oo mis ik de gameplay elementen in de revieuw bijvo heo je moet duwen op de knoppen om een vijandelijk tank de veroven:D Verder ben ik het er wel mee eens met de revieuw

  7.   
    Erikgame's avatar

    Leek me zo’n leuke game. Valt toch tegen.

  8.   
    OkkieBOOMER's avatar

    Ik heb me zooo erg vermaakt met Mercenaries 2 World in Flames, dat ik de speelbaarheid een 10 moet geven! Lekker erop los knallen, gebouwen naar beneden halen….oohhh Zoo heerlijk!

  9.   
    ReinsNL's avatar

    Goede gameplay maar de sound zuigt!

  10.   
    Cirdan's avatar

    Speelbaarheid:
    een 7, omdat het nog vol zit met bugs wat soms onmetelijk ergerlijk is. Ik kan niet eens door een bosje heenkomen..

    Beeld:
    een 8, het ziet er goed uit maar niet zo knap als GTA IV.
    Geluid:

    een 4, ongelooflijk hoe verschrikkelijk het geluid is. Damn, als ik een auto steel dan hoor ik om de 3 sec hetzelfde geluid uit de moter komen. En sommige wapens klinken gewoon belachelijk.

    Orginaliteit:
    een 8, je kunt alles vernietigen maarja.. dat wel zo iets.

    Conclusie is een 7.

    Leuk spel om te spelen wel, maar niet zoals ik het had veracht.

  11.   
    -050- Critical's avatar

    ik beordeel niet ik heb em daarvoor te kort gespeel maar dit is zeker een hele leuke game geworden niet perfect maar dat is niemand en zal het ook nooit worden al kwam
    cod4 heel dicht in de buurt

  12.   
    1990varial's avatar

    als ik naar die screenshots kijk en dat stukje tekst lijkt het me niet echt een leuk spel echt helemaal niks voor mij ik houd veel meer van verhaal. Alleen die personages zien er wel echt keihard uit 😉

  13.   
    ReinsNL's avatar

    Bij mij kon die wel stuk met een Nuke!

  14.   
    zultrax's avatar

    Ranzaap schreef, "Weet 1 van jullie hoe dat nou zit met die bunker op het einde. Is het daadwerkelijk een bug dat hij niet stuk kan?"

    daar moet je op het dak gaan staan (dat deed ik) en dan die laser op de grond richtten je moet wel de nuke hebben want in de missie ervoor met een gewone bunkerbuster lukt het niet…

    ik heb trouwens erg veel problemen met het overnemen van chinese gevechtstanks ik duw die X,A of B knop helemaal kapot en toch lukt het me niet om die chinees uit zijn tank te krijgen weet iemand hier iets op? verder erg leuk spel veel bugs had wat langer mogen duren voor release want het voelt eigenlijk als BETA maar speelt heerlijk alleen heli is niet zo chille besturing je kan niet omlaag en draaien te gelijk dan kom ik een hand tekort en een heli gaat erg sloom vind ik.

  15.   
    GraveDevil's avatar

    Vind die graphics van de screens nog gaaf, in vergelijking met wat m’n broer op het beeld tovert met mijn oude moederbord en processor. Oude meuk, dus verwacht niet veel van dat ding. Toch is het niet veel, terwijl de resolutie wel op het hoogste staat. Zelfs GTA: SA, gereleased in ’05, ziet er nog beter uit. Dit vind ik nog wel tegenvallen. Heb de game zelf nog niet gespeeld, maar ga ik zeker wel effe doen als m’n nieuwe pc het eindelijk doet 8)

  16.   
    Jarek's avatar

    1990varial schreef, "als ik naar die screenshots kijk en dat stukje tekst lijkt het me niet echt een leuk spel echt helemaal niks voor mij ik houd veel meer van verhaal. Alleen die personages zien er wel echt keihard uit 😉 "

    waarom geef je dan cijfers als je hem nog niet hebt gespeeld 😛

  17.   
    JonsoN's avatar

    Ik heb t spel op de dag van release gekocht, ik verwachtte echt veel van dit spel.. Maar naar mijn mening zuigt t spel.. Oke dingen opblazen is wel leuk!, Maar als ik bv een armored car moet hijacken, lukt me dat niet omdat ik niet weet op welke knop ik moet drukken.. ERG irritant! Sound is kut, een dikke racemotor heeft t geluid van een snorfiets.. Tegenstanders zijn ook erg irritant, ze zijn zo dom als t maar kan en roepen STEEDS tzelfde, Auto/motor rijden voelt ook niet erg vertrouwt aan, motorrijders krijg je niet van hun motor door ze met 150 km/u aan te rijden, maar wel als je ze eraf kickt, Grafisch ziet t er niet gelikt uit.. en toch heeft ie behoorlijk hoge systeemeisen, Ik speel dit spel alleen nog maar door het grote arsenaal aan wapens en explosies, de missies zijn gewoon TE frustrerend.. daar ging mn 50 eurie 😕

  18.   
    NightHawk's avatar

    Cirdan schreef, "Speelbaarheid:
    een 7, omdat het nog vol zit met bugs wat soms onmetelijk ergerlijk is. Ik kan niet eens door een bosje heenkomen..

    Beeld:
    een 8, het ziet er goed uit maar niet zo knap als GTA IV.
    Geluid:

    een 4, ongelooflijk hoe verschrikkelijk het geluid is. Damn, als ik een auto steel dan hoor ik om de 3 sec hetzelfde geluid uit de moter komen. En sommige wapens klinken gewoon belachelijk.

    Orginaliteit:
    een 8, je kunt alles vernietigen maarja.. dat wel zo iets.

    Conclusie is een 7.

    Leuk spel om te spelen wel, maar niet zoals ik het had veracht.
    "

    Helemaal mee eens.

  19.   
    Tadao's avatar

    van wat ik zag met screens etc lijktet me wel goe:P
    maar tis wel mooi bed8 en kben nie zo kieskeurig over geluid en beeld,zolang t maar redelijk is:P

  20.   
    Ranzaap's avatar

    zultrax schreef, "

    ”Ranzaap” schreef, "Weet 1 van jullie hoe dat nou zit met die bunker op het einde. Is het daadwerkelijk een bug dat hij niet stuk kan?"

    daar moet je op het dak gaan staan (dat deed ik) en dan die laser op de grond richtten je moet wel de nuke hebben want in de missie ervoor met een gewone bunkerbuster lukt het niet…

    ik heb trouwens erg veel problemen met het overnemen van chinese gevechtstanks ik duw die X,A of B knop helemaal kapot en toch lukt het me niet om die chinees uit zijn tank te krijgen weet iemand hier iets op? verder erg leuk spel veel bugs had wat langer mogen duren voor release want het voelt eigenlijk als BETA maar speelt heerlijk alleen heli is niet zo chille besturing je kan niet omlaag en draaien te gelijk dan kom ik een hand tekort en een heli gaat erg sloom vind ik. "

    Bedankt, voor de tip ik zal het vanavond eens proberen. Maar wat ik meestal doe bij een tank veroveren is gewoon met 2 vingers die knop zo snel en hard indrukken als je kan, dan lukt het net op het nippertje. Maar je krijgt er ter plekke kramp van in je poten ><

  21.   
    martyntjee's avatar

    is er ook een split screen Co op??

  22.   
    Xtremie's avatar

    Demo gespeeld ik vond hem wel vett! wel veel bugs maar ik erger me daar nooit zoveel aan.

  23.   
    PaNNa's avatar

    Ik ging deze ook kopen, trailers zagen er goed uit.. Maar als ik dit zo hoor , nee liever niet.
    Echter wel een mooie review!

  24.   
    X-doos's avatar

    Ranzaap schreef, "

    ”zultrax” schreef, "[quote=”Ranzaap”].."

    daar moet je op het dak gaan staan (dat deed ik) en dan die laser op de grond richtten je moet wel de nuke hebben want in de missie ervoor met een gewone bunkerbuster lukt het niet…

    ik heb trouwens erg veel problemen met het overnemen van chinese gevechtstanks ik duw die X,A of B knop helemaal kapot en toch lukt het me niet om die chinees uit zijn tank te krijgen weet iemand hier iets op? verder erg leuk spel veel bugs had wat langer mogen duren voor release want het voelt eigenlijk als BETA maar speelt heerlijk alleen heli is niet zo chille besturing je kan niet omlaag en draaien te gelijk dan kom ik een hand tekort en een heli gaat erg sloom vind ik. "

    Bedankt, voor de tip ik zal het vanavond eens proberen. Maar wat ik meestal doe bij een tank veroveren is gewoon met 2 vingers die knop zo snel en hard indrukken als je kan, dan lukt het net op het nippertje. Maar je krijgt er ter plekke kramp van in je poten >< [/quote] Zeer late reactie, maar je moet met je laser even inzoomen op het gebeeldhouwde hoofd van Solano op het verticale stuk van de bunker, en dan de nuke erop smijten

  25.   
    Selective93's avatar

    Mega-Flop