Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed

Ultimate Fighting Championship is waarschijnlijk bij minder mensen bekend dan WWE en van beide vechtorganisaties komt een game uit. In deze preview geven we je een voorproefje van wat Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed allemaal te bieden zal hebben.

Waar in WWE officieel alleen worstelen is toegestaan, heb je bij Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed de keuze uit moves die afkomstig zijn uit zes verschillende vechtstijlen, waaronder Brazilian Jiu-Jitsu, kickboksen en Muay Thai. Uiteraard zijn, net zoals overigens bij WWE, veel bekende vechters aanwezig. Alle tachtig vechters die in het spel zitten hebben zowel in het echt als in het spel naast hun eigen, specifieke signature moves ook echt een eigen persoonlijkheid. Wat ook uit de echte sport komt zijn de commentatoren die de wedstrijden zullen voorzien van smakelijk commentaar, waardoor de wedstrijden net dat beetje meer realisme maar vooral ook sfeer krijgen.

Tijdens de presentatie van Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed waren de makers over één ding heel duidelijk: deze game gaat om vechten, niet om allerlei managerzooi eromheen. En hoewel ik toe moet geven dat ik van tevoren dacht dat dit een oppervlakkige vechtgame zou zijn met wat beroemde vechters erin, werd ik heel aangenaam verrast toen er een demonstratiegevecht werd gegeven.

Realisme tot je erbij neervalt

De twee vechters liepen naar elkaar toe, keken elkaar eens flink link aan alsof ze elkaar gingen vermoorden en het gevecht barstte meteen los. Wat opviel was dat de makers duidelijk diep na hebben gedacht over het vechten zelf. Als één van de twee vechters een move doet waardoor de andere in een zwakke positie terecht komt, dan kan de vechter die in het nadeel is een move doen waardoor de rollen om worden gedraaid. Als jouw tegenstander één van zijn moves op jou gebruikt, kun je deze ontwijken of je kunt deze laten mislukken terwijl je tegenstander nog bezig is met de move. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je tegenstander jouw hoofd vast wil grijpen om je zo op de grond te duwen. Je kunt deze move ontwijken, maar ook als je tegenstander je al vast heeft gepakt en bezig is met je naar de grond te drukken kun je nog ontkomen. Dit is echter minder makkelijk dan het lijkt, want ook je tegenstander kan ervoor proberen te zorgen dat dit niet lukt. In Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed is een move dus meer dan enkel een animatie!

Dit soort realisme is leuk, maar het oog wil uiteraard ook wat en ook hier werd ik aangenaam verrast: de vechtersbazen zagen er erg realistisch uit en je kon het zweet over hun ontblote bovenlijven zien lopen. De verwondingen die ze opliepen zagen er ook erg realistisch uit en dat moet ook wel, aangezien er geen health bar aanwezig is, in tegenstelling tot veel andere vechtgames. In plaats daarvan is het lichaam van jouw vechter dé manier om te zien hoe lang hij het nog vol houdt. Zit hij onder de blauwe plekken en ziet hij er vermoeid uit? Dan moet je snel wezen met het verslaan van je tegenstander, want erg lang zul je het niet meer uithouden.

Net zoals de rest van het spel is ook hier het realisme overduidelijk aanwezig: wordt een vechter op zijn rechter bovenarm geschopt of geslagen, dan is dat ook de plaats waar hij een blauwe plek zal krijgen, die overigens in alle rondes van dat gevecht zichtbaar zal zijn. Er is dus zeker geen sprake van wonden die op magische wijze verdwijnen of wonden die op je bovenarm zichtbaar zijn terwijl het je onderarm was die werd geraakt. Al deze realistische verwondingen, gecombineerd met het geweld in deze game, kennen echter één potentieel nadeel waar wij in Nederland gelukkig geen last van zullen hebben. Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed zal namelijk de eerste sportgame zijn die een M-rating krijgt, waardoor het spel in sommige landen mogelijk niet door iedereen gekocht of gespeeld mag worden.

Omdat Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed op de Xbox 360 en de PlayStation3 uit zal komen, is het niet verrassend dat er online mogelijkheden zullen zijn waardoor je ook tegen een van je vrienden eens flink tekeer kan gaan. Toen we de ontwikkelaar vroegen naar mogelijke downloadable content, werd daar niet afwijzend op gereageerd. De makers gaven aan dat ze dit zeer zeker aan willen bieden in de vorm van nieuwe vechters en nieuwe arena’s, maar ze voegden er aan toe dat ze er nog druk over in discussie waren.

Voorlopige conclusie

Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed lijkt een verrassend goede vechtgame te worden die om één ding draait: realistisch vechten zonder allerlei rompslomp eromheen. De vechters hebben de signature moves én het karakter van hun real life tegenhanger, het vechten zelf is ook erg realistisch en de special moves zijn niet puur animatiefilmpjes. Tel daar de online multiplayer en de mogelijke downloadable content bij op en je hebt een game om naar uit te kijken!

Ultimate Fighting Championship 2009: Undisputed komt in de lente van 2009 uit voor zowel de Xbox 360 als de PlayStation3

 1.   
  stormtrooper's avatar

  Boksen is niet echt mijn ding

 2.   
  DutchFreeze's avatar

  het ziet er echt gewledig uit, maar dit is niet echt mijn genre

 3.   
  [sgt]StickyGranate's avatar

  Rubenn schreef, "het ziet er echt gewledig uit, maar dit is niet echt mijn genre"

  Haha zoo vind ik het ook 😉

 4.   
  ps3 gek's avatar

  Lijkt me leuk om een keer te spelen, maar om uren met een spel te spelen in een boksring… Grafisch is dit zoooo mooi. Zie die zweetdruppels op zijn rug! 😮

 5.   
  Majo's avatar

  ps3 gek schreef, "Lijkt me leuk om een keer te spelen, maar om uren met een spel te spelen in een boksring… Grafisch is dit zoooo mooi. Zie die zweetdruppels op zijn rug! 😮 "

  Voordeel is dat er een multiplayer inzit: tegen je vrienden is natuurlijk altijd 10x zo leuk als tegen de computer…. 😉

 6.   
  Rickass93's avatar

  Die demo is ongelooflijk vet! Echt al iets van 100x opnieuw gedaan! 😆