Call of Duty: World at War

We mogen terug naar de Tweede Wereldoorlog met Call of Duty: World at War, het vijfde deel in de Call of Duty serie waarvan de populariteit recentelijk explosief is gegroeid. Terecht, want deel vier was een meesterwerk, maar voor ontwikkelaar Treyarch dus extra moeilijk om tegenop te boksen met deel vijf. Of dit zal lukken, lees je in deze preview…

Tijdmachine

Vijftig procent van de mensen die Call of Duty 4 (CoD4) heeft gespeeld, heeft geen van de eerdere delen gespeeld. Dit betekent dat van de tien miljoen mensen die Call of Duty 4 hebben aangeschaft, er vijf miljoen zijn die misschien nog nooit een WWII-shooter hebben aangeraakt! Moeilijk te geloven voor mensen die tientallen games over de periode tussen 1942 en 1945 voorbij hebben zien komen, en D-Day ondertussen kunnen dromen, maar het is waar. Er zijn dus vijf miljoen gamers die voor het oprapen liggen voor Activision en die gaan ze zeker niet laten liggen. Daarom staat de tijdmachine weer lekker ingesteld op WWII voor deeltje vijf.

Ik was zelf niet helemaal overtuigd na de demo die ik tijdens Leipzig te zien kreeg. Call of Duty 4 is voor mij de ultieme gescripte shooter: het was een absolute kick van begin tot eind. Infinity Ward heeft zich jaren bezig gehouden met dit genre en het geperfectioneerd. Treyarch is een prima developer en heeft zeer goed gekeken naar alles wat CoD4 geweldig maakte, maar ik vraag me af of ze de spijker op z’n kop hebben geslagen, zelfs al hebben ze twee jaar de tijd gehad om het spel te maken. Het concept is in ieder geval overtuigend: de focus verplaatst zich naar het slagveld in het Oosten, waar de Amerikanen en Japanners elkaar te lijf gingen. Op een andere manier dan we gewend zijn, namelijk met vlammenwerpers, guerrilla-tactieken, kamikaze aanvallen en samurai zwaarden. In de korte demo die ik heb gezien leek dit niet meer voor te stellen dan een uitgebreide jungle mod voor CoD4 met extra agressieve vijanden. Één van de weinig opzienbarende toevoeging was dat de ontwikkelaars met zijn tweeën speelden, in co-op dus.

Nét niet

De toevoeging van de co-op mode heeft twee kanten: het is één van de meest gewilde features van fans van CoD4, maar aan de andere kant betekent twee spelers in het veld dat het spel minder strak in kan spelen op het gedrag van de spelers. Met zijn tweeën spelen maakt het gewoon een ander spel. Eentje waar ik minder op zit te wachten dan de verschrikkelijk goed geregisseerde singleplayer-ervaring van CoD4, maar dat kan aan mij liggen. Niet dat het hier aan spectaculaire actie ontbreekt: in de demo liepen de ontwikkelaars in een nederlaag, renden ze over het slagveld waar tanks elkaar aan het vernietigen waren en zagen we een groot vliegtuig crashen. Maar het zag er allemaal nét iets minder gelikt uit dan in CoD4.

Zo ook wat betreft de wapens. De vlammenwerper is voor World at War wat de Javelin Missle was voor CoD4, maar het verbranden van de omgeving met de vlammenwerper was bij lange na niet zo gaaf als zien hoe een Javelin Missle een tank uitschakelt. De vlammen verspreiden zich niet realistisch en vernietigen niets. Het lijkt alsof iemand een goed idee had en dat dit niet tot in de puntjes uitgewerkt is, terwijl juist die ‘puntjes op de i’ CoD4 zo speciaal maakten.

Voorlopige conclusie

Dat ik het design bij Call of Duty: World at War minder strak vind dan in deel vier, kan liggen aan het feit dat de game pas over een paar maanden helemaal klaar is en het design nog wordt bijgescherpt. De engine en controls zijn sowieso rechtstreeks overgenomen uit CoD4, dus de fundamenten zijn op zich al goed genoeg om een dikke voldoende te scoren. Maar wij zien natuurlijk het liefst dat deze game even bruut wordt als zijn voorganger en daar lijkt het voorlopig nog niet op.

 1.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik hoop dat het echt beter word, ik heb andere previews gelezen en gezien en zij vonden het ERG ERG intens zoals: Gebouwen storten neer, terwijl je in een gebouw zit is er een hevig straat gevecht aan de gang… echt er gebeurt echt heel veel ow ja en de en cocktail wapens!!

 2.   
  Hamlap's avatar

  Jammer zeg dat het spel minder wordt dan CoD4, maar was wel een beetje te verwachten. Gelukkig is infinity ward al bezig met CoD6, dat hopelijk deel 4 evenaart of beter wordt!

 3.   
  Rikki's avatar

  Ik vind WWII toch niet zo boeiend, doe mij maar een shooter in ‘deze’ tijd.
  Deze ga ik daarom maar downloaden, kopen doe ik wel bij Far Cry2 en Crysis warhoofd. i

 4.   
  xizaaR's avatar

  Ziet er mooi uit 🙂 Een wat op mijn lijst staat. xD

 5.   
  Ranzaap's avatar

  Ik heb er al zin in, kom maar op! =D

 6.   
  Ika Q's avatar

  OkkieBOOMER schreef, "Ik hoop dat het echt beter word, ik heb andere previews gelezen en gezien en zij vonden het ERG ERG intens zoals: Gebouwen storten neer, terwijl je in een gebouw zit is er een hevig straat gevecht aan de gang… echt er gebeurt echt heel veel ow ja en de en cocktail wapens!!"

  Maar dat is niks nieuws dat er gebouwen neer ploffen naar de grond. Dat zat al in CoD2. Van wat ik heb gezien, word ik er niet echt warm van.

 7.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Na dit deel zal ik vast eenzaam alleen call of Duty 4 online gaan spelen 😆 Want heel veel mensen gaan overstapen denk ik. Maar call of Duty 6 is nu ook al in de maak vraaje komt dit dan niet in de categorie Uitmelken

 8.   
  assassin_MKA's avatar

  Ik heb call of duty 1,2 en 3 ook niet gespeelt, maar 4 wel.
  5 ga ik zkr wel kopen.

 9.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "Na dit deel zal ik vast eenzaam alleen call of Duty 4 online gaan spelen 😆 Want heel veel mensen gaan overstapen denk ik. Maar call of Duty 6 is nu ook al in de maak vraaje komt dit dan niet in de categorie Uitmelken "

  Waarom? Nog heel veel mensen spelen nog, CoD1,CoDUO en Zelfs CoD2
  niet alleen de CoD serie Return To Castle Wolfenstein en Halo combat evolved ooK!

 10.   
  DutchFreeze's avatar

  volgens mij word het een erg gaaf spel, alleen jammer dat iedereen terug wil naar wo2,
  want ik vind het gamens in “deze” tijd en in de toekomst toch veel leuker.
  hopen dat COD6 dat wel weer word

 11.   
  martyntjee's avatar

  ik behoor tot 50 porcent die cal of duty 1 2 3 heeft gespeelt
  vond 2 echt een geweldig spel
  mij lijkt dit ook een gewledige game 🙂 die moderne setting vondik ookwel gaaf zoalng ze maar geen sci fi make dan zeg ik cod vaarwel 😛

 12.   
  blackhawk1's avatar

  ik heb veel andere previews van call of duty : WAW en die zeggen dat het super is maar misschien missen sommige gewoon dat moderne gevoel van modern warfare

 13.   
  ReinsNL's avatar

  Het is ww2 voor mij kan het niet beter 😆

 14.   
  mrxthereal's avatar

  Altijd al geweten met dat kut Treyarch, nooit vertrouwen gehad in deze titel. BERICHT AAN ACTIVISION: LAAT DAT KUT TREYARCH DE FANTASTISCHE NAAM VAN HET DOOR DE FANTASTISCHE STUDIO INFINITY WARD GEMAAKTE CALL OF DUTY NIET MEER BESMEUREN!

 15.   
  GraveDevil's avatar

  Dit deel is gewoon minder goed, maar wil niet zeggen dat Call of Duty een slechte naam krijgt. Ik zie CoD4 en CoD: WaW als 2 totaal verschillende games die niks met elkaar te maken hebben. Tot nu toe heb ik ook nog geen vergelijkingen gesteld met elkaar. Misschien ook iets voor jou, mrxthereal?

 16.   
  Erikgame's avatar

  Gelukkig gaan ze er nog meebezig. Ik heb er zin in!

 17.   
  stormtrooper's avatar

  Deze previeuw stelt niets voor COD:WAW wordt gewoon de perfecte opvokger van C 8) 😉 OD4

 18.   
  ReinsNL's avatar

  stormtrooper schreef, "Deze previeuw stelt niets voor COD:WAW wordt gewoon de perfecte opvokger van C 8) 😉 OD4"

  Dat dacht ik ook al.
  Misschien is hij gewoon te streng.

 19.   
  Jarek's avatar

  Ik hoop wel dat ie leuker word dan cod4.

 20.   
  Topsor's avatar

  Deze komt ckr op mun lijstje.

  CoD-Fan 4-ever!!! 8)

  Kheb CoD1, CoDUO, CoD2 & CoD4 gespeeld, pc versies, allemaal coole games! 😀

 21.   
  GraveDevil's avatar

  Reins.NL schreef, "

  ”stormtrooper” schreef, "Deze previeuw stelt niets voor COD:WAW wordt gewoon de perfecte opvokger van C 8) 😉 OD4"

  Dat dacht ik ook al.
  Misschien is hij gewoon te streng."

  Dat CoD: WaW de “perfecte” opvolger van CoD4 is, kun je sowieso nooit zeggen zonder het gespeeld te hebben. En perfect is ie sowieso niet, want de verhaallijn gaat niet verder waar het gebleven is, en dat is ook het punt wat ik slecht vind aan CoD. Het enige wat ik uit de preview kan opmaken, is dat de graphics een stukje minder zijn. Dus wat bedoel je precies met “deze preview stelt niets voor”?

 22.   
  Overload14's avatar

  Ik laat deze game maar liggen in de rekken … ben die WOII games al tamelijk beu

 23.   
  Neolite's avatar

  Ik weet wel dat ik de overstap van CoD4 naar CoD5 op multiplayer gebied zeker niet ga maken.
  Alleen ga ik de singleplayer zeker spelen, al is het maar om te kijken of treyarch het deze keer wel gelukt is om een fatsoenlijk CoD spel te maken, want CoD3 vond ik toch echt 3x niks.
  En infinity ward zullen ze toch nooit overtreffen, dus als mensen die hoop hebben dan is dat voor niks, het gebeurd toch niet. 😉

 24.   
  GraveDevil's avatar

  )wtw(Critical schreef, "previewer zegt dat hij javelin beter vind dan flamethrower (Ook mijn mening) maar ik ken mensen die helemaal het juist andersom vinden 😆 "

  Dat is ook maar net wat je wilt. Mijn keuze tussen een M4 Carbine of een AK-47 is snel gemaakt, keihard de AK. Of een Dragunov en een Barret .50 Cal, keihard de Dragunov. Flashbang of handgranaat, keihard de flashbang. En dan de andere vraag: Knal je je vijanden liever uit een gebouw, of laat je ze liever uitroken? Ook hier is mijn keuze snel gemaakt. Wapens hangen natuurlijk ook van je tactieken af. Ik zal niet gaan flanken met een Dragunov, of gaan sniperen met een M4 (M4 is accuraat tot 50M :P). Ik ga denk ik voor de flamethrower. Maar daarbij is je zwakke punt sluipschutters, en als je een flamethrower hebt, weet ik zeker dat er minstens 2 snipers op je gericht staan. In een beetje drukke map dan 😛

 25.   
  martyntjee's avatar

  GraveDevil schreef, "

  ”)wtw(Critical” schreef, "previewer zegt dat hij javelin beter vind dan flamethrower (Ook mijn mening) maar ik ken mensen die helemaal het juist andersom vinden 😆 "

  Dat is ook maar net wat je wilt. Mijn keuze tussen een M4 Carbine of een AK-47 is snel gemaakt, keihard de AK. Of een Dragunov en een Barret .50 Cal, keihard de Dragunov. Flashbang of handgranaat, keihard de flashbang. En dan de andere vraag: Knal je je vijanden liever uit een gebouw, of laat je ze liever uitroken? Ook hier is mijn keuze snel gemaakt. Wapens hangen natuurlijk ook van je tactieken af. Ik zal niet gaan flanken met een Dragunov, of gaan sniperen met een M4 (M4 is accuraat tot 50M :P). Ik ga denk ik voor de flamethrower. Maar daarbij is je zwakke punt sluipschutters, en als je een flamethrower hebt, weet ik zeker dat er minstens 2 snipers op je gericht staan. In een beetje drukke map dan :P"

  geef mij ff rustig plekje met uitzicht op een plein ofzow en dan een Barret .50 Cal wat is dat ene heerlijk gevoel 8)

 26.   
  Spectorbass's avatar

  Ik vond de Javelin in COD4 maar but. Je kunt hem welgeteld 2 x gebruiken ofzo, en met bazooka was het net zo leuk geweest. Dat terzijde, COD4 is top! ben benieuwd hoe WAW wordt.

 27.   
  DutchFreeze's avatar

  )GN(-Erik schreef, "Oh nu vind ik het ook niet meer zo gek dat op bijna alle forums honderd keer staat dat Call of Duty 4 the beste shooter game is 😛 Al die gamers die dat zeggen hebben gewoon nog nooit al die toppers van vroeger gespeeld 😀 dus als je de leeftijd zou schatten van die 50% (die niet oudere delen gespeeld heeft) ligt denk ik dan rond de 10 t/m 15 hoewel CoD 4 gewoon Mature (18+) rating heeft 😕 Dus waarschijnlijk hebben al die gamers ook nog nooit Unreal, Quake of zelfs Red Alert 2 gespeeld 😆 "

  wat boeit dat, de dixons/freerecord shop vraagt niks als ik spllen van 18+ koop hoor(wat eigelijk wel fijn is 😀 )

 28.   
  JonsoN's avatar

  mrxthereal schreef, "Altijd al geweten met dat kut Treyarch, nooit vertrouwen gehad in deze titel. BERICHT AAN ACTIVISION: LAAT DAT KUT TREYARCH DE FANTASTISCHE NAAM VAN HET DOOR DE FANTASTISCHE STUDIO INFINITY WARD GEMAAKTE CALL OF DUTY NIET MEER BESMEUREN!"

  Zucht.. Het gaat er niet om dat t een KUT spel wordt, ,het gaat erom dat ie niet zo goed wordt als COD4, dus hou je domme uitspraken voor je en wacht af tot ie uitkomt.. 😉

 29.   
  Rikki's avatar

  mrxthereal schreef, "Altijd al geweten met dat kut Treyarch, nooit vertrouwen gehad in deze titel. BERICHT AAN ACTIVISION: LAAT DAT KUT TREYARCH DE FANTASTISCHE NAAM VAN HET DOOR DE FANTASTISCHE STUDIO INFINITY WARD GEMAAKTE CALL OF DUTY NIET MEER BESMEUREN!"

  WaW is ook nog engine rip o.O

 30.   
  N360Gamer's avatar

  Marriez schreef, "Jammer zeg dat het spel minder wordt dan CoD4, maar was wel een beetje te verwachten. Gelukkig is infinity ward al bezig met CoD6, dat hopelijk deel 4 evenaart of beter wordt!"

  Het is maar een verwachting hoor, wie weet er nu al dat deze minder wordt als deel 4? Diegene moet namelijk meedoen met het 6e zintuig 😆 😉

 31.   
  mrxthereal's avatar

  JonsoN schreef, "

  ”mrxthereal” schreef, "Altijd al geweten met dat kut Treyarch, nooit vertrouwen gehad in deze titel. BERICHT AAN ACTIVISION: LAAT DAT KUT TREYARCH DE FANTASTISCHE NAAM VAN HET DOOR DE FANTASTISCHE STUDIO INFINITY WARD GEMAAKTE CALL OF DUTY NIET MEER BESMEUREN!"

  Zucht.. Het gaat er niet om dat t een KUT spel wordt, ,het gaat erom dat ie niet zo goed wordt als COD4, dus hou je domme uitspraken voor je en wacht af tot ie uitkomt.. ;)"

  Het wordt gewoon een middelmatig spel wacht inderdaad maar totdat die uitkomt dan zul je zien dat hij gewoon zal tegenvallen en de naam Call of Duty niet waardig is.

 32.   
  DutchFreeze's avatar

  )GN(-Erik schreef, "Oh nu vind ik het ook niet meer zo gek dat op bijna alle forums honderd keer staat dat Call of Duty 4 the beste shooter game is 😛 Al die gamers die dat zeggen hebben gewoon nog nooit al die toppers van vroeger gespeeld 😀 dus als je de leeftijd zou schatten van die 50% (die niet oudere delen gespeeld heeft) ligt denk ik dan rond de 10 t/m 15 hoewel CoD 4 gewoon Mature (18+) rating heeft 😕 Dus waarschijnlijk hebben al die gamers ook nog nooit Unreal, Quake of zelfs Red Alert 2 gespeeld 😆 "

  ik weet niet hoor, maar op mijn doosje staat mature 16+ en ja hij is officieel bij dixons gekocht dus…

 33.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik heb andere reviews gelezen, en andere sites waren echt opgefockt met intensieteit en graphics..
  volgens mij zullen de meningen enorm verschillen wat ook het geval was met call of duty 3

 34.   
  OkkieBOOMER's avatar

  martyntjee schreef, "ik behoor tot 50 porcent die cal of duty 1 2 3 heeft gespeelt
  vond 2 echt een geweldig spel
  mij lijkt dit ook een gewledige game 🙂 die moderne setting vondik ookwel gaaf zoalng ze maar geen sci fi make dan zeg ik cod vaarwel 😛 "

  zeg hij met een Sci fi avatar 😉

 35.   
  NLkevvNL's avatar

  ik ga deze zkr hale

 36.   
  JokerDonny's avatar

  Ik heb alleen deel 3 en 4 gespeeld, maar dat is voor mij genoeg reden om deze ook te kopen.
  Ikzelf vind de vlammenwerper een prima idee, maar hij blijkt niet zo positief te zijn als ik dacht.
  Kort gezegd, ik ga hem halen!

 37.   
  Alfa Warrior's avatar

  Ik vond dat ze net zo goed bezig waren met die Moderne shooters en dan gaan ze ineens weer terug naar de 20ste eeuw.

  Maar ja, misschien koop ik deze wel als de recessies een beetje goed zijn.

 38.   
  xDSLx Hagg's avatar

  Wat ik ervan heb gezien, lijkt me heel mooi.Ben alleen benieuwd, hoe dat verstoppen achter een muurtje wordt en aan welke knop ze het gaan toewijzen.Ook ben ik benieuwd hoe dat met granaten gooien wordt.Ben grote fan van COD4 en heb op dit moment al 150000 kills op Xbox 360.We hebben ook de grootste Clan van NL op Xbox 360.We doen NL eer aan met onze Clan.
  www.dutchsmokersleague.nl

 39.   
  romaro's avatar

  Iemand enig idee wanneer COD5 nou echt in de winkels ligt?

 40.   
  PS3Killer's avatar

  Ik heb deel 2, 3 & 4 gespeeld. Persoonlijk vond ik 2 veel beter als deel 3, en aangezien Treyarch weer deel 5 maakt, heb ik er weinig vertrouwen in. Maar goed, ik wacht wel af…. 🙂

 41.   
  °GN° Nyiri_001's avatar

  Is al besteld in Game Mania…

 42.   
  boezeidekoe's avatar

  Heb wat trailers en dergelijke gezien, de game lijkt te veel op COD2, de omgeving, de bewegingen van de soldaten, enz. COD4 was een echt vooruitgang, dit is een slag terug. Ik ga toch voor Brothers in Arms Hell’s Highway i.p.v deze Call of Duty.

 43.   
  gamerfreak23's avatar

  gaat dit dan niet een beetje op medal of honor lijken ook al tegen de jappen ik denk dat ik gewoon bij call of duty 4 blijf of ik stap over naar farcry2 of crysis 😆 weet er iemand trouwens de releas datum voor cod5

 44.   
  Bror's avatar

  Weet iemand de precieze datum voor de demo want die wil ik eigenlijk wel spelen .
  ziet er nice uit maar moet eerst nog ff de demo testen

 45.   
  Nlamp's avatar

  De Jappen.. Het is toch World At War :l Noem het dan : Japanese Sucks!
  Ik hoop dat ie goed is 😳

 46.   
  gappower's avatar

  ga world at war zeker kopen ! maar ga cod4 mp wel blijven spelen dnk k

 47.   
  Dy-88's avatar

  ik vind raar dat dez CoD 18+ is, ik denk alleen maar door die vlammenwerper, maar Far cry 2 is 10x bruter en maar 16+ dat snap ik niet 😕

 48.   
  gebruiker50081's avatar

  ”Dy-88″ schreef, "ik vind raar dat dez CoD 18+ is, ik denk alleen maar door die vlammenwerper, maar Far cry 2 is 10x bruter en maar 16+ dat snap ik niet 😕 "

  Ja ik vind het ook een raar verhaal misschien omdat het echt is gebeurd ofzo? 😕

 49.   
  careltje's avatar

  ik heb hem al sins ie in Amerika uit was 😛

 50.   
  Fox's avatar

  ik heb hem all gedownload, maar moet nog een dvd vinden van 8,5gb, waarom zijn ze ook zo groot ><

 51.   
  ms13694's avatar

  careltje schreef, "ik heb hem al sins ie in Amerika uit was 😛 "

  jaja, waarom staat er in je profiel dan dat je in wassenaar woont?!