Buzz! Master Quiz

Hoewel Buzz! Master Quiz ook een singleplayer mode heeft draait het spel uiteraard om de multiplayer! En wat is nou leuker als je met z’n vijven zo’n zes uur in de auto zit: je kennis van grove Duitse woorden en zinnen oefenen of de multiplayer van Buzz! Master Quiz spelen tot je erbij neervalt?

De meeste mensen zullen de Buzz! Games al wel kennen van de bekende serie voor de PlayStation 2, en inmiddels ook voor de Playstation 3, waarbij de bekende Buzzers veel gebruikt worden. De gedachte aan een Buzz! variant voor de PlayStation Portable roept daarom bij de meeste mensen aanvankelijk beelden op van Buzzers, die overigens bijna even groot zijn als een PlayStation Portable Slim&Lite, welke via een kabeltje aan de PlayStation Portable zijn verbonden. Gelukkig heeft Sony voor een andere, veel leukere oplossing gekozen: je geeft je PlayStation Portable gewoon aan elkaar door! Er zijn geen extra controllers of extra handhelds nodig, hoewel je Buzz! Master Quiz overigens ook met meerdere PlayStation Portables en slechts één UMD schijfje met daarop uiteraard Buzz! Master Quiz kunt spelen.

In de singleplayer mode zijn er verschillende uitdagingen waarbij je je door verschillende soorten spelrondes heen moet zien te werken met als eindresultaat een bepaalde score. Op deze manier kun je nieuwe uitdagingen unlocken waardoor je alvast kunt oefenen met de verschillende soorten rondes zoals ‘Virus’, ‘Speedsorting’ en nog een heel stel andere soorten rondes. Met ruim drieduizend vragen verdeeld over de categorieën muziek, beroemdheden, TV, sport, wetenschap, natuur, films en algemene kennis die bovendien ook nog eens verrijkt zijn met zo’n duizend afbeeldingen kun je wel enige tijd zoet zijn met singeplayer mode. Erg handig hierbij is de mogelijkheid om het spel telkens vragen te laten kiezen die je nog niet hebt gehad. Het echte werk begint echter pas in één van de verschillende multiplayer modes.

Strategisch spelen

Aan de multiplayer mode van Buzz! Master Quiz kunnen maximaal zes spelers deelnemen, perfect dus voor bijvoorbeeld in de auto op weg naar Leipzig. Nadat iedereen een personage uit heeft gekozen en benoemd kan de pret beginnen, en krijg je de eerste van minimaal zes spelrondes voorgeschoteld. Zoals eerder al gezegd zijn er ook hier verschillende soorten spelrondes zoals bijvoorbeeld ‘Virus’, die ook in de singleplayer aanwezig zijn en waarbij er weinig is veranderd als je deze ronde speelt in de multiplayer mode. Er zijn echter ook rondes waarbij je de volgende vraag krijgt te zien en kunt kiezen wie deze vraag krijgt. Gaat de volgende vraag bijvoorbeeld over ‘Sex and the City’ en weet je dat Menno dit een afschuwelijke serie vindt en er dus ook niks vanaf weet dan kun je ervoor kiezen deze vraag door te pasen naar Menno. Uiteraard kun je het ook anders bekijken: misschien staat Peter wel voor de zoveelste keer zwaar voor en is Teun, die wél graag naar ‘Sex and the City’ kijkt, de enige die ook maar een kans heeft om Peter te verslaan en is het dus verstandig om deze vraag door te geven aan Teun zodat er in ieder geval nog een kleine kans is dat Peter niet voor de zoveelste keer wint.

Een ander onderdeel waarbij je elkaar flink lastig kunt vallen is een ronde waarbij je kunt kiezen welk gedeelte van een plaatje, behorende bij een vraag waarvan je nog niet weet wat deze precies is, de volgende speler krijgt te zien. Deze moet vervolgens een vraag beantwoorden over dit plaatje zoals waar het gebouw op dat plaatje staat en als je een beetje goed kiest welk gedeelte van het plaatje je medespeler te zien krijgt kan een dergelijke vraag puur gokwerk worden.

De graphics van Buzz! Master Quiz zijn niet slecht, met bijpassende achtergrondjes en figuurtjes die het geheel sfeer meegeven. De quizmaster zelf ziet er echter ietwat stijfjes uit: regelmatig vroeg ik me af of een van Buzz zijn armen soms met tape op zijn rug vast was geplakt. Ook enigszins jammer is dat de mondbewegingen van de blonde quizmaster niet helemaal synchroon lopen met de, overigens Nederlands gesproken, teksten. De vragen die je in dit spel moet beantwoorden voelen soms ook ietwat ‘vertaald’ aan: het Engelse ‘cavities’ wordt vertaald naar ‘caviteiten’ en bij vragen waar je woorden moet sorteren op alfabetische volgorde lijkt het erop dat er geen rekening mee is gehouden dat als je een woord van het Engels vertaald naar het Nederlands de beginletter dan eventueel mogelijk heel misschien nog wel eens zou kunnen veranderen. Dit staat nogal slordig en wekt ook nogal eens wat irritatie op aangezien goede antwoorden hierdoor soms fout worden gerekend. Het geluid is niet beroerd en past goed bij de game, maar hoewel ik volgens mij niet compleet schizofreen ben geef ik toe dat ik een paar keer tegen Buzz heb geschreeuwd dat hij z’n mond moest houden omdat ik gek werd van zijn irritante stemmetje.

Conclusie

Buzz heeft zijn eerste stapjes gezet op de PlayStation Portable en al met al is het een grappige game geworden die niet helemaal weet te overtuigen, maar die wel erg geschikt is voor onderweg in de auto of gezellig met z’n allen op de bank als je PlayStation 2 of 3 het heeft begeven. Hoewel je er dus zeker lol aan kunt beleven is de vertaling van vragen soms wat slordig. Daarnaast zijn de graphics en het geluid oké maar er is zeker nog plaats voor verbetering op zowel het gebied van beeld als het gebied van geluid.

  1.   
    Erikgame's avatar

    Spel mist net de ‘Push’.

  2.   
    B–T–B-8's avatar

    vind het wel geinig, maar niet echt een top game.

  3.   
    Julius's avatar

    altijd wel leuk met een paar vriende op de bank 🙂

  4.   
    OkkieBOOMER's avatar

    Julius schreef, "altijd wel leuk met een paar vriende op de bank 🙂 "

    ja allemaal naar zo’n klein schermpje kijken…

  5.   
    DutchFreeze's avatar

    is dit nou leuk om met de familie t spele?