Banjo Kazooie: Nuts & Bolts

Tien jaar geleden verlieten Banjo en Kazooie het feest als platformhelden extra-ordinaire, met twee geweldige games op de N64 achter de rug. Feestgangers zijn gekomen en gegaan en nu probeert Banjo een comeback te maken op de Xbox 360. Is het nog steeds zo’n feestbeest of wordt het een kater?

Er is iets belangrijks dat je over het nieuwste deel van de beroemde Banjo-Kazooie reeks moet weten: hij is begonnen als een traditionele platformer zoals op de Nintendo 64. Maar Rare kwam er al snel achter dat we de traditionele platformer, zoals die twaalf jaar geleden begonnen is met Super Mario 64, ondertussen wel gezien hebben. Ze zochten iets nieuws, dat wel trouw bleef aan de essentie van de eerdere delen: de humor, de lichte puzzels en het verkennen van vreemde werelden. Nuts & Bolts, zoals het nieuwe deel heet, is nog altijd onmiskenbaar Banjo. Maar wel een nieuwe Banjo, die de Xbox 360 waardig is.

LOG

ightHet verhaal dat het spel ondersteunt staat bol van de zelfspot: LOG, Lord of Games, heeft genoeg van het gesteggel tussen de heks Grunty en Banjo. Dit keer wil Grunty op Spiral Mountain, waar Banjo woont, talloze winkelcentra en hotels bouwen, terwijl brave beer Banjo het bij pure natuur wil houden. LOG start een competitie: wie de hoogste scores haalt bij de uitdagingen in zijn zelfgeknutselde gamewerelden. Wie wint mag het gebied hebben, wie verliest moet werken in zijn gamefabriek. De gamewerelden zien er echt geknutseld uit, met apart gebruik van materialen en gaten in de grond. Er is duidelijk veel tijd in deze stijl gaan zitten en het geeft deze game een unieke sfeer en uitstraling.

De uitdagingen vormen het hart van het spel. In iedere wereld, die je bereikt via de charmante hub-wereld, heb je wel een uitdaging of twee. Bij deze uitdagingen komt de meest opvallende toevoeging aan het Banjo-universum om de hoek kijken: voertuigen. In alle soorten en maten, allemaal gemaakt van een soort van Lego-blokjes die je aan elkaar schroeft. De uitdagingen zijn zeer gevarieerd en zijn ieder een puzzel op zich. De uitdaging die wij te zien kregen was in een mooie circuswereld, waar wij een stel domino-stenen die in een cirkel stonden opgesteld moesten omgooien. Eerst maakte de developer met het intuïtieve bouwmenu een lomp voertuig en ramde de stenen. Dit werkte redelijk en we kregen twee van de drie beloningen. De eerste beloning bestond uit een paar muzieknoten, die je ook in de wereld kan verzamelen en kan gebruiken als geld, de tweede een Jiggie, die je moet verzamelen om verder te komen in het spel. De derde beloning was een blauwdruk, die je kan gebruiken om nieuwe onderdelen te kopen voor je voertuigen. Om die blauwdruk te krijgen moesten we even puzzelen.

Creativiteit

De ontwikkelaar vertelde ons dat tot een paar dagen daarvoor het zelfs bij Rare nog niemand was gelukt om alle stenen om te krijgen, tot een tester een voertuig bouwde waar niemand ooit aan had gedacht. Een raketschip dat je eerst midden tussen de stenen moest neerzetten, dan aanpassen (dat kan namelijk op alle momenten in het spel) zodat hij om zijn eigen as ging draaien. Daarmee werd een gigantische windvlaag veroorzaakt die alle stenen omgooide.eft Toen we dát hadden gezien zag ik iedereen om me heen heel diep nadenken. Langzaam realiseerden we ons hoeveel er wel niet mogelijk is in deze nieuwe Banjo.

Maar het wordt beter. De Replay’s van de twintig beste scores op iedere challenge worden online gezet zodat iedereen kan zien hoe de hoogste scores zijn gehaald. Het aantal verschillende challenges belooft groot te worden, en ieder zeer verschillend. Dan is er ook nog een multiplayermode met 22 modes, van racen tot Capture the Flag. Je kan de voertuigen die je online tegenkomt meteen overnemen, maar als je jouw voertuig wil beschermen kan dat. Als je Grunty verslagen hebt valt er dus nog genoeg te ondernemen in Banjoland!

Conclusie

Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts is op het eerste gezicht anders dan je ervan zou verwachten, maar na een korte presentatie was ik helemaal om. Banjo is dood, lang leve Banjo! De unieke visuele stijl, de kenmerkende humor vol zelfspot, de creatieve uitdagingen, de toegankelijke doch uitgebreide editor zijn zeer veelbelovend. Banjo is na al deze jaren nog steeds duidelijk een feestbeest.

 1.   
  stormtrooper's avatar

  Dit lijkt me best een leuk spel

 2.   
  craz's avatar

  Ziet er wel grappig uit 😆

 3.   
  delta62's avatar

  Zeker een goede game

 4.   
  martyntjee's avatar

  kan me nog herrineren dat ik vroeger het heb gespeelt,
  lijkt me grappige game 😆

 5.   
  Kaassouffl3's avatar

  Blijft lachen die vogel 😛

 6.   
  Uchiha linkz's avatar

  ik weet nog goed dat ik deze speelde game altijd op N64 samen met mario 64 en zelda OFT en MJ

 7.   
  cheanta's avatar

  leuk dat iedereen zo reageert, dit zou ik namelijk echt een game vinden waarbij iedereen zou zeggen: beetje kinderachtig enzo. maar vergis je niet. ik heb t op de n64 gespeeld, en t is, of was dan, echt tof!
  (niet als kritiek bedoeld)

 8.   
  Darkknight's avatar

  dit word echt een top spel 😀 en ja op de nintendo 64 was die ook super!

 9.   
  supergrunt's avatar

  ik heb die op de N64 gehad en dat was echt geweldig spel.
  het was een leuk spel met al die vrolijke liedjes en kleurtjes,
  maar ik vond de multiplayer ook heel leuk op de N64 maar zit hier een online multiplayer op? 😀

 10.   
  Rickass93's avatar

  Vage herinneringen zeggen dat ik dit al eerder heb gespeeld op de N64!