Madden NFL 09

Dé verrassing van 2008 op sportgebied is tot nu toe niet de winst van Nadal op Wimbledon en niet de plotselinge supervorm van het Nederlands elftal tegen Italië en Frankrijk op het EK. Nee, dat was de winst van de Giants op de tot dan toe ongeslagen Patriots in de Amerikaanse SuperBowl. Hoe kon dat toch gebeuren? In Madden NFL 09 kunnen we er iets aan doen.

Cultuurshock

Voor Madden NFL 09 is het verschil tussen de Verenigde Staten en Europa er ééntje van dag en nacht. Daar openen winkels op Times’ Square om middernacht voor deze game, hier kun je hem met moeite in de rekken vinden. Maar blijkbaar ziet Electronic Arts er toch wel brood in om dit spel te promoten, aangezien we een keurig recensie-exemplaar opgestuurd kregen.

Fans van American Football hebben dit spel waarschijnlijk al lang gekocht, omdat het de enige game is die in dit genre verkrijgbaar is en al jaren bekend staat om zijn hoge kwaliteit. Het leeuwendeel zal echter gevormd worden door de leken, die nog nooit een Madden NFL-game hebben aangeraakt en misschien ooit twee plays van een American Football-wedstrijd hebben gezien. Deze mensen kan ik aanraden om de review op een Nederlandstalige website, zoals deze, te verkiezen boven het oordeel van de gerenommeerde Amerikaanse websites of bladen, aangezien die media ervan uitgaan dat iedereen alle regels van het spelletje kent en alle voorgaande Madden NFL-delen heeft gespeeld, wat vaak nog zo is ook.

John Madden

Ik ga hier niet alle spelregels van American Football uitleggen, aangezien je die óf al van buiten kent, óf je er compleet vreemd van bent. Wel zijn er wat basisregels nodig om deze recensie goed te kunnen begrijpen. American Football wordt, als een van de weinige sporten, gespeeld met een apart aanvallend en verdedigend team. Het doel is om de football over de achterlijn te krijgen en om zo te scoren. Scoren kan ook gebeuren door de bal tussen de twee hoge palen in deze endzone heen te schoppen, maar dit levert minder punten op dan een volwaardige touchdown. Daarnaast is het nog belangrijk dat er gerend mag worden met de bal in de hand, dat deze gegooid mag worden door bepaalde spelers en dat de verdedigende partij niet vies is van een harde aanpak. Tot slot is het van belang om te weten dat je niet eindeloos tijd mag rekken, het aanvallende team moet namelijk elke vier aanvallen (downs) een tiental yards opschuiven, anders gaat de bal naar de tegenpartij.

Doordat al deze aanvallen beginnen in een scrimmage is tactiek uitermate belangrijk in de sport. Het is namelijk heel makkelijk om een tactiek te plannen voordat je aan de down begint en één vrije speler is soms al genoeg om aanzienlijke terreinwinst te boeken. Het eerste wat je dan ook opvalt wanneer je een American Football-game speelt, is de ongelooflijke hoeveelheid tactieken die je vóór elke down kunt selecteren. Juist hierin blinkt Madden NFL uit ten opzichte van andere footballgames; de verschillende tactieken en de daadwerkelijke invloed die deze hebben op de daaropvolgende aanval zijn erg realistisch.

Dat betekent echter wel dat je vaak moet kiezen uit zo’n honderd verschillende tactieken en dat kan in het begin behoorlijk problematisch zijn. Gelukkig is daar John Madden, het Amerikaanse equivalent van Mart Smeets. Ongelooflijk breed, hoort zichzelf heel graag praten en is de autoriteit zelve. Deze geeft je bij elke down welgemeend advies en vaak kun je daar ook wat mee. Gelukkig is het niet dé perfecte optie, waardoor echte football kenners nog steeds in het voordeel zijn ten opzichte van gamers die als hondjes achter John Madden met zijn smerige grijze haargolf aanlopen.

Wisselvallige moeilijkheidsgraad

Voor zover het gedeelte dat van toepassing is op elke Madden NFL-game. De spelserie gaat deze editie voor het twintigste jaar mee en dat betekent dat het één van de uitgebreidste, zo niet de meest complete sportgame op de markt is. Zo claimt Madden NFL 09 de eerste sportgame te zijn die zich aan jou aanpast. Dit gebeurt door de Madden Test af te leggen. Dit is een virtueel trainingsveld waarop je een aantal uitdagingen moet spelen, waarna de game voor je analyseert hoe goed je in de verschillende spelelementen (passen, rennen, verdediging op passes, verdediging op rennen) bent. Vervolgens wordt dit opgeslagen in je profiel en past jouw team zich daar op aan. Ben je voorzien van een beroerd spelinzicht en gooi je belabberde ballen? Je receivers zullen je dan een handje helpen en vangen wat vaker onmogelijke ballen. Heb je moeite met het manouvreren tussen de verdedigers wanneer je de bal hebt? Madden NFL 09 smeert jouw running back in met olijfolie en maakt hem lastiger neer te halen.

Omgekeerd gebeurt het zelfde. Wanneer je heel erg goed bent in verdedigen, zal je verdedigende team wat gas terug nemen zodat je zelf wat meer moet doen en je talent moet gebruiken. Dit levert vaak frustraties op. Wanneer je goed bent in het gooien van passes, zal je quarterback soms om onverklaarbare redenen de bal veel te hoog of te laag gooien, alleen maar om het spel zogenaamd te balanceren. Liever had ik gezien dat deze balans gezocht werd bij de tegenstander. Geef mij, als betere aanvaller dan verdediger, maar een team dat redelijk goed verdedigd maar makkelijker te stoppen is in de aanval als tegenstander. Dát is pas een uitgebalanceerde game met een écht variabele moeilijkheidsgraad. De Adaptive Difficulty Engine die Madden NFL 09 nu claimt te hebben lost het probleem eigenlijk helemaal verkeerd op en ik zou de volgende keer de Madden Test eerlijk gezegd overslaan. Liever een constante moeilijkheidsgraad dan een wisselvallige.

Tweeëndertig vrienden?

Een andere nieuwe mogelijkheid in versie 2009 is de optie om het American Football-seizoen online af te werken. Je komt dan in een Online League terecht met tweeëndertig andere spelers. De beheerders kunnen zelf het speelschema maken en zo werk je de competitie af, om uiteindelijk te proberen in de playoffs te belanden en natuurlijk de SuperBowl te winnen. Uiteraard is dit het leukst met een stel vrienden, maar probeer er in Europa maar eens tweeëndertig te vinden met Madden NFL 09 met allemaal een ander team als favoriet. Uiteraard kun je sommige teams leeg laten en door de computer laten besturen, wat vaak online het lot is van de minder goede ploegen.

Presentatie

Op de Amerikaanse televisie is American Football altijd een feest van jewelste. Spectaculaire actie, vastgelegd door high definition-camera’s en een serie animaties om het geheel te verduidelijken, maken dit één van de modernste sporten van dit moment. In Madden NFL 09 is dat niet anders. Elke wedstrijd is een show, de stadions zitten vol met tienduizenden mensen en overal hoor je gejuich, zie je flitsers van fotocamera’s en moedigen teammaten je van de zijlijn aan wanneer jij een doorbraak forceert en richting de achterlijn rent.

De weerseffecten zijn fenomenaal. Het seizoen loopt van september tot begin februari en wedstrijden in bar winterweer zijn dan ook niet zeldzaam. Vooral een met sneeuw bedekt grasveld ziet er akelig goed uit in het spel, maar ook zonnige dagen komen goed tot zijn recht. Daarnaast is het commentaar van zeldzaam hoog niveau (te vergelijken met het Britse commentaar in FIFA) en wordt het geheel uiteengezet met duidelijke ActionCam- en EA Sports Backtrack-fragmenten. Het speciale hieraan is dat het commentaar en advies wonder boven wonder zinvol is, alsof het net live is ingesproken.

Conclusie

Madden NFL 09 is weer een American Football-game die staat als een huis en opnieuw een tikkie beter is dan vorig jaar. De presentatie is opnieuw vooruit gegaan, met scherpere graphics, meer vuurwerk om de wedstrijden heen, fantastische animaties, perfect nagemaakte spelers en een levendige American Football-experience. Tevens speelt het spel in de verdedigende mode bijna volmaakt, maar de aard van het spelletje is nou eenmaal dat het aanvallen een stuk leuker is dan het verdedigen.

En daar is waar het soms nog wel eens mis gaat. Er zijn ongelooflijk veel opties om een aanval uit te voeren en deze zijn altijd wel in een situatie te gebruiken, maar het rushen met de bal in de hand lijkt veel effectiever te zijn dan het passen naar medespelers. Ze lopen naar mijn mening iets te vaak domme lijnen om zodoende buiten het speelveld te belanden en de AI is nog niet toereikend om écht slimme passes, die met voetbalgames al wel te maken zijn, te geven. Daarentegen is het heerlijk om met een goede running back, zoals Adrian Peterson of LaDanian Tomlinson, door de vijandige verdedigingslinies heen te stomen, schijnbewegingen te maken en uiteindelijk een flinke eindsprint te trekken richting de achterlijn.

Nieuwe spelers zullen niks van mijn kritiek merken en zich vooral vergapen aan de ongelooflijke hoeveelheid opties en de Franchise mode, waarin je opnieuw dertig (!) seizoenen zoet kunt zijn met je favoriete team. Oude rotten zullen zich vooral ergeren aan de Adaptive Difficulty Engine die eigenlijk niet bruikbaar is en dus gewoon niks toevoegt. Al met al is Madden NFL 09 een idioot compleet spel geworden, maar geen grote sprong vooruit ten opzichte van vorig jaar. Fans hebben deze game al lang in huis of gaan dat zeker nog doen, maar ook voor nieuwelingen is Madden NFL 09 de beste keus, aangezien die flexibele moeilijkheidsgraad voor hén wel interessant is.

Meer Madden NFL 09

 1.   
  Capp's avatar

  Nice.. Eindelijk

 2.   
  stormtrooper's avatar

  Hou niet zo van sport games

 3.   
  -050- Critical's avatar

  yagamer schreef, " "

  even deze zwaar onterechte ononderbouwde becijfering compenseren. alsjeblieft zeg waar slaan al die 1nen op

 4.   
  Dotz's avatar

  Als je de regels kent van de sport: KOPEN! Zoniet, niet halen 😉