Golf: Tee It Up!

Zowel de Wii als de PlayStation 3 heeft een grappig golfspelletje, terwijl de Xbox 360 het al tijden met alleen de strakke Tiger Woods-serie moet doen. Ontwikkelaar Housemarque heeft daar echter verandering in gebracht met de XBLA-game Golf: Tee It Up. Is dit zomaar een zwak kopietje of een ijzersterke game?

Voor ik begin aan mijn kritische beschrijving van Golf: Tee It Up, moet ik eerst enkele details onder de aandacht brengen. Zo is Golf: Tee It Up een Xbox Live Arcade-game en géén gewoon spel. Gamers kunnen na de aanschaf van enkele Microsoft punten deze game ophalen voor slechts 800 Microsoft Points. Ik zal de game dan ook bekritiseren zoals dat gedaan moet worden met Arcade-games en geen snoeihard oordeel geven alsof het een ‘normaal’ spel is. Met die puntjes in het achterhoofd, begin ik aan mijn review. Lees gerust mee…

‘Gestolen’

Golf: Tee It Up laat zich al gauw bestempelen als een Wii Golf kopie. Poppetjes die op Mii’s lijken, vrolijke konijntjes die rondhuppelen en golven op onwaarschijnlijke locatisch, zoals een Caribisch eiland, maken dit al snel duidelijk. Ook het cartoonachtige stijltje laat zich niet kennen als iets origineels op golfgame gebied. Dit maakt Golf: Tee It Up niet direct een slechte game, in tegendeel, want qua looks heeft het spel toch nog flink wat in zijn mars. Zo ziet het geheel er bijster goed uit voor een simpele Arcade game en blijft de HUD altijd overzichtelijk. Ook op een 1080i HDTV mag ik zeker niet klagen over deze game en dat maakt het ‘gestolen’ stijltje al grotendeels goed.

Focus

Genoeg over de looks, ik schuif rustig door naar de gameplay. Iets waarvan Xbox Live Arcade games meestal barsten. Geen zorgen, want ook Golf: Tee It Up kent een sterk gameplay-element. Het golfen zelf is namelijk erg simpel: even je club bijstellen en drie keer de A knop indrukken en de bal vliegt al door de lucht. Het blijft echter niet alleen bij die stapjes. Zo worden we in de weg gezeten door wind, bomen, water en afgronden. Gelukkig hebben we tegen deze kwaaltjes het zogenaamde ‘Focus’. Per baan krijg je per speler vier seconden Focus (online bestempeld met ‘Juice’) en deze vier seconden kun je voor drie verschillende doeleindes inzetten. Als eerste hebben we het Powershot, voor slechts één seconde Focus krijg je de kans om met behulp van wat goede timing je bal stukken verder weg te schieten. Een tweede optie is de Peeking modus, waarmee spelers nog voordat ze de bal putten, kunnen kijken of de bal überhaupt zijn doel bereikt. De allerlaatste en daarnaast meest gebruikte Focusbesteding is het verdraaien van de bal: terwijl de bal door de lucht raast kun je als speler de bal nog een spin geven naar een bepaalde kant of hem voortijdig afremmen. Gebruik je de vier seconden niet volledig, dan worden de resterende beetjes bij de volgende baan opgeteld. Je Focus bewaren voor een moeilijke hole blijkt al snel bijster tactisch.

Alleen met goed gebruik van de Focus kan men een heerlijke Hole in One slaan of vanuit de zandbunker toch nog de bal de hole in ‘chippen’. Het gehele Focus-gebeuren maakt de game in ieder geval goed toegankelijk voor beginners en nieuwelingen, maar weet daarnaast toch nog een evenwichtige balans te houden tussen eenvoud en uitdaging. Op die manier blijft voor zowel beginner als voor ervaren speler de Schotse achttiende hole een pittige uitdaging. Het is alleen dat een ervaren speler beter weet hoe en waar, waardoor hij net dat beetje makkelijker een Eagle scoort, die net zo spannend voor hem is als voor een nieuweling.

Meer zielen, meer vreugde

Het mag dan wel een cliché zijn, maar het geldt zeker voor deze golfgame: meer zielen, meer vreugde. Hoewel het matchmaking hier en daar wat rommeliger blijkt, is de multiplayermodus waarschijnlijk de leukste modus in Golf: Tee It Up. Nu biedt de multiplayer geen echte extra modi, maar simpelweg de optie om alles wat je in je eentje kan doen, met meerdere te doen. Sluit even een andere controller aan, kies een vriend, neem er een bak zoutjes bij en spelen maar. Om de beurt spelen kan met maximaal vier maten of zoek online wat golfers op om tegen te spelen. Heb je een parcours eerder af dan je online tegenstanders, dan ga je er toch lekker even voor zitten om hun eerder gemaakte moves te bekijken? Het werkt allemaal vloeiend en is nog vermakelijk ook.

Conclusie

Met een laadscherm bestaande uit een wippend konijntje en een character creator met Mii-achtige stijlen erin verwerkt, kwam ik al snel tot de conclusie dat dit geen Tiger Woods game is. De game richt zich niet bepaald op echte golffans of doorgewinterde kakkers, maar juist op vermoeide gamers die even rustig achterover willen liggen terwijl ze een balletje slaan. Iets waardoor het lijkt alsof de developers Wii Golf wilden porten naar de Xbox 360, wat ik ze ook niet kwalijk neem. De Xbox 360 mistte immers nog een simpel golfspelletje. Tevens heeft Golf: Tee It Up iets wat prima bij een Xbox Live Arcade game past: makkelijk op te pakken gameplay die voor meerdere mensen goed zal vallen en tegelijkertijd hier en daar wat uitdaging kan bieden. En juist dát aspect zorgt ervoor dat ik graag nog even een balletje sla na een gruwelijk hard potje Battlefield of een intense sessie Gears of War.

Meer Golf: Tee It Up

 1.   
  Jarek's avatar

  Ik houd niet zo van golf games.
  maar deze ziet er wel aardig leuk uit.

 2.   
  Erikgame's avatar

  Een gemiddelde game. Niet heel erg geweldig.

 3.   
  Seshiroo's avatar

  Ik hou ook niet zo erg van golf games. Het ziet er inderdaad wel leuk uit.

 4.   
  Julius's avatar

  wat een sfeer!!! 😀

 5.   
  Kilerden's avatar

  lol, ik kom er net achter dat ik deze xbox live game gistere gedownload heb [demo]

 6.   
  jefke gamer's avatar

  ik haat golf games daarom vind ik
  deze game niet leuk