Wii Music

Games en muziek zijn altijd al een erg sterke combinatie geweest. Sinds kort komen er steeds meer spellen uit die zich helemaal concentreren op het maken van muziek. Nintendo doet graag mee en komt met Wii Music, een nieuwe game voor de Wii die met de WiiMote een hele eigen draai geeft aan het muziekgame-genre.

Onlangs werd GamersNet uitgenodigd door Nintendo voor een gezellige persmeeting. Tijdens deze speelsessie konden we verschillende nieuwe spellen bewonderen, waaronder ook Wii Music. Wii Music is de laatste toevoeging aan het snel populairder wordende genre van muziekgames. Met de WiiMote geeft het spel echter een vernieuwende invulling aan het bespelen van de instrumenten. Het spel is nog lang niet klaar, maar wij kregen alvast de mogelijkheid om er wat lol mee te hebben. Tijdens de speelsessie hadden we de beschikking over twee gamemodes waar we mee aan de slag konden. Het spel zal er uiteindelijk vier bevatten en het blijft dus afwachten wat we uiteindelijk nog meer kunnen verwachten. De laatste twee modes zijn nog een mysterie en worden strikt geheim gehouden.

Summer Jam

Als eerste werd ons de Jam modus gedemonstreerd. Dit is als het ware Rockband voor de Wii. Met zo veel personen als je wilt, kun je op allerlei verschillende manieren bekende liedjes naspelen. Je neemt een rol aan en je kiest een instrument uit, om zo de liedjes in hun bekende versie na te spelen of om er een hele andere draai aan te geven. De creatieve vrijheid die je daarmee krijgt werkt goed: als je wilt kun je de Mario jingle omtoveren tot een vet rocknummer, mits je de juiste instrumenten uitkiest.

Om te beginnen kies je het aantal personen waarmee je wilt gaan spelen, tot een maximum van vier spelers. Vervolgens kies je een uiterlijk voor jezelf, uiteraard volledig ondersteund door de Mii-functie. Je kunt dus helemaal met je eigen Wii-zelf aan de gang om eens flink wat valse noten uit te stoten. Je uiterlijk gekozen, kom je vervolgens bij het scherm om een liedje uit te kiezen. Wij hadden de beschikking over vijf verschillende riedeltjes, het spel zal echter met zo’n 50 gevarieerde deuntjes het schap in gaan. Veel van de liedjes zullen je bekend in de oren klinken. We hebben een aantal keer de Mario jingle uitgeprobeerd en enkele bekende deuntjes waarvan je nooit de naam wist, werden herkend. Elk liedje kun je van tevoren selecteren om te beluisteren en om er wat extra informatie over te lezen, zoals het land van herkomst en welke componist het heeft opgesteld.

Heb je je jingle uitgekozen, dan kom je bij het echt leuke deel: het kiezen van de rol die je in de Wii Music band gaat vertolken. Er zijn in totaal zes plaatsen te vullen, zoals Lead Melody, Bass en Percussion. Elke plaats heeft weer een andere rol uit te voeren, zoals dat in een echte band natuurlijk ook het geval is. Heb je je positie gekozen, dan is het nu tijd om uit te vogelen welk instrument je gaat bespelen. Wij hadden beschikking over zo’n 25 instrumenten, maar het spel zal er uiteindelijk zo’n 50 bevatten. Van doedelzakken tot hondenpakken, je kunt een muzikaal hoogstandje verrichten met de meest hilarische “instrumenten”. In het selectiescherm kun je je instrumenten al uitproberen door verschillende posities aan te nemen met je WiiMote. Alles ingesteld, dan kan de actie beginnen. Het deuntje speelt op de achtergrond en jij dient er met je instrument vorm aan te geven. Toondoofheid is hier dus absoluut niet handig, maar wees niet bevreesd: met een druk op de knop kan er bladmuziek tevoorschijn worden getoverd, die precies aangeeft wanneer jij iets moet doen. Wat een veelzijdigheid. Door gebrek aan een rankingsysteem kun je het zo gek maken als je wilt: gooi er wat noten tussen en maak het net even wat vrolijker, of negeer er juist een paar waardoor je weer een ander resultaat krijgt. Aan het eind van het nummer kun je je poging terugzien en luisteren wat je ervan gebakken hebt.

Drum

De tweede modus die we uit konden proberen is Drum. In zijn huidige status komt het neer op een drumsimulator, waarin je met je controller flink tekeer kan gaan op virtuele troms. Het bleek al erg snel dat ik er absoluut geen talent voor heb… ik raakte kant noch wal met mijn muzikale pogingen en ik gooide dus maar snel de handdoek in de ring. De Drum mode maakt gebruik van elk mogelijk knopje op je controller en je zal dus even uit moeten vogelen wat alles doet. De Drum mode vereist veel oefenen en wij hadden dus ook eigenlijk te weinig tijd om het onder de knie te krijgen. Het is nog onduidelijk met welke functies deze modus uiteindelijk zal komen. In zijn huidige status blijft het even leuk om op de troms te slaan, maar door gebrek aan een echt doel is er niet veel motivatie om de Wii drums echt te meesteren, behalve als je de basics van drummen wilt leren.

Voorlopige Conclusie

Wii Music belooft een erg leuke, veelzijdige muziekgame te worden. Door de grote verscheidenheid aan liedjes en instrumenten, samen met de creatieve vrijheid die je krijgt, blijft het leuk om je eigen draai te geven aan bekende liedjes. Ga tekeer op het drumstel of geef een sfeervolle toevoeging op de viool… alles naar je eigen smaak. Nodig een paar vrienden uit, plug de controllers in, en maak het zo gek als je wilt. Zet je vervelende nichtje van zeven voor je TV en laat haar lol hebben met Wii Music. Sla wat noten aan met je demente opa en zelfs hij zal het leuk vinden.

 1.   
  Erikgame's avatar

  Lijkt me een erg leuke game! 🙂

 2.   
  Dy-88's avatar

  lijkt me echt vet! 8)

 3.   
  mitchelltje9's avatar

  lols altijd die mii’s he 😀

 4.   
  Mattmerize's avatar

  Ik prefereer Singstar en Rockband/Guitar Hero over dit als ik eerlijk ben. Nintendo moet gewoon focusen op een nieuwe goeie Legend of Zelda in plaats van deze ‘games’.

 5.   
  Mattmerize's avatar

  ChielB schreef, "Alsof de ontwikkeling van een nieuwe Zelda-game te lijden zou hebben onder projecten als Wii Music… 😉 "

  Hoe meer mensen eraan kunnen werken hoe beter/sneller toch?

 6.   
  nickykolkie's avatar

  ik denk dat ik daar wel een weekje zoet mee ben ^^ 😛

 7.   
  Mmore's avatar

  Matthijsjuh schreef, "

  ”ChielB” schreef, "Alsof de ontwikkeling van een nieuwe Zelda-game te lijden zou hebben onder projecten als Wii Music… 😉 "

  Hoe meer mensen eraan kunnen werken hoe beter/sneller toch?"

  Een heel ander team zal werken aan dit project, dan aan Zelda. ALS het Zelda team het gevoel krijgt meer mensen nodig te hebben, dan zullen ze deze ook zeker krijgen.

 8.   
  Moon-Hero's avatar

  lijkt me egt mega cool man meschien ga ik hier voor speciaal een wii kope 😀

 9.   
  Mattmerize's avatar

  Mmore schreef, "

  ”Matthijsjuh” schreef, "[quote=”ChielB”].."

  Hoe meer mensen eraan kunnen werken hoe beter/sneller toch?"

  Een heel ander team zal werken aan dit project, dan aan Zelda. ALS het Zelda team het gevoel krijgt meer mensen nodig te hebben, dan zullen ze deze ook zeker krijgen.[/quote]

  Ja ok da’s wel weer waar 😳 .

 10.   
  Astrix & Obelix's avatar

  lijkt me best vet

 11.   
  SkullCrusher's avatar

  Nintendo produceert wel de meest vernieuwende games 🙂