Star Wars: The Force Unleashed

Na een zestal films heeft George Lucas besloten dat de mythe van Star Wars niet meer verteld wordt met dit medium. De hedendaagse alternatieven zijn animatiefilms en games. Star Wars: The Force Unleashed kreeg daarom volledige medewerking van Lucas himself. Wat levert die samenwerking voor moois op? In Amsterdam mocht ik aan de slag met de nieuwe vertelling van Star Wars. Lees mee!

Verhaal

De nieuwe Star Wars game gaat het gat opvullen tussen de eerste drie films en de laatste drie films. Er zit tussen de trilogiΓ«n een gat van ongeveer twintig jaar waarin Darth Vader, de leerling van de kwaadaardige Emperor, de overgebleven Jedi’s uit het omvergeworpen Jedi-regime moet opzoeken en vermoorden. Darth Vader is echter op zijn beurt ook weer uit op totale heerschappij over het universum, maar de Emperor staat hem in de weg. Daartoe adopteert hij een klein joch dat opmerkelijk goed met de Force om kan gaan. Die jongen groeit op tot de Secret Apprentice, om wie veel van The Force Unleashed draait. De vriendelijke PR-medewerker liet het hier bij, maar vertelde dat het plot zeer de moeite waard zal zijn.

De speelsessie begon met level 1 dat met Darth Vader voltooid diende te worden. Het eerste dat opviel was dat Darth Vader loopt. Hij rent niet, nooit, hij loopt. De reden hiervoor is simpel: hij is Darth Vader. De Force powers die Vader tot zijn beschikking heeft zijn sterk, variΓ«rend van Force Push om te duwen, Force Grip om objecten of Wookie’s op te pakken, en Force Choke, om iemand op twee meter afstand zijn strot af te knijpen. Deze krachten zijn vertegenwoordigd door knoppen op je controller. Sommige powers vereisen dat je verdedigt, anderen juist weer de aanval. Het gevoel dat jij de Force bestuurt is erg vet. Voor eenieder die zich Jedi Knight: Jedi Academy nog kan herinneren, de nadruk die daar op de light sabers lag, ligt nu op de Force powers.

Technologie

De omgevingen zijn dynamisch te vernietigen door middel van het Digital Molecule Matter (DMM) systeem. Deze nieuwe technologie maakt het mogelijk dat objecten realistisch breken. Vergeet gescripte tafels die altijd in het midden in tweeΓ«n breken, met DMM breken glasplaten bijvoorbeeld heel anders wanneer je ze zachtjes stuk tikt dan wanneer je er een Tie Fighter doorheen gooit. Het geeft ingame dan ook een kick om een Wookie door een rieten dak heen te smijten of om hele bomen aan mootjes te hakken, gewoon omdat het werkt. De physics in The Force Unleashed zijn dan ook dik voor elkaar, en met zoveel Force mag dat ook wel. De physics zijn ook in realtime in de game verwerkt; je komt obstakels tegen die je met de Force op moet pakken, weg dient te duwen of anderszins op te ruimen om je weg te kunnen vervolgen. Wat erg tof is, is dat in de deuren van ruimteschepen niet meer automatisch opengaan zodra je ze dicht genoeg nadert, zoals dat vaak in games voorkomt. Er wordt ook niet gewerkt met een sleutel systeem of iets dergelijks. Je moet simpelweg Force Push gebruiken om de deuren open te beuken.

Door het nieuwe physics systeem heb je veel meer het idee in contact te staan met de spelwereld, zoals bij die deuren die open gaan met Force push, de rieten daken waar Wookie’s doorheen vliegen, enzovoort. Een tweede stuk technologisch vernuft is de Euphoria A.I. Deze belooft dat tegenstanders telkens anders zullen reageren en dit werd tijdens de speelsessie ook duidelijk. Soms verscholen vijanden zich, soms bleven ze staan, soms renden ze weg. Ook toen ik een level opnieuw speelde reageerden de tegenstanders anders, wat de replay waarde aanzienlijk hoog maakt. Naar eigen zeggen van de PR-medewerker houden Stormtroopers zich zelfs vast aan de reling wanneer alles naar buiten gezogen wordt. Dit gebeurt als je een raam in een ruimteschip vernietigt, erg tof.

Gameplay

Als game ontvouwt The Force Unleashed zich als een klassieke singleplayer game. De levels worden stapsgewijs beschikbaar en al spelende kun je je Force powers, light saber en bepaalde moves vrijspelen en upgraden. Daarnaast zijn er ook nog allerhande extra’s te verzamelen door de levels heen, zoals kostuums en een knowledge base die uitgebreider wordt naarmate de game vordert. Een multiplayer zal dan ook niet aanwezig zijn, The Force Unleashed is vermaak voor het individu. Om de replay waarde van elke versie te vergroten, krijgt elk platform iets unieks. De PlayStation 2 heeft bijvoorbeeld historische gevechten zoals Qui-Gon vs Darth Maul en de Wii versie krijgt een 2 speler modus, de enige vorm van multiplayer voor The Force Unleashed.

Qua spelplezier is The Force Unleashed nu al geweldig te noemen. De game voelt natuurlijk en vloeiend aan en ook de controls zijn niet moeilijk of lastig. Ook de verschillende moves zoals het oppakken van een vijand met Force Grip, om vervolgens een lightsaber naar hem toe te boomerang’en, zijn goed uitgewerkt. Ook de moves waar geen Force bij betrokken is zijn in orde, zoals standaard lopen, rennen en springen. Ook de lightsaber actie staat stevig, hoewel ik in deze vroege code nog maar weinig verschillende lightsaber moves kon ontdekken. Dat hangt ongetwijfeld ook samen met het feit dat ik zeer beperkt upgrades kon kopen.

Voorlopige conclusie

Al met al heeft Star Wars: The Force Unleashed alle potentie om een topper te worden. De game maakt goed gebruik van de next-gen technologie en laat dat ook duidelijk zien. Systemen zoals Euphoria en Digital Molecule Matter maken The Force Unleashed een genot om te spelen, en daarnaast is het zeer goed denkbaar dat toekomstige games deze systemen ook zullen integreren. De feel van de game is zwaar in orde en de verhaallijn is volgens geruchten beter dan die van de eerste drie episodes. Ook dit is dus weer een Star Wars-aflevering om naar uit te kijken!

 1.   
  )GN(-Erik's avatar

  Lucasarts als jullie dit lezen: Maak er ook aub een PC versie van πŸ™„

 2.   
  delta62's avatar

  Deze game wordt zo ongeloofelijk vet!

 3.   
  Koen's avatar

  Kan niet wachten!

 4.   
  Xtremie's avatar

  ”delta62″ schreef, "Deze game wordt zo ongeloofelijk vet!"

 5.   
  Alias's avatar

  Ik blijf het echt jammer vinden dat er geen PC versie van komt, misschien dat ze er later nog een maken.

 6.   
  Dy-88's avatar

  hier had ik al veel eerder van gehoord. dat er geruchten waren van dit spel, en blijkbaar klopte de geruchten. ik verlang er na uit! πŸ˜‰

 7.   
  TotalPicnic's avatar

  ik gebruikte de sabers nauwelijks bij jedi academy.
  ach ja πŸ˜›
  fine game πŸ™„

 8.   
  calkie's avatar

  ik denk dat ik alleen deze,fabelen gears ga kopen

 9.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  )GN(-Erik schreef, "Lucasarts als jullie dit lezen: Maak er ook aub een PC versie van πŸ™„ "

  Ik denk dat het niet gaat gebeuren. Want de game developers hadden gezegd in een van hun interview video(s) dat ze de game op zoveel mogelijk platformen en handhelds willen hebben en als de Pc versie er niet bij zit moet er dan wel een reden ervoor zijn dat het niet kan of omdat het te duur is 😳

  Is er trouwens al bekend op welke datum (deze maand) de The Force Unleashed zal komen op PSN?

 10.   
  xizaaR's avatar

  Alias schreef, "Ik blijf het echt jammer vinden dat er geen PC versie van komt, misschien dat ze er later nog een maken."

  Je kan er op hopen ja, tenminste ik hoop met je mee. πŸ˜‰

 11.   
  Ment@l's avatar

  deze game is gewoon in 1 woord: GENIAAL:D 8)

 12.   
  martyntjee's avatar

  ”Dy-88″ schreef, "hier had ik al veel eerder van gehoord. dat er geruchten waren van dit spel, en blijkbaar klopte de geruchten. ik verlang er na uit! πŸ˜‰ "

  er was al redelijk wat bekent als je goed zoekt , heb paar maanden geleden al filmpjes gezien van dat hout en glas dat breekt enzo was erg gaaf om te zien . πŸ™‚

  kijk er echt naar uit

 13.   
  B–T–B-8's avatar

  ik hoor veel goeds over dit spel, dit gaat gaat mijn eerste star wars game worden πŸ˜€

 14.   
  perryv's avatar

  je kan de pixels tellen πŸ˜•

 15.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Dit lijkt echt een goeie game te worden,Ik zag ingame beelden en het word echt goed!

 16.   
  Persoonnr1's avatar

  Wat ’n geKUT voordat ik eindlijk deze post kon plaatsten… heb de demo, de pixels zijn zeker niet te tellen maar de screenshots zuigen gewoon, al helemaal niet of full HD… ‘Maakt goed gebruik van Next-gen gaming’ stond in de beoordeling, ga ‘m kopen op de release datum, 19 september of is ’t al veranderd? 😳

 17.   
  JokerDonny's avatar

  Ik heb net de laatste TFU-recensie van de PU gelezen ennn….. DEZE GAME WORD GWN (…)VET! Ik ben van nature al een star Wars-liefhebber, maar deze game is gwn da bomb!

 18.   
  patrickoo3's avatar

  vet leuk spel je kan lekker ownen maar
  jammer dat er geen multiplayer is:P

 19.   
  toqeer's avatar

  vet spel allang uitgespeeld op psp πŸ˜€