Arkanoid

Arkanoid, zo’n typische klassieker die iedereen wel kent, hoewel vaak in een iets andere vorm en onder een andere naam. Maar is zo’n game, waarvan vele varianten bestaan en die iedereen wel eens een keer heeft gespeeld, eigenlijk nog wel interessant?

eft

Ruimteschip

Het verhaal achter Arkanoid DS is hetzelfde als bij de eerste Arkanoid game zo’n 22 jaar geleden: je bestuurt het ruimteschip Vaus, dat in het spel dienst doet als batje. Met je ‘ruimteschip’ moet je een balletje in het veld zien te houden, om uiteindelijk alle blokjes in het veld te vernietigen door ze te raken met het balletje. Naast de standaard blokjes die slechts één flinke tik nodig hebben om kapot te gaan zijn er ook blokjes die twee tikken nodig hebben, en ook de onverwoestbare blokjes zijn van de partij. Sommige blokjes bewegen zelfs over het speelveld heen, wat een leuke toevoeging is. Power-ups zijn uiteraard ook aanwezig in verschillende varianten.

Het speelveld van Arkanoid DS is langwerpig en verdeeld over de twee schermen van je Nintendo DS. Op het onderste scherm zie je het ruimteschip Vaus, dat je kunt besturen met zowel de stylus als met de vierpuntstoets. Op het bovenste scherm bevinden zich de blokjes die je moet vernietigen. Tussen deze twee schermen bevindt zich het scharnier waarmee de twee gedeeltes van je Nintendo DS aan elkaar zitten, en om de een of andere reden hebben de ontwikkelaars van Arkanoid DS deze ruimte betrokken bij het speelveld. Als je balletje namelijk vanaf het bovenste scherm naar beneden komt vallen zit er een korte tijd tussen het moment dat het balletje verdwijnt van het bovenste scherm en het moment dat het balletje weer verschijnt op het onderste scherm. Zelfs na een heel aantal uurtjes te hebben gespendeerd aan Arkanoid DS weet ik nog steeds niet wat ik hier nou precies van moet denken: aan de ene kant is het logisch dat het balletje eventjes op geen van beide schermen zichtbaar is, omdat zich fysiek ook echt ruimte bevindt tussen de twee schermpjes van de Nintendo DS. Aan de andere kant moet je hierdoor wel goed in de gaten houden welke kant je balletje precies opgaat, omdat je ‘m anders kwijtraakt en dus misschien mist, wat enigszins irritant kan zijn.

ight

Pimp my ride

Naast de Clear Mode, een soort van story mode, bevat Arkanoid DS ook nog de Quest Mode, waarin je binnen een bepaalde tijd een bepaald aantal blokjes om zeep moet zien te helpen. Soms moeten deze blokjes ook nog eens een specifieke kleur hebben, wat de klus vaak een stuk lastiger maakt. Door dit soort missies te volbrengen in de Quest Mode krijg je punten waarmee je nieuwe muziekjes, achtergronden, ‘ruimteschepen’ en nog veel meer kan kopen. Dit is een leuke toevoeging aan het spel omdat je hierdoor het speelveld helemaal kan ‘pimpen’, wat ervoor zorgt dat je dit spel een stuk langer blijft spelen.

De standaard graphics van Arkanoid DS zien er leuk en fris uit, net zoals de extra dingetjes die je kunt kopen om het spel te pimpen. Ook alle geluidjes, inclusief diegene die je extra kunt kopen, passen bij het spel, maar zijn geen muzikale hoogstandjes.

Enigszins verrassend is dat Arkanoid DS ook een Multiplayer Mode bevat, die speelbaar is met slechts één cartridge en twee tot vier spelers, die wel allemaal hun eigen Nintendo Ds moeten hebben. De spelers krijgen hierbij allemaal hetzelfde speelveld voorgeschoteld, om vervolgens zo snel mogelijk alle blokjes of alle blokjes van één kleur te vernietigen. Degene die dit als eerste voor elkaar krijgt wint, en uiteraard zijn er enkele speciale power-ups aanwezig om het je tegenstanders moeilijker te maken.

Conclusie

Arkanoid DS is een leuke remake van een klassiek spel. De verschillende modes die erin zitten zijn leuk en ook met de multiplayer mode kun je je een tijd lang vermaken. Hoewel het spel zeker verslavend is, zoals vaak bij dit soort games, voelt het enigszins vreemd aan dat de fysieke ruimte tussen de twee schermen ook echt een deel uitmaakt van het speelveld. De achtergrondmuziekjes en geluiden zijn niet spetterend, maar doen wat ze moeten doen, net zoals de graphics. Het leuke hierbij is dat je het geluid en de graphics kan pimpen, om zo in je eigen stijl Arkanoid DS te spelen. Het spel had echter nog leuker kunnen zijn: in Japan wordt een paddle arcade controller bijgeleverd. In Europa zit dit extraatje helaas niet bij het spel en is deze controller, die je in de GBA poort moet stoppen, ook niet verkrijgbaar.

 1.   
  )GN(-Erik's avatar

  na tetris en pong is dit echt de beste oldskool game ooit 😛 vooral de multiplayer was altijd wel leuk bij alle remakes en bij deze denk ik ook wel 😉

 2.   
  Alias's avatar

  Inderdaad ik vind arkanoid ook een van de leukere oldskool games. Leuk dat ze er een remake van hebben gemaakt. Ik vind de DS er trouwens ook een geschikt platform voor. 😉

 3.   
  Erikgame's avatar

  Heel erg grappig spel.