De nachtkaars van de E3

We schrijven de maand juli, anno 2008. De E3 Media & Business Summit heeft zijn hoogtepunt inmiddels gehad en we maken ons op voor een moment van bezinning. Is de E3 nog steeds iets om van te genieten, of houden we onszelf vooral voor de gek?

ightMet hooguit nog enkele interviews te gaan, zijn we inmiddels begonnen aan de aftermath van de E3 2008. Alle grote spelers zijn aan de beurt geweest en hebben hun zegje zeker gedaan. In slechts een paar dagen tijd is onze frontpage werkelijk overspoeld met E3-nieuwtjes, vers van de beursvloer, waarbij we meer dan honderd keer iets hebben gemeld omtrent de beurs in Los Angeles. Vele enthousiaste reacties hebben we met plezier mogen verwelkomen, maar is al dit enthousiasme wel zo gegrond? Worden we niet steeds meer voor de gek gehouden met vooral veel marketingpraat?

Sinds 2007 heeft de Electronic Entertainment Expo plaats moeten maken voor de E3 Media & Business Summit en eigenlijk geeft deze nieuwe, suffe naam al veel beter aan waar het inmiddels om draait. Niet langer staat het publiek in de vorm van de gewone gamer centraal, maar men richt de pijlen op de pers en andere bedrijven. Het aantal bezoekers liep terug van circa 70.000 in 2005 tot een select groepje van hooguit 5.000 in 2007. Een logisch gevolg, aangezien de beurs alleen op uitnodiging toegankelijk is, maar het lijkt er steeds sterker op dat ook de aanwezige uitgevers en ontwikkelaars de E3 op een lager pitje zetten.

Op de eerste, pre-E3 dag begon het geweld met de persconferentie van Microsoft, en niet veel later volgden nog andere grootheden als Sony, Electronic Arts en Nintendo. Podia vol show en goede verkoopcijfers, maar wat zijn we er eigenlijk mee opgeschoten? Een nieuw Xbox 360-dashboard komt eraan, de PlayStation 3 krijgt een video store, Electronic Arts gaat Rage uitgeven en Nintendo heeft een tweede Wii Sports in de planning. Nou, hier moet ik toch wel even van bijkomen tot na de zomer. Wat een wereldnieuws zeg, het is lang geleden dat ik zo blij verrast was…

Natuurlijk puur sarcasme, en ik heb ook echt wel genoten van de vette trailers van Gears of War 2, de presentatie van Fallout 3 en gewoon de spanning van het volgen van de persconferenties, maar op zo’n beurs verwachten we toch wel wat vuurwerk. Waarom bewaart Microsoft de onthulling van Bungie’s nieuwe Halo-game en waarom wilde men ook nog niks onthullen van de exclusieve downloadable content van Grand Theft Auto IV? Waarom schitterde Team ICO door afwezigheid terwijl het vrijwel zeker is dat ze spoedig hun nieuwste next-gen project gaan onthullen? Waarom krijgen we alleen een laffe CG-trailer van God of War III te zien en noemt Nintendo met pijn en moeite tussendoor dat er nieuwe games van Mario en Zelda in ontwikkeling zijn? Dit is de E3 mensen, de springplank voor games en een ideaal moment om de hele wereld te bereiken. En wat doen ze? Ze bewaren de grote knallers voor een andere keer…

eftMen vond de E3 te commercieel worden, teveel gericht op lekkere booth babes en het entertainen van aanwezige mensen, waardoor de games niet de aandacht kregen die ze verdienden. Op grond hiervan is besloten om de beurs eens stevig te hervormen, maar nu gebeurt toch echt weer hetzelfde. Een topman van Microsoft heeft laten weten dat ze enkele onthullingen en games bewaren voor “een geschikter moment” en ook Ubisoft heeft inmiddels kenbaar gemaakt dat de E3 op de huidige locatie en data niet gepast is. Uitspraken waar ze vast veel gamers blij mee kunnen maken.

Hoe het nu verder zal gaan? De Games Convention, dit jaar voor het laatst in Leipzig, zal vooral blijven groeien, en dat is voor ons natuurlijk een zeer prettige ontwikkeling. De Tokyo Game Show zal goed mee blijven doen en verder zorgen grote uitgevers al voor hun eigen show op een voor hen ideaal tijdstip. Onlangs was de Ubidays een groot succes, niet te groot en met vooral heel veel nadruk op games. Het is te hopen dat de organisatie van de E3 en de verschillende uitgevers en ontwikkelaars eens om de tafel gaan zitten, want anders zal dat mooie evenement in Los Angeles binnenkort als een nachtkaars uitgaan…

  1.   
    MauriceV's avatar

    Same:

    Mooie column. Ben het er ook wel mee eens dat het echt gek is dat microsoft grote titels niet laat zien. Verder zagen we veel bekende games dus de e3 was ook niet echt bijzonder te noemen.

  2.   
    Tha Destiny's avatar

    e3 is was een epic fail dit jaar.

    Zowel Nintendo, MS en PS waren dieptriest, enige grote nieuws was FFXIII en MAG

  3.   
    dr-salvador's avatar

    fuck de nieuwe E3, als de E3 wordt ingehaald door shows als leipzig dan schort er iets aan je show.
    ik weet niet wat ze bezielde om van E3 en kleine show te maken maar dit was een van hun grootste fouten ooit.
    de tokio game show en leipzig zijn de nieuwe E3 geworden en dit bevalt me goed dus ik zou zeggen, weg met de E3!!

  4.   
    WW's avatar

    Toch een weerspiegeling van de realiteit. Het grote bedrijfsleven ontdekt games steeds meer en beter, vanwege het vele geld wat er in om gaat. Hierdoor richt de gamemarkt zich, ook qua events meer op kwaliteit en minder op kwantiteit. Met andere woorden, als er in de plaats van 1000 gadgetzoekende gamejongeren ten minste 1 bedrijf of journalist is die enthousiast staat, is het voor de ontwikkelaars allang goed.
    En dat brengt inderdaad vaak een hoop saaiheid met zich mee, helaas.