Guitar Hero: Aerosmith

ightAerosmith is in het land van de cowboys misschien nog razend populair, maar wij Hollanders lijken minder onder de indruk van de oude rockers. Hier in huize Schellekens was de band ook nog een grote onbekende, tot ik Guitar Hero: Aerosmith in mijn 360 schoof en de volumeknop omhoog draaide…

Ik durf mijzelf ondertussen wel de koning van de plastic instrumenten te noemen. Mijn drie plastic gitaartjes, plastic drumstel en plastic microfoon vertellen het verhaal van een jongen die ondertussen honderdduizenden noten voorbij heeft zien vliegen en bijzonder moeilijk kan doen over muziekgames. Guitar Hero: Aerosmith werd hier dan ook met enige scepsis ontvangen, want in eerste instantie voelt het als een melkproduct. De menu’s, de graphics, de tussenfilmpjes: alles is identiek, afgezien van een dun laagje Aerosmith dat overal overheen is gesmeerd. Ik kwam er echter al snel achter dat je het niet moet zien als een normale Guitar Hero game, maar als een ode aan een rock legende. En dit keer is dat dus Aerosmith geworden. Voor een potentiële koper is dé hamvraag dan natuurlijk: “Wat vind ik van Aerosmith?”

Sweet Emotions

Guitar Hero gaat natuurlijk om de muziek. Op het schijfje van Guitar Hero: Aerosmith vind je eenenveertig nummers, waarvan driekwart van Aerosmith komt. De andere tracks zijn nummers die Aerosmith geïnspireerd hebben, aldus de ontwikkelaar. De nieuwe nummers in de Career mode komen in de bekende setjes van vijf, waarvan er altijd drie nummers van Aerosmith zijn. De eerste twee nummers speel je met de ‘normale’ band, met een gekozen personage. Dan begint het publiek te gillen dat ze Aerosmith willen en komen de rockgoden op. Na de Encore te hebben gespeeld, het laatste nummer van een setje, krijg je dit keer geen overdreven geanimeerd filmpje zoals in Guitar Hero 3, maar een snelle montage van interviews met de bandleden. Elke plek waar je met Aerosmith speelt symboliseert een bepaalde periode uit de carrière van Aerosmith,en over elke locatie wordt iets verteld door de heren van de beroemde rockband. Deze montages zijn kort gehouden, om mensen niet te lang van het spelen te houden. In principe logisch, maar omdat dit ook een verzamelwerk van Aerosmith is, hadden meer van dit soort leuke filmpjes zeker niet misstaan.

De nummers die Neversoft gekozen had voor Guitar Hero 3 waren prima rocknummers, maar ze waren niet per se leuk om te spelen met een plastic gitaartje. Na het spelen van Aerosmith is het enige wat ik kan concluderen dat de ontwikkelaar door ervaring zeker een beter oog voor dit soort dingen heeft gekregen. Ook de plaatsing van de noten is aanzienlijk verbeterd, al haalt het nog niet het niveau van een Guitar Hero 2 of Rock Band. De noten voelen nog steeds alsof ze geplaatst zijn om je steeds nieuwe, lastigere eftnotencombinaties voor te schotelen, niet om de illusie te creëren dat je gitaar aan het spelen bent. Gelukkig is de moeilijkheidsgraad voor dit deel aanzienlijk omlaag gegaan, zodat ook Aerosmith fans zonder ervaring met de bekende plastic gitaartjes ervan kunnen genieten.

Love in an Elevator

Er is veel aandacht besteed aan de Aerosmith ‘vibe’ waar de game natuurlijk helemaal om draait. Zo hebben alle menu’s leuke nieuwe art en de gitaren die je in de virtuele winkel kan kopen zijn modellen die ook gebruikt zijn door de gitaristen en bassisten van Aerosmith. De hoeveelheid motion-capture die voor dit spel is gedaan is ongelofelijk. Voor elk nummer zijn er een paar moves opgenomen en dat valt op. De kwaliteit van de modellen van de bandleden laat echter, net zoals de ronduit lelijke animaties van de drummer, veel te wensen over, maar dat ligt aan de gebruikte engine.

Afgezien van een paar grafische mankementen heb ik dus weinig aan Guitar Hero: Aerosmith op te merken. Zijn er dan geen nadelen? Jawel: het zijn veertig nummers op een schijfje waar je zestig euro voor mag dokken. En dat is toch flink prijzig voor een game die dezelfde engine gebruikt als zijn voorganger, bepaalde modellen direct over heeft kunnen nemen en voornamelijk nummers van één band gebruikt. Voor veertig euro had ik hem iedere Guitar Hero fan aangeraden, maar nu is het écht Aerosmith fans only. En misschien is het spel ook wel zo bedoeld…

Conclusie

Als ‘Sweet Emotions’ en ‘Love in an Elevator’ warme gevoelens bij je losmaken, dan is Guitar Hero: Aerosmith dé muziekgame voor jou, want het spel ademt Aerosmith. De nummers zijn goed uitgekozen, de nootplaatsing is verbeterd sinds deel 3 en vanwege een lagere moeilijkheidsgraad is het toegankelijk voor iedereen. Maar door de relatief hoge prijs en laag aantal nummers is het toch echt alleen een must voor de Aerosmith fan.

 1.   
  Tha Destiny's avatar

  Menno! ben jij onbekend met Aerosmith! ga je schamen, echt een hele goede band, veel beter dan de crap die tegenwoordig in de top 40 staan 😛 vind wel jammer dat er een aantal goede nummers van Aerosmith niet in de game zitten 🙁

 2.   
  Vinstaro's avatar

  Wie Aerosmith niet kent leeft niet deze band is de beste band ooit ik bedoel wie kan nou zo mooi zingen als Steven Tyler niemand en dit spel ga ik zker kopen!!!:D

 3.   
  GameAC's avatar

  Het blijft wachten op World Tour…

 4.   
  jungler's avatar

  GameAC schreef, "Het blijft wachten op World Tour…"

  jha de on tour word beesteg volgens mij
  kheb de aerosmith nu en vin de gitaar zeer geslaacht
  al ga ik de legend of rock tog ook es kopen voor het hardere werk 😉 😆

 5.   
  Ariose's avatar

  Nu al 3 weken geleden bestelt en nog niet binnen. Volgens Wehkamp kan het nog wel 4 weken duren. Ben me er nu wel erg op gaan verheugen.

 6.   
  jorryboy's avatar

  deze game lijk me dus zo ongelofelijk vet
  k ga m gelijk kope voor de PS3 😀 😀 😀 😀 😀 😀

 7.   
  Erikgame's avatar

  Ik heb ‘m voor de Wii, deze is echt zo ontzettend vet!

 8.   
  Mattmerize's avatar

  Als het inderdaad zoveel Aerosmith is als jij zegt, laat ik hem toch maar liggen Menno. Ik ben niet echt bekend met Aerosmith, m’n vader heeft mij met andere rockbands van toen geïndoctrineerd :roll:.

  Menno, King of Plastic Music Instruments. 😆

 9.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Ariose schreef, "Nu al 3 weken geleden bestelt en nog niet binnen. Volgens Wehkamp kan het nog wel 4 weken duren. Ben me er nu wel erg op gaan verheugen."

  wat annuleren je kan hem bij bart smit free record shop dynabyte zo kopen waarom wacht je zo lang? je kan hem overal bijna kopen 😉

 10.   
  Feenie's avatar

  Matthijsjuh schreef, "Als het inderdaad zoveel Aerosmith is als jij zegt, laat ik hem toch maar liggen Menno. Ik ben niet echt bekend met Aerosmith, m’n vader heeft mij met andere rockbands van toen geïndoctrineerd :roll:.

  Menno, King of Plastic Music Instruments. 😆 "

  😆

 11.   
  Gamer_addict's avatar

  da is mijn mening maar ik zou het wel eens willen proberen 😛 😛

 12.   
  generalwarstar's avatar

  SAAI die guitarhero’s 👿 DAAR verspil ik mijn tijd niet aan
  sukkelaarkes

 13.   
  Basketter14's avatar

  generalwarstar schreef, "SAAI die guitarhero’s 👿 DAAR verspil ik mijn tijd niet aan
  sukkelaarkes"

  Hou je mening voor jezelf! Jij mag dat dan wel dom vinden maar alsjeblieft, hoe je mening voor jezelf inplaats van hier te spammen!

  Als Guitar Hero Aerosmith goedkoper is zal ik hem ook kopen.

 14.   
  TheHulk0183's avatar

  Ja , deze game is gewoon zo geweldig om je bezig te houden , kstond het laast te spelen (gewoon en wat oudere guiter hero ) en had me volume keihard gezet want me ouders waren er niet en toen kwamen de buren ! 😕 8) I LIKE THIS GAME

 15.   
  Pimkingetje's avatar

  Aerosmith is tog wel cool! Ik denk dat ik ervoor ga sparen! (aangezien ik zo arm als Job ben…)