Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time

De Pokémon games zijn vrij bekend: als jonge avonturier ga je samen met je eerste Pokémon eropuit om de allerbeste trainer te worden. In Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time & Darkness is er echter iets vreemd aan de hand… Je bent opeens zelf een Pokémon!

eft

Anders dan anders

Toen ik Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time & Darkness in mijn Nintendo DS stopte en opstartte, viel me meteen iets op: het zag er heel anders uit dan ik gewend was van de standaard Pokémon games. Niet meer de bekende achtergrond met daarop een legendarische Pokémon, zoals bij de standaard Pokémon games, maar een vrolijk stukje artwork.

Na deze achtergrond enigszins te hebben bewonderd, startte ik een nieuw spel en kreeg meteen een aantal vragen voor m’n kiezen, net zoals bij voorganger Pokemon Mystery Dungeon: Red Rescue Team & Blue Rescue Team, waarna ik mijn vinger op het touch screen moest leggen zodat mijn aura kon worden gelezen. Hierdoor kon het spel mij vertellen op welke Pokémon ik het meeste leek en waarmee ik dus voor de rest van het spel opgescheept zou zitten: de roze kattenpokémon Skitty. Na nog wat keuzes gemaakt te hebben, werd ik gelukkig eindelijk losgelaten op het echte spel!

Pokémonsausje

ight
Terwijl ik mijn eerste stapjes zette in het spel, viel weer op hoe verschillend het spel eruitziet in vergelijking met andere Pokémon games. Niet alleen is de stijl van de huisjes, boompjes en beestjes anders, de sfeer was ook verschillend: veel minder modern dan in de standaard Pokémon games en meer zoals in een fantasy RPG game. Dit komt doordat je dungeons doorloopt, quests doet in diezelfde dungeons en je face-to-face tegen je tegenstanders vecht en niet turn based, zoals normaal het geval is bij Pokémon games. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs het idee dat ik Children of Mana, een RPG voor de DS, aan het spelen was, maar dan met een flink Pokémonsausje eroverheen gegoten.

Als je van RPG’s zoals Children of Mana houdt en daarom dit spel wilt spelen, zonder enige kennis van Pokémon te hebben, kun je echter toch tegen een klein probleem oplopen. Naast het feit dat alle items, hun namen en functies rechtstreeks uit de eerdere Pokémon games komen, word je ook geconfronteerd met een regelmatig terugkomende mini-game, waarin je de voetafdrukken van Pokémon moet herkenen. Nou ben ik wel enigszins een Pokémon fan, maar ik ken lang niet alle 493 Pokémon bij naam, laat staan dat ik weet hoe hun voeten eruitzien. Daarnaast was de timer bij deze mini-game ook niet bepaald handig, maar gelukkig werden er enkele hints gegeven naarmate er minder tijd over was. Als je kennis over Pokémon echter niet veel verder gaat dan Pikachu is dit onderdeel nog best lastig.

eft

Dungeons

Het belangrijkste onderdeel van dit spel is natuurlijk, zoals de titel van het spel al doet vermoeden, het verkennen van dungeons. Elke dungeon heeft zijn eigen thema, zijn eigen Pokémon, zijn eigen sfeer en zijn eigen uiterlijk, waardoor er de broodnodige variatie is tussen de verschillende dungeons. Dit is hard nodig, aangezien je heel vaak opnieuw een bepaalde dungeon in moet voor één van de vele quests. Gelukkig zit er ook in de lay-out van de dungeons aardig wat variatie: telkens als je een dungeon opnieuw binnenstapt, wordt layout van de dungeon geheel willekeurig in elkaar geknutseld. Hierdoor is elke keer dat je op ontdekking gaat in een dungeon weer anders.

Uiteraard is het niet geheel ondenkbaar dat je in zo’n dungeon een keer dood gaat. In Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time & Darkness word je daar echter meteen zwaar voor gestraft: je raakt al je geld kwijt, en een gedeelte van je items. Ook als het tweede lid van je team doodgaat, wordt dit door het spel gezien als ‘mission failed’, met als resultaat een enkeltje uitvalsbasis en het verlies van door jou vergaarde items en geld.

Conclusie

Al met al is Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time & Darkness een leuke game, die nogal afwijkt van de standaard Pokémon games. Hierdoor is het echter wel een welkome afwisseling, mede doordat de vormgeving van het spel beduidend anders is dan we gewend zijn van Pokémon. Deze game is daarom geschikt voor zowel Pokémon fans als voor Pokémon noobs, hoewel enige kennis van Pokémon wel handig is op sommige momenten. De graphics, die in een heel andere stijl zijn dan we gewend zijn van de standaard Pokémon games, zien er erg goed uit. Bovendien is alles heel sfeervol, net zoals het geluid. Het spel heeft enkele kleine minpunten, zoals de zware straf op het doodgaan van een van je teamleden in een dungeon, maar dat mag de pret niet al te erg drukken.

Meer Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time and Darkness

14/7/2008Nintendo onthult alvast de Wii MotionPlus 4
  1.   
    Erikgame's avatar

    Hij is zeker heel erg vet. Zeker voor de kleinere kinderen, maar ook voor ouderen!

  2.   
    TheHulk0183's avatar

    Ik ben nu niet zn pokemon kenner maar deze game is toch leuk voor de kleintjes vanaf 7 tm 12 ofso
    toch nog wel een aanrader 😀

  3.   
    GameAC's avatar

    saai en precies hetzelfde als vorige keer

  4.   
    Ma-x-rinus's avatar

    Ik denk dat hij bedoelt dat Blue en Red rescue team precies hetzelfde zijn als deze 2 nieuwe.. Maar dat is ook niet helemaal waar want er zijn niewe pokemon bij .. en de graphics zijn anders. 😉

  5.   
    Gamer_addict's avatar

    ik denk dat het nog leuk zal zijn 😡

  6.   
    jungler's avatar

    ”gamerjarek1991″ schreef, "Leuk voor de wat jongere mensen."

    neej , ik speelde vroeger af en toe pokemon an als ik dit zie zouw ik mijn nintendo ds terug willen
    het is een simpel maar fijn spel 😆

  7.   
    1wuppie2's avatar

    ik vind het spel leuk maar ik heb niet het gevoel ik wil heel graag veder dat mis ik aan het spel en dat er niet egt leuke pokemons zijn waar je in kunt veranderen

  8.   
    1wuppie2's avatar

    ik vind het een leuk spel maar ik heb niet egt en gevoel dat ik dit spel de hele tijd wil spelen en ik vind het jammer dat er niet zulke pokemons zijn waar je ik kan verandere

  9.   
    generalwarstar's avatar

    SAAI
    wéér zo’n doorsnee pokemonspel!!!verspil je tijd daar toch niet aan!!!speel andere spelletjes (er zijn veel leukere)

  10.   
    Majo's avatar

    generalwarstar schreef, "SAAI
    wéér zo’n doorsnee pokemonspel!!!verspil je tijd daar toch niet aan!!!speel andere spelletjes (er zijn veel leukere)"

    Als je de review goed leest zul je zien dat ik opmerk dat het juist géén doorsnee Pokémon spel is 😉

  11.   
    noctowl's avatar

    nie veel van te zegn is beetje zoals iedereen 8)

  12.   
    DreamWish's avatar

    Het spel is erg leuk, alleen het verhaal vindt ik wat minder.
    Ik bespeel het zelf en het ”aura” van mij is Torchic!

  13.   
    Grasprietje's avatar

    Het spel is gewooon hetzelfde als blue en red recuse.

  14.   
    bryan33's avatar

    Het is wel een leip spel maar Joinen Rayquaza, Heatran, Giratina, Articuno je in een keer of pas na 2 x 🙄

  15.   
    pambo's avatar

    Volgens mij na twee keer.. Mew, Articuno en Groudon wel, maar bij de rest ben ik nog niet, bijna 😉

  16.   
    Bambi's avatar

    Grasprietje schreef, "Het spel is gewooon hetzelfde als blue en red recuse."

    Dat vind ik van niet, want nu wordt echt je aura bepaald enzo en je hebt hier ook een guild en de dungeons zijn anders 😕

  17.   
    popkup's avatar

    hoe kan ik groudon krijgen ik heb de dungeon niet

  18.   
    C_Justine's avatar

    Het spel lijkt me erg wel leuk! Ik ben 18 en speel nog graag pokémon games, daar is toch niets mis mee.
    Ookal is pokémon eerder bedoeld voor kleine kinderen, ik vind deze spellen soms best moeilijk..
    Nuja, ieder heeft zijn eigen mening daarover.. 🙂

    Ik weet echt niet meer welkéén te kiezen, Blue or Red rescue team
    Of Explorers of time … Veel te veel keuze xD
    En er is ook nog 1 uitgekomen (of hij moet nog uitkomen tenminste) explorers in the sky of zoiets ..

  19.   
    agmor's avatar

    jullie kennen er niets van waarom reageren julie dan

  20.   
    Dotz's avatar

    Pokémon is cool! Maar dan moeten het er wel 150 zijn, vooruit 151.. Mew mag ook meedoen! Maar al die andere pokémon zijn maar niets! Gewoon alleen het 1e seizoen en ik speel eindeloos weg! 🙂

  21.   
    Myarceus20's avatar

    ik vind dit spel echt leuk ik had oo nog een andere dus gelukkig wist ik al hoe he werkte