Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift

Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift is, zoals de naam al zegt, een vervolg op Final Fantasy Tactics Advance, voor de GameBoy Advance. Toch is deze game één van de mooiste voor de Nintendo DS. Hoe dat kan, lees je in de review.

Om beurten

Final Fantasy Tactics is een spin-off van de Final Fantasy-serie. Het role playing-element is nog steeds overduidelijk aanwezig, met levels, experience points, job classes, hit points, mana points en items. De Tactics-serie heeft echter ook een vleugje Advance Wars mee gekregen. Je beweegt de personages namelijk stapsgewijs over het speelveld, dat je van uit een isometrisch perspectief aanschouwt, en belandt zodoende in gevechten. Het tactische aspect is echter vrijwel overbodig in Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift.

Deze gevechten spelen zich, zoals het subgenre zich betaamd, om beurten af. In deze gevechten is elke klasse weer van andere waarde. Je speelt dit spel namelijk in een zogenaamde party, je trekt er niet in je eentje op uit. De hoofdpersoon, Luso, heeft nog een aantal andere mensen bij zich, welke zich allemaal kunnen specialiseren in andere klassen. Van krijgers tot tovenaars, van dieven tot boogschutters, het is allemaal mogelijk.

Grimoire of the Rift

Die hoofdpersoon, Luso Clemens, is een jongetje dat bijna zijn laatste week op school er op heeft zitten, voordat de zomervakantie begint. Als de bel dan eindelijk gaat moet hij van de leraar nog even naar de bibliotheek toe. Daar ziet hij een zeer oud boek met een mysterieuze uitstraling en om vage redenen zet Luso zijn naam in deze Grimoire of the Rift, het boek uit de subtitel.

Luso vliegt door tijd en ruimte en wordt wakker in een groen bos in een mysterieuze wereld. Hij snapt dat dit niet meer zijn idyllische plattelandsdorpje kan zijn en beseft dat hij verdwaald is. Hij is terechtgekomen in Ivalice, waar we ook al eens ronddwaalden in Final Fantasy XII. Luso komt een groep krijgers tegen en sluit zich bij hen aan en zo is je party een feit.

Quests en judges

Dit clichématige begin wordt gelukkig niet doorgezet in de rest van het spel, waarin overigens genoeg te doen is. Zo bevat de game meer dan vierhonderd quests, welke helaas niet allemaal even belangrijk zijn. Ongeveer veertig tot vijftig quests zijn missies die je nodig hebt om verder te komen in het hoofdverhaal, het andere overgrote deel zijn onbelangrijke side-quests die geen ander doel hebben dan het helpen levelen van je personages en het vergaren van items. En dat is jammer, want wanneer hier een betere beloning tegen over had gestaan, was er een stuk meer te doen geweest in het spel.

De turn-based gevechten in Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift zijn voor het eerst voorzien van judges. Deze judges leggen per gevecht een bepaalde restrictie op. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld commanderen dat je in een gevecht geen vuuraanvallen mag gebruiken of lange afstands wapens. Hier kun je je vrij makkelijk aan houden, maar soms krijg je ook het bevel dat je in een gevecht geen aanval mag missen of dat je een mislukte aanval van een tegenstander niet mag counteren. Hier heeft de speler zelf geen invloed op en je kunt je er dus moeilijk aan houden.

Gelukkig is het gevecht hier door niet meteen over. Wanneer je de regels van de judges overschrijdt, krijg je geen speciale extra items, welke je anders wel zou krijgen, en verlies je de mogelijkheid om leden van je party tijdens het gevecht tot leven te brengen.

Conclusie

Niet dat dat heel erg is, want het spel wordt pas na een uur of vijftien, twintig uitdagend, en dan nog sporadisch ook. Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift is gewoon een vrij makkelijk spel, waardoor de gevechten op den duur een beetje vervelend worden. Ook het judge-systeem is niet goed bedacht en het clichématige verhaal is niet wat we van Final Fantasy gewend zijn.

Gelukkig zijn er meer goede dan slechte punten te vinden. Zo barst het spel van de quests. Hoewel ze niet allemaal even belangrijk zijn voor het hoofdverhaal, zijn de sidequests wel aan te raden om je personage wat sneller te laten levelen en een brede keus is natuurlijk een pluspunt. Ook ziet het spel er prachtig uit. De graphics zijn voor een Nintendo DS-game zeer scherp en tijdens gevechten barsten ze van de special effects. Ook is het spel een zeer goede vertaling van het Japans naar het Engels, waardoor onduidelijke dialogen en andere missers echt verleden tijd zijn.

De gameplay van Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift is zeer diepgaand en wanneer je het maximale uit het spel wilt halen, zul je er meer dan zestig uur in moeten stoppen. Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift is een ideaal spel voor mensen die de Final Fantasy-serie of diepgaande spellen in het algemeen een warm hart toedragen en eens willen zien wat de Nintendo DS eigenlijk aan kan.

Meer Final Fantasy Tactics A2: Grimoire of the Rift

 1.   
  Tollos's avatar

  het game rappord is altijd veel te hoog..al kijk je naar dit rappord dan tipt het ze wat nog aan Grid of AC dat klopt niet helemaal 🙄

 2.   
  Creepy's avatar

  Deze ga ik kopen 🙂 kan ik lekker tijdens het zonnen gamen, moet alleen wel op mn rug liggen en zorgen voor wat schaduw bij de ds, anders zie ik niks 😛

  Weet iemand waar ie al te koop is? Toen ik de 27e bij de bart smit ging kijken was ie er nog niet..

 3.   
  NoOneGivesA's avatar