Family Ski

Skieën is eigenlijk helemaal niks voor mij: normaal gesproken bezorg ik mijzelf al genoeg blauwe plekken en geschaafde knieën, dus als ik een leuk ski-chaletje in Oostenrijk zou reserveren zou ik maar beter gelijk een gipsvlucht van de ANWB kunnen boeken. Met een ski game voor de Wii die ik veilig in mijn eigen huiskamer kan spelen kan echter niet zoveel mis gaan… toch?

ight

De piste op

Om iedereen maar meteen gerust te stellen: ik ben geen enkele keer geheel van m’n Balance Board gevallen, maar helaas wel een paar keer bijna, omdat ik mijn concentratie kwijtraakte. Want hoewel Family Ski een heel charmant uitziende ski game is, heeft het spel een tamelijk groot nadeel: het wordt na verloop van tijd nogal saai. In Family Ski bevind je je op een berg met daarop verschillende parcoursen die toepasselijke namen hebben zoals ‘Dolfijn’, ‘Konijn’ en ‘Kameel’. In totaal zijn er veertien verschillende routes die allemaal vanaf het begin van het spel al beschikbaar zijn. Helaas zijn deze veertien parcoursen samen eigenlijk te klein en raak je er dus na niet al te lange tijd op uitgekeken. Gelukkig kun je de besneeuwde hellingen van het Happy Ski Resort ook ’s nachts onveilig maken, maar hoewel dit de parcoursen weer een heel andere uitstraling geeft wordt dit eveneens redelijk snel saai. Er zijn namelijk maar twee verschillende skimodes: Freestyle en Race. De Freestyle mode wist mijn aandacht niet erg lang vast te houden en de Race mode hield het ook niet lang vol aangezien deze meer van hetzelfde was. De verschillende opdrachten die je van andere skiërs kan krijgen in de Freestyle mode zorgen er wel voor dat het spel iets langer interessant blijft, maar niet zo lang als gehoopt.

Het skieën is overigens nog minder makkelijk dan het lijkt. Naast gewoon vooruit skieën, bochtjes maken en stoppen kun je ook nog hele kleine bochtjes maken oftewel ‘wendeln’, en ook kun je trucjes doen als je van een heuveltje afspringt. Er zijn een stuk of tien verschillende trucjes die je uit kan voeren en er zijn extra trucjes te unlocken door opdrachten te doen op de verschillende skiroutes.

eft

Het Balance Board

Family Ski is de eerste echte game van Nintendo die het Balance Board ondersteunt, maar helaas is die ondersteuning niet optimaal. In het begin van het spel kun je er namelijk voor kiezen een tutorial te doen waarin alle skitechnieken besproken worden. Hierin wordt eigenlijk met geen woord gerept over het Balance Board, terwijl dat soms best handig zou zijn geweest. Daarnaast is het erg jammer dat je bij het multiplayeren geen Balance Board kan gebruiken. Skieën met het Balance Board gaat best lekker en is zelfs fijner dan skieën met alleen de Wii-mote en de nunchuk. Als je voor het multiplayeren je Balance Board dus aan de kant moet zetten is dit wel even wennen aangezien je dan met de analoge stick op je nunchuk moet sturen, in plaats van met je lichaam. Dit multiplayeren bestaat uit wedstrijdjes in drie categorieën die je op verschillende niveau’s kan spelen. Ook kun je samen met een andere speler opdrachten doen in de Freestyle mode, waardoor deze een stuk sneller gaan.

Gelukkig heeft Family Ski niet alleen maar minpunten en is het voor de casual gamer wel een redelijk interessante game. De graphics en het geluid passen erg goed bij de vrolijke sfeer van het spel en de personages zien er charmant uit. Het is ook heel leuk dat je sterren kan verzamelen om nieuwe kledingstukken voor je personage te unlocken, waaronder naast verschillende skipakjes en warme mutsen ook dingen zoals kimono’s en kattenoortjes. Als je wilt kan je ook je Mii helemaal in een winterse outfit steken en met hem of haar de piste opgaan. De sterren die je voor het unlocken van deze outfits nodig hebt kun je krijgen door opdrachten aan te nemen van mensen op de skipiste. Deze opdrachten variëren van ‘Vind mijn witte konijn’ tot ‘Win van mij in een skirace’.

Conclusie

Al met al is Family Ski een charmante game die vooral geschikt is voor casual gamers die zo nu en dan even op de ski’s willen springen om de piste te verkennen. Er zijn veel mogelijkheden om je personages helemaal te customizen zoals jij dat wilt, en omdat er heel veel kledingstukken hiervoor te unlocken zijn geeft dat toch wel een zekere motivatie om het spel langer te spelen. De omvang van het skigebied is helaas nogal klein, waardoor het spel te snel saai wordt. Om af en toe tussendoor de skipiste onveilig te maken met vrienden of familie is dit spel echter een stuk leuker. Zowel de besturing met het Balance Board en de twee controllers als de besturing met slechts de twee controllers werkt goed. Jammer is wel dat je het Balance Board niet tijdens het multiplayeren kan gebruiken.

 1.   
  samus's avatar

  vetjes 😀

 2.   
  GameAC's avatar

  Sucks, zoals bijna alles op de Wii

 3.   
  nickykolkie's avatar

  ik denk dat ik het naar een uurtje zat ben 👿

 4.   
  obi's avatar

  Ik vind het niet echt een conclusie, maar een kleine beschrijving van het spel. Wat zijn de sterke punte, zwakken punten, kansen, tegenvallers? Wat kan ik hier uit opmaken, alle conclusies lijken hier hetzelfde alsof je bij elk spel hetzelfde zegt…elke conclusie begint hier met “al met al” Ik zou willen weten of ze tegenwoordig nog literatuur geven op de havo waar je boekverslagen moest schrijven.