De Blob

ightGebaseerd op een project van studenten, gekocht door THQ en nu bijna in de schappen: De Blob is het kleine succesverhaal van een paar studenten die in hun vrije tijd een schattig spel in elkaar knutselden en zo gespot werden door een grote uitgever. Studenten van Hollandse bodem nota bene. Maar is De Blob werkelijk het creatieve meesterwerk dat THQ ons belooft? Daar zijn we na het zien van een vroege versie van De Blob nog niet helemaal over uit…

Om maar even een quote uit ‘die andere studentengame’ in huis te vallen: “The cake is a lie.” Spelers van Portal weten dat een studentenproject uit kan groeien tot een creatief hoogstandje, maar tijdens de presentatie van De Blob aan de Europese pers bleek al snel dat voor dit spel het nog maar de vraag is of dat ook gaat gebeuren. De reden daarvoor is simpel: terwijl Valve de studenten zelf inhuurde om Portal te maken, heeft THQ enkel de rechten voor De Blob gekocht en gegeven aan een studio in Australië. Hoe jammer het ook is: De Blob is dus alles behalve een Nederlands product en lijkt weinig meer op het originele project.

E for Everybody? K for Kids!

De opdracht voor ontwikkelaar Blue Tongue was geen simpele: ‘Neem dit gratis PC spelletje en maak er een volwaardige Wii-game van’. Ze hebben om dat te bereiken de bekende weg genomen en van deze unieke game een standaard platformer gemaakt. De verhaallijn gaat als volgt: de rebelse Blob wordt verbannen uit zijn thuisstad omdat hij daar zonder toestemming alles een andere kleur verft. Net nadat hij weggestuurd is, wordt het rustige stadje ingenomen door de kwade I.N.K.T. Corporation, die alle kleur wegzuigt uit de gebouwen en bewoners. Blob wil natuurlijk met een kleurrijke revolutie het stadje bevrijden. Kortom: een verhaal eftover puberteit, revolutie en kleur dat de doelgroep zeker aan zal spreken. Die doelgroep is dan kinderen van 5 tot 12 jaar oud. De visuele stijl is sterk, met een mooi contrast tussen kleur en het ‘slechte’ zwart en wit. Technisch steekt de game momenteel ook goed in elkaar, met grote spelvelden en scherpe graphics, ondanks dat het een spel voor de Wii is.

Vingerverven

Je belandt als speler steeds in nieuwe levels, waar je opdrachten moet doen en de boel op moet fleuren met de zeven kleuren die je tot je beschikking hebt. De charismatische bal gelei waar je mee speelt, verft alles wat hij aanraakt en rolt met een lekkere vaart over het speelveld heen. Hij kleeft handig aan de muren en kan vanaf daar nog een keer springen om combo’s te maken. De transformatie van een saaie naar een kleurige wereld is mooi, met inwoners die uit hun huizen komen en muziek die aanzwelt. Tot zover dus enkel verbeteringen. In mijn hoofd zag ik al voor me hoe ik in latere levels van gebouw naar gebouw zou springen om een combo op te bouwen en ik omgevingen tot mijn eigen kunstwerkje zou maken. Ik was daarom ook minder gecharmeerd van een timer die constant dreigend in de linker bovenhoek van het scherm hangt, een aantal verplichte opdrachten en personages die je lastig vallen met onnodige tekst. De lol van De Blob zit ‘em waar hij moet zijn: het vrijelijk verven, niet het aannemen van opdrachten en volgen van dialogen.

Toen er doorgespoeld werd naar latere levels groeide mijn scepsis: het aantal moves dat de Blob heeft door de loop van het spel blijft hetzelfde, levels zijn duidelijk niet gebouwd om combo’s in op te bouwen en het aantal irritante opdrachten groeit alleen maar. Na een uur had ik drie verschillende levels gezien, waar de opdrachten vrijwel identiek waren en het level design niet scherper noch uitdagender werd. De creatieve vrijheid van een klodder verf als hoofdpersonage lijkt niet verder benut te worden, en als de ontwikkelaar niet een geheime troef achter de hand heeft, is de kans groot dat elk level een herhalingsoefening wordt van het vorige…
ight
Naast al mijn kritische punten blijft er één ding wat je niet kan ontkennen: de ontwikkelaar trekt alles uit de kast om je waar voor je geld te geven. Naast de flinke singleplayer zit er ook een multiplayermode in het spel met leuke modes als Blob Race en een wedstrijdje wie het meest van een level kan verven. Multiplayer is mogelijk tot en met vier spelers en zal hopelijk een leuk alternatief bieden voor de grote singleplayer queeste.

Voorlopige Conclusie

Het is een ironische paradox: de grote uitgever THQ lijkt een groot deel van de creatieve energie uit dit kleine studentenprojectje te hebben gezogen, zoals de grote I.N.K.T Corporation dat doet met het kleine stadje in hun eigen game. Dat maakt De Blob alles behalve een slecht spel: de enkele innovaties zoals het verven zijn zeer geslaagd, maar er wordt gewoon te weinig op uitgebreid om De Blob als aankomende topper te bestempelen.

 1.   
  nickykolkie's avatar

  yeeee !!!!!!! haha wat studenten met een klein spelletje kunnen bereiken 😆

 2.   
  )GN(-Erik's avatar

  ”kolkie95″ schreef, "yeeee !!!!!!! haha wat studenten met een klein spelletje kunnen bereiken 😆 "

  Ja die studenten doen wel een leuke en goeie opleiding waar ze in de toekomst veel mee kunnen bereiken 😆

  Ik hep ook nog wel een origineel idee voor een game: een FPS waar je op ritme van muziek vijanden moet afknallen 😆 of een TPS die zich afspeelt in het lichaam van een mens (hoofdrolspeler gekrompen) en zo kan ik nog ff doorgaan 😉 Misschien hebben jullie er nog wat aan 😀

 3.   
  i7 Grendel's avatar

  kolkie95″]

  ”)GN(-Erik schreef, "[quote=”kolkie95″ schreef, "yeeee !!!!!!! haha wat studenten met een klein spelletje kunnen bereiken 😆 "

  Ja die studenten doen wel een leuke en goeie opleiding waar ze in de toekomst veel mee kunnen bereiken 😆

  Ik hep ook nog wel een origineel idee voor een game: een FPS waar je op ritme van muziek vijanden moet afknallen 😆 of een TPS die zich afspeelt in het lichaam van een mens (hoofdrolspeler gekrompen) en zo kan ik nog ff doorgaan 😉 Misschien hebben jullie er nog wat aan 😀 "

  goed idee 😉 [/quote]

  Nou, we zien wel wat er binnen komt aan nieuwe gamers die simpele wii spelletjes gaan maken.

 4.   
  D-eeJay's avatar

  Orginele idee was tof, maar als ik naar de plaatjes kijk en het de preview lees denk ik toch niet dat het um gaat worden 😛

 5.   
  stefaandw's avatar

  haha ziet er wel grappig uit 😆

 6.   
  Mattmerize's avatar

  Menno Schellekens schreef, "De charismatische bal gelei"

  Wat kan je het toch weer heerlijk verwoorden Menno. Desalniettemin laat ik deze denk ik toch maar in de rekken liggen.

 7.   
  Overload14's avatar

  Ziet er toch best grappig uit xD

 8.   
  SkullCrusher's avatar

  Zo wil ik ook wel student worden 🙂