Battlefield: Bad Company

Liegen tegen het thuisfront over je werkzaamheden. Het lef hebben om grootheden als Metal Gear Solid, Gears of War en Rainbow Six flink voor schut te zetten. Dat kan maar één ding betekenen: welkom bij B-Company!

Battlefield: Bad Company kan toch wel gezien worden als een vreemde eend in de bijt. EA DICE heeft sinds Battlefield 2: Modern Combat wel enige ervaring opgedaan wat betreft de consoles, maar de echte Battlefield-liefhebber mist bij de platformen van Bad Company natuurlijk de PC. Een reden is nooit gegeven, maar feit is dat men op dit moment de voorkeur geeft aan de Xbox 360 en PlayStation 3. Misschien dat deze game bij goede resultaten alsnog de sprong zal wagen richting PC, maar voorlopig kunnen we ons dus richten op actie met een controller. En dat bevalt prima…

Goudkoorts

Niet alleen op het gebied van platformen wijkt Bad Company af van de traditie, want deze keer is de game ook voorzien van een volwaardige singleplayer. Jij bent Preston Marlowe, een militair met een verleden waar je nou niet bepaald een medaille of onderscheiding voor zou krijgen. Om toch nog iets bij te dragen, wordt besloten dat jij je mag melden bij de mannen van B-Company. Samen met de leidinggevende sergeant ‘Sarge’ Redford, de zachtaardige soldaat Sweetwater en de leipe explosie-freak Haggard word je ingezet om als eerste het vuile werk op te knappen in een (fictieve) oorlog. In het begin volgt B-company netjes alle orders op, maar al snel merk je dat de vele huurlingen in de omgeving beschikken over grote ladingen goud. Vanaf dat moment begint alles een andere wending te krijgen en verandert de dienstplicht in pure goudkoorts. Duidelijk geïnspireerd door films als Kelly’s Heroes en Three Kings ontvouwt zich een verhaal van losgeslagen militairen achter de vijandelijke linies. Je hoeft echter niet te vrezen voor een zware moraal, want het is vooral de foute, soms wat zwarte humor dat de overhand heeft. Met je stoere squad in een golfkarretje richting de vijand snorren, Haggard en Sweetwater die tijdens instructies potjes steen, papier, schaar spelen, enzovoorts. Genoeg vermaak dus, wat ook echt een sterk punt van de singleplayer is.

De echte Battlefield-roots komen ook in de singleplayer naar voren, want in plaats van een systeem met traditionele checkpoints wordt er gewerkt met spawn points. Het grote verschil hierbij is dat je vaak veel sneller weer bij alle actie bent en daarnaast is de spelwereld persistent. Als jij bijvoorbeeld in een missie een groep vijanden uitschakelt, maar vervolgens zelf het loodje legt, dan zijn die eerder uitgeschakelde vijanden nog steeds verslagen zodra je weer op het strijdveld bent. In combinatie met de spawn points maakt dit de game vooral beperkt qua uitdaging. Het maakt immers niet uit of je twee of twintig keer dood gaat tijdens een gevecht, want alle progressie die je stukje bij beetje boekt blijft toch behouden.

De uitdaging wordt nog verder beperkt door de toevoeging van de life injector. Je hebt namelijk altijd een handige prikpen bij je, waarmee je je gezondheid tot het maximale niveau kunt aanvullen. Dit kan in principe onbeperkt, al moet je wel een aantal seconden wachten voordat je de life injector opnieuw kunt gebruiken. Het valt dus nog steeds niet aan te raden om vol een vuurlinie in te wandelen. Een gevecht zal hierdoor vaak een kwestie zijn van gedoseerd aanvallen, even schuilen en jezelf een shotje geven, en vervolgens weer verder gaan met aanvallen.

Om nog even verder kritisch te zijn, hoef je van de AI ook zeker geen wonderen te verwachten. Vijanden duiken nog wel eens weg achter een muurtje, maar in de meeste gevallen zijn het echte kleiduiven. Vertrouw daarnaast ook niet blind op je eigen team, want het gebeurt zelden dat zij het voortouw nemen in een gevecht. Ondanks dat jij de nieuweling binnen B-Company bent, moet je toch vrijwel altijd alles zelf opknappen, terwijl je teamgenoten op een afstandje staan of domweg zo lang mogelijk in cover blijven zitten.

Voldoening

De vorige drie alinea’s mogen misschien nogal negatief overkomen, maar dit wordt echt meer dan goed gemaakt door andere aspecten van de gameplay. In zowel de single- als de multiplayer is namelijk ongeveer negentig procent van de spelwereld te vernietigen. Weet je niet waar de ingang van een gebouw is? Knal een granaat tegen de muur en je maakt gewoon je eigen deur! Verschuilt de vijand zich laf achter een muurtje of zitten ze de hele tijd in cover te campen? Een welgemikt mortierschot maakt een abrupt einde aan alle dekking! We hebben wel vaker gehoord dat vrijwel de hele spelwereld te vernietigen is, maar deze keer is het ook echt zo. Alleen de skeletten van gebouwen en enkele overige objecten zijn niet te vernietigen, maar verder kan je zonder problemen een heel bos kappen waar ze in Brazilië nog een punt aan kunnen zuigen. Je krijgt namelijk diverse wapens tot je beschikking, waaronder de mogelijkheid om een lokaal bombardement op te roepen. Of wat dacht je van een laser-gestuurde raket die je zelf naar het gewenste doel mag begeleiden? De explosie is groot, de voldoening groter…

Battlefield: Bad Company breekt ook niet met de traditie op het gebied van voertuigen. Van het eerder genoemde golfkarretje tot gepantserde wagens, tanks, boten en helikopters. Waar je ook bent, er is eigenlijk altijd wel vervoer te vinden in je omgeving, en dat kan je goed gebruiken in de uitgestrekte werelden. Ook in de singleplayer is het strijdveld vaak enorm en heb je regelmatig meerdere objectives die nogal ver van elkaar verwijderd zijn. Een vlotte wagen of snelle boot biedt dan zeker uitkomst.

Natuurlijk zijn de voertuigen niet immuun voor kogels en raketten, waardoor ook de levensbalk van je voertuig terug kan lopen van het maximum tot aan het moment dat je maar beter ver van je transportmiddel verwijderd kunt zijn. Dit valt echter te voorkomen, of minimaal even uit te stellen, door gebruik te maken van je power tool. Deze alleskunner repareert in een handomdraai alle vervoersmiddelen door het voor een paar seconden op je voertuig in te laten werken. Het repareren van schade aan een helikopter kan hierbij nog wel vijf tot tien seconden gaan duren, terwijl een golfkarretje binnen twee seconden weer helemaal opgelapt is. Of je met een power tool op pad gaat is nog wel een belangrijke keuze om te maken, want je kunt naast de standaard life injector nog maar één alternatief meenemen. Dit kan de power tool zijn, of juist een mogelijkheid om een laser-gestuurde raket of luchtaanval in te zetten.

Stijl

We zouden het bijna vergeten, maar Bad Company bevat uiteraard ook een multiplayer. Hierin draait het om de grote spelmodus Gold Rush, waarbij het ene team jacht maakt op de kratten met goud van het andere team. Het aanvallende team heeft de nobele taak om steeds twee vijandige kratten met goud op te blazen, om vervolgens door te kunnen stomen naar een nieuw deel van de spelwereld met opnieuw twee kratten om te vernietigen. Als aanvallend team heb je echter een beperkte hoeveelheid respawns tot je beschikking, dus voor de verdedigers is de opdracht simpel: zorg dat je de vijand vaak genoeg uitschakelt zodat ze niet meer kunnen respawnen. En als het even kan moet je ook zorgen dat je kratten met goud voldoende beschermd blijven, want zodra de aanvallers kratten met goud opblazen, krijgen ze er weer extra respawns bij.

Een bekend Attackers vs. Defenders scenario dus, maar dan in de stijl van Bad Company. Hoewel de community zich nog moet gaan vormen en bewijzen, lijkt het erop dat dit zeker goed zal komen. De grote gevechten met twee teams van maximaal twaalf spelers zijn echt een uitdaging en bieden teams of clans genoeg mogelijkheden om goed samen te werken. Ook hier kan je weer vrijwel alles op je weg vernietigen en gebruik maken van de diverse voertuigen. Een kleine tegenvaller is wellicht het ontbreken van de straaljager, maar volgens de ontwikkelaar zorgden straaljagers voor teveel onbalans in de gameplay, aangezien ze erg lastig te vernietigen zouden zijn.

Conclusie

Battlefield: Bad Company is een game geworden met een geheel eigen karakter. De multiplayer is prima verzorgd en zal later ook nog gratis voorzien worden van een Conquest spelmodus door middel van downloadable content. De singleplayer is daarnaast een verhaal met twee gezichten. De humor, voertuigen, wapens en vele mogelijkheden om je omgeving te vernietigen zijn echt geweldig. Daar staat tegenover dat het systeem van spawn points ervoor zorgt dat de uitdaging heel beperkt is en ook de AI van zowel de vijand als je squad had veel beter uitgewerkt mogen worden. Dit neemt niet weg dat de game genoeg te bieden heeft en het strijdveld mag verlaten met een welverdiende acht als eindcijfer.

 1.   
  GraveDevil's avatar

  Het lef hebben om grootheden als Metal Gear Solid, Gears of War en Rainbow Six flink voor schut te zetten.

  Gewoon daarom vind ik B-Company al vet cool 😆 Maar omdat ie niet op de pc uitkomt, vindi k hem gelijk weer een heel stuk minder cool 😛

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  de Review al sinds waneer is ie uit ? ik zag hem laaste niet in de winkels ligen

 3.   
  Ika Q's avatar

  Hopelijk heb ik deze game snel binnen 😆

 4.   
  nickykolkie's avatar

  GraveDevil schreef, "

  Het lef hebben om grootheden als Metal Gear Solid, Gears of War en Rainbow Six flink voor schut te zetten."

  Gewoon daarom vind ik B-Company al vet cool 😆 Maar omdat ie niet op de pc uitkomt, vindi k hem gelijk weer een heel stuk minder cool 😛

  ik ook echt jammer maar wij worden getroost met bf heroes 🙂

 5.   
  gappower's avatar

  Heb de demo op de ps3 gespeeld… en vond hem best wel goed ! alleen blijf ik cod4 leuker vinden 8)

 6.   
  GameAC's avatar

  Vond ‘m niks

 7.   
  Nejen's avatar

  gappower schreef, "Heb de demo op de ps3 gespeeld… en vond hem best wel goed ! alleen blijf ik cod4 leuker vinden 8) "

  Ik snap het niet de game is nog niet eens uit en sommige kraken de game alleen maar op de demo 😕 .
  Hoe dan ook deze game ga ik zeker wel binnenhalen. Ben beniewd of destruction ook in de komende bf series komt( behalve bf heroes dan).

 8.   
  zultrax's avatar

  Ik vond de demo al erg goed en ga de GOLD-edtition halen van deze want ik heb al de hele bf collectie staan ook al doen BF2 en BF 2142 het erg traag op mijn computer zo traag dat het eigenlijk onspeelbaar is houd ik ze toch 🙂
  de geluiden lijken me erg mooi zodra ik me bose surround system heb. 😉

  edit
  komt ie nou de 26e of 27e want bol.com zegt 26 juni en nog een paar sites ook.

 9.   
  GraveDevil's avatar

  GN zegt 27 😉

 10.   
  Standley16's avatar

  zultrax schreef, "Ik vond de demo al erg goed en ga de GOLD-edtition halen van deze want ik heb al de hele bf collectie staan ook al doen BF2 en BF 2142 het erg traag op mijn computer zo traag dat het eigenlijk onspeelbaar is houd ik ze toch 🙂
  de geluiden lijken me erg mooi zodra ik me bose surround system heb. 😉

  edit
  komt ie nou de 26e of 27e want bol.com zegt 26 juni en nog een paar sites ook."

  NU ik heb al zat mensen in me lijst die hem spelen ga een keer naar de free record shop die kijken niet naar release datum’s die gooien het gewoon in het schap wanneer ze het hebben 😉

 11.   
  fan the man1's avatar

  Deze game lijkt me kei gaaf!😀

 12.   
  jesse888's avatar

  laipe review maar hij komt niet voor de pc 😥

 13.   
  none's avatar

  als deze batllefield ooit nog op de pc komt hoop ik wel dat ze die aanpassen zodat je weer lekker met 64 man in een server kan en dat je bepaalde mogelijkheden aan en uit kunt zette, bf 2 stijl meer dus, maar dan nieuwer

 14.   
  SjaakSnel's avatar

  vind het wel een laag review cijfer vergeleken met andere sites. Ook vind ik het geluid van de wapens en voertuigen echt super.

 15.   
  teuntjuh's avatar

  lijkt me vet

 16.   
  Leon 2.0's avatar

  ChielB schreef, "Noem het laag, noem het kritisch. Er zullen altijd verschillen zijn tussen sites, het blijven eigen meningen. Naar mijn mening was de singleplayer, waar Bad Company zichzelf toch echt mee wil verkopen, zeker niet foutloos. Vandaar dat het eindcijfer op een 8 staat. Maar een 8 is natuurlijk nog steeds een zeer goed cijfer. 🙂 "

  idd, zo zal je het ook soms niet en soms wel eens zijn met een (p)review, het is een kwestie van smaak :), tog jammer dat hij niet voor de pc komt.

 17.   
  GraveDevil's avatar

  ChielB schreef, "Noem het laag, noem het kritisch. Er zullen altijd verschillen zijn tussen sites, het blijven eigen meningen. Naar mijn mening was de singleplayer, waar Bad Company zichzelf toch echt mee wil verkopen, zeker niet foutloos. Vandaar dat het eindcijfer op een 8 staat. Maar een 8 is natuurlijk nog steeds een zeer goed cijfer. 🙂 "

  Jammer dat het zich wilt verkopen met de single player. Battlefield is toch wel een game waarbij je gelijk aan multiplayer denkt. M’n broer gaat aan het einde van de vakantie waarschijnlijk een ps3 kopen met deze game erbij, dus dan kan ik zelf ook een beetje kijken 😛

 18.   
  Jensa1751's avatar

  Ik vind het echt een stom spel en zeker neit die 70 euro waard…

 19.   
  nickykolkie's avatar

  ”Jensa1751″ schreef, "Ik vind het echt een stom spel en zeker neit die 70 euro waard…"

  dankje wel nu heb de score verpest

 20.   
  delta62's avatar

  Vette game!

 21.   
  Tom's avatar

  ”Jensa1751″ schreef, "Ik vind het echt een stom spel en zeker neit die 70 euro waard…"

  Zoek eens beter rond in de winkels, ik haalde hem namelijk gister binnen voor 55 euro. 🙄

 22.   
  ChielB's avatar

  GraveDevil schreef, "Jammer dat het zich wilt verkopen met de single player. Battlefield is toch wel een game waarbij je gelijk aan multiplayer denkt. M’n broer gaat aan het einde van de vakantie waarschijnlijk een ps3 kopen met deze game erbij, dus dan kan ik zelf ook een beetje kijken 😛 "

  De multiplayer is simpelweg een hele vette mode en nog steeds, zoals hoort bij Battlefield, erg belangrijk. Alleen Dice heeft veel gehamerd op een volwaardige singleplayer, vandaar dat ook daar kritisch naar gekeken is. Maar minpuntjes wat betreft zwakke AI gelden natuurlijk niet in de multiplayer, dus dan kan je zelf makkelijk bepalen wat voor jou echt belangrijk is. 8)

 23.   
  Wouter's avatar

  Een welverdiende negen krijgt ie van mij! Ik krik het gemiddelde wel weer een beetje omhoog! 😉

 24.   
  mars264's avatar

  Erg leuke game maar erg snel uitgespeeld, ik dacht echt zo van is dit het einde al.
  Het is wel een droog einde 😛

 25.   
  Spam-Fischer's avatar

  lijkt me gaaf, ziet er goed uit!

 26.   
  paragamer's avatar

  te erg moet ik hebben wat voor systeem eisen??? 😕

 27.   
  SuperNova's avatar

  ”Jensa1751″ schreef, "Ik vind het echt een stom spel en zeker neit die 70 euro waard…"

  Idioot..

 28.   
  nick-nick-nick50's avatar

  dit spel in zo gaaf dit kan gewoon niet beter!!! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 8) 8) 😆

 29.   
  SuperNova's avatar

  ”nick-nick-nick50″ schreef, "dit spel in zo gaaf dit kan gewoon niet beter!!! 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 8) 8) 😆 "

  Dude.. Cut the emoticon spam crap 😛

 30.   
  Seshiroo's avatar

  Ik heb hem op de X360. Vind hem wel vergelijkbaar met COD 4. Leuke game 🙂

 31.   
  S4nd3r's avatar

  ”Jensa1751″ schreef, "Ik vind het echt een stom spel en zeker neit die 70 euro waard…"

  Ben je dom ofzo?
  Oke ik snap het als het je game niet is maar dan geef je tog niet voor alles een 1

 32.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik geef originaliteit een 10 omdat het DICE is gelukt om een goeie singleplayer camaigne te maken, maar je doet het uiteindelijk voor de multiplayer zoals elk Battlefield.

 33.   
  thommie13's avatar

  Echt een spel voor de graphics en zo…
  Heel mooi en vooral de details, alles kan kapot, iedereen heeft een eigen stem.
  Niet net zoals BTF 2…
  Zeker kopen als je een PS3 hebt..

 34.   
  1990varial's avatar

  mooi spel wel een beetje standaard maar zeker ps3 waardig 😆

 35.   
  forzaa's avatar

  ”mars264″ schreef, "Erg leuke game maar erg snel uitgespeeld, ik dacht echt zo van is dit het einde al.
  Het is wel een droog einde 😛 "

  hoe lang heb je er voor gedaan? 😛

  ik ging naar de winkel om hem te kopen maar in de winkel had ik mij bedacht nu heb ik far cry2
  volgens mij een betere keuze 😀

 36.   
  amine98324's avatar

  snel uitgespeeld

 37.   
  X-doos's avatar

  ”mars264″ schreef, "Erg leuke game maar erg snel uitgespeeld, ik dacht echt zo van is dit het einde al.
  Het is wel een droog einde 😛 "

  Daarom wordt BFBC2 gemaakt 😆

 38.   
  XTR17's avatar

  Binnenkort schaf ik me eindelijk een ps3 aan, Bad Company koop ik er meteen bij 8)

 39.   
  War&Peace's avatar

  ”XTR17″ schreef, "Binnenkort schaf ik me eindelijk een ps3 aan, Bad Company koop ik er meteen bij 8) "

  Beter CoD4 & 6 kopen, ik vind het echt niet een heel goede game.
  En die grappen vind ik soms ook wel van een laag niveau, niet écht iets dat criminelen uitkramen (GTA?) 😛
  Maar echt niet slecht ofzo!

 40.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  War&Peace schreef, "

  ”XTR17″ schreef, "Binnenkort schaf ik me eindelijk een ps3 aan, Bad Company koop ik er meteen bij 8) "

  Beter CoD4 & 6 kopen, ik vind het echt niet een heel goede game.
  En die grappen vind ik soms ook wel van een laag niveau, niet écht iets dat criminelen uitkramen (GTA?) 😛
  Maar echt niet slecht ofzo!

  "

  nee joh cod 6 is overhypt en heeft helemaal geen humor.
  een van de beste games, kan niet wachten op 2

 41.   
  Willy92's avatar

  deze is nog niet uit op de pc uit? of komt die nooit op de pc uit?

 42.   
  FireBallz's avatar

  Goede review. Heb deze nog niet, maar je kan hem voor ik dacht 3,- voor Ps3 krijgen bij ps3gameskopen.nl . Wel overtuigd!

 43.   
  FireBallz's avatar

  ”Willy92″ schreef, "deze is nog niet uit op de pc uit? of komt die nooit op de pc uit?"

  nee, ik heb zelf ook al gezocht voor op de pc, maar die is niet te vinden. Dan maar naar BF BC2
  😆

 44.   
  FireBallz's avatar

  Hahhaha, toen ik de voorkant zag moest ik zogezegd niet meteen denken aan BF!