Dragon Ball Z: Burst Limit

Dragon Ball Z is een serie die al vele jaren met ons is. Hoewel de hype op televisie inmiddels wat lijkt bekoeld, blijven de games met regelmaat verschijnen. De serie maakt zich op voor een stevig next-gen debuut in de vorm van Dragon Ball Z: Burst Limit. Een sterke fighting game of uitsluitend voer voor de fans?

Het was hoog tijd dat de Dragon Ball Z-games naar de next-gen consoles kwamen, want de vorige games begonnen toch wel behoorlijk gedateerd aan te voelen. Eigenlijk is β€˜next-gen’ hier inmiddels wel misplaatst, want de consoles waarvoor de game verschijnt, de Xbox 360 en PlayStation 3, zijn toch alweer geruime tijd verkrijgbaar. Na vele actievolle uurtjes achter mijn PlayStation 3 kan ik echter tevreden terugkijken op de aanwezigheid van Burst Limit.

Voordeel

Over de inhoud van Dragon Ball Z: Burst Limit kan ik kort zijn: het voldoet aan de eisen van een fighting game en het ook zeker aan die van een Dragon Ball Z-game. Dit is echter wel erg kort door de bocht, want de game heeft aardig wat onder de motorkap. Als eerste is er de mogelijkheid om een verhaallijn te doorlopen, vanaf het begin van de serie tot aan de Cell Saga. Leken zullen hier wel hun vraagtekens bij zetten, en dat is ook precies waar een addertje onder het gras zit. Van de storyline zul je zeker kunnen genieten als fan, met diverse vrij te spelen characters. Het is echter veel minder toegankelijk voor de gamer die de serie niet al jaren fanatiek volgt. Het verhaal is daarnaast ook nog eens aan de korte kant en dat voelt toch wel aan als een kleine domper, zodra je na hooguit een handjevol uren deze modus al voltooid hebt.

Naast het verhaal heb je ook de bekende spelmodi als trial en versus. Toch is de basis van alles hetzelfde: het vechtsysteem. Geheel in stijl met voorgaande games is het vechten in Burst Limit niet bijzonder diepgaand. Je hebt de Rush Attack en Smash Attack onder je knoppen, net zoals de mogelijkheid om te blokkeren en de heerlijke Ki Blast, waarmee je extra sterke aanvallen kunt uitvoeren, die allen een waar visueel spektakel opleveren. Nog steeds zul je in no-time van grond- naar luchtgevechten gaan en blijft de actie lekker vlot. Het voordeel van het eenvoudige vechtsysteem is dat het erg toegankelijk is, maar wat mij betreft had het toch best wel eens wat uitgebreider gemogen.

De eerder genoemde Versus-mode biedt daarnaast de mogelijkheid om te genieten van twee computergestuurde vechters. Misschien even leuk om te zien wat Dragon Ball Z: Burst Limit in zijn mars heeft, maar eigenlijk een vrij zinloze optie. Leuker wordt het echter wanneer je online gaat. De pret blijft wel beperkt wat betreft de online spelmodi, maar het is toch wel leuk om even je buitenlandse mede-fans een kopje kleiner te maken. Hier en daar dook er wel wat lag op, al vond ik dat niet snel storend.

Een leuke toevoeging

Het vechten in Burst Limit is niet helemaal een herhaling van zetten, want het is ook mogelijk om zogeheten Drama Pieces te kiezen die je kunnen helpen tijdens het gevecht. In het begin heb je een paar mogelijkheden om te kiezen, maar zoals het een goede game betaamt kan je vanzelf meer Pieces vrijspelen. Zie deze Drama Pieces als extra afweer tijdens specifieke omstandigheden. Ze worden automatisch getriggerd zodra een bepaalde situatie zich voordoet. Als je bijvoorbeeld kiest voor Drama Pieces die je helpen bij het blokkeren van worpen, dan zal deze hulp direct ingeschakeld worden op het moment dat je tegenstander een dergelijke actie probeert in te zetten. Een leuke toevoeging, die de game wat extra elan geeft.

Grafisch is Burst Limit een genot voor het oog, want dankzij de krachtige consoles komt het cell-shaded geheel prachtig uit de verf. De animaties en textures waren voorheen nog wel eens wat zwakjes, maar in deze game is dit alles goed op niveau gebracht. De framerate was eveneens goed in orde, wat ook niet geheel onbelangrijk is bij een fighting game.

Conclusie

Dragon Ball Z: Burst Limit doet na lange tijd precies datgene waar de serie aan toe was: de bekende gameplay, maar dan in een heel mooi jasje. Het vechten voelt vertrouwd aan, al blijft het vrij simpel van opzet. Online is er ook nog zeker wat ruimte voor verbetering, maar het is een mooie start van de serie op de hedendaagse consoles. De game blijft echter wel volledig gericht op de fans, maar we hadden ook niet anders verwacht…

 1.   
  nickykolkie's avatar

  is dat nou een leuk spel??

 2.   
  martyntjee's avatar

  GEEN BO SAGA!!!! πŸ˜₯
  maar missen ze dan ook de chars uit de latere sagas wnt dat zou wel ene dik minpunt zijn?? 😳

 3.   
  GameAC's avatar

  Het is nog steeds te veel van hetzelfde + het stopt al bij de Cell saga.

 4.   
  Tommy6769's avatar

  GameAC schreef, "Het is nog steeds te veel van hetzelfde + het stopt al bij de Cell saga."

  ik vond er na de cell saga toch niets meer aan!

 5.   
  dr-salvador's avatar

  street fighter 4 anyone ?

 6.   
  stormtrooper's avatar

  hoe kan het beeld eigenlijk en 8.5 hebben? πŸ˜• πŸ˜• πŸ˜•

 7.   
  Rijstekorrel's avatar

  dit heb ik altijd wel leuk gevonden om te spelen nog, misschien dat ik deze als die er is ook wel mee neem

 8.   
  Robbieman's avatar

  Soviet Gamer schreef, "

  ”)GN(-Erik” schreef, "[quote=”RinusReetRidder”]Vette game voor fans maar denk niet dat dit voor anderen heel boeiend is. Wacht wel op Soul Calibur4 of Tekken6… πŸ˜€ "

  Zo denk ik er ook over πŸ˜› "

  Ik ook.[/quote]

  ik ook

 9.   
  FlameZ's avatar

  Mooie review, ik heb hem al een tijdje, maar vervelen doet ie zeker niet :).

 10.   
  para's avatar

  dit is lauwwwwwwwwwwwwwwwwwww πŸ˜€ πŸ˜€ πŸ˜€

 11.   
  LHH's avatar

  Robbieman schreef, "

  ”Soviet Gamer” schreef, "[quote=”)GN(-Erik”][quote=”RinusReetRidder”]Vette game voor fans maar denk niet dat dit voor anderen heel boeiend is. Wacht wel op Soul Calibur4 of Tekken6… πŸ˜€ "

  Zo denk ik er ook over πŸ˜› "

  Ik ook.[/quote]

  ik ook[/quote]

  idem

 12.   
  WW's avatar

  Zozo, Dragon Ball Z. Dat het nog leeft. πŸ˜†

 13.   
  Hein_Ajax's avatar

  Het is een leuke game:D
  Maar een beetje kort van Saiyen Saga t/m Cell Saga:(

 14.   
  Seshiroo's avatar

  Ik keek het vroeger altijd op tv. Leuk dat er een nieuwe game van uit is. Hij is redelijk vet πŸ™‚

 15.   
  tomeen's avatar

  te gewoon

 16.   
  toexzz's avatar

  leuke game, maar niet de beste dragonball z game op de markt.
  grafisch een toppertje maar daarmee is het ook wel een btje gezegd. naast de single player is er weinig lol aan te beleven. geef mij toch maar de oude budokai 3 op de ps2

 17.   
  daromalofu's avatar

  Het is naar mijn mening de beste fighter van het jaar

 18.   
  GamePrince's avatar

  Mooie game lijkt een beetje op budokai,in vergekijking met zijn voorgangers is deze game niet de langste want hij gaat namelijk maar tot de cell saga,game ziet er verder heel mooi uit.voor al voor de fans leuk