Back Track: Grand Theft Auto – Vice City & San Andreas

Grand Theft Auto III was een groot succes, maar leverde wel één groot probleem op: hoe maak je een vervolg voor een spel dat de wereld op zijn kop zette? Nóg groter, nóg uitgebreider en nóg scherper. GTA III bleek nog maar het begin…

eftMeteen na de release van GTA III ging Rockstar North aan het werk. Volgende bestemming: het Miami van de jaren ’80. Waarom? Het is een zeer herkenbaar era, en rond die tijd waren alle werknemers aan de serie Miami Vice. Voor GTA III had men al de muziek van de film Scarface gehuurd, dus voor sommigen was de keuze snel gemaakt. Anderen twijfelden, want dat jaren ’80 gevoel opwekken is geen simpele taak. Als je terugkijkt op Vice City lijken deze zorgen misschien vreemd, want GTA bleek zich helemaal thuis te voelen in de jaren ’80. Het gevoel wat je krijgt als je door Vice City rijdt lijkt moeiteloos opgewekt door Rockstar North, maar het tegenovergestelde is waar. In de krappe negen maanden waarin het project in elkaar gesleuteld is hebben ontwerpers moeite gehad met het opwekken van dat authentieke eighties gevoel. Het was het wel waard, want de presentatie is op alle mogelijk manieren vooruit gegaan. De muziek, de kleuren, kleding, gebouwen, auto’s, motoren, alles is zorgvuldig bij elkaar gezocht om de speler volledig onder te dompelen in de jaren ‘80. Naast de presentatie is er met Vice City weinig veranderd in de wereld van GTA. Helikopers en motoren waren noemenswaardige toevoegingen, net als het aanpassen van de kleding van je personage. In principe was Vice City een prachtig uitbreidingspakket voor GTA III, iets dat niet eens ontkend wordt door Rockstar.

Grand Theft Auto Vice City had profijt van de reputatie van zijn voorganger, en vloog daardoor al meteen uit de schappen. Er zijn ondertussen vijftien miljoen exemplaren verkocht. Alweer werd het scheppen van een aantrekkelijke omgeving naar een hoger plan getild door Rockstar, iets wat het feit dat vernieuwing in de gameplay ver te zoeken was mooi compenseerde.

Gang Bang

Na de release van Vice City was de volgende stap voor Rockstar snel gezet: op naar de jaren negentig. De hele ‘gang bang’ cultuur die ontstaan is in Amerika in de jaren ’90 past perfect bij GTA, zowel in gameplay als in stijl. Niet dat deze keuze geheel risicoloos was. Wij tolerante Hollanders denken er misschien niet bij na, maar dat je met een zwart personage speelt had voor opschudding kunnen zorgen. Uiteindelijk leverde het alleen maar extra punten op, want de hele zwarte cultuur die CJ, de hoofdpersoon, met zich mee bracht was een frisse wind in het, tot dan blanke, GTA. In Vice City had men al gespeeld met ightverwisselbare kleren en andere dingen die je als speler aan kon trekken, maar dit keer wilde men voluit gaan. Ondanks dat CJ meer karakter heeft dan alle hoofdpersonages voor hem bij elkaar opgeteld, lijkt het alsof hij dichter bij de speler staat. En dan is er natuurlijk nog het het geheel. Drie volwaardige steden, eindeloze stukken woestijn, akkers en bergen. Allemaal met veel aandacht vormgegeven. Dit element was bij sommigen een hit, sterker nog: sommigen vinden Liberty City in GTA IV te kleinschalig. Er was ook een ander geluid te horen: San Andreas zou zo groot zijn dat je overal veel te lang over doet. De stukken platteland zouden overbodig zijn. Meer content op kleinere schaal. Dit is een probleem waar Rockstar zelf niet helemaal uit is, en daarom waarschijnlijk voor GTA IV weer een stapje terug heeft genomen.

GTA is van de drie delen op de PlayStation 2, Xbox en PC verre weg de populairste. De game scoorde in reviews beduidend hoger dan zijn voorgangers en is ondertussen bijna 22 miljoen keer verkocht. Dit ondanks dat sommige winkels het spel na de beruchte “Hot Coffee” mod uit de schappen hebben gehaald. De camera ging mee het huis in als je een vriendin ‘bezocht’, en kon je een duidelijk onafgemaakte mini-game spelen om je vriendin klaar te laten komen. De topman van Rockstar zei later dat zijn eerste reactie was: ‘ik baalde ervan, want ik was bang dat een groots product als dit bekend kwam te staan om zoiets kleins.’

eftOndertussen is GTA IV al verschenen voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. Een nieuwe engine, een nieuwe generatie hardware en, aldus de eerste trailer, een nieuw begin. Maar als je terug kijkt op de serie als geheel is er zoveel opgebouwd wat terug komt in GTA IV, dat het moeilijk een nieuw begin genoemd kan worden. Van het camera-perspectief tot het ontwerp van Liberty City, alles bouwt verder op wat ze hadden in San Andreas. Alweer hebben ze bewezen de meesters te zijn van dit genre, en dat was waarschijnlijk niet gelukt zonder de rijke geschiedenis die hierboven staat.

GTA III, Vice City en San Andreas zijn allemaal verkrijgbaar in een zeer voordelig pakket, dat verkrijgbaar is gemaakt voor de Xbox en PlayStation 2.

 1.   
  Lashrom's avatar

  Nice Column, maar ik vind San Andreas wel leuker en Ghetto achtiger met Niggah’s enzo. 😀

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Ik vraag me ook ontzetend af of dit de laatste Grand Theft Auto van R* is want hoe kun je het nog beter groter en
  spectaculerder maken dan Grand theft Auto IV 😆

 3.   
  Leon 2.0's avatar

  nice deze backtrack, ik vond bij SA dat platteland enzo er juist bij horen 🙂

 4.   
  GraveDevil's avatar

  Ik denk niet dat deze serie het nog lang volhoud. Ze gaan al iets van 13 jaar mee ofzo, en als ze het nog eens 10 jaar blijven volhouden, dan “is het weer uitgemolken”. Ze moeten een keer een hele andere setting nemen. De jaren ’50 of juist de toekomst. Dit speelt zich allemaal af tussen de jaren ’80 (en Vice City deed me echt denken aan Scarface) en nu. Of juist in Europa, of in Rusland, of in Australië ofzo, want de vorige delen zaten allemaal in San Andreas (LA, Las Vegas, San Francisco), Liberty City (NY), en Vice City (Miami)..

 5.   
  Faex's avatar

  Ik vind vice city en san andreas even mooi en het was een hele mooie collum 8) 😀 8) 8)

 6.   
  BartG's avatar

  @ scar,

  Mooi verteld, eigenlijk precies hoe ik er ook over denk 🙂

 7.   
  Ruudjee's avatar

  Al die GTA Games zijn gewoon tóppers.

  Daarom gaan een vriend van me en ik, in de vakantie een San Andreas Marathon van 48uur houden 😆

 8.   
  i7 Grendel's avatar

  Ik heb er eigenlijk helemaal geen problemen gehad met de grootte van San Andreas. Want door die grootte is het vliegtuig ook echt nuttig gemaakt. Want wat heb je aan een vliegtuig, wanneer je na een halve minuut weer aan het einde van de map zou zitten? En je hebt nu voor iedereen een omgeving die hij/zij leuk vindt. Hou je van strand, havens, nachtleven, woestijn, bos, berg of boerderij? Het is er allemaal. Een nadeel is dat de missies soms saai, moeilijk of te lang zijn (laatste missie duurt langer dan een half uur). Maar vergeet niet dat San Andreas ook als eerste de “Drive-By” had.

  Maar Vice City is ook heel mooi. Daar heb je pas een echt mooie zonsondergang. Ook is Tommy meer mijn favoriet, omdat hij gewoon dat “Businessman” achtige heb wat ik leuk vindt.

 9.   
  LXZ-76's avatar

  GameAC schreef, "Vice City = übervet

  San andreas = tegenvallend"

  mee eens, het vetste uit San Andreas waren de uitgestrekte landschappen en de vliegtuigen.

 10.   
  Rikki's avatar

  Wat ik nog ’t leukst vond in GTA waren nog de cheatscodes, lol.

 11.   
  FlameZ's avatar

  GTA Vice city vond ik leuker dan San Andreas , de mogelijkheden waren minder , maar ik heb hem vaak genoeg uitgespeeld.
  Bij San Andreas had ik er weinig zin in om hem uit te spelen.

 12.   
  -050- Critical's avatar

  je kan zeggen wat je wil over sa maar de personages zijn gruwelijk grappig 😆 en dan vooral ryder zero catalina OG loc ik vind het alleen jammer dat de sfeer in de tweede en derde staat zo saai is brede wegen veel flats 🙄 los santos is verreweg de beste stad ooit in gta( al was vice oook vet)

 13.   
  nickykolkie's avatar

  toen ik in groep 3 zat kocht mijn vader een ps2 voor mij met gta vice city en wat ging school sloom voorbij en toen ik achter mijn ps2 gta vice city aan het doen was kreeg je me er niet achter weg 🙂

 14.   
  nickykolkie's avatar

  plesticmen schreef, "

  ”GameAC” schreef, "Vice City = übervet

  San andreas = tegenvallend"

  vice city is veel harder dan san gwn ubervet:D"

  dus niet gta san andreas heb je een veel grotere stad meer auto’s wapens enz….

 15.   
  Alias's avatar

  De eerste GTA die ik gespeeld heb was GTA 2 bij kennissen, ik was toen nog jong maar vond het geweldig om een poppetje van bovenaf te spelen en de politie achter je aan te krijgen.

  De eerste GTA die ik echt zelf heb gespeeld is GTA VC, en ik moet zeggen daar heb ik een hoop uurtjes in gestoken. Na Vice City ben ik bezig gegaan met GTA SA en ook hier heb ik al veel uren ik gestoken. Maar ik moet zeggen dat er in bijde van deze GTA’s een goede sfeer hangt die bij de setting van de game past. Dat ze de muziek hebben gebruikt die in de tijd van de 80’s (VC) en de 90’s (SA) gedraaid werd maakt het alleen maar mooier en sfeervoller.

  Nu is er GTA IV en ik hoop eigenlijk dat deze ook voor de pc uitkomt zodat het weer mooie en sfeervolle uurtjes gamen voor me zijn.

  Maar was weer een heerlijke column om te lezen. 8) 😉

 16.   
  martyntjee's avatar

  kolkie95″]

  ”plesticmen schreef, "[quote=”GameAC” schreef, "Vice City = übervet

  San andreas = tegenvallend"

  vice city is veel harder dan san gwn ubervet:D"

  dus niet gta san andreas heb je een veel grotere stad meer auto’s wapens enz….[/quote]

  het is maar wat je mening is 😉
  ik vond vice city ook veel leuker ik heb echt totaal NIKS emt die hip hop scene en dat jaren 80 gevoel van vice sprak me wel aan.
  SA was wel gaaf met die vliegtuigen en je kon wel weer meer zoals sport school enzo maar vond vice city persoonlijk gewoon beter 😳

 17.   
  dr-salvador's avatar

  @[S]car

  amen dude amen

 18.   
  jorisje's avatar

  gta 4 is leuk maar kan niet tipe aan sa

 19.   
  GraveDevil's avatar

  Vice City en San Andreas hebben allebei hun betere en mindere punten. Ikzelf vind SA de beste, grote stad, vleigtuigen, gangsta stijltje wat ook weer niet te overdreven is, de hiphop scene.. VC, kan igg niet zo snel iets bedenken, maar die heeft weer andere goeie punten.

 20.   
  JonsoN's avatar

  Nice Column,, In Vice city waren de missies veel leuker dan in San Andreas, Maar San Andreas had meer sfeer, Zo hebben ze allebei wel wat, En als ik op allebei een cjfer moet geven, geef ik ze beide een 9.. 🙂

 21.   
  Feenie's avatar

  Pimkingetje schreef, "San andreas rocks ass!!! 8) "

  Vind ik ook! Ik heb er heel wat uurtjes in gestoken, en krijg er maar niet genoeg van!
  🙂

 22.   
  gillian70's avatar

  ik vind san andreas leuk ,,, zeker sa:mp = san andreas multiplayer dat is online zeker team neo dus iedereen dat gta san andreas heeft die moet sa:mp downloaden ga naar de site http://www.sa-mp.com/ echt goed. 😉 😉 😉

 23.   
  i7 Grendel's avatar

  En Vice City is handiger wat auto’s betreft, want je kunt eigenlijk elk type auto wel op een vast parkeerplek vinden. In San Andreas zijn er veel auto’s die je op gewoon straat moet vinden (wat meestal tegenvalt) of moet kopen bij de Import/Export garage (Easter Basin, Doherty).

 24.   
  Boxer's avatar

  Man, van mij moge ze wel de graphics van IV, de grote wereld van SA en een beetje de missies van VC (die ik beter vond) en dan nog wat extra erbij. Dan heb je volgens mij de perfecte GTA 🙂

 25.   
  ligalized's avatar

  Ik vind de nieuwe ” liberty city” wat aan de kleine kant, wel een hoop missies maar heb hem in korte tijd al uitgespeeld in tegenstelling tot san andreas duurde dat wel ff. wel is de nieuwe GTA natuurlijk vele keren mooier alleen hoop dat de volgende GTA een stuk grooooter is ” waar geen einde aan komt” 😀

 26.   
  Silent Assasin's avatar

  ik vin san andreas gewoon de leukste en de beste! de grootte, speelbaarheid! speel m nu nog 😉 😆 😀

 27.   
  WhySoSerious?'s avatar

  GameAC schreef, "Vice City = übervet

  San andreas = tegenvallend"

  Juist het tegenovergestelde!!! 😕

 28.   
  Call Of Duty Lover's avatar

  Omg, San Andreas is echt wel leuker dan Vice City hoor. ;p
  Als je met Vice in water komt ga je dood.. En met San kun je zwemmen! 😉

 29.   
  stefaandw's avatar

  jup maar in vice city stories kan je wel zwemmen 😛

 30.   
  Rickass93's avatar

  Goeie column, leuk om te lezen!

 31.   
  Dotz's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "Ik vraag me ook ontzetend af of dit de laatste Grand Theft Auto van R* is want hoe kun je het nog beter groter en
  spectaculerder maken dan Grand theft Auto IV 😆 "

  Wat zeiden ze ook alweer met GTA3? 🙄

 32.   
  Dotz's avatar

  GraveDevil schreef, "Ik denk niet dat deze serie het nog lang volhoud. Ze gaan al iets van 13 jaar mee ofzo, en als ze het nog eens 10 jaar blijven volhouden, dan “is het weer uitgemolken”. Ze moeten een keer een hele andere setting nemen. De jaren ’50 of juist de toekomst. Dit speelt zich allemaal af tussen de jaren ’80 (en Vice City deed me echt denken aan Scarface) en nu. Of juist in Europa, of in Rusland, of in Australië ofzo, want de vorige delen zaten allemaal in San Andreas (LA, Las Vegas, San Francisco), Liberty City (NY), en Vice City (Miami).."

  Ga bij Rockstar North werken 😛 !

 33.   
  Boxer's avatar

  precies GraveDevil… En als je het zo goed weet, waarom begin je dan geen eigen serie (hoewel ik het wel eens ben met s een andere setting 🙂

 34.   
  Dotz's avatar

  mr.black schreef, "nice deze backtrack, ik vond bij SA dat platteland enzo er juist bij horen 🙂 "

  Klopt en die hoofdsnelwegen ook 8) !

 35.   
  gamer v's avatar

  ik vat niet dat ze nu al een nieuwe gta aan het maken zijn gta 4 is net uit en vetter kan het gewoon niet

 36.   
  gamer v's avatar

  Alias schreef, "De eerste GTA die ik gespeeld heb was GTA 2 bij kennissen, ik was toen nog jong maar vond het geweldig om een poppetje van bovenaf te spelen en de politie achter je aan te krijgen.

  De eerste GTA die ik echt zelf heb gespeeld is GTA VC, en ik moet zeggen daar heb ik een hoop uurtjes in gestoken. Na Vice City ben ik bezig gegaan met GTA SA en ook hier heb ik al veel uren ik gestoken. Maar ik moet zeggen dat er in bijde van deze GTA’s een goede sfeer hangt die bij de setting van de game past. Dat ze de muziek hebben gebruikt die in de tijd van de 80’s (VC) en de 90’s (SA) gedraaid werd maakt het alleen maar mooier en sfeervoller.

  Nu is er GTA IV en ik hoop eigenlijk dat deze ook voor de pc uitkomt zodat het weer mooie en sfeervolle uurtjes gamen voor me zijn.

  Maar was weer een heerlijke column om te lezen. 8) 😉 "

  gta 4 komt in november uit op de pc

 37.   
  geppie's avatar

  gta4 is kinderspel ze zijn al veel verder grafics is mooi ,
  ken aleen nog niet veel doen in het spel
  de volgende word beter

 38.   
  maga's avatar

  Ik denk dat er nog miljoenen games van GTA zal bestaan! 😀 😀 ! 😀 😀 !
  Die van de toekomst zullen veel plezier hebben met GTA !!!!! 😆 😆 !! 😆 😆 !

 39.   
  devrano's avatar

  hoe kunnen wij da downloaden???

 40.   
  Dotz's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "Ik vraag me ook ontzetend af of dit de laatste Grand Theft Auto van R* is want hoe kun je het nog beter groter en
  spectaculerder maken dan Grand theft Auto IV 😆 "

  Dat hebben ze bij bijna élke GTA gezegd!

 41.   
  oldboy12's avatar

  Vice City is c-ket wel de beste van alle GTA’s in de gehele reeks tot nu toe!