Mass Effect

Mass Effect bewees zich in 2007 al op de Xbox 360 en nu komt dit epische avontuur van BioWare ook naar de PC. Een zwakke port of een goede reden om te feesten? Lees het in deze review…

Kwaliteit

De basis van Mass Effect is uiteraard ongewijzigd. Je gaat aan de slag als Commander Shepard om vrede en liefdadigheid te verspreiden door de ruimte. Er blijkt echter behoorlijk wat mis overal, waardoor er genoeg werk aan de winkel is. Dit is eigenlijk heel kort door de bocht waar de game om draait. Voor een uitgebreidere omschrijving kan ik je naar onze Xbox 360-review verwijzen. Het leukste blijft echter om je te laten meeslepen door de game, want zoals we inmiddels wel gewend zijn van BioWare krijgen we een erg sterk en aangrijpend verhaal voorgeschoteld.

Niet in de laatste plaats wordt dit geheel ondersteund door sterke graphics en een sublieme soundtrack. Vanaf de eerste minuten weet de muziek een mooi sfeertje op te bouwen en ook gedurende de rest van de game steekt het geluid goed in elkaar. Mass Effect is daarnaast ook nog eens voorzien van een goede groep voice actors, wat nogmaals benadrukt dat men echt voor kwaliteit is gegaan met deze game. De vele dialogen die je tegen zult komen tijdens het spelen zijn dan ook erg goed uitgewerkt. Tot zover dus eigenlijk niets nieuws onder de zon voor deze versie, in vergelijking met de Xbox 360-game van vorig jaar. Tijd voor de verschillen…

Goede conversie

Niet geheel verrassend zit de grootste wijziging in de verschuiving van controller naar toetsenbord en muis. Het voelt vrijwel direct vertrouwd aan om de game met de traditionele PC-besturing te spelen en dat komt vooral door de goede conversie van de controlls. Je kunt namelijk diverse hotkeys gebruiken via het toetsenbord en zaken als wapens kun je toewijzen aan de functie-toetsen en biotic/tech aanvallen kan je verbinden aan verschillende numerieke toetsen. In de Xbox 360-versie was het vaak nodig om even te pauzeren, maar door de vele mogelijkheden van een toetsenbord zal dit bij deze PC-versie nauwelijks aan de orde zijn. Met de spatiebalk kan je de Heads-Up Display (HUD) tevoorschijn halen, maar dit zal je nu voornamelijk gebruiken om je twee teamgenoten van specifieke orders te voorzien.

Deze nieuwe besturing zorgt er meteen voor dat de combat in Mass Effect veel vlotter verloopt. Naast het feit dat we met een rasechte RPG te maken hebben, zul je ook regelmatig aan het knallen gaan. Deze actievolle momenten verlopen zodoende vloeiender, aangezien je razendsnel kunt wisselen tussen diverse bijzondere krachten. Het is zeker niet zo dat de combat in de Xbox 360-versie slecht te noemen is, maar nu ik ook de PC-versie uitgebreid gespeeld heb valt wel op dat het dus gewoon nรณg beter blijkt te kunnen. Je toetsenbord en muis helpen je naast de combat ook bij overige aspecten van de game, zoals het gebruik van je inventory.

Naast de grote vernieuwing wat betreft de besturing, heeft BioWare de game ook nog op enkele kleine plaatsen verbeterd. Zo is er een nieuwe minigame toegevoegd om te gebruiken voor het hacken en decrypten. In deze minigame moet je een pijl door enkele cirkels bewegen richting een kern, terwijl je diverse obstakels dient te ontwijken. Een leuke vernieuwing, die niet al te moeilijk is om te doorgronden. Je krijgt echter wel een beperkte tijd om dit uit te voeren, waardoor het geen kwestie is van even achterover leunen. Een goede mix tussen uitdaging en toegankelijkheid.

Vloeiend

Er zijn echter ook een paar kleine punten van kritiek die ik toch even wil vermelden. De game heeft aardige systeemeisen om zoveel mogelijk pracht en praal op je scherm te kunnen toveren, maar dat neemt niet weg dat er toch zo nu en dan een verminderde framerate op kan treden, ondanks dat de rest wel gewoon vloeiend loopt. Deze momenten waarop de framerate wat inzakt zijn schaars, maar het gebeurt voornamelijk tijdens uitgebreide gevechten en dat zorgt er wel voor dat het opvalt. De laadtijden zijn daarnaast iets korter geworden, maar je zult ze wel wat vaker tegen komen tijdens het spelen. Wederom geen groot probleem, maar het zijn wel kleine dingen die je misschien op den duur wat tegen gaan staan.

Conclusie

Mass Effect was op de Xbox 360 al een RPG van ongekende klasse, maar met deze overzetting naar de PC bewijst BioWare dat er zelfs nog enige ruimte voor verbetering was. Het feit dat je nu met een toetsenbord en muis speelt, komt de game alleen maar ten goede. De combat verloopt sneller, je inventory en upgrades zijn razendsnel te beheren en het toewijzen van diverse hotkeys is een prettige aanvulling. Wat ook niet onvermeld mag blijven is de Bring Down The Sky content, die spoedig gratis online zal verschijnen voor de PC. Helaas was deze uitbreiding op dit moment nog niet te spelen, maar uiteindelijk valt niets anders te concluderen dan dat Mass Effect nog steeds als een huis staat en een absolute aanrader is voor fans van BioWare en role-playing games.

 1.   
  Ika Q's avatar

  Mass Effect 0wnt. Jammer dat het weinig replay-waarde heeft nadat je em hebt uitgespeeld ๐Ÿ™

 2.   
  Xiquzor's avatar

  staat bovenaan mijn verlanglijstje

 3.   
  )GN(-Erik's avatar

  Ika Q schreef, "Mass Effect 0wnt. Jammer dat het weinig replay-waarde heeft nadat je em hebt uitgespeeld :("

  Behalve als je Hardcore Sci Fi Third person shooter Fan bent zo als ik ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜›

 4.   
  Verwijderen's avatar

  1 week al>? zeker gedownload?

 5.   
  Ranieboy's avatar

  dit spel is geweldig
  lang geleden dat ik me heb kunnen vermaken met een RPG ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜€

 6.   
  Kaassouffl3's avatar

  Kvond em op de xdoos egt doodsaai, dus ga hem echt nie nog keer voor de pc spelen.

 7.   
  Masterchief's avatar

  Koop hem over 3 รก 4 weken wel, als m’n pc klaar is.

 8.   
  mrxthereal's avatar

  Van wat ik er tot nu toe van heb gespeeld, echt super vet!

 9.   
  xizaaR's avatar

  Mooie game. Erg ontspannend.

 10.   
  matios's avatar

  Ine een woord geweldig 8) ๐Ÿ˜†

 11.   
  GraveDevil's avatar

  Die kerel op screen 2 kijkt een beetje scheel ๐Ÿ˜†

  GerJan 16″]

  ”meatball schreef, "[quote=”DsGanoen” schreef, "1 week al>? zeker gedownload?"

  jah;)"

  ook nog toegeven ook! ๐Ÿ˜› [/quote]

  Als je zoeits gaat ontkennen, ben je best wel zielig. Ik heb hem vanmiddag ff gedownload. Moet nog uitpakken en installeren en al die shit. Ik heb altijd met die 360 exclusives dat ik ze nooit lekker vind werken op de pc. Vandaar dat ik deze tog eerst maar ff download, gezien er geen demo van is..

 12.   
  Remyzwa's avatar

  mooie game, de screenshots zien er erg goed uit. ๐Ÿ˜ณ hopelijk speeelt de game net zo goed als hij eruit ziet…

 13.   
  D-eeJay's avatar

  Het zal wel aan mij liggen maar er lijkt me echt geen r**t aan deze game. Vind games zoals SW:KOTOR wel leuk, maar dit trekt me totaal niet.. maar ja wie ben ik als simpele gamer ^^

 14.   
  OkkieBOOMER's avatar

  It’s Decided… Door Deze Review Ga ik nu naar de winkel en ga Mass Effect kopen muahahaaha:P

 15.   
  Sh4dowking's avatar

  het is een leuke game (ik heb hem op de xbox360)maar wel jammer dat hij niet online kan op de xbox360 ๐Ÿ™

 16.   
  Rrm's avatar

  het spel draait goed, controles zijn handig, maar de uitwerking is gewoon ronduit slecht. Je wordt constant tegen vijanden gezet die aanvallen kunnen waar je NIETS tegen kan doen, en ze schieten met wapens waarmee jei n รฉรฉn schot dood bent. Dat alles op normal difficulty – dit spel is echt slecht.