De Casual Ubigames

Naast alle veelbelovende titels voor de fanatieke gamer, bracht Ubisoft tijdens de Ubidays ook nog games voor een ander publiek onder de aandacht. GamersNet nam een kijkje in de keuken van de casual games…

Casual games blijven een verhaal apart. Hoewel ze vaak ontwikkeld worden voor een grote, algemene doelgroep, moeten de meeste echte gamers er weinig van hebben. Toch zijn de diverse casual games geen spellen om zomaar links te laten liggen, want we hebben allemaal wel een broertje, zusje, vader, moeder of welke bekende dan ook die zich best wel eens wil wagen aan een luchtige, alternatieve game. Deze bespreking biedt je vast en zeker genoeg kado-tips voor de komende tijd.

ight

Rayman Raving Rabbids TV Party

Het derde avontuur met die leipe konijnen komt er weer aan en is inmiddels voorzien van de titel Rayman Raving Rabbids TV Party. Dit is een game die ook gamers best zal aanspreken, maar ik plaats deze Wii-titel toch in deze column aangezien het ook echt een spel is om met het hele gezin te spelen. De presentatie tijdens de Ubidays toonde in elk geval aan dat het β€˜spelen’ op bijzondere manieren mogelijk is.

Geheel in traditie met de serie maakt TV Party uitgebreid gebruik van de besturing van de Wii. Zo zijn er heel veel minigames te spelen, waaronder het dansen op muziek waarbij je flink met je armen (en controllers) mag bewegen. Daarnaast is sinds enige tijd ook het Balance Board uitgebracht, wat zeker niet ongebruikt blijft. Tijdens de presentatie, en ook een dag later tijdens een speelsessie, was vooral de minigame waarbij je van een besneeuwde berg afdaalt erg populair. De besturing werkt namelijk door op het Balance Board te zetten en zodoende met je achterwerk te sturen. Op bepaalde plekken in de afdaling kan je een sprong maken om vervolgens in de lucht met de WiiMote en Nunchuk een aantal bewegingen te maken en zo extra punten te scoren. Een heel bijzondere ervaring, het zitten op een Balance Board. Na de bekende termen hands-on en mouth-on (Tom Clancy’s EndWar) hebben we er nu weer een nieuwe bij: ass-on.

Virtuele viervoeter

Ubisoft heeft ook games voor een zeer specifieke doelgroep. Denk hierbij aan de Laura’s Passie-serie voor jonge meiden en de algemene casual franchise Imagine. Ook binnen deze reeksen kunnen we nieuwe games verwachten. Zo kan je straks met je DS gaan babysitten, een girl band opzetten of een geheim dagboek bijhouden. My Secret World moet meisjes tussen de acht en twaalf jaar een interactief dagboek bieden. Hierin kan je geheimen noteren, verjaardagen bijhouden en kleine minigames spelen. Daarnaast kan je met vriendinnen geheimen en andere content uitwisselen, om eens ouderwets te roddelen.

Iets minder specifiek wordt de nieuwe Petz Party game, waarmee je weer gezellig een virtuele viervoeter in huis kunt halen. De ontwikkeling is in handen van de geprezen Ubisoft Montreal studio en men heeft besloten om van deze Petz game wat meer een partygame te maken, met de PC en Wii als platform. Naast het gewone spelen met je hond kan je straks ook diverse minigames spelen, zoals een wedstrijdje rennen tegen andere honden en het spelen op een hindernisbaan. Volgens de ontwikkelaar moet dit voor meer vermaak en uitdaging gaan zorgen.

Gezond

De hype omtrent gezond leven is nog steeds behoorlijk aanwezig en Ubisoft speelt hier slim op in met een nieuwe serie: My Health Coach. Op dit moment zijn er twee games uit deze serie onthuld, namelijk Manage Your Weight en The Easyway to Stop Smoking. De eerste draait uiteraard om het op peil brengen van je gewicht. Hiertoe zal de game je op speelse wijze ondersteunen bij het aanmeten van een gezonde levensstijl. Het grote speerpunt van deze game is de bijgeleverde stappenteller. Deze teller kun je aan je broek vastmaken en zodoende de hele dag bijhouden hoeveel stappen je hebt gedaan. Aan het einde van de dag plug je de stappenteller in het GBA-slot van je Nintendo DS en kan je de gegevens uitlezen. Het spel laat vervolgens weten of je genoeg beweging hebt gehad, of dat je nog beter wat extra oefeningen kunt doen. Je kunt daarnaast ook bijhouden wat je precies hebt gegeten, om daar je dagelijkse activiteiten op af te stemmen.

The Easyway to Stop Smoking is opgezet in samenwerking met mensen van de Allen Carr-methode. Allen Carr was een Britse expert op het gebied van zelfhulp, waaronder het stoppen met roken. Zijn methode is nu op een luchtige manier verwerkt in een game, waarbij je als toekomstig ex-roker duidelijk moet maken waarom je rookt. Of het een sociale kwestie is, of misschien wel een simpele gewoonte, enzovoorts. Op basis hiervan wordt een aanpak opgesteld die je moet helpen bij het stoppen. Er zijn ook diverse kleine minigames in het spel verwerkt, die je duidelijk maken dat het stoppen met roken veel voordelen met zich mee brengt.

De moeite waard?

Casual games zijn niet voor iedereen weggelegd, maar dat neemt niet weg dat je hier als fanatieke gamer ook van kunt genieten. De nieuwe Petz game zal aardig wat mensen aanspreken, maar de grote casual-topper wordt uiteraard Rayman Raving Rabbids TV Party. Veel minigames, een bijzondere manier van besturen, die grappige (en soms wat irritante) konijnen en veel vermaak voor jong en oud.

De games die gericht zijn op de gezondheid hebben mij nog niet echt overtuigd. Gezonder leven en stoppen met roken wordt volgens mij niet snel bereikt door even wat gegevens in je DS in te voeren. En hoe dwingend kan een handheld-game nou eigenlijk overkomen om oefeningen uit te voeren of je bewust te maken van de gevaren van roken? Toch geef ik Manage Your Weight nog de meeste kans, vooral dankzij de stappenteller. In ieder geval kan geconcludeerd worden dat Ubisoft voor elk wat wils in het vooruitzicht heeft…

 1.   
  Capp's avatar

  Leuke Column

 2.   
  )GN(-Erik's avatar

  WHAAAAAAAAAAA!!! πŸ˜† Die konijnen blijven cool πŸ˜›

 3.   
  JonsoN's avatar

  Leuke column πŸ˜‰ Petz, das wel wat voor mijn zusje πŸ˜› Maar lijkt mij dus echt niks:P

 4.   
  Broodbeleg's avatar

  Petz ziet er wel leuk uit op de screenshot, een husky. πŸ˜€

 5.   
  xizaaR's avatar

  Broodbeleg schreef, "Petz ziet er wel leuk uit op de screenshot, een husky. :D"

  Ja zouden we….nah. πŸ˜›

 6.   
  D-eeJay's avatar

  )GN(-Erik schreef, "WHAAAAAAAAAAA!!! πŸ˜† Die konijnen blijven cool πŸ˜› "

  zeker zeker πŸ˜†

 7.   
  Silent Assasin's avatar

  altijd erg veel LOL gehad om rayman met ze konijnen πŸ˜€ die wc ontstoppers waren zo louw he! hahahaha πŸ˜€ 8) πŸ˜†