Far Cry 2

Ubisoft en ontwikkelaar Crytek brachten in 2004 met Far Cry een dijk van een game op de markt. Vervolgens ging Crytek een eigen weg en behield Ubisoft de rechten op Far Cry, die ze met groot genoegen hebben toevertrouwd aan een interne ontwikkelstudio. Tijdens de Ubidays mocht Far Cry 2 dan ook zeker niet ontbreken…

Tijdens dag twee van de Ubidays werd al snel duidelijk waar men graag de nadruk op legt: Far Cry 2. Als eerste woonde ik een uitgebreide demonstratie bij, op een groot scherm en voorzien van diverse moderne amBX-effecten. De omgeving, de mogelijkheden…het zag er allemaal geweldig uit dat ik niet kon wachten om zelf de controller ter hand te nemen om mijn eerste kilometers te maken in de uitgestrekte wereld van Far Cry 2.

Een nieuwe vriend

Het kostte geen enkele moeite om vertrouwd te raken met de game, want alles straalt toch echt het Far Cry-gevoel uit. Geen Jack Carver, geen tropisch eiland, maar desondanks ademt de wereld een heerlijke sfeer uit. Al snel kwam ik bij een belangrijke aspect van de gameplay: ondersteunende characters. Zij kunnen letterlijk je leven redden. In het eerste safe house, alwaar je ook je game kunt saven aangezien de game geen echte checkpoints zal gebruiken, kwam ik in aanraking met een nieuwe vriend, genaamd Warren. Als je besluit met hem in zee te gaan, zul je daar veel profijt van kunnen hebben. Zodra je namelijk dodelijk gewond tegen de grond gaat, zorgt Warren voor de belangrijke back-up door je naar een beschutte plek te slepen en te zorgen dat je weer opgelapt wordt. Hij kan je ook voorzien van een wapen als je zonder zit, maar het kan ook nodig zijn dat jij in actie komt om zijn leven juist te redden. De ondersteunende personages kunnen namelijk ook zelf dood gaan als jij er niet op tijd bent om hen te redden. Op deze manier kent de game nog zo’n twaalf andere supporting characters die je gedurende spel tegen kunt komen.

Verder speelt ook je mobiele telefoon een rol. In het veilige hutje waar Warren was, kwamen we ook in aanraking met Frank. Via je mobiele telefoon zal Frank je van missie-updates voorzien. Verwacht hier dus geen telefoongebruik zoals in Grand Theft Auto IV, want je hebt immers zelf geen invloed op de momenten waarop je gebeld wordt. Je mobieltje zal gewoon een extraatje zijn tijdens het spelen.

Regelmatig wisselen

De AI, en in het bijzonder de intelligentie van je Afrikaanse tegenstanders, liet op mij een wisselende indruk achter. In het begin vond ik de meeste vijanden vooral dom slachtvoer, om het maar even plat te zeggen. Op sommige momenten leek het haast alsof ze gewoon stonden te wachten om van wat lood voorzien te worden. Gelukkig veranderde dit beeld al snel, want in een volgend dorpje zorgde ik met een paar welgemikte molotovs voor nogal wat tumult. Zodra ik begon te schieten, zag ik dat tegenstanders ook steeds vaker op zoek gingen naar nieuwe dekking en ze probeerden me zelfs een beetje te flankeren. Zo hebben we het natuurlijk graag, en de aanwezige ontwikkelaar verzekerde me dat ze nog veel aan de AI zullen sleutelen.

Het omleggen van vijanden kan op diverse manieren, maar je dient er wel rekening mee te houden dat wapens verouderen naarmate ze meer gebruikt worden. Niet alleen zullen ze er visueel ouder uit gaan zien, maar ze kunnen ook slecht gaan functioneren. Zo zat ik midden in een aanval opeens met een vastlopend geweer dat niet echt zin had om nog te herladen. Het is dan ook aan te raden om regelmatig te wisselen van wapens. Vertrouw echter niet zonder meer op de kwaliteit van de wapens van je vijanden, want deze zijn immers ook al ‘gebruikt’ en kunnen je zodoende snel in de steek laten.

Een stukje vliegen

Ik noemde het eerder al, deze game straalt het heerlijke Far Cry-gevoel uit. Niet in de laatste plaats omdat een bekend stukje gameplay weer terug zal keren: de hangglider. Tijdens de demonstratie was al te zien dat je een lekker stukje vanuit de lucht kon gaan scouten, en tijdens mijn eigen speelsessie kwam ik de hang glider ook op een andere locatie tegen. De ontwikkelaar wist te vertellen dat we op diverse plekken in de game straks van de hangglider gebruik kunnen maken, wat voor fans van Far Cry alleen maar goed nieuws is.

Vanuit de lucht kan je mooi over vijandige nederzettingen vliegen, want het is in Far Cry 2 zeker essentieel om goed voorbereid te zijn voordat je ergens een vijandige basis gaat binnenvallen. Door je map en kompas erbij te pakken, krijg je een overzicht van de omgeving. Deze tactical map kan je van meer details voorzien door met je monocular, een éénogige verrekijker, rond te kijken. Zo kan je snipers ontdekken, zien waar zich voertuigen bevinden om mee te ontsnappen, enzovoorts. Het spotten van voertuigen is tevens praktisch als je ze voorziet van een leuke booby trap. Plaats er een mijn op en zodra de vijand de achtervolging denkt in te zetten…. boem!

Meer stealth

Mijn speelsessie speelde zich, net als de diverse trailers en demonstraties die we inmiddels hebben gezien, overdag af. Far Cry 2 zal echter ook ‘s nachts gewoon doorgaan. In de nacht is meer stealth mogelijk om ongezien af te rekenen met tegenstanders, maar de vijand zal ook extra alert zijn tijdens de duistere uurtjes. Door goed gebruik te maken van de omgeving en de verschillende routes, zal je zo kunnen proberen om de vijand te verrassen.

De omgeving is zeker gigantisch te noemen, want met een spelwereld van ongeveer vijftig vierkante kilometer heb je nogal wat om te ontdekken. Gelukkig hoef je niet alles te voet te doen, want er zijn diverse voertuigen om te gebruiken. Ook zal het, net als in de eerste game, mogelijk zijn om met een boot over de rivier te gaan en zo een gevaarlijk gebied van een andere kant te benaderen.

Voorlopige conclusie

Far Cry 2 stond al tijden hoog op mijn verlanglijstje en dankzij mijn eerste hands-on ervaring is die hoge notering alleen maar meer te rechtvaardigen. Hoewel er nog wel wat aan de AI gewerkt mag worden, speelde de game erg lekker. Er is veel te doen en je zult diverse missies en secundaire missies kunnen spelen om je lang te vermaken. De ondersteunende characters zijn een leuke aanvulling op de gameplay, net als het verouderen van je wapens. Dat het op audiovisueel gebied ook wel goed zit, hoef ik denk ik niemand meer te vertellen. Je zult straks echt ogen en oren tekort gaan komen.

Far Cry 2 staat gepland voor oktober van dit jaar en verschijnt voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

 1.   
  pepijn112's avatar

  wanneer is Far Cry 2 te pre-orderen? 😀

 2.   
  FlameZ's avatar

  Zeer goede preview, ik kijk al uit naar deze game!

 3.   
  Lashrom's avatar

  Wicked !

 4.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  para schreef, "Gaaf ik kan niet wachten 😀 😀 lollol "

  Ik ook niet

 5.   
  Headdy NL's avatar

  Als nou al je ondersteunende caracters het overeven, kan je dan op een gegeven moment met 13 mensen door die werel rennen? Lijkt me wel gaaf 😛

 6.   
  Rikki's avatar

  Ook al moet ik er 150 euro voor neer leggen deze game ga ik zeker kopen!!! (en eens een keer niet downloaden)…

 7.   
  jorisje's avatar

  dat word weer knallen 😆

 8.   
  Gerjann's avatar

  kan niet wachten! 🙂

 9.   
  JonsoN's avatar

  He´s mine..:lol:

 10.   
  GraveDevil's avatar

  Hebbe! Screen 6 doet me btw erg denken aan Crysis.. 🙄

 11.   
  Alias's avatar

  GraveDevil schreef, "Hebbe! Screen 6 doet me btw erg denken aan Crysis.. 🙄 "

  Komt denk ik omdat crysis grotendeels in de jungle afspeelde, dit is jungle en savanne dus is iets gevarieerder naar mijn idee. 😉 Maar ik moet zeggen dat die screens er erg goed uitzien. 8)

 12.   
  Wouter's avatar

  Man, jullie zijn goed. Ik snap niet hoe jullie zoveel weten over een game, en het dan ook nog zo goed kunnen uitleggen en formuleren! Mijn complimenten! 🙂

 13.   
  xizaaR's avatar

  ..-[Alias]-.. schreef, "

  ”ChielB” schreef, "[quote=”..-[Alias]-..”]Heerlijke preview om te lezen, kan niet wachten op de release van Far Cry 2. 8)
  Maar waarom staat er bij de nieuwslijst een 360 icoontje bij want Far Cry 2 is toch voor meerdere platforms??"

  Ik heb de game op de Xbox 360 gespeeld daar, dus zodoende het 360 icoontje. 🙂 "

  Oke dan is het mij duidelijk. 😉 Hebben ze trouwens ook al iets gezegd over een eventuele demo die later te downloaden is, of komt er van Far Cry 2 geen demo?[/quote]

  Volgens mij komt er wel degelijk een demo aan van deze game. 😉

 14.   
  game_expert's avatar

  Jaah lekker hoor 😀 die koop ik sowieso 😀

 15.   
  nickykolkie's avatar

  die word veel beter dan crysis 😆

 16.   
  ckerigon's avatar

  ik denk dat de tijd is aangebroken dat games levens echt lijken!! 😮

 17.   
  sloomoo's avatar

  Kwa graphics zal deze game Crysis niet overtreffen , maybe de gameplay wel ! . Crysis is ook een dijk van een game .

 18.   
  GraveDevil's avatar

  ”kitt.h.3″ schreef, "ik denk dat de tijd is aangebroken dat games levens echt lijken!! 😮 "

  Ik denk dat we dat punt over 5/10 jaar bereiken. Over 2 jaar zijn de graphics van Crysis op very high gewoon een must voor een game, anders “ziet het er slecht uit”. Geef de ontwikkeling dan nog een paar jaar de tijd en dan is het wel levensecht 😉

 19.   
  ps3 gek's avatar

  Dit is echt een game die ik moet hebben. Bij GTA is er vaak maar een mogelijkheid. Het is veel leuker om helemaal een plan te maken en tactisch te zijn. Ik had ook al een demonstration gezien waarin werd laten zien dat je map/kaart niet in de vorm van een pauze menu is, maar serieus een oud vel papier waar je op kunt kijken. Geen GPS of van die onzin die alles te makkelijk maken. Hoe realistisch wil je het hebben? 🙂

 20.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  gelukig is de AI hier veel beter. Want in de Wii version van Far Cry was de AI gewoon een lachertje. Want je gooide een granaat tegen de rug van een gast en nog merkt ie er niks van 😡 😆

 21.   
  stormtrooper's avatar

  een must-have

 22.   
  Bakura's avatar

  Absoluut fascinerende grafics 🙂

 23.   
  Uchiha linkz's avatar

  hebbe hebbe hebbe !!! 😀

 24.   
  A7XsynG's avatar

  Dude check die graphs. super en die wapens. dit wordt gwn CoD4 in de jungle tegen hordes mercs met n tintje van monsters 😀 😀 😀

 25.   
  Dy-88's avatar

  ScavengeR schreef, "Dude check die graphs. super en die wapens. dit wordt gwn CoD4 in de jungle tegen hordes mercs met n tintje van monsters 😀 😀 😀 "

  ja, maar Far-cry 2 lijkt me leuker en meer mogelijkheden. van dat wapens worden ouder, échte team genoten waar je eindelijk wat aan heb, en niet een stelletje apen die alleen een beetje rond dobberen…

  far-cry 2 wordt een grandiose hit, die vele mensen gaan kopen. en ik hoor bij die mensen… 😀

  trouwens… het is in Afrika niet in de jungle. oja, een goeie Preview!

 26.   
  pijphoer's avatar

  sloomoo schreef, "Kwa graphics zal deze game Crysis niet overtreffen , maybe de gameplay wel ! . Crysis is ook een dijk van een game ."

  far cry 2 is mooier dan crysis

 27.   
  jac___20's avatar

  Can’t Wait :D:D:D:D:D

 28.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik haat open world shooters, maar misschien ga ik deze wel uitproberen!

 29.   
  OkkieBOOMER's avatar

  paragamer schreef, "ik heb deel 1 nie gespeeld en deel 2 ook niet is farcry een leuk spel 😕 "

  Far Cry 1 werd stom toen de aliens kwamen opdagen, hier in Far Cry 2 komt dat niet meer voor..
  Dus het zal fantastisch worden deze game!

 30.   
  Dy-88's avatar

  net zei je nog dat je dit soort spelle haatte

 31.   
  ChielB's avatar

  Je moet het gewoon een kans geven…. 😉

 32.   
  Vinstaro's avatar

  Ik zat te twijfelen tussen Fable 2 en Farcry 2 me keuze is Farcry 2, ik ga Fable 2 pas spelen als ik me nieuwe HD tv heb want Fable 2 verdient het beste!

 33.   
  Machtaman's avatar

  Wat is nou het doel gewoon door de oerwoud wat sluipen doden enz of heeft het een egt verhaal ofzow??? 😕

 34.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik neem mijn woorden terug, het is gewoon een perfecte open-world shooter geworden!!

 35.   
  Dy-88's avatar

  OkkieBOOMER schreef, "Ik neem mijn woorden terug, het is gewoon een perfecte open-world shooter geworden!!"

  haha nou mooi zo dan 😉 je moet eens die trailers kijken op deze site ze zijn echt vet!

 36.   
  pijphoer's avatar

  als ik een nieuwe pc krijg ga ik eerst far cry 2 kopen

 37.   
  Overload14's avatar

  Vet 😀

 38.   
  ayhandegamer's avatar

  ik vorige week Vrijdag 24 oktober heb ik de spel gelijk gehaalt bij de Intertoys voor 59,99 hij koste op anderen winkels 64,99 Euro . By de intertoys 59,99 handig 🙄 ik zit hem te spelen hij is echt sssssssssssuperrrrrrrrrrrrrrr ik had hem voor de Xbox360 gekocht leuk 😛 .

 39.   
  STYFZZZ's avatar

  Echt een toffe game, heb hem zelf ook in huis 😀 . Ben benieuwt hoe over een paar jaar de games dan zijn als dit nu al er zo uit ziet!!!!!!!!!! 8)

 40.   
  AKA_The_Creator's avatar

  De graphics zijn zeeer mooi en de maps zijn groot, maar het wordt wel saai om altijd van het ene uiteinde naar het andere uiteinde van de map te reizen!