Dracula Origin

Denk je aan vampiers, dan denk je aan Dracula. Hij is hét type vampier geworden en schitterde al in heel wat boeken en films als kwade tegenspeler. Ik kreeg de kans om een eerste kijk in de wereld van Dracula Origin te nemen, waar het verhaal van Dracula wordt ontrafeld.

Op jacht

In Dracula Origin speel je als de beroemde professor Van Helsing, die overigens voorzien is van een flink accent. Je bent op jacht naar Graaf Dracula, voorheen een erg christelijk man, maar die een pact met de duivel sloot na het sterven van de vrouw waar het hij het meest van hield en nu eeuwig dorst heeft naar bloed. Dracula is op zoek naar een mysterieus manuscript, waarmee hij doden weer tot leven kan wekken. Hiermee wil de Graaf de vrouw van zijn dromen weer terughalen en wel in het lichaam van Mina, een bekende van professor Van Helsing. Jij, als nobele vampierbestrijder, pikt dit natuurlijk niet en trekt erop uit om Dracula op te sporen, te confronteren en te doden. De game start in Londen en kent een grote verscheidenheid aan te onderzoeken plekken. Zo zul je naast Londen ook onder andere Egypte, Oostenrijk en uiteraard Transylvani, de bekende verblijfplaats van Dracula aandoen. De verscheidenheid aan omgevingen zorgt voor afwisseling, wat in mijn ogen belangrijk is voor een game van dit genre.

Toegankelijk

Er valt weinig te zeggen over de besturing van Dracula Origin, want die is zo simpel als wat. Zoals de meeste Point & Click games bestuur je met je muis het character door de game. Door veranderende muissymbolen, zoals een oogje of een handje, kun je respectievelijk iets bekijken of een actie ondernemen. Je toetsenbord gebruik je om snel naar bijvoorbeeld je inventaris te gaan. Je inventaris bestaat uit vier onderdelen, zijnde Items, Dialoges, Documents en Reports. Een kind kan de was doen. Soms moet je om een raadsel op te lossen, twee voorwerpen combineren. Zo moest ik op een gegeven moment met een ijzeren staaf tralies verbuigen, zodat ik vervolgens een lantaarn met een schep naar binnen kon schuiven. Op die manier werd een stukje tekst in een tombe verlicht en kon ik weer verder. Dergelijke kleine puzzeltjes zijn vrij makkelijk en met een beetje logisch nadenken kom je een heel eind.

Motiverend

Zoals ik al zei, zijn de omgevingen van Dracula Origin leuk vormgegeven en bezoek je heel wat verschillende plekken, die er ook iedere keer weer anders uitzien. De meeste levels zien er goed uit en stralen sfeer uit. Dit werkt motiverend en maakte dat ik ook daadwerkelijk op onderzoek uit wilde gaan. Een aantal puntjes vielen me echter wat tegen, zoals het feit dat er voorwerpen door een onzichtbare hand worden opgepakt en veilig opgeborgen in de lange mantel van meneer Van Helsing. Hier kan wat meer aandacht aan worden besteed, om wat meer realisme te creëren. Want ook dat vind ik belangrijk in een Adventure game. Zo leef ik me meer in in de game. Hiernaast lijken de stemmen en de mondbewegingen af en toe wat teveel gescheiden van elkaar te werken. Ook dat kan beter. Wij zijn immers ook niet allemaal buiksprekers. Persoonlijk vind ik het inventaris van Dracula Origin ietswat aan de saaie kant. Nu draait het natuurlijk meer om de omgevingen, maar toch komt het inventaris een beetje té simpel over. Tot slot heeft Dracula Origin hier en daar last van kartelrandjes, maar als je de grafische instellingen wat opkrikt, dan zul je hier weinig van merken.

Voorlopige conclusie

Ik heb door de jaren heen meerdere Point & Click Adventure games gespeeld, hoewel het genre tegenwoordig in nog maar weinig gamecollecties vertegenwoordigd is. Dracula Origin waagt een poging hierop een uitzondering te zijn en lijkt een prima game te gaan worden, die het vampierthema goed naar voren haalt met bijpasssende omgevingen en een leuk verhaal. Op een paar kleine puntjes na, bijvoorbeeld de onzichtbare handen, is Dracula Origin grafisch goed en straalt de game sfeer uit. Qua besturing kan er weinig fout gaan, want die is zo simpels als wat. Vrijwel alleen met je muis navigeer je je een weg door de game. De puzzels zijn van redelijk niveau en zonder dat je al te veel op één plek blijft hangen op te lossen. Vaak heeft de game altijd wel een hint achter de hand, waar je in eerste instantie overheen hebt gekeken. Kortom, Dracula Origin lijkt vooralsnog een prima Point & Click’er te worden, maar waarschijnlijk alleen voor de fans van dit beperkt gespeelde genre.

  1.   
    Lashrom's avatar

    Leuke preview. Alleen vind ik het game weer apart. Met weer een aparte story en een horrorachtige look.

  2.   
    jorisje's avatar

    heb niks met point and click geef mij maar fps 😳

  3.   
    OkkieBOOMER's avatar

    eerlijk gezegd kijk ik niet echt uit naar deze game 🙁 sorry mate, I think I will Keep It On GTA 4