Buzz! The Pop Quiz

Buzz is inmiddels het meest uitgemolken exclusieve PlayStationproduct. Inmiddels is de serie er zo erg aan toe dat alle delen een soort remake hebben gekregen. Is de serie aan het eind van zijn Latijn of is ook Buzz! The Pop Quiz wel te pruimen, al dan niet in het gezelschap van wat vrienden?

Het moge geen geheim zijn: als Buzz op deze wijze doorgaat, kan EA’s The Sims nog een puntje zuigen aan het vak dat uitmelken heet. Naast de ‘volwassen’ tak kent de reeks ook een kindervariant, die Buzz! Junior heet. Het totaal maakt maar liefst dertien Buzz!-games in een tijdsbestek van nog geen drie jaar. De PSP kent inmiddels haar eerste variant en ook de PlayStation 3 moet er aan geloven. Na een algemene quiz, eentje over sport, films en muziek is de koek een beetje op. Dus wat doen de slimme heren van Sony? Die recyclen het hele concept nóg eens. Geen slecht idee, want Buzz doet het goed. Mainstream gamers smelten bij Buzz en het concept heeft zowel binnen als buiten het gamewereldje invloeden gehad. Zo bestaat er in Groot-Brittannië een versie van Buzz die in het onderwijs wordt gebruikt en is er een Lotto Weekend Miljonairs game, niet van Sony afkomstig, die de Buzzers gebruikt. En zo zijn we inmiddels aanbeland bij de tweede quiz die over muziek gaat. Is deze game er eentje die je aan je verzameling toe móet voegen of is het beter om deze toch maar eens te laten liggen?

Been there, done that

Buzz! The Pop Quiz doet eigenlijk niets nieuws. Gelukkig maar, want de o zo trouwe schare fans zou maar eens iets nieuws voorgeschoteld krijgen. Daarom is het bekende concept opnieuw aangehouden: in een groep van maximaal acht (al dan niet computergestuurde) personen krijg je verschillende vragen in verschillende jasjes voor je kiezen. Vervolgens gebruik je de bekende Buzzers om je antwoord te selecteren, een vraag op te eisen of spelers ‘af te schieten’. Want ook deze speltypes zijn weer aanwezig en wat dat betreft is Buzz! The Pop Quiz opnieuw een herhalingsoefening.

Méér muziek

Dit deel in de serie omvat vooral huidige en vroegere Top 40 nummers, waarover vragen gesteld worden. Voor die-hard metalfans is Buzz dus niet bepaald geschikt en ook de verdwaalde gabber komt niet aan zijn trekken. Vragen als “Welke ex-drummer van Nirvana en frontman van de Foo Fighters maakt een cameo in Tenacious D’s The Pick of Destiny” kun je dus vergeten. Jammer. Al was die wel heel simpel geweest natuurlijk… Overigens doet The Pop Quiz wel meer haar best om wat diepgaandere vragen te stellen. Zo zul je wel degelijk tegen vragen aanlopen als “uit welke film komt deze muziek”, of “bij welke band speelde deze artiest”. Weer eens wat anders dan “wie is deze artiest” of “hoe heet dit nummer”. En die zojuist opgestelde vraag over de ex-drummer van Nirvana zóu zelfs nog in de game kunnen zitten, want ook bands als Nirvana en Oasis komen aan bod. We hebben het immers over Top 40 nummers! Vrees dus niet voor K3 en de Sugababes, want er zit wel degelijk góeie muziek in Buzz! The Pop Quiz.

Nederlands… maar toch weer niet

Overigens hoef je sowieso niet bang te zijn voor figuren als K3, Jan Smit of Marco Borsato. Want hoewel Buzz netjes ieder deel weer helemaal in het Nederlands is gelokaliseerd, is de content zelf dit nog niet. Vooral de Engelstalige markt wordt gebruikt als basis voor de songs, waardoor je af en toe een nummertje tegen komt dat het niet zo goed deed in ons kikkerlandje.

Nieuw

Hypocriet als ik ben noem ik nog maar eens dat Buzz in herhaling valt. Toch doet de game een enkel dingetje nieuw. Alhoewel… het puntensysteem dat we uit de vroegste Buzz games kennen is weer terug, waar voorheen de tijdslimiet voor een finaleronde de rode draad vormde. Ditmaal zul je dus weer veel punten moeten scoren om te winnen, that’s it. Verder toont de game je bij enkele vragen videoclips van de eerdergenoemde Top 40 artiesten, waarover vervolgens niet al te moeilijke vragen gesteld worden. Jarenlange muziekkennis is dus nog steeds geen vereiste.

Conclusie

Concluderend kunnen we heel duidelijk zijn. Buzz! The Pop Quiz is een herhalingsoefening, maar door de meer gevarieerde vraagstelling is dit deel leuker dan het eerder uitgebrachte The Music Quiz. Het muziekaanbod is wel wat beperkter, waardoor je bands als The Who of The Golden Earring niet tegen zult komen. Buzz is daarom een leuke game voor de fervente Hitzoneverzamelaars en bestrijkt ongeveer hetzelfde tijdsbestek. Ben je nog altijd niet moe van Buzz? Dan kun je ook dit deel wel weer in huis halen. Doet het nog altijd goed op feestjes. Ik kan me er echter iets bij voorstellen dat je die irritante brildragende muppet intussen beu bent…

  1.   
    WW's avatar

    Wat een uitkomst! De muziekrondes/vragen zijn bij mij en mijn vrienden sowieso al favoriet bij Buzz, maar dit is even better.

    Leuke review trouwens. Oja, en het antwoord was uiteraard Dave Grohl. 😆

  2.   
    Kaassouffl3's avatar

    Met vrienden is dit gewoon leuk om te doen! ;D

  3.   
    Tom's avatar

    Bleh, Buzz games. Een paar keer meegedaan aan The Sport Quiz. Misschien ben ik gewoon slecht, maar ik kon ‘m niet waarderen. Die game met de apen daarintegen, was wel komisch.

  4.   
    Capp's avatar

    Mag ik vragen wat hier niet orgineel aan is?

  5.   
    Tha Duck's avatar

    Pardon? Wat is hier überhaupt wél origineel aan?

  6.   
    WW's avatar

    Misschien de uitspraken van Buzz? Of nu ook niet?

  7.   
    GameAC's avatar

    Tha Duck schreef, "Pardon? Wat is hier überhaupt wél origineel aan? "

    Een FPS krijgt ook geen 4 op originaliteit, terwijl een game als Halo 3 niks nieuws deed tov Halo 2.

    En we zien wel of FIFA 2009 bij de review een 4 voor originaliteit krijgt, zo niet, dan klopt er iets niet…

  8.   
    jefke gamer's avatar

    ziet er best leuk uit!!