Age of Conan: Hyborian Adventures

Een extreem populaire beta, ongekende verkoopcijfers tijdens de pre-order en een grote, ongeduldige community. Age of Conan: Hyborian Adventures heeft het allemaal. Deze game slaat de kinderschoenen over en is nu al een grote jongen!

Voordat we echt van start gaan met Age of Conan, wil ik toch twee dingen even gezegd hebben. Allereerst maak ik heel kort even plek om de systeemeisen onder de aandacht te brengen. Je hebt flink wat vrije ruimte op je harde schijf nodig en je hardware moet niet al te oud zijn, wil je deze game soepel draaien. Je krijgt er echter wel heel veel grafische pracht en praal voor terug, dus wat mij betreft zijn die systeemeisen makkelijk te rechtvaardigen.

Het tweede punt is misschien wel één van de meest gevoelige onderwerpen binnen de wereld der games: het maandelijks betalen voor een game. Veel MMO’s hanteren abonnementen waarbij je maandelijks tussen de 10 en 15 euro moet neerleggen om te blijven spelen, en Age of Conan is hier geen uitzondering op. Ik wil me niet mengen in de discussie of dergelijke vaste lasten een goede zaak zijn of niet, dat is een persoonlijke overweging om te maken. MMO’s zijn games met een ongekende levensduur, dito ondersteuning en veel extra content. Ben je bereid om je volledig te verliezen in een langdurig avontuur, dan is Age of Conan echt iets voor jou.

Kinky kabouters en extreme elfjes

Voor de gelukkigen onder ons die de beta mochten spelen, of voor alle anderen die natuurlijk onze preview hebben gelezen, moge het duidelijk zijn dat Age of Conan veel mogelijkheden biedt om een character aan te maken en deze van een eigen stijl te voorzien. Je krijgt veel tot je beschikking om je personage vorm te geven in het begin, van de grootte van je neus tot aan de meest obscure tatoeages. De enige beperking die je wordt opgelegd, is dat je character menselijk is en menselijk blijft. Geen toffe trollen, kinky kabouters of extreme elfjes, je zult het binnen één van de drie menselijke volkeren moeten zoeken.

Allemaal leuk en aardig, maar het belangrijkste moet natuurlijk nog komen: de keuze van een unieke speelstijl. Age of Conan kent vier zogeheten archetypen om uit te kiezen: soldier, priest, rogue en mage. Deze zijn op hun beurt onderverdeeld in drie klassen, dus je hebt nogal wat te kiezen. Ga voor een sluiperige rogue, vecht op een afstand met een magische mage, of duik vol de aanval in met een krachte soldier.

Ver buiten bereik

De grote troef van Age of Conan is toch wel de manier waarop je kunt vechten. Je zult elke slag actief gaan uitdelen en niet langer met één druk op de knop een gevecht beslechten. Dit werkt erg goed, al blijft er nogal eens het vervelende risico dat je schade kunt oplopen terwijl je toch al ver buiten bereik dacht te zijn. Het correct ontwijken van een aanval is dan ook wel zo prettig, al kan je ook gewoon zorgen dat je afweersysteem goed staat ingesteld. Jij kunt namelijk, net als je tegenstander, ervoor kiezen om een bepaalde zijde extra goed te beschermen. Op deze plekken veroorzaken aanvallen minder schade en omgekeerd kan je er dus op inspelen om je tegenstander zo efficiënt mogelijk om zeep te helpen.

De actie beperkt zich echter niet tot de gewone gevechten, want ook het zogeheten mounted combat is van de partij. Spring op een paard voor extra snelheid, of kies voor de kracht van een gigantische mammoet. Tijdens het spelen viel me wel op dat je behoorlijk kwetsbaar bent als je met een paard ten aanval gaat, maar het is natuurlijk net waar je eigen prioriteiten liggen. Kracht of snelheid…

Opwaardering

Naast het PvE-gedeelte, waarbij je tijdens de nachtelijke uurtjes in de game als single player te werk gaat, moet een MMO het ook zeker hebben van de PvP-activiteiten. In Age of Conan zijn er genoeg manieren om je een geweldige PvP-tijd te laten beleven, al zal dat natuurlijk pas echt tot leven gaan komen zodra de game straks voor het grote publiek beschikbaar is. Bij het betere PvP-werk was goed te merken dat het samenspel met leden van je guild echt beloond werd, iets dat mij zeer goed is bevallen. Soms kan je ver komen door ieder voor zich zoveel mogelijk te rammen, maar degelijk samenwerken kan je in Age of Conan echt een voordeel geven en dat is zeker het vermelden waard.

Daarnaast is er nog de optie om een eigen vesting te bouwen. Dit is erg vet om te doen, zeker als je bedenkt dat je een vesting van een vijandige groep kunt aanvallen. Als je over een gezellige sterke mount beschikt, kan deze ook ideaal zijn om een andere nederzetting aan te vallen. Je kunt er echter alles aan doen om je eigen nederzetting goed te beschermen, van forten tot katapulten en natuurlijk de ouderwetse mankracht. Naast de diverse raids om later uit te voeren, voorziet Age of Conan dus riant in de behoefte van de fanatieke gamers die nu al verder kijken dan level 80.

De game kent overigens nog het zeer prettige systeem om hoge en lage spelers samen te laten spelen. De speler met het laagste level zal hierdoor tijdelijk ‘opgewaardeerd’ worden tot één level onder het niveau van de andere speler. Zo hoef je dus niet te vrezen dat je als casual gamer met level 15 kansloos bent om met iemand van level 60 op pad te gaan. Als level 15-speler word je dan tijdelijk level 59 en vervolgens duik je samen de actie in. Als opgewaardeerde speler ben je wel beperkt, want je kunt geen experience verdienen of nieuwe opdrachten aannemen. Na afloop wordt alles weer zoals het was, en heb je als speler met een lager level misschien wel diverse nieuwe items verkregen om te verhandelen. Altijd handig, een tijdelijke opwaardering.

Conclusie

Het is niet makkelijk om een MMORPG als Age of Conan: Hyborian Adventures nu al op zijn waarde te schatten. Hoe het spel zich zal ontwikkelen en hoe tevreden de spelers van deze game blijven, moet in de komende maanden nog gaan blijken. De basis is echter van grote kwaliteit, zodat het voor liefhebbers van het genre geen grote gok is om de sprong (of de overstap?) naar Age of Conan te wagen.

De game ziet er erg mooi uit, je hebt heel veel keuzes voor de ontwikkeling en training van je character en daarnaast is het vechtsysteem lekker actief. Het geheel staat als een huis en de fans staan al massaal te dringen voor de poorten van Hyboria, dus ik maak me geen zorgen over de toekomst van Age of Conan. Dit is een blijvertje…

 1.   
  Tom's avatar

  Zo te lezen is het nummero uno op het lijstje van WoW-beaters.

 2.   
  Cirdan's avatar

  Hele mooie review 😉

 3.   
  Kaassouffl3's avatar

  Ik gaa em denk ik toch wel eens proberen!

 4.   
  cheanta's avatar

  prachting, ook die screenshots!
  ga deze zeker kopen

 5.   
  Verwijderen's avatar

  woothafuck! 30 GB. Omg, wattaa shitt 😛

  Gewoon afzetters, de game makers om een beetje geld per maand gaan vragen…..
  Egt jonguh, diegenen moeten in jail komen die met dat idee zijn gekomen!!

 6.   
  JonsoN's avatar

  DsGanoen schreef, "woothafuck! 30 GB. Omg, wattaa shitt 😛

  Gewoon afzetters, de game makers om een beetje geld per maand gaan vragen…..
  Egt jonguh, diegenen moeten in jail komen die met dat idee zijn gekomen!!"

  Als er een jail was voor mensen met domme opmerkingen zou jij daar zeker de rest van je leven zitten zonder vervroeging..

 7.   
  Bazzl's avatar

  waarom kunnen ze MMO’s niet gewoon voor 100 euro in de schappen leggen en dan niks per maand betalen 😥

 8.   
  GraveDevil's avatar

  gamerjarek1991″][quote=”bazzl schreef, "waarom kunnen ze MMO’s niet gewoon voor 100 euro in de schappen leggen en dan niks per maand betalen 😥 "

  dat zal wel beter zijn ja.
  [/quote]

  En waar moeten ze dan al die servers van betalen?

 9.   
  Tha Destiny's avatar

  Ik mis een gedeeldte over raids/instances zitten die er helemaal niet in?

 10.   
  Rikki's avatar

  Oooh, dit spel lijkt me zo vet. (en veel te duur…)

 11.   
  GraveDevil's avatar

  Rikki schreef, "Oooh, dit spel lijkt me zo vet. (en veel te duur…) "

  Beter valt het niet te omschrijven 😉 en ik denk dat velen het hiermee eens zijn 😛

 12.   
  NLkevvNL's avatar

  dit spel werkt makkelijk op men pc. ps mooie game

 13.   
  NLkevvNL's avatar

  bazzl schreef, "waarom kunnen ze MMO’s niet gewoon voor 100 euro in de schappen leggen en dan niks per maand betalen 😥 "

  ja vind ik ook is gwn bullshit.. permaand betale als je geen kostgeld moet betaleXD.

 14.   
  nmoppa's avatar

  Heerlijke MMORPG, zeker ook voor mensen als ik die graag op RP servers spelen.Prachtige wereld met dx10 ondersteuning die naar verwachting in de komende maanden nog aanzienlijk mooier zal gaan worden onder dx10. Actieve gevechten (NIET: op 1 knop drukken en dan auto gevecht !). Bijna direct zichtbare verschillen in de verschillende karakter klassen vanaf level 2 (na 1 gevecht al bereikt). De muziek is ook geweldig, past echt bij de wereld en doet je soms huiveren. Bijna ongelovelijke kwaliteit van de details, in het begin moet je onder meer vechten tegen apen (gorilla’s) die zo echt lijken dat je denkt dat je in een dierentuin bent. Je hebt natuurlijk wel een zware machine nodig om de hoge grafische kwaliteit te kunnen benutten en er optimaal van te genieten. Maar ook minder zware machines kunnen een geweldig beeld opleveren in lagere resoluties. Denk er aan, dit een een commerciele MMORPG, dus na aanschaf moet je OOK maandeijkse contributie betalen. En als je wilt spelen met een Game Timecard, deze zijn volgens BOL te leveren vanaf 2 juni.

 15.   
  TotalPicnic's avatar

  Tharduz schreef, "Zo te lezen is het nummero uno op het lijstje van WoW-beaters."

  ik denk dat warhammer online meer kickass gaat worden

 16.   
  .Legolas.'s avatar

  Rikki schreef, "Oooh, dit spel lijkt me zo vet. (en veel te duur…) "

  je neemt me de woorden uit de mond

 17.   
  Tyrhem's avatar

  veyron92″][quote=”Tharduz schreef, "Zo te lezen is het nummero uno op het lijstje van WoW-beaters."

  ik denk dat warhammer online meer kickass gaat worden[/quote]

  Ik denk dat jij helemaal gelijk hebt 🙂

 18.   
  GraveDevil's avatar

  nmoppa schreef, "Heerlijke MMORPG, zeker ook voor mensen als ik die graag op RP servers spelen.Prachtige wereld met dx10 ondersteuning die naar verwachting in de komende maanden nog aanzienlijk mooier zal gaan worden onder dx10. Actieve gevechten (NIET: op 1 knop drukken en dan auto gevecht !). Bijna direct zichtbare verschillen in de verschillende karakter klassen vanaf level 2 (na 1 gevecht al bereikt). De muziek is ook geweldig, past echt bij de wereld en doet je soms huiveren. Bijna ongelovelijke kwaliteit van de details, in het begin moet je onder meer vechten tegen apen (gorilla’s) die zo echt lijken dat je denkt dat je in een dierentuin bent. Je hebt natuurlijk wel een zware machine nodig om de hoge grafische kwaliteit te kunnen benutten en er optimaal van te genieten. Maar ook minder zware machines kunnen een geweldig beeld opleveren in lagere resoluties. Denk er aan, dit een een commerciele MMORPG, dus na aanschaf moet je OOK maandeijkse contributie betalen. En als je wilt spelen met een Game Timecard, deze zijn volgens BOL te leveren vanaf 2 juni."

  En wat is die Game Timexard? Zit btw nog steeds te twijfelen of ik hem zou kopen of niet.. 🙄 Houd dat ding bij hoelang je gamed en betaal je door middel van dat? Want dat bevalt me dan 🙄

 19.   
  jorisje's avatar

  super 😀 8)

 20.   
  Dy-88's avatar

  ziet erg erg mooi uit dat beeld. !

 21.   
  jefke gamer's avatar

  een echt wow game

 22.   
  amine98324's avatar

  yes

 23.   
  ExtremeDotCom's avatar

  wat lijkt dit op WoW zeg,veel spelers van WoW hebben dit ook getest btw

 24.   
  MistWalker's avatar

  Niet al te smerig als je het mij vraagt ik kan best tegen armen,benen,hoofden die van de romp soms worden geslagen. 😮
  Zolang er geen senes zijn waar bepaalde lichaams delen worden uitgehaald 🙁 is dat goed voor mij