Age of Conan: Hyborian Adventures beta

In het land der MMORPG’s is er nog altijd maar één koning. Velen hebben het geprobeerd, maar niemand kon het succes ook maar een beetje evenaren. Zal Age of Conan daar straks wel in slagen? GamersNET dook voor jullie alvast in de beta.

Onlangs begaf Paul zich al in de wereld van Hyboria tijdens een Player-versus-Player weekend, waar hij over sprak in zijn impressie. Daar bleef het echter niet bij, want niet veel later viel ook een uitnodiging in de bus om als één van de eersten met de beta van Age of Conan: Hyborian Adventures aan de slag te gaan. Daar liet deze Stygian Necromancer geen gras over groeien…

Dag en nacht

Zoals gebruikelijk begon ook mijn reis met het aanmaken van een character, waarover je meer kunt lezen in de eerder genoemde impressie. Deze keer gaat de aandacht niet direct uit naar de PvP, want natuurlijk is er ook veel te beleven met Age of Conan als je liever alleen tegen computergestuurde vijanden vecht. De game kent een herkenbaar onderscheid tussen deze twee mogelijkheden, want de zonnige uren overdag geven aan dat je met andere gamers kunt spelen, terwijl de nachtelijke maneschijn aangeeft dat je in je eentje missies moet voltooien. Als je tussen dag en nacht wilt switchen om bepaalde opdrachten uit te voeren, hoef je alleen maar met één van de belangrijke NPC’s te praten, waarbij je als antwoord kiest dat je liever met vrienden (overdag) of alleen (’s nachts) wilt spelen.

In het begin van de game baan je jezelf een weg door de jungle, richting de stad Tortage (spreek uit: Tortaaaasj). De eerste uren van je avontuur vinden vooral in en rondom deze stad plaats, al is het maar omdat je in de kroeg “Thirsty Dog Inn” diverse opdrachten krijgt. Er is namelijk een langdurige strijd gaande tussen soldaten van The Red Hand, onder leiding van de kwade Strom, en mensen die stiekem voor het verzet werken. Voor je het weet word je steeds meer in het verhaal gezogen, waarover ik niet veel meer prijs zal geven.

Magisch

Geen idee hoe het komt, maar als het op dergelijke role-playing games aankomt, heb ik al snel een voorliefde voor een character met een magische achtergrond. Dit is natuurlijk iets om goed te overdenken, want het vergt in veel games een andere tactiek en Age of Conan is daar geen uitzondering op. Als magisch ingesteld persoon zal je het niet van close-combat moeten hebben en zodoende kan je ook niet met de sterkste handwapens overweg. Je zult dus echt moeten proberen om op een afstand de vijand al zo snel mogelijk schade toe te brengen met behulp van diverse spreuken, die je uiteraard eerst moet verdienen door genoeg te levellen. Ondanks dat de beta een level cap van 13 kent, is er toch al behoorlijk wat leuks vrij te spelen.

Wat betreft het vechten weet Age of Conan zich in elk geval te onderscheiden van de rest. Niet langer bestaat de actie slechts uit wat rammen op knoppen, want voor de classes die het meer van de combat moeten hebben, is het maken van combo’s essentieel. Door een goede combinatie van aanvallen kan je een tegenstander extra schade toebrengen en dat kan goed van pas komen. Ook het afschermen van verschillende zijden is belangrijk, want je kunt er namelijk voor kiezen om jezelf links, rechts of aan de voorkant extra af te schermen. Dit is altijd eenvoudig aan te passen door op Control en een cijfer te drukken. Het afschermen is overigens niet alleen voor je eigen dekking van belang, want je ziet ook bij tegenstanders waar ze zichzelf het meeste hebben afgeschermd. Op die manier kun je proberen om goed op hun zwakke plekken in te spelen.

De actie wordt daarnaast nog eens letterlijk naar grotere hoogtes getild, want ook het zogeheten mounted combat is een grote troef van Age of Conan. Van diverse paarden tot monsterlijke neushoorns, je kunt ze gebruiken om mee te reizen of om vanaf hun rug het gevecht aan te gaan. Met de grotere dieren is het zelfs mogelijk om een vijandige nederzetting volledig met de grond gelijk te maken, al heb ik dit genoegen nog niet gehad tijdens het spelen van de beta.

Veeleisend

Een van de toenemende punten van kritiek op de MMORPG ‘koning’ is het feit dat de game grafisch steeds verder achterop begint te lopen. Age of Conan heeft daar absoluut geen last van, want de game ziet er gewoon erg mooi uit. Er waren nog wel wat problemen met clipping op sommige momenten, maar het blijft natuurlijk nog een beta. Alle grafische pracht heeft echter wel een keerzijde, want de game is voorzien van behoorlijk stevige systeemeisen, zeker voor een MMORPG. Je processor en videokaart zullen dan ook flink op de proef worden gesteld.

Naast de positieve grafische kant van het verhaal, beschikt Age of Conan ook over een sterke soundtrack. Heerlijk epische muziek zorgt voor veel extra sfeer en dankzij vele geluidseffecten lijkt de omgeving veel meer tot leven te komen. De soundtrack cd, die je in de Collector’s Edition zult aantreffen, kan zeker een fijne aanwinst worden.

Voorlopige conclusie

Mijn eerste uren in de beta van Age of Conan: Hyborian Adventures zijn me zeer goed bevallen, ondanks dat ik niet echt tot de meest fanatieke MMORPG-spelers gerekend kan worden. De game lijkt aan alle eisen te voldoen om goed binnen het genre te passen en daarnaast zijn er diverse aspecten binnen de gameplay die Age of Conan fris en uitdagend maken.

Of alles goed van de grond gaat komen, of de balans op den duur in tact blijft en of gamers eigenlijk zitten te wachten op een nieuwe game met maandelijkse betaling, moet nog blijken. Toch denk ik dat dit wel eens een nieuwe grote speler gaat worden straks. Je zult echter wel rekening moeten houden met de systeemeisen, want met wat verouderde hardware zal je PC het heel zwaar gaan krijgen.

 1.   
  Verwijderen's avatar

  Mooie game opzich, maar betalen p.m. vind ik niks

 2.   
  Vinstaro's avatar

  Lijkt me vet maar komt ie nou ook op de xbox 360?? 😀

 3.   
  GraveDevil's avatar

  Ik zit te denken om de pre-order Collector’s Edition te kopen voor $89,99 (± €60), maar denk dat ik dat net nie haal, en ik had al van mn pa geleend voor een 750gb harde schijf, speciaal voor age of conan.. Mn andere harde schijf was maar 120gb, zat om de haveklap vol.. 😛

 4.   
  wirdo127's avatar

  vet me broer gaat em miss halen 😉

 5.   
  whiteraven's avatar

  Wicked, maar idd, wat Pong zegt…

 6.   
  Foster's avatar

  Screens zijn wel mooi, ben benieuwd hoeveel ze zullen vragen.

 7.   
  Bazzl's avatar

  is dit nou weer betalen dan, want daar word ik echt strontziek van.

 8.   
  Foster's avatar

  Ziet er een geweldige game uit.