The Settlers: Rise of an Empire-The Eastern Realm

Vorig jaar maakten de altijd gezellige Settlers een sterke comeback dankzij Rise of an Empire. Hoewel fans van het eerste uur de game afrekenden vanwege de beperkte diepgang, waren er genoeg gamers die de uitdaging aangingen. Sinds kort gaat het avontuur verder met de uitbreiding The Eastern Realm.

The Settlers: Rise of an Empire maakte een prima indruk vorig jaar en scoorde toen in de review een heel behoorlijk cijfer. Voor meer informatie over de basics van dit zesde Settlers-avontuur, verwijs ik je dan ook naar diezelfde review. Nu is het tijd om verder te gaan, nieuwe gebieden te veroveren en jouw Settlers wederom tevreden te houden. Let wel op dat je over de originele game dient te beschikken als je met The Eastern Realm aan de slag wilt gaan. Gelukkig zijn beide titels al voor een bescheiden bedrag te koop, dus dat mag je er zeker niet van weerhouden om met The Settlers van het goede leven te gaan genieten.

Nieuwkomer

Een belangrijke nieuwkomer in The Eastern Realm is India als nieuwe klimaatzone. Op strategisch gebied brengt dit nogal wat met zich mee, want dankzij dit nieuwe gebied zal ook het weer een extra uitdaging vormen. Hevige buien tijdens het regenseizoen zullen er namelijk voor zorgen dat je niet zomaar meer alles kunt verbouwen of van vis kunt genieten, want gebieden zullen onbruikbaar worden doordat ze vol water zijn gelopen. Dit is zeker iets waar je op moet anticiperen. Het is namelijk niet alleen hinderlijk, want de vele regen kan je tijdens het droge seizoen goed gebruiken om over voldoende water te beschikken. De praktische fontein als waterbron biedt hier uitkomst.

Naast de nieuwe klimaatzone kent The Eastern Realm nog een grote vernieuwing, namelijk de toevoeging van de geoloog. Gamers die eerdere delen van The Settlers hebben gespeeld zullen de geoloog nog wel kennen, maar deze keer is dit beroep iets anders te gebruiken. De geoloog kan namelijk opgedroogde bronnen zoals ijzermijnen en steengroeven weer van nieuwe voorraden voorzien. Erg handig dus als je stevig aan de weg wilt blijven timmeren met je nederzettingen.

Invloeden

The Eastern Realm kent naast India en de geoloog nog enkele verse onderdelen, al zijn deze iets minder ingrijpend. Het zal namelijk ook mogelijk zijn om handelsposten op te zetten. Zo kan je actief handel bedrijven met andere facties. Op het gebied van de helden is er een nieuw gezicht te bewonderen, namelijk prinses Saraya. Zij brengt weer iets andere invloeden met zich mee, zowel actief als passief. Zo zorgt haar passieve vaardigheid er bijvoorbeeld voor dat handelsposten goedkoper te bouwen zijn en dankzij haar is het ook mogelijk om er goedkoper grondstoffen te kopen. Als actieve gave kan ze andere facties dwingen om een bijdrage aan jouw nederzetting te leveren, altijd handig.

Dankzij de actieve community brengt The Eastern Realm ook enkele nieuwe single- en multiplayer mappen met zich mee. Ik kan er lang of kort over praten, maar het speelt gewoon allemaal zoals we van de originele game gewend zijn. De diepgang is beperkt, maar je kan je heerlijk voor meerdere uren verliezen in het bouwen van een ultieme nederzetting. Dat is toch een heerlijk rustgevend gevoel tussen alle actie en geweld van de meeste andere games.

Conclusie

The Eastern Realm doet alles wat je van een degelijke uitbreiding mag verwachten. Het bouwt verder op een geweldig concept en biedt toch weer enkele leuke vernieuwingen waar je voorlopig weer zoet mee zult zijn. De nieuwe klimaatzone, het regenseizoen en de andere kleine frisse elementen geven genoeg reden om weer eens goed te gaan zitten voor The Settlers. Zoals gezegd moet je ook over de originele game beschikken en The Eastern Realm is opnieuw een sterk argument om tot kopen over te gaan. En stiekem krijgt het eindcijfer er ook gewoon een meer dan verdiend half puntje bij.

 1.   
  Vinstaro's avatar

  Het ziet er wel goed uit wel ijlen maar ik bedoel wat is de hoofdmissie van dit spel? ๐Ÿ˜€

 2.   
  ChielB's avatar

  De volledige game is al voor minder dan 20 euro te krijgen, The Eastern Realm ligt daar gemiddeld iets boven.

 3.   
  tom(L)'s avatar

  is wel leuk ik heb hem 1 keer gespeeld super gewoon

 4.   
  tinusjeh's avatar

  gewoon een mooi en vet spel ๐Ÿ˜‰

 5.   
  Killafist's avatar

  GerJan 15″]

  ”gamerjarek1991″ schreef, "[quote=”SnKa schreef, "jeeeeeeeej ๐Ÿ˜ณ "

  wat is dat nou weer voor een rare beoordeling.
  "

  hahaha LOL ๐Ÿ˜› Das pas bete beoordeling!!
  Ik vond The Settlers 6 egt super heb hem in de kast liggen en ik denk dat ik de uitbreiding wel haal maar ben aan sparen voor battlefield bad company! ๐Ÿ™ [/quote]

  dom jong lol 8)

 6.   
  Golden Wing's avatar

  ff een dom vraagje maar hoe kan ik een ander rank krijgen ๐Ÿ˜•

 7.   
  teuntjuh's avatar

  door meer te posten .. ๐Ÿ˜‰
  (moet ik ook toch eens doen…)

 8.   
  loperop63's avatar

  Waar koop je hem ik weet dat niet ๐Ÿ˜ฅ

 9.   
  ChielB's avatar

  Online kopen kan bijvoorbeeld bij Bol.com of gewoon in de speelgoedwinkel natuurlijk. ๐Ÿ™‚

 10.   
  wirdo127's avatar
 11.   
  wirdo127's avatar

  ChielB,hoe kan je crewmem worden????

 12.   
  veronja's avatar

  ik zou de settlers wel willen kopen maar ik heb al veel van dat soort spellen geprobeerd is het echt wel de moeite waard? En wat is er dan zou speciaal aan dat geen enkel ander spel heeft?

 13.   
  whiteraven's avatar

  Ik knapte af op de titel, al lijkt het me best een leuk spelletje
  (doet me een beetje aan Kohan denken en die zou ik eerder aanraden).

 14.   
  xizaaR's avatar

  veronja schreef, "ik zou de settlers wel willen kopen maar ik heb al veel van dat soort spellen geprobeerd is het echt wel de moeite waard? En wat is er dan zou speciaal aan dat geen enkel ander spel heeft?"

  Het is een leuk spel het heeft de g factor als je snapt wat ik bedoel ik raad je hem aan.

 15.   
  PRO Uzumyo's avatar

  dit is zoon vet spel man!

 16.   
  Cassiewijle's avatar

  Hallo. Ik heb net The Eastern Realm gekocht. Door Rise of an Empire fietste ik zonder al te veel moeite doorheen, maar met The Eastern realm heb ik moeite bij level 3. Heeft iemand een tip voor me? Welke knight moet ik gebruiken? Ik gebruik nu die prinses want dan kan ik tenminste steen afdwingen bij het buurdorp die ik moet hebben voor de ommuring maar ik ga iedere keer de mist in bij een bepaald punt.
  Op een gegeven moment komt je spion terug met een bericht en moet je een kar bewaken naar de haven. Tegelijkertijd wordt je vanaf rechts aangevalen door rood, en boven door groen. En een leger heb ik dan nog steeds niet want ik betaal me blauw aan huurlingen omdat het me niet lukt zelf genoeg geld over te houden om het kasteel en de kerk en het pakhuis te verhogen omdat ik geen geld heb door het kopen van huurlingen?
  Wie heeft een tip voor me?
  [email protected]

  Thanks!

 17.   
  m-ichael90's avatar

  kan iemand mij helpen waar het spel tekoop is ๐Ÿ™
  NERGENS tevinden overal gegoogled !
  Pleas help me .!
  mail me op myn email, !
  [email protected]
  Want snap dit niet echt helemaal ,!

 18.   
  JJFR's avatar

  heej,

  ik zou het fijn vinden als iemand mij kan vertellen waar ik dit spel kan kopen want bij bol.com hebben ze em niet en bij de andere winkels ook neit !! mail naar [email protected] als je me wilt helpen.

  alvast bedankt ๐Ÿ˜‰

 19.   
  gerard1938's avatar

  Cassiewijle schreef, "Hallo. Ik heb net The Eastern Realm gekocht. Door Rise of an Empire fietste ik zonder al te veel moeite doorheen, maar met The Eastern realm heb ik moeite bij level 3. Heeft iemand een tip voor me? Welke knight moet ik gebruiken? Ik gebruik nu die prinses want dan kan ik tenminste steen afdwingen bij het buurdorp die ik moet hebben voor de ommuring maar ik ga iedere keer de mist in bij een bepaald punt.
  Op een gegeven moment komt je spion terug met een bericht en moet je een kar bewaken naar de haven. Tegelijkertijd wordt je vanaf rechts aangevalen door rood, en boven door groen. En een leger heb ik dan nog steeds niet want ik betaal me blauw aan huurlingen omdat het me niet lukt zelf genoeg geld over te houden om het kasteel en de kerk en het pakhuis te verhogen omdat ik geen geld heb door het kopen van huurlingen?
  Wie heeft een tip voor me?
  [email protected]

  Thanks!"

  Gelukkig ben je niet de enige. Ik werd al beroerd toen ze met katapults aan kwamen zetten terwijl ik met ook blauw liep en betaalde aan huurlingen. Door een hele muur te bouwen ipv een poort was dat voorbij… (how can ?)
  Ik werk met die Arabier (kan vijand omturnen…) en op gegeven moment kun je een handelspost openen en dat durrepie ten Noorden (steen!).
  Op een bepaald moment komen die krengen van alle kanten met drie vier katapults tegelijk. Geen houwen aan !
  Ben jij al verder ?
  [email protected]