Harvest Moon Magical Melody

Ik besluit eens vroeg mijn nestje in te duiken. Ik ben doodop en morgen staat een festival op het programma, dus moet ik fit zijn. Bovendien verwacht ik dat Eve me uitnodigt om met haar mee te gaan, dus heb ik alvast een taart voor haar gebakken, waarvan de ingrediënten uit mijn eigen tuintje komen. Mijn vee geef ik die avond wel wat voer, dan kan ik de volgende dag langs de smid om mijn bestelde ring op te halen. Welkom in de wereld van Harvest Moon: Magical Melody.

Harvest Moon is al tijden een succesvolle gameserie voor Nintendo. Voor bij wie geen belletje gaat rinkelen bij het horen van die titel; Harvest Moon is een soort mengsel tussen MySims en Boer zoekt Vrouw. Vanuit het niets bouw je een boerderijtje op, waarna je mensen leert kennen, gewassen plant en oogst, een veestapel opbouwt, grietjes (of kerels, wanneer je een vrouw bent) versiert enzovoorts. De game is al tijden vrij populair bij de mainstream en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat vooral de dames dit spelletje relatief leuk vinden. Maar is Harvest Moon: Magical Melody naast chickmagnet ook een leuke game?

Harvest Moon Wii?

Allereerst is de release van deze Harvest Moon een beetje vreemd. Later dit jaar verschijnt er immers al een Wii exclusieve Harvest Moon, dus waarom dan deze game? Magical Melody verscheen immers een aantal jaartjes geleden al op de Gamecube… buiten Europa althans. In Europa zag de game nooit het levenslicht en krijgt zodoende nu een herkansing op de Wii. Laat ik alvast voorop stellen: Harvest Moon is een directe port. Grafisch is er niets veranderd en ook de bewegingssensoren worden niet (goed) gebruikt. We hebben hier dus echt (wederom…) te maken met een Gamecubetitel. Dat wil echter niet zeggen dat het daarom minder leuk is!

Bikkelharde godin

Magical Melody begint met het zoeken van een boerderijtje. Jijzelf bent namelijk deelnemer aan een soort boerderijproject, waarbij je in je eentje een boerderij moet opzetten en runnen. Je krijgt hierbij de keuze uit drie verschillende lapjes grond, die elk hun voor en nadelen hebben. Zo biedt het ene lapje grond veel ruimte voor veeteelt, maar is landbouw er minder geschikt. Het ander stukje biedt weer wat minder grond, maar daar kun je lekker vissen en je zit wat dichter bij het dorp. Nadat je het stukje grond hebt gekozen dat het beste past bij jouw speelstijl, ondervind je dat de godin van de oogst in steen is veranderd. Ze kan alleen tot leven gewekt worden wanneer jij voldoende noten hebt verzameld. En dan niet de krakende variant van noten, maar de muzikale. Deze verzamel je door bepaalde acties uit te voeren: denk aan het vangen van verschillende vissen, het vriendschap sluiten met een bepaalde dorpbewoner enzovoorts. Dat is een beetje het verhaal in een notendop en verder zul je er weinig last van ondervinden. Dat die godin in steen is veranderd heeft verder geen invloed op de game. Alhoewel: je rivaal Jamie is de andere uitverkorene om de godin te redden en hij vindt het maar niks dat jij in zijn vaarwater zit. Je zult in het opzetten van een goedlopende boerderij dus moeten gaan concurreren met Jamie.

Vrijheid

De kracht van Harvest Moon zit hem in de vrijheid die je hebt in de game. Je kunt het spel namelijk zo leuk of saai en zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Je kunt direct je schoffel in de hand nemen en je gazonnetje omspitten, om vervolgens wat zaadjes te kopen en te planten en er met een gietertje nog eens overheen te gaan. Vervolgens zul je iedere dag je gewassen moeten verzorgen wil je op een goede dag iets kunnen oogsten en verkopen. Er moet immers ook geld in het laatje komen. Van dat geld koop je bijvoorbeeld een stal, cadeautjes voor je dorpsgenoten, voer voor je dieren, nieuw gereedschap enzovoorts. Zodoende wordt de game uiteindelijk een routineklus, waarbij je iedere dag dezelfde dingen herhaalt: om zes uur opstaan, je gewassen bewateren, de dieren eten geven, onkruid wieden, met wat dorpsbewoners praten, houthakken, mijnwerken… om uiteindelijk, stinkend naar het zweet, in de kroeg te belanden om die lekkere barvrouw te versieren met een bloemetje. Je kunt ook alle eerste stappen overslaan en de casanova van het dorp worden door alle vrouwen te versieren die je tegenkomt. De game laat je vrij om te doen of te laten wat je zelf wil, maar uiteindelijk is een dagelijkse routine onoverkomelijk.

Ontwikkeling

Gelukkig blijft er altijd wel wat te doen in het dorp. Naast de routineklusjes die je (als het goed is) aan je boerderij hebt, zal het dorp zich ook ontwikkelen. Zo zijn er constant festivals waar je aan mee kunt doen, zoals paardenraces, schapenmarkten of vuurwerkshows. In de festivals zitten vaak minigames verwerkt, waaraan je niet altijd kunt meedoen. Voor een paardenrace heb je natuurlijk wel een paard nodig. En wil je de race winnen, dan zul je je paard toch ontzettend goed moeten hebben verzorgd. Zodoende moedigt de game ontwikkeling én handhaving absoluut aan. Daarnaast zal het dorp zich uitbreiden met nieuwe bewoners, die elk hun eigen dromen hebben. Na verloop van tijd vestigt zich bijvoorbeeld een kroeg in het dorp en leer je dat die blonde schone, waar je al een tijdje een oogje op hebt, daar de barvrouw is. Wel zo handig, want de kroeg lag toch al op het pad naar het winkeltje van Ann, waarna je Gwen nog even in haar pensionnetje kunt opzoeken en tot slot Ellen nog met een bezoekje vereert. En natuurlijk heb je voor ieder dametje het perfecte cadeautje. Jij player!

Don’t hate the playa

Playen is overigens een vereiste! Uiteindelijk is hét burgerlijk ideaal toch huisje, boompje beestje. En nou biedt Harvest Moon de mogelijkheid om als vrijgezel toch die drie componenten te verzamelen, maar wie neemt dan straks de boerderij over? Op den duur zal er toch aan koters gewerkt moeten worden. Daarom is het van belang goed te liggen bij de vrouw(en), zodat je uiteindelijk kunt trouwen en een kind kunt krijgen. Een leuke toevoeging in de game, maar voor zover ik weet is vreemdgaan geen optie…

Conclusie

Harvest Moon: Magical Melody is een game met eigenlijk twee kanten: you hate it or you love it. Het herhalende karakter kan voor sommigen een ontzettend vervelende factor zijn, voor de ander is het juist dé reden van verslaving. De game is daarom niet voor iedereen weggelegd; Harvest Moon vereist nu eenmaal tijd en toewijding. Op een originele manier weet de game wel voor afwisseling te zorgen. De seizoenen bieden genoeg variatie in speelstijl en mogelijkheden, waardoor je het spel toch weer opnieuw ervaart. Jammer is wel dat we opnieuw te maken hebben met een omzetting van een Gamecube game, wat zelfs in het spel zelf terug te zien is. Niet alleen grafisch, maar ook qua afwerking is dit het geval. Denk aan een conversatie met een boer die je de tip geeft om je land te bewerken met de hulp van de R-knop… al met al biedt Harvest Moon toch weer een leuke game-ervaring, maar de vraag is of de échte Harvest Moon Wii de moeite van het wachten én de centen eerder waard is. Als u mij nu wil excuseren, ik ga nu ondervinden of het in Harvest Moon mogelijk is om buitenechtelijke kinderen te krijgen.

Meer Harvest Moon Magical Melody

 1.   
  ckerigon's avatar

  de cube versie vond ik best leuk 🙂
  maar de grafische stijl van de wii versie staat me niet echt….

 2.   
  Uchiha linkz's avatar

  de cube titel vondt ik vele maal leuker dan se port versie 🙁

 3.   
  crying baby's avatar

  Vondt de oude harvest moon voor DS nog al saai maar deze lijkt wel leuk 😉 .

 4.   
  chrystal's avatar

  harvest moon is echt een leuk spel maar ik snap alleen niet hoe je hartjes krijg bij de meisjes en bij de dieren ik kom daar acht niet achter, misschien een rare vraag hoor maar kan iemand mijn misschien helpen? 😳

 5.   
  Grasprietje's avatar

  Hij lijkt me wel leuk maar helaas heb ik geen Wii 🙁 .

 6.   
  manga_girl's avatar

  ik weet het, ben echt een harvest moon gek 😳 , maar ze doen het bij mij niet op mijn r4 (de spellen voor de ds) 🙁 😡