Puzzle Quest: Challenge of the Warlords

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords is een regelrechte hit gebleken op de handhelds. De game wordt nu echter ook naar de thuisconsoles gebracht, waaronder de Nintendo Wii.

Verslavend

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords kent een gekke geschiedenis. Ontwikkeld door een onbekende low-budget ontwikkelaar heeft het spel eigenlijk niet veel om het lijf en Infinite Interactive kon aanvankelijk dan ook geen uitgever vinden voor het spel. Leuk is de anekdote waarbij de medewerkers van D3Publisher, de uiteindelijke uitgever, het bestuur van dat bedrijf overhaalde om het spel toch uit te geven. Infinite werd toen gebeld door de uitgever of hij misschien meer exemplaren van Puzzle Quest had, omdat iedereen er zo verslaafd aan was geraakt. Dat bleek over te slaan op de rest van de wereld toen de game werd uitgebracht en de rest is geschiedenis.

Puzzle Quest mocht niet genieten van een grote release en het was dan vooral ook mond-tot-mond reclame die de verkopen toch aardig op wist te stuwen. De game was dus een succes en wordt nu massaal geport naar de andere platformen. Er was al een Nintendo DS-versie, maar nu hebben ook de PlayStation 2, Xbox 360 en Wii het moeten ontgelden.

Bejeweled

Een kruising tussen een role playing game en een puzzelspel, zo kan Puzzle Quest het beste worden omschreven. Bij de aanvang van het spel moet een character worden aangemaakt, een klasse worden gekozen en ben jij degene die het werelddeel Etheria moet redden van de ondergang. Deze singleplayercampagne omvat zo’n honderdvijftig missies, waarin je vijanden moet verslaan door tegen ze te puzzelen.

Jawel, puzzelen. De kern van Puzzle Quest is namelijk een Bejeweled-achtig spel, waarin rode, gele, groene en blauwe stenen op een rij van drie of meer moeten worden gelegd. Hierdoor vul je je magiebalken aan. Daarnaast zijn er ook goudstukken en experience-tokens die je ook het nodige voordeel zullen geven. De bedoeling van de game is om de tegenstander te verslaan, door bijvoorbeeld spreuken over hem uit te spreken die je magiepoel uitputten of door speciale aanvalsstenen op een rij te leggen op het speelveld, net zoals je dat met de magiestenen doet.

Zodoende speel je steeds meer gebieden vrij op de wereldkaart en geraak je verder in de game. Op den duur zul je steden kunnen veroveren, stukken land kunnen annexeren, etcetera. In de praktijk is de gang van zaken echter dat je een missie uitspeelt, in een nieuwe stad terechtkomt, daar iemand ontmoet, hem moet helpen, een aantal vijanden (missies) verslaat en zo weer bij het volgende stadje uitkomt.

Wii-perikelen

Tot zover de lofzang over het uiterst verslavende gedeelte van het spel. De overzetting van de PSP naar de Nintendo Wii is echter niet helemaal vlekkeloos verlopen. Zo zijn de graphics haast exact hetzelfde gebleven, waardoor de beeld- en geluidkwaliteit toch erg te wensen overlaat. Je bent op een thuisconsole waar je een dikke high definition televisie aan kunt hangen immers niet tevreden met handheldgraphics.

Ook gaat het selecteren van stenen, wat natuurlijk met de Wiimote gebeurt, niet altijd even soepel. Het lijkt wel alsof de game niet goed staat afgesteld op een Wii-besturing, want ik heb toch een heleboel Wii-spellen gespeeld waarbij ik wel gewoon nauwkeurig kon richten met de Wiimote. Het gevolg bij Puzzle Quest is echter dat je af en toe een verkeerde steen selecteert en aangezien de meeste vijanden al erg moeilijk zijn kan dat net die ene misser zijn die je nou net niet kon gebruiken.

Conclusie

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords is immers een uiterst uitdagend spelletje en gecombineerd met een hoge verslavingsfactor is dat een gevaarlijke combinatie. De Wii-versie is een één-op-één overzetting van de PSP-editie en dat is geen goed punt. Niet alle ports hoeven perse een sloot nieuwe missies, wapens en features te bevatten, maar de graphics hadden toch op z’n minst een beetje opgepoetst kunnen worden.

Een ander euvel waar deze versie mee kampt is de prijs. Waarbij er bijvoorbeeld slechts vijftien euro neergelegd hoeft te worden voor de Xbox 360-game, zet deze Wii-adaptatie je een volle vijftig euro terug, waarbij je nog eens een gebrekkige besturing op toe krijgt. Heb je meer platformen dan de Wii? Dan zou ik even verder kijken dan mijn neus lang is en bijvoorbeeld voor de Xbox Live Arcade versie gaan. Is de Wii het enige platform wat bij je thuis staat en kijk je niet op een paar euro? Dan mag je twee punten bij het cijfer optellen. Die schamele zeshalf is namelijk het gevolg van de hoge prijs van het spel.

Puzzle Quest: Challenge of the Warlords is namelijk nog steeds dat super uitdagende, verslavende en leuke spelletje dat het op de PSP was en niet in de minste plaats een zeldzaamheidje in deze tijd, waarin alles om diepgaande, actievolle of online gameplay lijkt te gaan. Simpelweg een eenvoudige topper.

Meer Puzzle Quest: Challenge of the Warlords

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren