Everybody’s Golf: World Tour

Het spelen van een virtueel potje golf kan op vele manieren. Op de Wii met Wii Sports, wat realistischer met de PGA Tour van Tiger Woods… of met Everybody’s Golf: World Tour op de PlayStation 3. Was jij nou aan slag?

Everybody’s Golf is een serie die niet heel vaak in de spotlight heeft gestaan, maar desondanks kent de game zowaar een eigen fanbase. Vooral aan de andere kant van de oceaan, waar men de serie onder de naam Hot Shots Golf kent. In mijn ogen een prima naam en ook de titel Hot Shots Golf: Out of Bounds klinkt toch veel gezelliger dan Everybody’s Golf: World Tour. Maar afgezien van de naam zijn de inhoudelijke verschillen gelukkig niet te vinden, want wat is het weer een lekkere game geworden.

Veel effect

Everybody’s Golf: World Tour bevat weer alle ingrediënten waar de serie groot mee geworden is: humor, een vrolijke sfeer en een luchtige gameplay. Je hebt de keuze uit vijftien kleurrijke characters, vijf voor elk van de drie moeilijkheidsgraden, hoewel je de meeste characters nog wel eerst dient vrij te spelen. Hetzelfde geldt voor de zeven vrolijke caddies waar je na genoeg spelen over kunt beschikken. De characters zien er, net zoals de gevariëerde omgevingen, in volle HD-glorie werkelijk prachtig uit op hun cartoony manier en daarnaast kan je ze ook nog eens voor een deel customizen met nieuwe kleding.

Er zijn vijf kwaliteiten waar de characters in kunnen uitblinken, te weten power, control, impact, spin en sidespin. Na elke ronde die je speelt krijgt je character een bepaalde hoeveelheid Loyalty, afhankelijk van je prestaties. Voor elk nieuw Loyalty-level dat je bereikt kunnen de kwaliteiten stijgen, zoals meer controle of extra power. Heel voorzichtig komen hier dus wat grondbeginselen van een RPG om de hoek kijken, al is het maar in beperkte mate.

Lachwekkend

Het systeem waarmee je uiteindelijk aan het werk gaat, werkt bijzonder eenvoudig. Je drukt één keer op de X om je slag in te zetten, bij de tweede druk op dezelfde knop bepaal je hoe hard je slaat en bij de derde druk op de knop moet je goed timen om de bal zo gecontroleerd en strak mogelijk te slaan. Dit systeem werkt erg goed en zorgt er tevens voor dat de game zeer toegankelijk is voor de minder ervaren speler. Hierbij ben je ook veel meer bezig met de daadwerkelijke slag van je speler dan dat je domweg op een meter let zoals in vorige delen het geval was. Het is echter wel gewoon nog mogelijk om voor deze ‘oude manier’ van slaan te kiezen, voor wie daar behoefte aan heeft. Het slaan gaat echter nog een stapje verder door de toevoeging van speciale slagen. Door op een knop op je D-pad te drukken kan je namelijk er voor zorgen dat je harder wilt slaan of met meer spin. Afhankelijk van de kwaliteiten van je character kan dit goed of slecht uitpakken en het zorgt naadloos voor meer diepgang in de gameplay.

Het slagsysteem blijft ook prima staan bij het uitvoeren van slagen uit moeilijke posities, zoals het slaan vanuit een zanderige bunker. Sla je hard genoeg en zorg je voor een goede timing van je slag, dan gaat de golfbal geheel naar wens richting de hole. Leg je daarentegen te weinig kracht in je slag of is je timing ver te zoeken, dan is de kans groot dat je character letterlijk zand staat te happen na een lachwekkend slechte slag. Dit past ook perfect bij het sfeertje van Everybody’s Golf: World Tour. Alles is vrolijk, de effecten waarmee je een bal kunt raken eveneens en je caddy rent op ongekende snelheid achter je bal aan om te kijken waar deze belandt.

Toch is het niveau dusdanig dat je niet heel vaak te maken zult krijgen met grote afzwaaiers, mede dankzij het intuïtieve systeem om mee te werken. Alleen het putten kan in het begin wat lastig zijn, want zodra je in de buurt van de hole komt is het zaak om de green ‘te lezen’. Je caddy geeft vaak al wat aanwijzingen of de green schuin naar links of naar rechts afloopt, of dat je wellicht bergafwaarts moet putten. Deze informatie heb je zeker nodig om tot een goede put te komen, maar na een paar holes ben je er al wel aan gewend.

Speelstijl

De mogelijkheden van deze game zijn helaas niet heel erg uitgebreid. Je kunt online en met een 1-4 multiplayer gaan spelen, terwijl je offline bent aangewezen op het spelen van losse holes, toernooien en challenges. Geheel doelloos ben je zeker niet, want naast het verdienen van een zo hoog mogelijke ranking is het ook leuk om diverse dingen vrij te spelen. Zoals eerder al gezegd zul je er voor moeten werken om over nieuwe spelers en caddies te kunnen beschikken, maar ook nieuwe outfits, clubs en ballen zijn te verdienen. Dit heeft ook zeker effect op de gameplay, want je hebt clubs (en ballen) die goed zijn om heel hard te slaan, maar andere attributen zijn juist weer handig als je liever wat meer gericht wilt spelen. Zo kan je het spel steeds meer naar je eigen hand zetten, afhankelijk van de speelstijl die je er zelf op na wilt houden.

Conclusie

Everybody’s Golf: World Tour zet een hele nette prestatie neer door prachtige cartoony looks te combineren met een intuïtieve en toch ook uitdagende gameplay. Het slaan is in beginsel kinderlijk eenvoudig, maar de holes waar je op speelt worden na verloop van tijd lastiger en ook de toevoeging van speciale slagen zorgen ervoor dat de game een behoorlijk niveau weet te halen. Zowel mensen die niet zo vaak een spel spelen als de wat meer ervaren gamer zal hier zeker een leuke tijd mee kunnen beleven, al moet je er natuurlijk wel van houden om met je hippe kleding op een green te staan. Volgens mij ben ik weer aan slag…

  1.   
    wa@'s avatar

    Ik persoonlijk vind dit leuker dan tiger Woods dit speelt gewoon lekker .