Magie & Illusie

Konijnen uit een hoge hoed trekken lukt dan nog net niet, maar kaarten raden, kaarsen uitblazen en allerlei andere weirde trucs lukken heel goed met de Nintendo DS. De vraag is of deze game heel lang blijft boeien, maar iets bijzonders is het zeker…

Nintendo heeft wat mij betreft een behoorlijk origineel concept aangeboord met de game Magie & Illusie. De Nintendo DS is bij uitstek geschikt voor een spelletje als dit waarbij je de stylus als ware het een goochelstok ter hand neemt om een flink aantal goocheltrucs uit te voeren. Ik begin maar meteen met een grote desillusie: de game is niet in het Nederlands vertaald, ondanks dat het doosje en de handleiding dit wel overduidelijk suggereren. Dit lijkt mij een grote teleurstelling voor al die kinderen die de bekende goocheldoos willen inruilen voor een digitale versie op de Nintendo DS, maar die de Engelse teksten niet begrijpen. Daarbij is het zo dat er nogal wat lappen tekst op je af komen wil je de goocheltrucs goed begrijpen en kunnen uitvoeren.

De goochelshow begint met een welkom van een vrouwelijke goocheldame genaamd Barbara en deze steekt geheel in stijl van een Nintendo game van wal met een hoop oeverloos gezwets in de Engelse taal. Uiteindelijk kom je best wel wat nuttige informatie tegen, dus geheel nutteloos is het intro niet. De functie van onze Barbara, die niet echt een magisch uiterlijk heeft meegekregen, is het aan elkaar lullen van de trucs en het uitdelen van magische punten, waarmee je verschillende trucs kunt unlocken.

Magie & Illusie lijkt op één onderdeel op de brain training games waarbij we het spel elke dag moeten checken voor het beste resultaat. Bij Magie & Illusie werkt dit eigenlijk ook zo. Je krijgt per uitgevoerde truc of poging daartoe, tien punten, waarmee je verschillende andere trucs vrijspeelt. Per dag kun je echter maar een bepaald aantal punten scoren dus op een gegeven moment is de koek op en zul je voor nieuwe trucs toch echt moeten wachten tot de volgende dag. Tijd speelt sowieso een belangrijke rol in de game want een van de eerste vragen die je op je afgevuurd krijgt is of de interne klok van de DS wel goed staat. Later zul je begrijpen waarom dit zo belangrijk is bij het leren snappen van de goocheltrucs.

De magie is onderverdeeld in drie categorieën, namelijk een sologedeelte, waarin de Nintendo DS de feitelijk goocheltrucs doet en jij slechts opdrachten uitvoert, de mode Magic Show, waarbij het de bedoeling is dat je de trucs voor een publiek laat zien en een traininggedeelte waarin je de zogenaamde goochelvaardigheden op een leuke manier kunt trainen. Bij het spel wordt een speciale set kaarten geleverd die ook een rol speelt in de trucs die je gaat uitvoeren. In deze kaartenset zit ook nog een raadsel verborgen, waar je vanzelf achter zult komen.

Na een langdradige, maar kennelijk vereiste uitleg over hoe goocheltrucs in elkaar steken en hoe je het beste je publiek kunt bespelen, is het wijs om eerst eens het gedeelte Solo Magic op te starten. Een van de eerste trucs is een truc die je in eerste instantie een van je wenkbrauwen doet optrekken omdat je niet zou verwachten dat de DS tot zoiets in staat zou zijn. Beschik je echter over een gemiddeld IQ of beter, dan zul je al snel in de gaten hebben dat je behoorlijk in de maling genomen wordt en dat de trucs nogal makkelijk zijn te verklaren. Op zich is dat helemaal niet erg want het gaat er tenslotte om dat je verwonderd wordt door de game en dat je dan al snel in de gaten hebt hoe het zit, doet niets af aan het feit dat goochelen op de DS een heel nieuwe ervaring oplevert. En het snappen en begrijpen van trucs is juist ook weer goed want dan kun je ze met des te meer overtuiging voor een publiek laten zien.

Een van de eerste trucs waar ik het over had is een truc waarbij je je vinger op een van de maanden van het jaar moet zetten en dan steeds een vastgesteld aantal posities je vinger op de kalender moet verplaatsen. Na iedere stap moet je blazen in de microfoon van de DS en dan verdwijnen met veel gevoel voor dramatiek weer enkele maanden van de kalender, waarna tot jouw grote verbazing de maand waarin we leven overblijft. Heel snel besef je dan waarom je toch die tijd en datum moest controleren aan het begin van de game maar die wetenschap doet niets af aan de pret die je er door hebt. Het is namelijk ontzettend leuk om de truc aan iemand te laten zien en te lachen om het verbaasde gezicht wat diegene toch trekt…

Ook het correct raden van een kaart die je in gedachten hebt genomen lijkt op het eerste gezicht een echte hersenkraker. De Nintendo DS lijkt wel gedachten te kunnen lezen, maar al snel heb je de truc weer door. De trucs zijn echter stuk voor stuk leuk om te doen ook al is de oplossing vaak makkelijker dan je zou denken. De kaarttruc berust zoals zoveel goocheltrucs op het puur misleiden van je publiek, in dit geval jij zelf. De game wijst namelijk niet de kaart aan die jij in gedachten zou hebben, maar vraagt of de kaart die jij in gedachten had er niet meer bij staat… Nee, natuurlijk staat die kaart er niet meer bij, want geen enkele kaart die je oorspronkelijk voor je neus had liggen zit er meer bij… Een leuke en originele manier om de gamer te misleiden en te verrassen, ondanks dat het er dik bovenop ligt.

In de Magic Show-mode is het de bedoeling dat je goocheltrucs oefent en vervolgens ten overstaande van een publiek laat zien. Oefenen is een must want je moet veel zaken in de gaten houden om de truc te laten slagen en om niet te snel door de mand te vallen. Nintendo heeft gelukkig flink wat tips voor je als een mislukking dreigt, waaronder de tip om ongemerkt op de ‘start’-toets te drukken als je goochelkwaliteiten te wensen over laten. De truc zal dan opnieuw beginnen…

Het oefengedeelte is een mode waarin je je goochelvaardigheden kunt trainen, maar het zijn eigenlijk gewoon wat minigames die best de moeite waard zijn. De leukste vond ik die waarbij je met de stylus op het scherm moet tikken om vervolgens zo dicht mogelijk bij een bepaald aantal seconden te eindigen. Het begint met een tien-seconden game, waarbij ik bij de eerste keer (toevallig, natuurlijk) op zes honderdsten van een seconde eindigde. Mijn magical level kreeg dus meteen een flinke boost. Deze mini-games zijn bijna allemaal erg verslavend en misschien wel net zo leuk als de goocheltrucs zelf, niet in de laatste plaats omdat de scores ook bijgehouden worden.

Conclusie

Een echte goochelaar verklapt natuurlijk zijn of haar trucs nooit en eigenlijk vind ik dat ik in deze review alweer veel te ver ben gegaan door twee tipjes van de sluier op te lichten. Geheel tegen de beroepscode in heb ik de oplossing verraden, maar wel in de wetenschap dat je zelf ook al snel tot mijn conclusie zou zijn gekomen. Ik ben echter geen goochelaar met veel talent dus onder andere voor mij heeft Nintendo in de Nederlandse handleiding een hele waslijst aan tips staan die je haast een beroepsleugenaar maakt. Magie & Illusie is een opvallend, origineel spelletje waar absoluut goed over nagedacht is. De trucs zijn wel wat doorzichtig, maar dat geeft helemaal niets. Het gaat tenslotte om de eerste verwondering en dat je daarna al snel de (vaak) simpele oplossing te weten komt is helemaal niet erg. De mogelijkheden van de DS worden goed benut, maar het is gewoon een aanfluiting dat de game niet in het Nederlands is vertaald. Ben je dus een DS-gamer die weer eens wat anders wil, maar ook niet te flauw is om de trucs af te zeiken omdat je ze doorhebt, dan kun je aan dit spelletje flink wat plezier beleven. Maar pas op: voor kinderen onder de twaalf jaar zal deze game vaak helaas niet geschikt zijn in verband met de vereiste beheersing van de Engelse taal.

 1.   
  Verbeemen's avatar

  voor kinderen?? die eerste afeelding heeft die vrouw toch een ferm balcon 😳 😛 😆 🙂 😉 😉 😀 😉

 2.   
  Tha Destiny's avatar

  Hehe op Insidegamer kreeg deze game een 4 😛

 3.   
  Capp's avatar

  Kindergame.. moet je die vrouw op het eerste plaatje zien.. Maja zal wel aan mij liggen..
  Ik vind het wel erg orgineel.. je ziet niet veel van deze games.. 😉

 4.   
  God Hand's avatar

  Tha Destiny schreef, "Hehe op Insidegamer kreeg deze game een 4 :P"

  OP Gamer.nl had dit spel ook een 4 😛