Iridium Runners

Iridium Runners is een titel waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Vaak is dat al een teken om de verwachtingen vooraf bij te stellen en dat is in dit geval hard nodig…

Ren Lenny, Ren!

Racegames zijn er in alle soorten en maten en vrijwel iedere gamer kan zonder problemen een paar bekende series als voorbeeld noemen. Vaak ga je per auto, kart, motor of zelfs met een futuristisch ruimteschip de baan op, maar deze keer laten we alle voertuigen eens lekker achterwege. Iridium Runners is namelijk een racegame te voet, waarbij je tegen elkaar rent op verschillende circuits. Daar komt nog eens bij dat de game voor nog geen twintig euro in de winkel ligt, wat op het oog natuurlijk een nette prijs is.

Het verhaal achter Iridium Runners is, zoals gebruikelijk bij veel racegames, totaal niet relevant, maar je wilt natuurlijk wel weten waarom je daar als een gek aan het rennen slaat. In de verre toekomst hebben grote bedrijven namelijk geld teveel en op een gegeven moment besluiten ze om met al dat geld wedstrijden te organiseren, waarbij deelnemers mogen rennen over verschillende circuits. De bedrijven zetten toernooien op en de beste renners komen op deze evenementen af om er met een leuke beloning vandoor te gaan. Totaal niet relevant, maar ook totaal niet interessant dus.

Kenmerkend

Hoewel het geheel van een game met rennende deelnemers vernieuwend lijkt, valt dat in werkelijkheid behoorlijk tegen. Het feit dat je rennend over een baan gaat geeft totaal geen andere ervaring dan het racen met bijvoorbeeld een voertuig in een gemiddelde WipEout-game. Verder is het ook de realiteit dat je slechts zes routes tot je beschikking hebt. Dat je deze uiteindelijk ook nog omgekeerd en gespiegeld kunt afleggen is om het even en voegt vrijwel niets toe.

De game lijkt verder ook nog behoorlijk leentjebuur te hebben gespeeld bij overige racegames, want de gameplay kent niet veel bijzonderheden. Het kenmerkende element tijdens de races is het iridium dat je onderweg kunt oprapen. Als je genoeg iridium verzameld hebt, kan je voor extra snelheid zorgen door eens lekker ouderwets te rammen op de X-knop. Verder heb je ook nog diverse power-ups tot je beschikking, al voelen die nogal aan als een verplicht nummer. Je kunt wat schieten, een snelheidsboost krijgen, hindernissen achterlaten voor je tegenstanders of gewoon iedereen lekker tegenwerken door ze te verkleinen. Mensen die ooit een Mario Kart-game hebben gespeeld zullen het allemaal wel herkennen…

Aankleding

Zoals gezegd is Iridium Runners een budgetgame wat betreft de prijs, maar helaas komt dat ook tot uiting in de verzorging en aankleding van de game. De circuits zijn dus beperkt in aantal, maar ook de opbouw en uitstraling van de routes die je moet afleggen is erg matig, waardoor de hele game verstoken blijft van enige sfeer. Niet in de laatste plaats doordat de game grafisch een achterhaalde indruk geeft en dat terwijl de PlayStation 2 vandaag de dag toch echt nog wel de kracht heeft om behoorlijke visuele plaatjes op het scherm te toveren.

Het verdere technische vlak levert Iridium Runners ook weinig bonuspunten op. De muziek is één groot cliché van zogenaamd hippe techno tunes die je vrijwel direct behoorlijk zullen vervelen. Je kunt dan ook het beste het geluid van de tv dempen en gewoon naar muziek uit je eigen collectie luisteren. Daarnaast is de AI van je tegenstanders ook geen pluspunt en weet je concurrentie vrijwel nooit voor een echte uitdaging te zorgen.

Conclusie

Iridium Runners ligt voor een vriendelijke budgetprijs in de winkels, maar helaas is de game zelf minder vriendelijk. De races bieden geen enkele uitdaging, zowel op het gebied van tegenstanders als ook de gebrekkige circuits. De verschillende elementen van de gameplay voelen veelal aan als een herhaling van zetten, waarbij men goed heeft gekeken naar andere games die in het verleden succesvol zijn gebleken. Samen met de matige graphics levert dit toch echt een onvermijdelijke onvoldoende op en kan ik alleen maar adviseren om eens verder te zoeken in de bak met aanbiedingen, want voor eenzelfde bedrag kan je veel beter vermaak vinden.

 1.   
  stormtrooper's avatar

  wat een ongelofelijk lelijk spel.

 2.   
  LouisvanGaal's avatar

  stormtrooper schreef, "wat een ongelofelijk lelijk spel."

  Jhaa echt wel en dat ook aan de cijvers te zien.. 😛