Battalion Wars 2

Als je het hebt over games voor de Wii, dan komen veel gamers al snel uit bij de overbekende sport- en party-titels. Battalion Wars 2 toont echter aan dat Nintendo’s console zich ook uitstekend laat lenen voor een strategische actiegame.

Een bewuste keuze

Het betitelen van Battalion Wars 2 als strategische actiegame is om te beginnen een bewuste keuze. Net zoals in de eerste game uit de serie, een behoorlijk goede GameCube-titel, is Battalion Wars 2 een actiegame vanuit een third-person perspectief. Er zitten zeker strategische elementen in, zoals het aansturen van verschillende eenheden waarbij je een groep tegelijk kunt aansturen of een individuele eenheid bemant, maar in elke situatie blijf je zelf het middelpunt van de actie.

Gamers met weinig Wii-ervaring, of met een geschiedenis vooral binnen de stereotype Wii-genres, hoeven zeker niet te vrezen voor een onoverzichtelijk geheel. In de eerste paar missies word je nadrukkelijk bij de hand genomen om te wennen aan de besturing en ik moet zeggen dat het me verbaasde hoe vlot je alles onder de knie hebt. De Wiimote gebruik je om rond te kijken, troepen te selecteren en orders te geven en de Nunchuk gebruik je om te bewegen. Speciale manoeuvres zoals het maken van een duik opzij of het uitvoeren van een rol als je in een luchtvoertuig zit, zijn eenvoudig uit te voeren. Druk het pookje van de Nunchuk in de gewenste richting, beweeg vervolgens de Nunchuk zelf ook die kant op et voilá! Daarnaast kent de game ook een onmisbaar lock-on systeem om vijanden of objecten vast in het vizier te krijgen. Dit werkt erg prettig en het is tevens handig om je eigen troepen opdracht te geven om een bepaalde tegenstander aan te pakken.

Climax

Hoewel het verhaal van de Battalion Wars-serie wat complex en uitgebreid is, wordt al snel duidelijk waar het allemaal om draait tijdens je missies dankzij een nette cinematische intro. In het kort komt het er op neer dat de mensen van het Solar Empire in vroeger tijden een superieur wapen hebben ontwikkeld om de vijand mee te verslaan. Vele jaren was er geen vuiltje aan de lucht, maar de strijd om dit superwapen is weer helemaal opgelaaid en zo is deze nieuwe Battalion Wars geboren.

In vergelijking met de eerste game zijn de missies die je speelt wat korter geworden. Wat mij betreft een prima keuze, want alles blijft nu lekker vlot, vol actie en je kunt prima even een kort potje spelen. De missiedoelen worden goed duidelijk gemaakt, zowel in een overzicht als op het scherm zelf tijdens het spelen, wat wel zo handig is. De opbouw van een missie is veelal gelijk, waarbij je wat rustig begint om vervolgens toe te werken naar een soort van actie-climax.

Kamikaze

Het strategische deel van je missies is vooral gericht op het plannen van een aanval. Het is van groot belang om meer te weten te komen over de vijanden die je opwachten en dat is een wezenlijk stukje informatie om een missie winnend af te sluiten. Battalion Wars 2 kent namelijk nóg meer eenheden dan de eerste game en om niet teveel verliezen te hoeven lijden, kan je het beste jouw aanvallers afstemmen op de vijand. Zomaar met een bommenwerper naar vijandig gebied vliegen is een ware kamikaze-actie als de tegenstander over aardig wat luchtafweergeschut beschikt. En de geweren van simpele grondtroepen zullen volledig kansloos zijn als er een horde tanks je staat op te wachten. Zwaarder geschut verdient dan weer de aanbeveling.

Op een dergelijke manier zal je, zeker na een aantal missies, steeds bezig zijn om je missies voor te bereiden. Het nadeel is wel dat het in de latere missies steeds lastiger wordt om op elk moment de meest ideale troepen klaar te hebben en het is zo nu en dan een echte trial-and-error als je op een bepaald punt in de missie stuk loopt dankzij een verkeerde inzet van eenheden. Wat verliezen lijden is uiteraard niet onoverkomelijk, maar aan het einde van elke missie worden je prestaties beoordeeld en het is toch wel zo leuk om een zo hoog mogelijke ranking te behalen. Dit zorgt ook weer voor iets extra replaywaarde, want je zult een goede strategische planner moeten zijn om een topranking te kunnen behalen.

Te land, ter zee en ook online!

Als we nog even kijken naar de veranderingen ten opzichte van de originele game, dan vallen slechts een paar zaken op. Het is erg leuk om nu ook ter zee de aanval in te kunnen zetten met enkele zeewaardige voertuigen, maar interessanter is de mogelijkheid om online te spelen. Er zijn wat co-op missies om te spelen, hoewel je wellicht meer plezier zult beleven aan de skirmish of assault modus. Verder kent de game vooral meer soorten eenheden om mee te werken, hoewel de echte vernieuwingen uitblijven.

Grafisch is deze Wii-game best goed verzorgd. Het commentaar dat veel spellen voor de Wii het aanzien niet waard zijn, gaat voor Battalion Wars 2 dan ook zeker niet op. De bijna cartoon-achtige eenheden zien er prima uit en de levels kennen ook een mooie visuele stijl. Uiteraard moet je er wel van houden en niet zitten te wachten op de meest realistische graphics, maar in elk geval hoeven je ogen geen pijn te lijden.

Conclusie

Op de GameCube was Battalion Wars een prima game en ontwikkelaar Kuju doet dit kunstje nogmaals op de Wii met een heel behoorlijk tweede deel. De besturing met de Wiimote en Nunchuk werkt prima en het spelen met de verschillende eenheden is een leuke bezigheid. Daarnaast zorgt de online mogelijkheid er voor dat je zeker wat meer uren in deze game kunt steken, maar ook het werken aan een goede ranking in de singleplayer kan voor wat uitdaging zorgen. De echte vernieuwingen blijven helaas uit en het strategie-element legt het nog steeds af tegen actie en heel veel plannen, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Ben je uitgesport en heb je de huidige topgames voor de Wii al wel gezien, dan kan Battalion Wars 2 zeker voor een frisse wind zorgen.

 1.   
  ms13694's avatar

  nette, uitgebreide review 😉

 2.   
  Kaassouffl3's avatar

  Een vriend van me heeft dit spel en is er helemaal weg van, ikzelf vind het niet veel speciaals,Maar het is toch leuk tijdverdrijf!

 3.   
  ckerigon's avatar

  kheb battalion wars voor de gamecube en ik zit vast bij een level 😆

  miss als ie 2ehands in de winkel ligt of in de budget bak!

 4.   
  jorisje's avatar

  heb em en hij is super 😉 😉 😉 😉

 5.   
  jefke gamer's avatar

  lijk op lego lol